Palírna - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Matagot
Paverson Games
Autoři: Dave Beck
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Destilace je metoda oddělování kapalných látek založená na různé těkavosti složek ve vroucí kapalné směsi. Uplatňuje se v chemickém průmyslu například při zpracování ropy či v potravinářském průmyslu při výrobě pálenky — destilátů.

Viz wikipedie.

Palírna je tématická ekonomická strategická hra o výrobě a prodeji pálenky založená na práci se zdroji a přizpůsobení se prvkům náhody. Ve hře se ujmete role dědiců palírny, kteří shromažďují potřebné ingredience, vybavení, odborníky („specialisty“) a recepty. Následují destilování, zrání a prodej lihovin. Ve hře se tématicky prolíná hledání optimálního řešení s vlivem přírody a tržních příležitostí, jak při nabídce karet na trhu, tak v průběhu destilace. Variabilitu ještě rozšiřují rozdílné vlastnosti osobností a rozdílné sety receptů.

Kromě známých druhů jako je Whisky, Gin, Vodka, či domácí destilát (zde označený jako Moonshine) se zde seznámíte i s destiláty z Asie, či Jižní Ameriky, které jsou v Čechách prakticky neznámé, i když ve své domovině to mají naopak.

Příprava: Každý hráč dostane svůj lihovar, list receptů, tajné cíle, kartu osobnosti s vlastním benefitem a rodinným receptem. Uprostřed stolu se rozloží karty přísad, předmětů, vybavení, specialistů, příchutí, alkoholu a dále počítadlo a etikety pro různé druhy lihovin.

Průběh: Hra se hraje na sedm kol po čtyřech fázích. Fáze jsou ještě rozloženy do jednotlivých tahů, kdy se hráči střídají, dokud mají co hrát.

  1. Fáze nákupu - nákup přísad, lahví, sudů, vybavení a receptů tak, aby výsledný produkt přinesl dostatek peněz a/nebo ocenění (vítězných bodů) zejména v aktuálním kole, ale lépe i později.
  2. Destilace jednoho nápoje, kdy první várka a zbytek se vracejí do spižírny lihovaru (horní a spodní karta), aby lihovarník zjistil, co se mu vlastně podařilo vyrobit.
  3. Prodej pálenky - vydestilované karty a druh pálenky stanoví obdržené množství peněz a vítězných bodů. Pro některé recepty je však potřeba počítat se zráním v sudu nebo hliněných nádobách. A tedy i prodej v následujícím či ještě pozdějším kole.
  4. Fáze zrání - přináší další aroma/příchuť do destilátů právě zrajících ve sklepích palíren.
  5. Na konci kola se pročistí market a zkontroluje se, zda někdo z hráčů nespnil některý z veřejných úkolů - ocenění.

Vyhodnocení: Hráči průběžně získávají body za své pálenky a ocenění. Na konci ještě přidají body za destiláty, které zůstaly neprodány ve sklepě, sbírku lahví, za neveřejné cíle, vybavení palíren a zbylý kapitál.

Shrnutí: Středně složité tématické poloeuro. Na první hru si vyhraďte alespoň dvě hodinky, spíše větší stůl a láhev kvalitního nápoje, ať si vše vychutnáte. Pravidla nejsou složitá, ale sváteční hráči budou první hru tápat, protože rozhodnutí se projevují v budoucnosti. Doporučený počet hráčů jsou tři, ale ani hra ve dvou či čtyrech neubírá zábavy. Hra není zlá, ale je to business, tak sehnat vše potřebné je výzva.

Autor: plasan

Rozšíření hry (1)

Distilled: Africa & Middle East Expansion (2023)

Popis ještě nebyl vložen.

rozšíření 1 - 5 hráčů

Celkové hodnocení: oooooooooo (hodnoceno 0x)

Mini a promo rozšíření (1)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

Azul
Azul
Akt. cena: 275 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas