Decrypto - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: logická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Thomas Dagenais-Lespérance
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

komplikovanost, znovuhratelnost

Hra se mně osobně líbí hodně, je to takový mix Krycích jmen, Dixitu a Kontaktu, což je styl, který mám ráda.

Akorát jsem zvědavá, zda někomu nepřijdou pravidla na party hru moc komplikovaná... mně osobně ano. Tím nemyslím na hraní, ale na vysvětlení a pochopení. Koukla jsem na recenzi Dice Tower, a byla jsem z toho dost zmatená. Pak jsem našla lepší vysvětlení pravidel od Watch it Played, a tam to tedy naštěstí vzal týpek hezky polopaticky, krok po kroce, ale stejně... uvažovala jsem, jak to pak nejlépe vysvětlit své herní skupině, ale prostě jsem nepřišla na variantu, která by byla opravdu polopatická a jasná, aniž by to člověk musel vysvětlovat a zároveň krok po kroce předvádět, u čehož stráví takovejch 10-15 minut. Samozřejmě jsem se do toho zamotala (nepomohla ani pokročilá hodina a vyšší procento alkoholu :)), a první dvě kola stejně skončila skoro jak začala, páč někdo z hráčů to nějak zamotal. Tak se ptám - je to jen mnou, nebo na party hru, kterou by člověk měl vysvětlit i nehráčům během dvou třech minutek, má tato hra nějak komplikovaná pravidla?

No a otázka znovuhratelnosti je zřejmá - u takového Dixitu mi třeba přijde katastrofální, páč ten základní balíček se protočí během pár kol, a když horko těžko vymejšlíte na nějaký obrázek ideální nápovědu, tak vymyslet pokaždé zas úplně něco jiného není dvakrát snadné (nebo jen mám omezenou představivost :). Tady je to podobné s asociacemi ke stejnému slovu, takže otázkou je, za jak dlouho narazíte na stejná slova a za jak dlouho vám k ním dojdou rozmanité asociace. Samozřejmě, doplnit čerstvá slova je poněkud jednodušší, než doplnit další bizarní obrázky :)
28.5.2018 17:37:10


Tak ja se ptam podobne. Hru jsem koupil, jeste nehral, zatim se jen prokousavam pravidly. A ty jsou pro me tezko pochopitelne ;). Ale verim, ze kdyz se to prostreli, tak to pujde.

Otazka zni - je to opravdu jeste party hra, slozitosti a zabavnosti na urovni Krycaku?

31.1.2019 11:33:11

Komplikovanost a znovuhratelnost
Mám za sebou pár partií jak s hráči, tak nehráči a dal to každý. Doporučuju zahrát, pak je to hned jasné, pravidla jsou trochu komplikovanější, ale po zahrání je vše jasné jak facka a je to opravdu triviální.

O znovuhratelnost se nebojte, na jednu partii využije každý tým 4 kartičky a na každé jsou 4 slova, vy využijete jen jedno! Spíš bych se bál toho, jestli vůbec všechny kartičky ohrajete.

Jinak za sebe Decrypto doporučuju, je to bomba!

31.1.2019 12:11:31

Znovuhratelnost
Znovuhratelnosti bych se nebál je tam 110 karet na každé kartě 4 slova takže máš 440 slov. Ve standartní partii (4+ hráčů) použiješ za celou partii 8 slov (ve hře 3 hráčů jen 4 slova). A navíc na jednotlivá slova budeš mít různé nápovědy podle jejich kombinací (máš li udělat asociací např na slovo jablko bude jiná když bude ve čtveřici se slovy červená, strom, banán. Než když bude v kombinaci s raketou, ropou, domem...)

Jediné co je u znovuhratelnosti škoda je deníček na zapisování (má 50 listů a v každé standartní partií popíšeš 2 listy oboustranně) je nachystán na 25 her a pak je potřeba ofotit nebo vytisknout z webu. Uvažuji nad variantou zalaminovat a psát mazacíma fixama...
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

31.1.2019 14:16:37

Abe

komplikovanost
Měl jsem možnost Decrypto na několika akcí předvádět. Při vysvětlování na mě prakticky všichni nechápavě koukali. Ale jakmile jsme přešli k hraní, ihned to pochopili. Ta hra je hrozně jednoduchá a návyková, jenom se prostě blbě vysvětluje. Nejednoduší co mohu poradit, je jít a zahrát si to. Znovuhratelnost je za mě vysoká, hra obsahuje 440 slov, pro jednu kompletní hru se použije jen 8 z nich


Vít Procházka | Sales representative
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

31.1.2019 14:40:40

... ale clovek si teda musi trackovat karticky ktere uz hral asi..

No nic, zkusim snad o vikendu!

31.1.2019 15:12:01

vysvětlení
by nemělo zabrat víc jak 3 minuty včetně příkladu
vit tohle video: https://youtu.be/vXydEmSULmw

31.1.2019 15:32:25

videonávod
Už som poslal na schválenie adminom videonávod, robil som ho nadvakrát, aby bol čo najzrozumiteľnejší.

Ako hovorí Abe, blbo sa to vysvetľuje, ale inak je to veľmi jednoduché. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

31.1.2019 16:28:30

Vysvetlovani
Ja vim, ze je to pravidlove jednoduche, a dle meho opravdu bombasticka hra, ale vysvetleni je asi nejzmatenejsi ze vsech party her co znam :D Optimalni asi opravdu je vrhnout se rovnou na ukazku nebo zkusebni hru, pripadne sestavit idealni priklad jednoho kola, ktery by obsahoval opravdu polopaticke tahy.

Jinak ja bych to hrala dnes a denne - proto se obavam znovuhratelnosti, kdyz horko tezko vyplodite soubor asociaci k jednomu slovu tak, aby se z toho nedala odvodit nejen pozice ale i konkretni slovo, nevim jak bych to dokazala stejne efektivne zopakovat podruhe u stejneho slova. Bohuzel(mozna nastesti) se to na stul dostane jen malokdy, pac to v nasi skupine/skupinach minimalne pulka lidi nemuze vystat, stejne jako Kryci jmena, ktera jsme hrali do otupeni :) A je fakt, ze ani Kryci jmena ani Decrypto pri opravdu poctivem hrani neni zrovna party hra - kdyz to ma clovek opravdu poradne promyslet a zahrat, tak to leckdy trva, a rozhodne se u toho zavari hlava, a zcela bezne dochazi ke stavum beznadeje, coz je mozna zcasti duvodem, proc to nekteri spoluhraci nesnasi :D

31.1.2019 17:08:42

Zkouseli jsme to pred par mesici

S kartami z krycich jmen a taky pohoda. Akorat se to musi pohlidat, aby jedna skupina nemela nejakou lehci kombinaci slov. Jako bonus jsme si na konci vyzkouseli uhodnout, co melo druhe druzstvo za slova :) taky dobry

31.1.2019 23:21:07

hra je super
přijde mi, že u krycích jmen může být větší sranda, tohle je zase hráčtější a napínavější... vysvětluji to pomocí ukázkového kola, máte pravdu, že na vysvětlení je složitější než obvyklé párty hry... přijde mi to taková pártyhra pro hráče, která se odmění vynikajícím zážitkem

1.2.2019 09:20:58

Včera poprvé a pecka

Určitě na poprvé rozdělit hráče, udělat setup a sfouknout jedno zkušební kolo.

1.2.2019 09:29:34

Vysvětlení
Je pravda, že oficiální video od dodavatele, o kterém tvrdí, že to vysvětlí lépe, než čtení pravidel, taky není žádnej zázrak. Doporučuju, aby se jeden hráč obětoval a předem to načetl a vyzkoušel mechanicky. Pak se rovnou vrhnout na zkušební kolo a jak to lidem docvakne (ve druhém kole obvykle), tak to dát na plno. Kdo si to jednou zahraje, už to může šířit mezi další hráče. Nevysvětlujte, začněte hrát.
Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

1.2.2019 16:40:24

První hraní
Včera jsme odehráli první 3 hry (celkem 2 hodiny) a hodnotíme hru jako hodně dobrou. Hlavně tam nejsou podobné prostoje jako u Krycích jmen. Když vidím ten tlustý balík kartiček se slovy, tak nemám o vyčerpání slov strach. Za ty prachy za mě super.

29.3.2019 09:16:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Set Chronicles of Drunagor: Age of Darkness
Set Chronicles of Drunagor: Age of Darkness
Akt. cena: 1200 Kč
Končí za: 12 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas