Dominion - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Albi
Bard - Centrum Gier
Filosofia Editions
Hans im Glück
Rio Grande Games
Autoři: Donald X. Vaccarino
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

trunní sál

Použiji schéma z diskuze a ještě k tom pár otázek. Trůnní sály jsou mi myslím jasné, jen jeden dotaz. Když k trůnnímu sálu použiji jako akční kartu např. Vesnici, tak ta má na sobě dobrání karty + 2 akce navíc. A teď potřebuji vědět, že když na TS 1 zahraju TS 2 a pak dám např. Vesnici, tak doberu kartu a mám provést dle pokynu Vesnice - 2akce? (beru to, že další akční karty na ruce mám) - takže k Vesnici zahraju např. kovárnu a čarodějnici. Tak a teď mám zahrát Vesnici podruhé - takže doberu kartu - to je jasné a teď mám před sebou možnost dalších dvou akcí. Otázka - mohu použít tu kovárnu a čarodějnici, který byly využity u prvního zahrání vesnice? a nebo to musí být zase nové karty z ruky? Myslím, že asi to musí být nové karty z ruky. A nebo zahraju Vesnici - doberu jen 2x body a akce na Vesnicích dělám až po dohrání všech trůnních sálů? Dále ještě jeden dotaz. Když pak jdu po akcích na nákup, tak si ze VŠECH zahraných akčních karet započtu imaginární bodu a nákupy navíc 2x, když byly karty díky TS zahrány 2x?
Díky za odpovědi.

Zahraný 1. trůnní sál:

Poprvé zahranný 2. trůnní sál:
Poprvé zahraná karta A
Podruhé zahraná karta A
Karta A odložena k použitým kartám

Podruhé zahraný 2. trůnní sál
Poprvé zahraná karta B
Podruhé zahraná karta B
Karta B odložena k použitým kartám

1. i 2. trůnní sál odložen k použitým kartám
17.2.2016 12:00:00

Trůnní sál
Co se týče hraní Trůnního sálu v kombinaci s kartou, co dává +akce, ber to tak, že se to dává do jakéhosi zásobníku počtu akcí.
Příklad: TS - Vesnice - dobereš si 2 karty a můžeš zahrát další 4 akční karty z ruky.

Ber to vždy tak, že pomocí Trůnního sálu opakuješ kartu dvakrát, a to vždy ihned. A celkem důležité pravidlo, další akční karty můžeš zahrát až po vyhodnocení efektů předchozích karet.

Příklad 2: Na ruce máš TS, TS, Vesnici, Kovárnu, Čarodějnici. Zahraješ TS. Ten říká, vyber akci z ruky a zahrej ji dvakrát. Kvůli tomuto pokynu vybereš jednu z akčních karet na ruce, třeba druhý TS. Ten opět říká, zahraj kartu z ruky dvakrát. Vybereš si třeba Vesnici. Vezmeš si 2 karty (třeba Měďák a Trh). Tím byl proveden ten druhý vyložený TS, ale pozor, jen jednou! Nyní přichází ten první vyložený TS. Kvůli němu se druhý TS nyní aktivuje podruhé, musíš tedy z ruky vybrat akční kartu z ruky a zahrát ji dvakrát. V tomto mém příkladu máš nyní na ruce Kovárnu, Čarodějnici, Trh a Měďák. Nikde není psáno, že si musíš vybrat z původních nebo dobraných karet. Pracuješ s tím, co máš aktuálně na ruce. Zahraješ třeba Čarodějnici, dobereš 4 karty, ostatní dostanou 2 kletby (pokud nemají Hradní Příkop). Dobereš třeba 4* Zlaťák.
Vyložené a už kompletně zahrané máš tedy 2*TS, Vesnici a Čarodějnici. Na ruce máš Kovárnu, Trh, Měďák a 4* Zlaťák. K dispozici máš nyní ještě 4 akce kvůli tomu, že Vesnice byla zahrána pomocí TS. Zahraješ Kovárnu a dobereš třeba nějaké zelené karty. Máš ještě 3 akce. Zahraješ tedy Trh, opět něco zeleného. Na ruce máš tedy Měďák, 4* Zlaťák, 4 zelené karty. K dispozici tedy 14 peněz (i s penízem, co dává Trh), možnost koupit 2 karty, tak si něco koupíš.

Nebo jednodušeji - 1*TS ti umožní zahrát 1 akční kartu dvakrát. 2*TS (vyložené za sebou) umožní zahrát 2 akční karty dvakrát. 3*TS? 3 akční karty dvakrát. Atd. Žádná kombinace TS ti neumožní zahrát jednu akční kartu čtyřikrát.

Tvůj příklad je tedy špatně, tu Kovárnu a Čarodějnici můžeš zahrát až poté, co si dobereš i druhou kartu z Vesnice.

17.2.2016 20:52:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Odpověď z jiného úhlu pohledu
Je to trošku fousatá otázka, ale přesto zkusím odpověď doplnit trochu jinak.

efektem karet může být +akce, +nákup, +1, +karta (samozřejmě i ve větším počtu) anebo nějaký více či méně složitý text

U nákupu a +1 je evidentní, že se odkládají do jakéhosi stacku, který se využije (až na drobné výjimky jako třeba černý trh) až po vyhodnocení zbytku efektu karty. U akce je to totéž - je podstatný rozdíl mezi +akce a zahraj akční kartu. +karta se jako jediný z těchto +efektů skutečně vyhodnocuje hned, tedy lízneš si příslušný počet karet.

Přestavme si tedy situaci, kdy jako první akci v kole zahraju Trůnní sál a na něj zahraju Golema (z rozšíření Alchymie). co se bude dít?
Máme tu jakoby dva Golemy, které zahrajeme postupně po sobě.
Golem říká, že prohledáváme balíček a první dvě akční karty zahrajeme v libovolném pořadí. Řekněme, že takhle najdeme další Trůnní sál a Vesnici. Řekněme, že nemáme v ruce další akční kartu. Tyto dvě akční karty jsou postupnými efekty Golema, takže tuto Vesnici nelze zahrát na onen Trůnní sál. Zkusíme tedy zahrát Vesnici a pokud máme štěstí a lízneme si další akční kartu, můžeme ji vesele zdvojit Trůnním sálem od Golema. Pokud ne, trůnní sál zůstane bez efektu(což samozřejmě může zůstat i v případě, že nějakou akční kartu máme a z nějakého důvodu ji do TS nechceme dát.
Řekněme, že máme štěstí a Vesnicí jsme si lízli další Vesnici, pak tedy na TS položíme druhou Vesnici a lízneme si za ni dvě karty.

v tuto chvíli je vyřešen efekt Golema, vracíme se k prvnímu TS, který spouští druhý efekt Golema, pro jednoduchost řekněme, že Golem vytáhne Kovárnu a Milici. Lízneš si tedy další tři karty a končí efekt prvního Trůnního sálu.

Nyní máš v ruce 8 karet, k dispozici 6 akcí a +2 peníze.

20.8.2018 13:36:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Cilization a rozšíření Sláva a bohatství
Cilization a rozšíření Sláva a bohatství
Akt. cena: 1350 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas