Bios: Genesis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Fox in the Box
Sierra Madre Games
Autoři: Phil Eklund
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

obtiznost solo hrani

Mate nekdo vyzkousene solo (ne jako vyukovou hru, ale jako hrani naostro)?

Pokud jsem nekde neudelal nejakou brutalni chybu*, tak mi to prijde strasne jednoduche - tedy pokud se zrovna vsechny kostky v prubehu cele hry nespikly proti. Vcera jsem hral za modrou a cervenou, zvolil jsem strategii, ze oba bionti pujdou primarne do stejneho refugia. Tim jsem dosahl toho, ze jsem mel rychle prvni mikroorganismus, ktery navic diky dvema biontum mohl nakupovat dvakrat za kolo. Staci mit v mikroorganismu aspon 2 cervene chromosomy nebo mutace, a clovek ziska tolik katalyzatoru, ze pomalu nevi, co s nimi. Prvnim mikroorganismem (obsahujicim jeden zeleny chromosom - zvyseni limitu entropie) umoznim to, ze najednou muzou jit "oba hraci" na dve ruzna refugia a zase na obou budou dva bionty. Tim zase rychle ziskam dalsi dva mikroorganismy. Mutace nakupuju tak, aby se napred paraziti nemohli navazat a pak zvolim pokud mozno takovou mutaci, aby po navazani meli dedicnost a moznost prehozeni, protoze to posledni, co chci, je zabit je - lepsi endosymbiont, nez nekdo, kdo neustale krade kostky z mutaci nebo organu. Prvni makroorganismus jsem mohl udelat v pulce druhe ery, ale nakonec jsem to udelal az behem predposledni udalosti druhe ery, abych si nezkratil zbytecne hru (coz, jak se pozdeji ukazalo, jsem klidne mohl).
Abych to zkratil, tak ve vysledku jsem skoncil se tremi suchozemskymi makroorganismy, a to temi nejlepsimi (hmyz, drapkovci, obojzivelnici), a navic vybavenymi vsemi dostupnymi organy. Ctvrty (kyjonozci) jsem nevytvoril jen proto, ze by mi tak nutne musel jeden suchozemsky makroorganismus vyhynout, takze jsem zustal u ploutvenek bez jednoho organu. Dokonce jsem nekolik kol vubec zadne organy nenakupoval, aby mi to UV zbytecne nenicilo (Gaia prisla predposledni), hlidal jsem si akorat organy proti suchu a pokud mozno modry organ. Zbyvajici organy jsem tak dokoupil behem poslednich dvou kol. Prislo mi to tak, ze kdyby byla hra o 2-3 kola kratsi, dopadlo by to skoro stejne.

Priste snad vyzkousim variantu katastrofy krystalu (G4) nebo zkusim jet na pet makroorganismu.

*EDIT: Bral jsem si spatny pocet katalyzarotu behem rakovinoveho hodu. To ale nemelo valny vliv na vysledek, jelikoz jsem mel prakticky maximum vsech katalyzatoru u obou hracu jeste z faze mikroorganismu.
17.1.2018 15:54:22 | Upraveno autorem (porovnej)

pár postřehů
Ahoj, s většinou postřehů plně souhlasím, ale zas tak easy mi to nepřišlo. Ve tvém textu mi chybí zmínka o několika mechanismech, které hru solo "trochu" komplikují:

- píšeš, že "Mutace nakupuju tak, aby se napred paraziti nemohli navazat...". To ale zas tak úplně ovlivnit nejde, protože to, jakou stranu své karty bude parazit hrát (a jaké barvy kostek z mutací tak bude krást), se určuje náhodně každé kolo (nebo se pletu?). Nejsem si tak plně jistý, jestli je možné efektivně zabránit tomu, aby se některý z parazitů nenavázal poté, jakmile pořídíš mutace,

- píšeš, že jsi měl plno katalyzátorů - využívali paraziti schopnost kupovat své vlastní mutace za tvé katalyzátory?

- za endosymbionta nakupuje vždy majitel biontu, nikoliv majitel organismu - já to hraju tak, že když má nakupovat endosymbiont (ex-parazit), nekoupí zpravidla nic (protože ve fázi, kde je endosymbiontem, už zpravidla jakýkoliv nákup je pro hráče coby majitele organismu spíše výhodou).

Jinak ale v zásadě plně souhlasím (také zejm. parazita mnohem raději asimiluji než likviduji :)...). Co kromě kostek dokáže hodně zaříznout jsou události, hlavně vlny UV záření - tuhle jsem měl hezky vyvinutý organismus se třemi vylepšenými mutacemi a přišla událost, která je všechny zlikvidovala (UV štít bohužel ještě nebyl)...

Edit: opraven překlep (správě "endosymbiont" namísto "enosymbiont")

19.1.2018 15:42:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Hawkie
- ovlivnit se to da docela dost. Prvni mutaci prvniho mikroorganismu teda ne, tam to jeden ze dvou parazitu navaze a clovek nic neudela. Ale v dalsim kole nakoupis mutaci tak, aby ji nemohl ten druhy volny parazit sebrat, pripadne zvolis takovou mutaci, aby vytlacil toho prvniho parazita a mel obe kostky - podle me je podstatne, aby mel ten parazit modry gen, aby zbytecne neztracel kostky - potazmo tvoje mutace - pri hodu petky.
Jakmile udelas druhy mikroorganismus, tak si muzes pohodlne pohlidat to, aby se ten zbyvajici parazit nenavazal, a to tak, ze budes prednostne nakupovat mutace v barve parazita. Pak nakoupis jednu ci dve mutace tak, aby se navazal i on, a hned kolo ci dve nato se premenis v makroorganismus (doufaje, ze mezitim neprijde nejaka neprijemna UV-udalost). Tak se pohodlne zbavis obou parazitu az do konce hry, a navic mas hezke dva endosymbionty. Ti sice nenakupuji organy, ale muzou davat nejakou hezkou ochranu.

- no jasne, ze oba parazite kupovali - ale s jednim nakupem za kolo toho moc nenakoupili - samozrejme jsem si pohlidal, abych jim nenechal mutaci se schopnosti "deleni". Navic kdyz mel muj mikroorganismus 2-3 cervene geny, ktere mi pri hodu treba tri jednicek daly 7-10 katalyzarotu (takze jsem doplnil do sesti predepsane barvy a zbytek podelil dvema a bral jine barvy), tak jsem se hezky predzasobil.

- samozrejme, ze za bionta nakupuje majitel bionta. Taky parazit nic nekupoval. Ale krome parazita v kazdem mem organismu byl jeste muj vlastni cerveny a modry biont, takze jsem nakupoval pro kazdy organismus dvakrat za kolo - a kdyz to byl jeste mikroorganismus se schopnosti deleni, tak ctyrikrat.

Ted me jeste napadlo, ze jsem mohl parazita asimilovat pres cervenou kralovnu (kdyz uz parazit nema kostky) - treba si to na to vzpomenu priste :)

19.1.2018 22:51:04

Pravidla
Ahoj,
už je asi trochu pozdě, ale přece jen oživím tuhle diskusi.
Sólo hra není nijak extra těžká, pokud se proti člověku nespiknou hody kostkou nebo události na kartách.

K vyjasnění pravidel:
- myslím, že při brání katalyzátorů po darwinovském hodu nemůžeš brát katalyzátory v jiné barvě (za dva svojí barvy). Maximum v jakémkoli okamžiku je šest, takže cokoli, na co máš nárok nad to, prostě ztrácíš. Alespoň tak to hraju já.

- nakupování mutací - tady z tvého popisu mám pocit, že nakupuješ hodně flexibilně co chceš, ale mě se dosti často stává, že dokud nemám spóry umožňující nakupovat z kterékoli řady, tak nemám moc na výběr

- navazování parazitů - taky ho ovlivňuje to, které řady refugií jsou právě aktivní, což je pravidlo, kterého jsem si zpočátku nevšiml. tím pádem se parazit nenaváže hned, ale třeba až po několika kolech. Je to asi spíš výhoda, ale zase se díky tomu nedá tolik plánovat.

28.6.2018 13:23:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Great western trail 2nd edition
Great western trail 2nd edition
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas