Duna: Impérium - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Dire Wolf Digital
Lucky Duck Games
Autoři: Paul Dennen
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zdroje o světě Duny (knihy, filmy audia)

Kdysi jsem Dunu četl, později jsem viděl film (asi Duna z roku 1984) a nakonec jsem četl i další knihy ze série, ale je to dost dlouho. Knihy mám koupené na Palmknihách, ale jenom část, další v nabídce (PK) nejsou. Audioknihu jsem našel jedinou, ale nikde se mi nedaří najít, je-li to pouze první kniha, nebo obsáhlejší část série…

Chtěl bych si v tom udělat pořádek a nasát atmosféru prostředí. Tudíž by mě zajímala doporučení na knihy, filmy a (optimálně) audio. Knihy a audio bych potřeboval raději v Češtině (Slovenštině), filmy bych zvládl i v Angličtině (což zvládnu i ty knihy a audio, ale hůře).

Zatím mám pouze (Frank Herbert) Duna, Spasitel Dun, Děti Duny, Kacíři Duny a (Kevin J. Anderson) Sesterstvo Duny.

Primárně zjišťuji, co má smysl číst (vidět, poslechnout) především, co není až tak podstatné a popřípadě i čemu se raději rovnou vyhnout. Nerad bych investoval peníze a čas zbytečně :)
 

V Databáziknih.cz jsou tyto knižní série:

Nalezené filmy a seriály:

Audioknihy:

 

29.5.2021 11:04:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Moje postřehy:

V Databáziknih.cz jsou tyto knižní série:

  • Duna   – Klasika, nutno přečíst ale osobně mě nejvíce bavila pouze duna, zbytek není tak zajímavý.
  • Historie Duny -  – Pekne se to cte po předehrách za mě druhá volba.
  • Hrdinové Duny -  Necetl jsem ale dle hodnocení spíše slabší
  • Předehra k Duně – Za mě top ze světa duny, intriky, plány v plánech jiných plánů a velice čtivě napsané, rozhodně doporučuji.
  • Školy Duny - ted to ctu a je to takový průměr ale spousta zajimavých příběhu o BG

Nalezené filmy a seriály:

31.5.2021 09:35:43

Jakozto clovek, ktery cetl a videl vsechno + hral vsechno, tak to reknu takhle:

1)Knihy - klasicka serie Duna od Franka Herberta je uzasna, skvela a vubec proste bezva (nejhorsi dil serie je Spasitel Duny a i ten je dobry a navic nejkratsi). Je to jedna z nejlepsi sci-fi vsech dob. Vsechny ostatni predehry, historie a podobne uz jsou od jinych lidi, je to jinak psane a podle me se to ani nedrzi puvodnich myslenek serie. Neni to urcite vylozene spatne cteni, ale urcite tim nezacinejte! Byt to posloupnostne muze davat smysl! Mohli byste se neprocist k tomu, co stoji za to… Hezky zacit knihou Duna a dal po puvodni serii.

 

2)Filmy - puvodni Lynchova Duna z roku 198? neni vylozene spatna pro nekoho, kdo nezna knizku, ale pokud to clovek cetl, tak je to strasne mimo. Lynch si to cele prebral po svem proste. Nasleduji serie Duna a Deti Duny z produkce HBO a muzu rict, ze to je lepsi volba, byt je hlavne z Duny citit, ze to je levna devadesatkova TV tvorba, hlavni hrdina je moc stary a podobne, ale lip se drzi knizky a hlavne jeji filosofie. Deti Duny navic uz opravdu vypadaji daleko lip i co se tyce produkce.

 

3)Hry - tady uz vam v dnesni dobe ten svet nema co nabidnout. Rict nekomu, at si v roce 2021 poprve zahraje Dunu 2, by bylo proste mimo. A nejaka Duna 2000 nebo Emperor battle for Dune jsou uz dnes taky hodne zastarale. Puvodni deskovku Duna sice mam, ale zatim jsem stale nenasel dost dobrovolniku, takze nemuzu posoudit.

31.5.2021 12:23:41

Co se týče audioknih, tak ta novější od OneHotBook mi přijde namluvená hodně neosobně, takovým netečným přednesem. Našel jsem doma záznam asi z rádia, nebo kazety (podle šumu pozadí) od Igora Smržíka z roku 1993 a ta se poslouchá mnohem lépe.

Každopádně to jsou jenom základní knihy Duna, takže si pak dočtu ještě ty ostatní, alespoň Herbertovy knihy.

31.5.2021 14:38:43

První kniha je po právu legenda a zdaleka nejlepší co v tom vesmíru vzniklo, Spasitel je trochu jiný, ale vcelku zajímavé završení původní pohádky, jen bacha na překlad, první český je nečitelný. Děti duny mě nebavily, ale pak se to začalo zvedat. Imperátor byl dobrý, Kacíři ještě lepší, kapitulu jsem nečetl. Jinak mi přišlo všechno mimo Herberta staršího úplně ukrutný a nebyl jsem s to dočíst jedinou z těch knih. Zkoušel jsem asi tři, nebo čtyři veledíla, ale fakt špatný.

Původní Lynchova Duna je podle mého skvělá, jen člověk musí znát předlohu, nebo koukat na ten tříhodinový cut. Celkem zajímavý je dokument o Jodorowskiho verzi Duny. Určitě stojí za shlédnutí. U dětí duny jsem se motal kolem jako jeden z aspirantů na kompars fremenských jednotek. Nakonec mě nevybrali ale viděl jsem z blízka tu produkci což mě od finálního filmu odradilo a ještě jsem se k němu radši nedostal. Ale možná jsem jen zhrzený :-)

Z her je Duna 2 nemenší legenda než původní kniha. Dnes je dostupný legacy port využívající původní data a dá se to vcelku dobře hrát. To bych doporučil. A líbila se mi i Duna od Crya. Je to třicet let starý retro, ale podobnou takovu hru jsem od té doby neviděl. Znalci indie scény by to mohli ocenit.

31.5.2021 15:07:40

Mně od Herberta sedla nejvíce první trilogie, do dalších 2 knih (Imperátor, Kacíři) jsem se musel dostávat a Kapitulu už jsem fakt nezvládl. Z ostatních mi přijde dobrá Předehra, kdy člověk lépe pochopí, co vedlo k ději v první Duně, a Historie Duny, která doplní bílá místa, o kterých se v knihách jen letmo mluví.

Lynchova Duna mi přijde paradoxně lepší pro ty, co Dunu četli, nedokážu si představit, jak se v tom bez knihy může někdo vyznat. Ale je to prostě Lynch, klasicky divný.

Herní Duna podle mě trpí špatně zvoleným žánrem - RTS (alepsoň z té doby) tu atmosféru nemůže moc zachytit.

31.5.2021 15:30:09 | Upraveno autorem (porovnej)

@louza První Duna od Crya byla prvni hra, co jsem dohral na PCcku, bylo mi asi 12, jen tak tak jsem to dokazal prelozit. Ale bylo to pro me uplny zjeveni. Kombinace adventury a strategie na tu dobu nevidana. Diky tomu jsem si pak dal film a nasledne par knih. Lynchuv film mam moc rad, ale je pravda, ze proti knize jde trochu jinudy :D. Tu televizni verzi jsem nevidel, ale asi si ji doplnim…

31.5.2021 16:04:45

Miluju minisérii z 2000, bonusové body má i proto, že se točila u nás. 

Klasická stolní Duna je pro mě naprostá TOPovka, nejlepší hra vůbec a k tomu skvělá adaptace. 

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

31.5.2021 16:47:00

Knihy jsou základ, ale s hanbou přiznávám, že jsem četl jen první tři, zbývající mě ještě čekají.

Poud jde o filmy, určitě bych vyzdvihl louzou už zmiňovaný dokument o nikdy nenatočené Duně v podání režiséra Jodorowského (Jodorowsky's Dune). Nejenom že má sám o sobě hodně zajímavou atmosféru, ale člověk si díky němu dobře uvědomí, jak vše souvisí se vším (např.  právě při přípravných pracích na tomto filmu se dali dohromady Riddley Scott a Dan O'Bannon - kdyby se dohromady nedali, nemusel vůbec vzniknout Alien, anebo ne v té podobě, jak ho dneska známe…).

31.5.2021 17:12:54

@trener83 U mě to dunofilství spustila právě ta herní dvojka. Tehdy to byla mánie. Byla klika, že první díl knihy vyšel česky už za komančů a ten Lynch už byl taky v půjčovnách. Takže bylo odkud brát. Cryo verzi jsem docenil až o hodně později, když jsem už trochu zvládal jazyk. Ve dvanácti bych to určitě nedal, čili poklona. Každopádně nic z toho co přišlo poté už mě tolik neuhranulo, tak uvidíme jak se to podaří soudobému rebootu. Imperium si zatím vede dobře, tak držím palce aby mu ten film neudělal ostudu ;-)

31.5.2021 17:16:34

Vybíráme z Bazaru

Tzolkin Mayský kalendář
Tzolkin Mayský kalendář
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 14 hodin

Offcanvas