Cesty osudu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 3
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Fantasy, Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: REXhry
Lucky Duck Games
Autoři: Filip Miłuński
Michał Gołębiowski
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Chyby / zkušenosti za 2hráče

Figurky do hry jsou prťavý (šedivý plast), na mapě (na stole) je po chvíli nerozeznáte od sebe kdo je kdo. 

Neustálé předávání mobilu hru ruší, kdyby každý hráč mohl odehrát na svém bylo by to nepochybně lepší.

První samostatný scénář skvělý, vyvážený. Já natěšený na kampaň.

V první části kampaně jsem měl 4požadované předměty (stačily 2) ale nenašel jsem druhou svatyni. Rady vedly jen k dalšímu požadovanému předmětu. Vyhrál protihráč který nasbíral postavy.

V druhé části kampaně to bylo ještě horší našel jsem jen jednoho zloděje, a 4postavy které chtěly kartu, náhodně jsem našel jednu, kde je další hra nenapoví. Vždy jen rada kde je postava co chce kartu.

Navíc i chyba - při dotazu na předmět stříbrná skříňka dvě herní postavy tvrdí že je papeže, když za ním přijdete už víte že byl okraden, ale při odevzdání řekne že to není ono a jen s vámi ztrácí čas.  Takže 2herni postavy lžou? Nebo chyba?

Protihráč opět nasbíral postavy a vyhrál.

Docela zklamání.  Už se mi moc nechce hrát další…

6.1.2023 00:59:24

mh

Je to už půl roku, co jsme Cesty osudu hráli, a úplné detaily si už přesně nevybavuji. Takže pouze určité postřehy a komentáře.

Prťavý figurky
Proti jiným figurkovým hrám to bylo trochu úsměvné a větší figurky by se opravdu hodily, nicméně nakonec nám to nepřišlo až tak strašné. Je ale fakt, že jsem se konkrétně já dost často pletl a posouval cizí figurku. Ale protihráči se vždy ozvali (ti s tím problém neměli).

Předávání mobilu
Nevím, my jsme hráli na tabletu a ten jsme si nepředávali. Měli jsme ho uprostřed stolu ve stojánku a vše jsme četli veřejně - stejně se v pravidlech píše, že všechny informace (s výjimkou osobních cílů) jsou veřejné.

Plnění úkolů - předměty
Už si přesně nevybavuji detaily, ale já osobně měl trochu problémy s jejich plněním. Z pěti scénářů manželka a dcera vyhrály po dvou a já jen jeden. Já, protože jsem hlavně předčítal texty a ovládal aplikaci, jsem měl trochu problém se na hrací ploše orientovat.
Nicméně si nemyslím, že bychom narazili na nějakou logickou chybu, situaci se skříňkou pro papeže si nevybavuji. Možná, že to souviselo s nějakými vedlejšími podmínkami, scénář je díky aplikaci dynamický, takže co platilo před chvílí, nemusí platit teď.
A kromě toho - každý hráč (postava) má dva rozdílné cíle a splnit stačí jeden. Je rozhodně takticky lepší se rovnoměrně soustředit na oba a ne pouze na jeden.

Já tedy zklamán nebyl, i když #Kronika zločinu (stejné vydavatelství) mi s principem skenování QR kódů sedí líp. Stejně tak si myslím, že by o něco lepší bylo, kdyby Cesty osudu byly kooperativní. Ale pro mě jsou to čtyři hvězdičky z pěti (80%).

6.1.2023 03:18:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Konkrétně u této hry, kde na aplikaci koukáte velkou většinu času, bych malou obrazovku telefonu nedoporučoval. My hrajeme s TV propojenou s noťasem, který přehrává hru a řeší kódy (webka). Je lepší, když hru vidí všichni hráči. Co se samotné hry týče, figurky jsou opravdu úsměvné, ale není to nic, co by mi zkazilo dojem ze hry. To už se úplně nedá říct o soupeření s ostatními. Hra je hodně náhodná, často se můžete jen domýšlet, kde najít potřebné indície ke splnění úkolu, zatímco druhý hráč měl štěstí např na objevenou lokaci a splnil část úkolu velmi rychle. Může to být frustrující, asi není náhoda, že příběhové hry jsou až na vyjímky kooperativní, ale je to prostě příběhová hra. Příběh hry a celkový zážitek z hraní tu musí překonat touhu po vítězství. Já to akceptoval a velkou část scénářů si užil.

6.1.2023 10:46:58

no ak hras Cesty Osudu “na vyhru”, tak si nepochopil o com ta hra je no :D

6.1.2023 11:06:05

mh

@sedlak87 

Tady si troufnu nesouhlasit. Pokud je hra postavená kompetitivně a je určeno, že vítězí jen jeden hráč, pak nechápu, jak jinak bych ji měl hrát než na výhru. Pokud mělo být hlavním cílem prožít příběh, pak mohla klidně být kooperativní podobně jako třeba Panství hrůzy, Pán prstenů apod. Tvůrci ji ale vytvořili jako kompetitivní, takže přesně tak je potřeba ji hrát.

Já osobně jsem si Cesty osudu docela užil, ale užil bych si je víc, kdyby byly kooperativní. Ta kompetitivnost mi tam ne úplně seděla.

6.1.2023 13:22:31

@sedlak87 ja myslím, že pokud je hra kompetetivní, tak tam snaha o vítězství bude vždycky, ať už je hra primárně o příběhu nebo ne. 

 

Vidím tam trochu neduhy, který má i Fallout a hráči ho pranýřovali za neférovost v plnění úkolů a vyřešilo to až rozšíření Atomová pouta, které z ní udělalo dobrou kooperativní hru.

6.1.2023 13:26:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Duna Tajemství rodu + bonusový balíček
Duna Tajemství rodu + bonusový balíček
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas