Boží zboží - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Alexander Pfister
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Stavění vs. Tovaryš

Ahoj, hráli jsme zase po delší době zase Boží zboží :-)
A kamarád mě napomenul, že hrál na turnaji ve fázi "východu Slunce" takto:
Že musí každý hráč stavět (položit kartu lícem dolů před sebe, aby si blokoval balíček na dorovnání z tržiště u produkce).
Já to ale z pravidel pochopil tak, že se hráč může rozhodnouz zda bude nebo nebude stavět. A pokud se rozhodne nestavět, smí si koupit tovaryše. Rozhodne-li se stavět a ve vázi stavění se rozhodne nestavět, nesmí ani najmout tovaryše.
Připadá mi to logické, buď se rozhodneš stavět a doufat, že Ti třeba dojdou finance na budovu pomocí produkce a nebo se vzdáš vítězného postupu (7 staveb pro vítězství) a rozhodneš se najmout tovaryše, aby si v budoucnu třeba získal lepší produkci z více staveb.
Co Vy na to?
17.12.2016 21:43:21

Tovaryš
Nerozumím, co kartou případné stavby blokuješ. Pokud máš na mysli, že tím přicházíš o jednu surovinu, která ti může chybět v produkci, tak určitě máš pravdu. Nic ti však nebrání, položit jinou kartu budovy. Je to prostě taktický prvek.
Co se týká najímání tovaryše, hrajeme tak (a myslím že je to z pravidel jasné), že důležité je nestavět budovu a je jedno zda plánovaně od počátku, nebo proto že na ni nemám peníze, nebo prostě proto, že nechci.
Podobná otázka byla položena i na BBG a je na to stejný pohled, jaký uvádím. Dokonce se kloní k názoru, že je to i blufovací prvek.

17.12.2016 22:09:21

Asinajci
Ahoj,
přiznám se, že ani mně není tvůj dotaz úplně srozumitelný.
Pokud si to smím rozebrat po částech, pak
a) není pravda, že ve fázi Východ slunce si každý musí připravit kartu budovy ke stavbě ve čtvrté fázi. Může, ale nemusí. Pokud má karet v ruce dost, nic neriskuje, když si kartu připraví, takže většinou si asi každý kartu připraví (právě třeba za účelem blafovat), ovšem opakuji, že nemusí (napadá mě, že budovu si nepřipravím snad jen v případě, že potřebuji všechny karty využít ve fázi výroby jako suroviny a nemám žádnou navíc);
b) není pravda, že pokud se hráč s připravenou budovou ke stavbě později ve čtvrté fázi rozhodne připravenou budovu nepostavit, nesmí ani najmout tovaryše. Rozhodně ne. V takovém případě si vezme připravenou kartu zpět do ruky a najme si tovaryše. Jediné, co nesmí, je postavit si budovu jinou;
c) vůbec nerozumím větě "aby si blokoval balíček na dorovnání z tržiště u produkce." Co tím máš prosím na mysli?
Jinak nevím, odkud kamarádovy názory pramenily, v pravidlech oporu nemají, ta hovoří podle mě celkem jasnou řečí.

18.12.2016 07:52:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky..
Já to z pravidel pochopil trošku jinak :-)
JE tam napsané: "...a jakou 1 vovou budovu budou chtít postavit ve 4.fázi. KArtu zvolené budovy vyloží z ruky lícem dolů před sebe na stůl" (Nikde se tam nepíše, že musí vybrat??)

A fáze - Najímání tovaryšů
"Pokud hráč v probýhajícím kole nestavěl žádnou budovu, může si najmout 1 tovaryše".
Jsem to pochopil, tak že si nesmí ani při "východu slunce" připravit budovu ke stavění.

A závěr..hráč uzavírá hru při postavení 7.budovu. Tudíž, jsem myslel, že se tím zdržuje sám, když se rozhodne nestavět a chce jít do produkce pomocí najmutí tovaryše..

18.12.2016 12:11:10

asinajci
Promiň tedy, jestli jsem to nenapsal do pravidel dostatečně zřetelně i pro tebe, ale takhle jsem to myslel.
str. 4 uprostřed: "... a jakou novou budovu budou chtít PŘÍPADNĚ postavit..." - z toho neplyne, že nějakou budovu si připravit musejí. Vždyť právě proto se tam nepíše, že si MUSÍ vybrat. MŮŽE si vybrat. A dále viz str. 9: "Pokud si stavbu rozmyslel nebo na ni nemá dost peněz, vezme si kartu zpět do ruky ..." a str. 10: "Pokud hráč v probíhajícím kole nestavěl žádnou budovu, může si najmout tovaryše." Nestavět budovu znamená, že žádnou nepostavil. Ne že se na stavbu ani nepřipravil.
Ideální je číst, co v pravidlech je. Ne MYSLET, co tam je, když to tam není.

18.12.2016 13:06:56

Karel
Jj..díky...:-)
Jsem se v tom sám asi nakonec ztratil :-D

18.12.2016 14:17:41

To Karel
Já jsem z pravidel také vyrozuměl, že ve druhé fázy musí vybrat kartu na stavění a dát ji před sebe, ale v pozdější fázi ji nemusí postavit. Ona ta věta je v souvětí se zahráním hospodáře a slovo případně se může vztahovat až k té stavěcí fázi.

Nicméně v anglických pravidlech je ještě bod Stavění, který by měl být v českých pod Práce na straně 5, ale z českých vypad(?) a tam se říká, že můžeš umístit kartu před sebe z ruky.

Building: You can place a card from your hand face
down in front of you. This is the Building you are going
to build this round.

28.3.2017 00:07:24 | Upraveno autorem (porovnej)

...> Abych se přiznal, moc ti nerozumím. Německou hru překládáme z originálu, t.j. primárně z němčiny, a nemyslím, že by cokoli vypadlo. Drž se českého textu, je celkem jednoznačný. - karel

Vybíráme z Bazaru

Cluedo
Cluedo
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas