Backgammon - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: strategická
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: HABA
MB spellen
Noris Spiele
Philos
Schmidt Spiele
Autoři: Neznámý
Rok vydání: -3000
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Dotazy ke hře

Dobry den :)

1. NÁZEV
Jsou Vrhcáby a Backgammon výrazy pro tutéž hru, pouze v jiném jazyce, nebo jsou ve hrách nějaké rozdíly?

2. OMEZENÍ POČTU KAMENŮ
Existuje nějaké omezení pro počet kamenů na jedné pozici? V naši menší verzi hry od Dino se na jedno políčko komfortně vejdou pouze 4 kameny, zbytek dáváme “pod desku”. Muže byt teoreticky na jedno poličku i všech 15 kamenů?

3. SITUACE BĚHEM FÁZE ODCHÁZENÍ
Situace, kdy já už jsem ve fázi odcházení z desky, tedy mám všechny kameny ve své ohrádce.
Soupeř ještě není ve fázi odcházení a jeho kameny jsou také v mé ohrádce.
A teď se stane, že mi soupeř vyhodí kámen (během mého odcházení).
Co mohu dělat? Musím samozřejmě nejprve nasadit svůj kámen znovu do hry. A pak mohu pokračovat v odcházení a současně doručit poslední znovunasazený kámen do konce?
Nebo se mé odcházení přeruší do doby, než se dostanu posledním kamenem opět do své ohrádky? Nebo se mi dokonce odcházení zruší a mé odejivší kameny se musejí navrátit do hry?

4. VÝHERNÍ STRATEGIE
Je nejlepší strategie o které víte zablokovat svou ohrádku svými kameny tak, aby nebylo možné soupeřem nasadit žádný vyhozený kámen zpět do hry?

5. FÁZE ODCHÁZENÍ
Teoreticky, mám své kameny v ohrádce na polích 1-6. Jsem tedy ve fázi odcházení.
Mohu postupovat tak, že když hodím kostkou např. čísla 2 a 3, mohu odejít z pole 2 a 3 úplně ven? Nebo musím nejprve odjet dvěma kameny z pole 6 na pole 4 a na pole 3?
6.10.2019 16:40:10

Pokud se nepletu, tak:
1) Je to opravdu jen jiny nazev pro tutez hru - nekteri lide si treba mysli, ze Vrhcaby jsou hra pouze s kostkami.

2) Pravidla zadny limit nedefinuji, cili si je muzes davat treba do vice vrstev, ono prakticky potrebujes (resp. protihrac potrebuje) v podstate rozlisit tri stavy: volne pole, pole s jendim (nechranenym) kamenem, pole s vice kameny.

3) Kameny, ktere jsi jednou vyvadla ven, uz jsou naporad venku. Pokud se behem vyvadeni kamenu nektery z kamenu ve hre ocitne mimo "ohradku", nelze dalsi kameny vyvadet. Nejprve jej tedy musis dostat do posledni ctvrtiny a pak teprve muzes pokracovat ve vyvadeni.

4) Uplne nevim, zda je to nejlepsi strategie, ale je to zpusob, jak soupere zdrzet. Nicmene pokud mam tu moznost, tak se soupere zablokovat snazim. Ale ja nejsem velkym hracem vrhcabu ;) .

5) Pokud mas na kostkach presny pocet, tak muzes v klidu kdykoliv odejit - pri hodu 2 a 3 muzes odejit jednim kamenem stojicim na predposlednim poli a jednim kamenem na 3. poli od konce; nebo jednim kamenem z pateho pole od konce - v tomto pripade neresis, zda mas v ohradce jeste nejake vzdalenejsi kameny.
Samozrejme muzes take udelat jen maly tah v ramci ohradky, takze pokud treba mas dva kameny na predposlednim poli a hodis 1 a 2, tak muzes bez ohledu na cokoliv jineho jeden kamen vyvest a druhy presunout na pole posledni.
Jedine omezujici pravidlo je, kdyz hodis tak velke cislo, ze by neslo jinak pouzit, tak v tom pripade musis vyvest nejvzdalenejsi kamen, coz se nekdy nemusi hodit, protoze tim treba muzes uvolnit jiny kamen. Pokud tedy mas treba jeden kamen na 6. poli od konce a jeden na 3. poli od konce, tak treba kdyz hodis ctyrku a petku, tak nemuzes tu trojku hned vyvest ven, ale nejprve musis pohnout tou sestkou a az teprve pote, kdyz uz nic jineho nejde udelat, muzes vyvest nejvzdalenejsi kamen vyssim cislem.

Snad jsem alespon trochu pomohl a doufam, ze jsem nekecal, snad mne nekdo pripadne opravi ;) .

6.10.2019 23:30:49 | Upraveno autorem (porovnej)

hpy

Odkazy
Bludovo odpověď je správně.

Podrobnější pravidla viz např. tady:
https://www.backgammon.cz/pravidla/153-backgammon-pravidla

Po ovládnutí základních pravidel doporučuji hrát na více bodů s kostkou, tím se více eliminuje náhoda a teprve to začne dávat smysl.

7.10.2019 08:38:26

Vybíráme z Bazaru

Riverside
Riverside
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas