Psí parťáci - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Současnost, Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: David Short
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Kočku byste nikdy nedonutili sloužit. Už jste ji někdy viděli nosit klacíky? Hele, příteli, hodil sis klacík, dojdi si pro něj sám! Já mám práci! Jestli ten klacík tak moc chceš, pročs ho vůbec zahazoval?

Červený trpaslík, epizoda 7: Kryton

Psí parťáci jsou karetní hra, v níž se hráči stávají majiteli psů, pro něž opatřují potravu, hračky apod. a jež berou na procházky, učí nové povely a rozvíjejí jejich vlastnosti. Hráč, který se o svoji smečku postará nejlépe, se stane vítězen hry.
Hra funguje na témže principu jako Kočičí klub, některé herní prvky zde však jsou navíc nebo fungují jinak (aport, povely aj., viz níže); jiné naopak oproti původní hře chybí (kostýmy, rozprašovač). Další druhy karet fungují jen mírně odlišně a s novým pojmenováním (např. kosti odpovídající šantě z původní hry). 

Příprava hry:

Hráči vytřídí karty povelů a útulku a z jednotlivých balíčků vytvoří nabídky po 3 kartách. Z ostatních karet vytvoří dobírací balíček a vyloží z něj nabídku devíti karet (do mřížky 3×3). Dále připraví kostičky představující potravu. Každý hráč obdrží jednoho psa a kartu se standardním povelem, hráč po pravici začínajícího navíc kartu aport.

Průběh hry:

Hráči se střídají v tazích, každý ve svém tahu využije jeden z povelů a vezme si z nabídky několik karet; kolik a kterých karet si hráč vezme, to určuje vzorec na kartě povelu. Podle druhu karty je poté buď vyloží před sebe, popř. zasunou pod zahranou kartu psa, nebo vezmou na ruku pro pozdější použití; karty jídla odloží a vezmou si odpovídající kostičky potravy, které na konci hry rozdělí mezi jednotlivé psy. Za nakrmené psy hráči získají body, za nenakrmené o body přijdou.
Poté hráč přemístí (taktéž podle vyznačení na kartě) figurku hlídacího psa; z řádku či sloupce s hlídacím psem si lze vždy vzít pouze jednu kartu. Kdykoli během tahu může hráč zahrát kterékoli karty z ruky a provést jejich efekty.
Kromě karet povelů jsou ve hře navíc oproti původní hře následující druhy karet:
•    karta aport, kterou může její držitel vyměnit za jednu z karet v nabídce;
•    karty výcviku psa, které lze buď odhodit a pořídit za ně další karty povelů, nebo zasunout pod karty psů;
•    karty procházky, které lze zasunout pod karty psů;
•    karty povahy, které se přikládají k jednotlivým psům.

Konec hry:

Konec hry je spuštěn ve chvíli, kdy je při doplňování nabídky odhalena karta Konec hry. Hráči dohrají kolo a poté dojde k závěrečnému bodování, při němž hráči získají body za nakrmené psy, za jejich povahy, za získané předměty a kosti a za zasunuté karty. Body naopak ztrácejí za nenakrmené psy a za kartu kosti, má-li hráč pouze jednu.

Autor: Ondřej Podavka

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Splendor
Splendor
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas