Duplik - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 10
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: vzdělávací, párty hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Amanda Kohout
William Jacobson
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Porovnání s Co to čmáráš?


Má někdo obě hry a může porovnat?
16.8.2020 17:12:14

Ahoj, vím, že už je to téměř rok zpátky, co jsi se ptal, ale třeba se to bude hodit ještě i někomu jinému.
Hrál jsem obě hry několikrát a je to dost rozdílný. Jedinej společnej aspekt je kreslení na čas.

U Co to čmáráš se vytáhne karta, na které se nacházejí vždy 3 slova s téměř totožným významem (např.: kouzelný, magický, čarovný) … ty si náhodně vybereš jedno z těhle slov (stejně jako zbytek hráčů) a za ten určitej čas to musíš nějak nakreslit - tajně … nikdo neví, které z těch slov kreslíš, stejně jako ty nevíš, které z těch slov kreslí ostatní. Po uběhnutí času si obrázky ukážete a tipujete, co kdo kreslil - za správný typ dostáváte body.

U Duplíka je jeden vypravěč, který popisuje kolikrát dost šílenej obrázek ostatním hráčům a ti se ho snaží nakreslit, podle toho co vypravěč říká. Zase je to na čas.
Vedle toho obrázku je pak 10 instrukcí (které jdou přečíst jen za použití speciální červené fólie), které měli kreslíři splnit (např.: Vypravěč říká: “Na obrázku je muž, má cylindr, vedle letí tučňák s jetpackem” … a jedna z těch instrukcí může být “Tučnák je blíže hornímu okraji, než vršek cylindru”). Ty instrukce nikdo nezná. Pokud tu instrukci splní kreslíř, dostává za to bod. Pokud ji splnil alespoň jeden z těch kreslířů, dostává bod i vypravěč. Role vypraveče by se měla vystřídat mezi všema hráčema.
To jestli instrukci hráč splnil vždy hodnotí sousední hráč, takže už při tom předávání si výkresů se vždy dost bavíme. Po rozdělení bodů si to pak ukážem všichni společně a porovnáváme s originálem … to jako pak nemá chybu … :))

U Co to čmáráš se v podstatě snažíš přijít na to, jak ostatní přemýšlí. U Duplíka  hodnotíš schopnost ostatních poslouchat instrukce. A sám se snažíš popsat obrázek do detailů - nikdy nevíš, co budou ty daný instrukce.

U Co to čmáráš máme odehráno víc her (měli jsme ji dřív) a je pravda, že ačkoliv se zdá, že je kartiček dost - jedna partie ti vydá na 9 karet (nám byla 1 partie málo, takže jsme kreslili vždy ještě z druhé strany papíru - tak pro nás 18 karet). A už se častěji stává, že obracíme karty, co už jsme měli. Samozřejmě máš tendenci např. slovo  “čarovný” pokaždé kreslit stejně a pokud budeš hrát se stejnými lidmi, budou vědět, co pod tím obrázkem schováváš. Takže buď hrát i s jinými lidmi, nebo nevím, jestli existuje nějaký další balíček s novými slovy. Nebo to nehrajte tak často jako my … prostě nás to bavilo, nemohli jsme si pomoct. :D
Taky to spěje k tomu, že rychle dojde původní bloček papírů na kreslení - i když … není problém si načrtnout mřížku 3x3. Akorát to nemá to kouzlo …

U Duplíka je těch kartiček taky dost … zas tak často jsme to nehráli, takže zatím se nám stalo jen jednou, že jsme vytáhli kartu, co už jsme měli - to byla sakra náhoda … ale směřuje to k tomu samému problému. Pokud to budeš hrát častěji se stejnými lidmi … prostě ty karty za chvíli dojdou … když budeš vědět, co máš kreslit a kam co umístit - nemá to smysl hrát … 
Tady bloček dochází výrazně rychleji - na každou kresbu vypotřebuješ jeden list … no a když jste 4 hráči … každej se vystřídá jednou jako vypravěč, to znamená, že pokaždé kreslí 3 hráči - na celou tu partii o 4 hráčích vypotřebuješ už 12 listů (počítám dobře?) a to už je dost. Je tu něco na zatrolenkách ke stažení a vytisknutí … pro mě osobně to ale ztácí to kouzlo, když  na originálu. Na BGG jsou taky ke stažení nějaké vzorky (https://boardgamegeek.com/filepage/96993/identik-drawing-sheet) - nevypadají špatně.

Jinak délkou hraní vyjde jedna partie asi na dýl u Duplíka, ale nebude to o moc. Cenově už netuším. Hádám, že budou ale tak nějak nastejno.

Takže asi takhle … každá je trochu o něčem jiném, ale u obojího je sranda zaručena. Obecně bych řekl, že platí - čím míň umí hráči kreslit, tím větší prdel.
Kdybych si teď na místě měl vybrat jen jednu z nich, asi šáhnu po Čmárání. Je to kreativnější. V tom smyslu, že se snažíš vymyslet jak to či ono nakreslit, aby z toho ostatní pochopili, že je to právě to a ne ono … to nedává moc smysl, co … ?
V Duplíkovi kreslíš to, co ti někdo říká - není tu moc místa pro nějakou kreativitu. Na tom obrázku je toho ale tolik, že kolikrát vyprveč opravud nestihne do detailu popsat všechno … hlavně se snaží popisovat rychle a vy nestíháte kreslit, nevnímáte další instrukce a pak z toho vznikají dost rozbordelářený obrázky.

Omlouvám se za dlouhej popis. Nevím jestli si z toho někdo něco vezmete. Snad jo. Přeju příjemný hraní a kreslení! :D
 

22.10.2021 14:27:36

Vybíráme z Bazaru

 Pán prstenů: Karetní hra - Khazad-dum
Pán prstenů: Karetní hra - Khazad-dum
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas