Dominion - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: 999 Games
Albi
Bard - Centrum Gier
Filosofia Editions
Hans im Glück
Rio Grande Games
Autoři: Donald X. Vaccarino
Rok vydání: 2008
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

karty peněz

Stále nám nejde do hlavy, proč je ve hře tolika karet peněz? především měďáků? stříbrňáky a zlaťáky se dají koupit za 3 nebo 6 měďáků?, ale jak získat měďáky mimo začátku, kdy jich každý dostane 7? Na akčních kartách jsou virtuální mince a dle návodu si do ruky žádné karty nebereme a u akční karty lichvář se na "smetiště" zahodí jeden měďák a získáš za něj + 3 - to se opět myslí ty virutální a nebo u lichváře si za jeden měďák co dám na smetiště vezmu 3 měďáky z balíčku? není mi jasné pro je tam tolika karet peněz. Může někdo poradit?
23.1.2016 08:49:36

měďák za 0
měďák si můžeš koupit za 0, ale obvykle to je velmi špatný/zoufalý tah
a jinak je tam tolik peněz prostě proto, aby nedošly

23.1.2016 08:55:18

karty peněz> Díky za odpověď, dnes jsme se tím ještě zase prokousávali a myslím, že už to chápu. Jen pro potvrzení ještě 2 otázky.
1. Když jdu na "nákup" a nemám ŽÁDNÉ karty mincí, ani virtuální mince, mohu si tedy dle Vaší odpovědi koupit za 0 alespoň jednu kartu měďáku a nebo nemám v tomto nákupu nárok na nic?

2. Ještě poprosím o výklad nákupu při možnosti vícero nákupů dle akčních karet. Když jdu do fáze nákupu a vyložím např. 3 měďáky a mám vyložené akční karty např.: trh (+1nákup za 1) a dřevorubec (+ 1 nákup za 2). Takže pokud to chápu správně tak si sečtu veškeré mince: tzn. 3 vyložené měďáky + 3 virtuální mince = celkem 6 mincí. A teď mám možnost provést max. až 3 nákupy o celkové hodnotě 6 mincí, kterou do těcho nákupů mohu rozložit. Uvedu příklad: koupím za 3 jeden stříbrňák a ještě mi zbydou 3. Pak druhý nákup např. za 2 koupím jeden statek a zbyde mi poslední nákup, ale za 1 nic nekoupím, takže si vezumu za 0 měďák. Další možností je koupit třeba za 5 vévodstí a pak za 0 měďák a třetí nákup neudělám.

Snad to nepíšu úplně zmateně. Každopádně děkuji za předchozí odpovědi a předem i za odpovědi k těmto otázkám. Vím, že si to můžeme hrát jak chceme, ale chci tomu rozumět a hrát to správně. Na závěr ještě jeden dotaz. Dočetla jsem se dnes, že k základní hře Dominion existují a dají se dokupovat další karty. Mohu poprosit o typ, které z nabízených by stály za dokoupení? Jestli s těmito máte nějaké zkušenosti. Díky mockrát.
- Ježkotým

Doplnujici dotazy> Píšu k těm doplňujícím dotazům...

1) Jakmile přejdeš do fáze nákupu a na ruce ani na zahraných kartách nemáš žádné peníze, stále máš právo koupit si jednu kartu (nebo více, pokud na vyložených kartách jsou pokyny typu +nákup), ale v hodnotě 0 peněz. V základní sadě to jsou jen karty Měďák a Kletba. Takže pokud budeš chtít, ten Měďák si můžeš koupit. Nebo i tu Kletbu (ano, většinou se to nedělá, ale s rozšířeními mohou nastat situace, kdy je vhodné Kletbu koupit :-)).

2) Přesně tak. Sečteš mince ze zahraných akčních karet, přidáš k tomu peníze z ruky a to dává dohromady, kolik lze při nákupu utratit. 1 nákup máš automaticky, další nákupy mohou přibýt ze zahraných karet. Pokud tedy ve svém příkladu máš 6 peněz a 3 nákupy (1 automaticky a 2 z karet), můžeš si koupit například 1 Zlaťák a další nákupy nechat propadnout. Nebo přidat k tomu Zlaťáku 1 nebo 2 Měďáky. Nebo koupit Vévodství. Nebo nějakou akční kartu. Za 6 peněz je už docela dost možností, co se dá koupit, záleží na nabídce akčních karet :-) - zruda

karty peněz> díky moc za odpovědi, tak na čas asi všechno jasné. Možná, že během hry ještě narazím na nějaké otázky. Dyštak písnu. Díky. - Ježkotým

peníze
1) měďák stojí 0, lze jej tak koupit jakou jinou kartu, ale jak již zmínil Wolfsen, není to nic moc... ale samozřejmě se může hodit.. obzvlášť když je ve hře např. právě Lichvář
stříbrňák stojí 3,-
zláťák stojí 6,-
2) Lichvář: dle pravidel cituji:Pokud nemáte v ruce kartu měďáku na zahození, nezískáváte 3 virtuální mince, které byste mohli utratit v nákupní fázi
- odpověď na otázku - +3 jsou virtuální mince, nic se nedobírá
3) moc karet peněz - aby nedošli

23.1.2016 12:02:17

Vybíráme z Bazaru

Kartografové + 2 minirozšíření a promo
Kartografové + 2 minirozšíření a promo
Akt. cena: 420 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas