Azul - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Michael Kiesling
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

mh

Hra na šedé desce - nemožnost přiložit dílek

Stalo se nám při hře na šedém plánu, že si jeden hráč sestavil celou přípravnou řadu, ale pak zjistil, že nemůže dílek přesunout do žádného sloupce, protože v těch volných už tento dílek měl. Jistěže to byla jeho nepozornost a chyba, ale co dál? Z plné řady se přesouvat musí, ale tomu brání druhé pravidlo. Dobře, tak se nepřesune. Ale co s takovou přípravnou řadou? Je do konce hry zablokovaná? Pravidla to nijak neřeší. Napadá vás, co s tím?
4.8.2020 08:42:31

porušení pravidel
Na to asi žádná "správná" odpověď neexistuje. To máš jako u jakékoliv jiné hry, když zjistíte, že někdo porušil pravidla, tak se musíte v dané skupině dohodnout, jak to řešit. Tady mi přijde nejjednodušší, že prostě ten hráč zahodí celou tu řadu a nic nepřiloží. Pokud byste ho chtěli jó potrestat, tak ho můžete donutit ty kameny nevyhodit rovnou, ale umístit je dolu na ta trestná pole, ale přijde mi, že je potrestán dost už tím, že bral kameny úplně zbytečně.

4.8.2020 08:48:41

mh

daevin
Díky za odpověď. Jen bych nesouhlasil s tím "porušením pravidel". Umisťování na přípravnou řadu bylo podle pravidel, stav na herní desce taky. Byla to pouze taktická chyba, která se na barevné desce nemůže stát.
Škoda, že jedna z tebou uvedených možností není uvedena v pravidlech pro šedou desku. Ještě jednou díky.

4.8.2020 09:09:29

Porusenie
Porušenie pravidiel to určite bolo, lebo pravidlo znie že nampripravovanu radu nemôžeš umiestňovať dieliky takej farby, ako už v danom rade máš na tej kde ich ukladať - vyskladavas. Pre šedú stranu dosky platí to isté čo pre farebnú. V jednom stĺpci a jednej rade len jeden dielik danej farby. Čiže aj si naskladal modrú farbu do rady kde už mal modrý dielik na obkladačky, už tým porušil pravidlo.

4.8.2020 10:42:34

nemožnost přiložit dílek
Obdobná situace se nám také stala. Dotyčný hráč si toho všiml ještě před dokončením přípravné řady, takže jsme se dohodli, že takovou situace budeme řešit takto:

a) hráč samozřejmě nemusí příslušnou přípravou řadu dokončit - v takovém případě se mu "nic" nestane (kromě tedy té "maličkosti", že mu taková přípravná řada zůstane zablokovaná... to mu ale ke konci hry jednak nemusí až tak vadit, jednak může takové volné místo efektivně použít ke škodění ostatním),

b) pokud hráč přípravnou řadu dokončí, potom ve fázi obkládání musí dlaždici nejvíce vpravo v přípravné řadě (která by měla být jinak použita na obkládání) položit na podlahu (kam s ní také jinam, když nemohla být použita pro obkládání). Ostatní dlaždice normálně vrátí do pytlíku, stejně jako kdyby obkládal. Takové "potrestání" nám přišlo přiměřené (neefektivní využití tahů v kombinaci s jednou dlaždicí na podlaze) - varianta, že by si hráč celou přípravnou řadu zablokoval až do konce hry, nebo aby mu popadaly všechny dlaždice v dané přípravné řadě, nám naopak přišlo nepřiměřené.

Souhlasím, že nejde o důsledek porušení pravidel, resp. neeviduji pravidlo, které by říkalo, že do přípravné řady je možná dávat jen takový druh dlaždic, který je možné použít pro následné obkládání (jak uvedeno výše, ke konci hry může být zajímavou škodící taktikou naopak úmyslné položení takových dlaždic do přípravné řady, které hráč sice nemůže použít pro své obkládání...).

4.8.2020 10:52:25 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMANsvk
O porušení pravidel jít nemuselo - k tomu, že hráč nemůže použít určitý typ dlaždice pro obkládání do mozaiky, totiž nemusí dojít jenom z důvodu, že v dané řadě už takový typ dlaždice má (pak by o porušení samozřejmě šlo), ale i v důsledku toho, že mu to neumožňuje postavení ostatních dlaždic v obkládací mozaice. Pak o porušení pravidel dle mého názoru nejde.

EDIT: konkrétní pravidlo, které máš patrně na mysli, zní: "V nadcházejících kolech musíte dodržet rovněž následující pravidlo: Nesmíte umístit do přípravné linie dlaždice takové barvy, kterou odpovídající řada vaší stěny
již obsahuje". Toto pravidlo ale výslovně zmiňuje pouze ŘADY stěny (mozaiky), nikoliv SLOUPCE. Pokud tedy mám určitý typ dlaždice v daném SLOUPCI mozaiky, ale nikoliv v dané ŘADĚ, mám za to, že můžu použít tento typ dlaždic v přípravné řadě, i když nejsem schopen příslušný typ dlaždice následně položit do ŘADY mozaiky ve fázi obkládání z důvodu, že daný typ dlaždice se už nachází v daném SLOUPCI.

4.8.2020 10:54:57 | Upraveno autorem (porovnej)

mh
Ono to v pravidlech je, jen to bylo přidáno do novější verze anglických pravidel. Pokud se tohle stane, padají všechny dlaždice z řady na podlahu.
Special case: In the wall-tiling phase, it may happen that you are not able to move the rightmost tile of a certain pattern line over to the wall because there is no valid space left for it. In this case, you must immediately place all tiles of that pattern line in your floor line (see Floor line).

4.8.2020 11:31:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Froggery
Nejnovější pravidla jsem nekontroloval, díky za info. Pak je to zjevně řešeno způsobem, který je pro dotyčného hráče poměrně hodně drsný (zejm. pokud si takhle zatarasí spodní přípravné řady s větším množstvím dlaždic), ale co už...

Zjevně je tím ale myšlena až situace, kdy hráč dokončí celou přípravou řadu (a vznikne mu tak povinnost použít dlaždici nejvíce vpravo v přípravné řadě k obkládání). Do té doby by i nadále měl platit postup ad A) níže.

4.8.2020 11:48:21

Hawkie
Ano, je to jen pro okamžik, kdy doplní celý řádek, jinak jak píšeš.

4.8.2020 12:12:44

Vybíráme z Bazaru

Vládce Tokia + dvě rozšíření
Vládce Tokia + dvě rozšíření
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 14 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas