Boží zboží - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Alexander Pfister
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Už měl někdo možnost zahrát?
23.4.2016 11:33:49

též mě to zajímá
Dojmy sem...

26.4.2016 18:00:31

.
V souvislosti s oznámením, že hra je na skladě jsem si stáhnul pravidla a nastudoval. Jen co dorazí do místní speciálky kupuji a natočím krátké videjko.

Přikládám pár dojmů:

1.) nevidím důvod, proč by to nešlo hrát jako pasiáns jen v jednom hráči, vzhledem k naprosté absenci interakce mezi hráči (jediná interakce je, že mají společnou nabídku tovaryšů, takže maximálně můžete někoho předběhnout v jejich najmutí, nicméně vzhledem k tomu, že je jich ve hře 2n a každý hráč může mít max. 2 tak to zas tak nevadí).
2.) k posílení, resp. vytvoření alespoň minimální interakce doporučuji změnit systém dobírání karet na začátku kola. V pravidlech je napsáno, že si prostě dobereš 2 a hotovo. Napadá mě hned několik možnosti, jak to změnit (které však záleží na počtu hráčů):
a) vyložit 2n karet a od začínajícího kráče si každý vybere a poté od posledního v protisměru (začínající tak dostane tu, co nejvíc chce a tu co na něj zbude). Nevýhoda je, že všichni ví, co si kdo vzal.
b) začínající hráč si vezme n+1 karet, jednu si vybere a pošle dál, všichni si draftují jednu kartu, poslední odhodí, druhé kolo v protisměru. Zde se stírá výhoda začínajícího hráče, nicméně ta v původní variantě také není.
3.) Můj osobní pocit je takový, že je to velmi zajímavě vypadající směsice agricoly, settlerů a dobyvatelů s herní dobou okolo 45 minut? Pro mě jasný must-have; jen škoda te absence interakce...

27.4.2016 10:50:25

díky za shrnutí
dokázal by si říci, jak moc se to liší od port royal ? je to stejný autor, podobný koncept (balíček jak na zboží tak na výrobu) tak by mě zajímalo, jestli to nebude "vykrádačka sama sebe"

27.4.2016 19:25:34

port
řekl bych že od portu se to liší velmi. Respektive je to podobné pouze v tom, že karta položená lícem dolů zastupuje peníz/zboží a to je všechno. Podobný princip je však i v jiných hrách, například San Juan, nebo již zmínění Dobyvatelé.

27.4.2016 20:11:17

Oh my goods
Taky po teto hre koukam. Vypada velice zajimave. Na BGG je sedm video recenzi prevazne v AJ. Po shlednuti musim konstatovat, ze to bude bomba pro Euro-gamery. Presny dojem mam jako Pelly: San Juan, riznuty Agricolou, Dobyvateli a Port Royal v malem (cestovnim) vydani. Grafika (Klemens Franz) se mi moc libi. Ano, nizka interakce mezi spoluhraci asi bude nejvetsi prekazkou. Snad tuto slabinu to nejake budouci rozsireni odstrani. Asi nejlepsi hra od Alexandera Pfistera a vidim to jako takovy budoucnem nedoceneny euro-sperk neco jako je ted San Juan ;-)

29.4.2016 07:34:50 | Upraveno autorem (porovnej)

po první hře
Kromě toho, že nemůžu škodit se mi to líbí. Kua, zase další hra domů.

30.4.2016 16:59:50

dneska jsem zahrál s dcerkama
bavilo mne to ještě víc než poprvý, protože jsem už věděl co čekat. Bohužel doma se to nechytlo, ta mladší (8 let ) to ještě nepobrala, je tam na ní moc plánování a to hraje takenoko, zooloreto a pod. Tohle bylo na ní moc. Přiznám se, že jsem si to myslel a tajně doufal. Ta starší to krásně pobrala (12 ), ale prý ji nebaví to kalkulování dopředu. Zbívá mí ukecat ženu, ať to doma můžem hrát.

1.5.2016 22:20:09

Dojmy
O víkendu jsem si to měl možnost pod taktovkou Mindok Crew zkusit na Animefestu a líbilo moc. Osobně jsem od toho ani tolik nečekal, ale je to až překvapivě komplexní karetka v malé krabičce. Líbí se mi ten mechanismus produkční sítě a po pravdě mě zaujalo i to, jak je do toho pěkně naimplementované štěstíčko. Za ty prachy můžu určitě doporučit;)

2.5.2016 09:59:43

Trochu lepší než Port Royal, který ovšem nemám rád
Tak mě to po dvou hrách připadá celkem zajímavé, ale stejně je tam zbytečně moc náhody, takže to možná nestojí za tu hodinu hraní (těch 30 minut na krabičce je zcela nereálné).
Hrál jsem to úspěšně i s dětmi, kupodivu jim nevadila ta spousta automatických mechanismů které musí dodržet, ale je to asi trochu pro autisty.
Jak tak o tom přemýšlím, veškerá interakce mezi hráči je omezena na opakování pravidel a mechanismů pro ty, kteří se to učí.

3.5.2016 14:50:09

po prvníh dvou hrách
dobré! Shodou okolností jsem obě hry vyhrál (první o jeden peníz, druhou v celku s náskokem). Líbí se mi, že je to vcelku vyrovnané - nezáleží tolik na tom, jestli se vám povede najmout oba tovaryše či postavit všech 8 budov - druhou hru jsem vyhrál s jedním tovaryšem a sedmi budovami, soupeř, který hru zavíral a koupil dva tovaryše nakonec prohrál (obě hry ve 3). Zatím jsme hráli s dobíráním dle pravidel, ale jak jsem psal, zde to po nějaké drobné úpravě volá - přeci jen někdy můžete čekat na určitou budovu (nebo surovinu) a ne a ne vám přijít. Sice se tím malinko prodlouží herní doba, ale co...

Za ty peníze výtečné!

13.5.2016 07:52:37

Port Royal x Boží zboží
Můžete už po odehrání obou her někdo srovnat? U Potru jsem měl pocit že ta hra hraje spíš mě než já ji, ale syn si to oblíbil, tak se to na stole objevuje. Zajímá mě zda Zboží je více propracované nebo je to o štěstí jako Port?

13.5.2016 08:04:56

srovnání
ono se to srovnává trochu obtížně... přijde mi, že port je taková hospodská hra a důležitý prvek je tam právě to "pushyourluck". To tady není. Vykládání karet je sice trochu podobné, ale určuje společnou nabídku karet pro všechny hráče pro dané kolo, navíc na aktuální nabídku můžeš reagovat a doplnit ji dle potřeb kartami z ruky. Důležitější mi tu přišlo odhadovat možnosti, někdy trochu riskovat, sledovat karty (možná trochu i počítat - v balíčku je 17 karet od barvy, nějaké jsou na stole, nějaké máte v ruce, nějaké jsou na stole, nějaké šly v minulém kole a díky tomu můžete odhadovat, jestli nějaké přijdou)...

13.5.2016 08:41:07

Pelly
Až to kluci dotáhnou tak tomu dám šanci. Těším se spíš na Mombasu, ale z tvého unboxingu vypadalo ucházejícně i toto.

13.5.2016 15:52:47

...
Odzkoušeno ve dvou a nutno říci, že za ty peníze dobrý. Hlavně obdivuju autora, že dokáže dělat hry čistě s kartama a není to chaotický, je to rychlý a zároveň i tak trochu komplexní. Problémů je hned několik. Za prvé hra má v sobě až moc náhody na to, jak na přemýšlení občas je. Prostě soupeři může na trh přijít vše potřebné a vám ne a během jednoho kola je vše rozhodnuto, páč soupeř třeba vyprodukuje 8 peněz a vy nic, takže je o budovu a pak třeba později i o tovaryše napřed. A hra je u konce. Ano, štěstí se může v následujících tazích obrátit, ale jelikož můj soupeř má o tu budovu více, tak má i větší možnosti kam poslat hospodáře, takže je tu tak trochu run away leader problém. Ale jinak, jelikož jsme to odehráli za 30 minut a cenovka je kolem dvou stovek, tak je to vlastně všechno jedno. Ve velkém provedení by to byla průměrná hra, jako karetní je to dobré, ale nic extra.

Edit: Jo a je to solitér, ale to nám vyhovuje.

Edit2: A ještě jsem chtěl zmínit, že se mi nejvíc na hře líbilo kombení, kdy jedna karta produkuje něco pro jinou atd... a to je vše.

3.6.2016 08:14:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Dobrý, ale...
přijde mi (i podle diskuze v dosaženém skóre), že všichni hrají spíš na postavení 8 budov co nejrychleji, než na nějaká comba mezi budovami. Stejně tak to bylo při našich hrách.
Možná je to i tím, že se dají stavět stejné budovy. Kdyby toto odpadlo, možná bychom začali více uvažovat, které budovy postavit a jak využít řetězení a komba - asi příště vyzkoušíme.
Další věc je, že člověk může řetězit, i když jeho hospodář pracuje liknavě. Tuším, že liknavá práce je tam proto, když se holt nepovede nabídka na trhu, ale pokud by šlo řetězit pouze u pilně pracujícího hospodáře (a u tovaryše), pak by asi strategie vypadala také trochu jinak a člověk by se rozmýšlel, zda riskne pilnou práci s ohledem na nabídku a karty v ruce.
Poslední věcí, co mi trochu vadí, je právě malé množství TYPŮ karet a jejich divné rozložení ceny/bodů. Chápu, že je to s ohledem na suroviny, které využívá...ale i tak...
Teď čekám na rozšíření, zda tedy u nás bude a jaké bude....zatím je to hra dobrá, ale mohla by být mnohem lepší.

28.8.2017 09:33:19

Vybíráme z Bazaru

Radlands Board Game Super Deluxe Edition
Radlands Board Game Super Deluxe Edition
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas