Cyclades - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Starověk
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Asmodée Editions
Matagot
REBEL.pl
Autoři: Bruno Cathala
Ludovic Maublanc
Rok vydání: 2009
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Rozsireni - Titans nebo HAdes

Ahoj, chtel bych k Cycladam zatim alespon 1 rozsireni a nevim jestli Titans nebo Hades. Jake jsou pro a proti?
4.12.2015 11:50:34

Titans vs Hades
Otázka co od té hry vyžadujes a co bys rád do hry přidal.

Hades
- Přidá nového boha Háda, který se ve hře objeví jenom za určitých okolností. Ve hře potom dost výrazně zvyšuje interaktci ve formě bojů.
- Přidává do hry nové bytosti a hrdiny, osobně v tom nevidím až tak velký deal, na druhou stranu bytosti omezují schopnosti Pegase, respektive je možn, že se do hry vůbec nedostane.
- Přidá do hry malé bohy a tím se snaží zvýhodnit posledního boha v nabídce. Zatím ho nemám nahráno natolik, abych řekl zda se mi malí bohvé víc líbí nebo spíše ne. Jednoznačně ale mění celou strategii hry.
- Poslední bonus ve formě bidování o ostrovy není až tak zásadní.

+ Hlavním plusem tohoto rozšíření jsou nové strategie a variabilita. Za sebe musím říct, že i zvýšená interakce je jednoznačným pozitivem. Navíc přidáním jakéhokoli modulu se nic moc ve hře nemění, komplexnost hry se tím jednoznačně nezvýší.
- Nejsem si zrovna 2x jist zda malí bohové příliš nemění strategii a nevnášejí moc chaosu do hry. Může se stát, že zvýhodní pro dané kolo slabého boha a nebo naopak toho kterého někdo hodně chce.

Celkově vzato mám Háda rád a klidně i se začínajícími hráči moc nových pravidel to nepřidá.

Titan
- Přidává do hry nový plán který je podle mě ovšem hratelný jenom ve větším poštu hráčů a ideálně pouze sudém počtu. Počet míst kam jde jít je značně vyšší a po mapě se tak pohybuje mnohem víc.
- Přidává do hry kooperaci (v 6ti je to vlastně povinnost), nejsem si jist zda mě kooperace vyloženě baví, protože se to lehce zvrhne v to, že jeden hráč vlastně hraje za dva a druhý jenom přitakává.
- Kronos je zajímavá postava, značně mění veškerou mobilitu ve hře, ale na druhou stranu se dá víceméně hrát jenom na nové mapě, na starých tak moc nefunguje.
- Další bonusy v podobě unikátních metropolí a artefaktů nejsou zase až tak zásadní.

+ Titáni nejsou špatní, ale výrazně mění feeling hry. Hra se stává značně agerivnější a akční, což výrazně mění celkovou strategii.
- Dále si dovolím tvrdit, že Titáni prakticky zabíjí Poseidona, protože ten se stává prakticky nevyužitelným.

Takže celkově vzato jednodušší rozšíření je Hades, přidává tunu věcí, zvyšuje mobilitu a nemění příliš výrazně hru. Pro poziční hráče určitě lepší volba. Titan je oproti tomu mnohem agresivnější, více se chodí, více se bojuje. Jeho použitelnost je možná prakticky jenom na nové mapě. Navíc skoro úplně zabíjí Poseidona. Obě rozšíření jsou super. Pravda je, že obě rozšíření se prakticky nedají hrát současně. Už by to byl dost velký guláš.

4.12.2015 13:16:10 | Upraveno autorem (porovnej)

Rozsireni
Kolega prede mnou v podstate presne vystihl co rozsireni nabizi. Jedine s cim bych nesouhlasil je michani obou rozsireni dohromady. Hrajeme se vsim a je to naprosta pecka :) a poznamka k poseidonovi. V titanech ma hlavne ekonomickou funkci. Obchodni cesty a spoj na malinkate ostrovy plne rohu hojnosti.

4.12.2015 15:08:43

Souhlasím s BMAJTZEM
nekombinoval bych rozšíření, je toho zbytečně moc

4.12.2015 15:13:49

Vybíráme z Bazaru

Exit: Úniková hra - Zapovězený hrad
Exit: Úniková hra - Zapovězený hrad
Akt. cena: 149 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas