Azul - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Michael Kiesling
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Azul vs Sagrada

Už delší dobu přemýšlím nad srovnáním těchto dvou her. Azul se mi celkem líbí, ale přijde dost podobný Sagradě, kterou mám doma. Hrál někdo obě a dokáže je srovnat?

Azul jsem nehrál, ale Sagrada mi přijde variabilnější. Hráč má na výběr ze čtyř vzorů, může si "kupovat" ty speciální akce a systém skórování je taky fajn. V závislosti na volbě obtížnosti vzoru může být hra celkem pohodová nebo taky uvařit mozek.

Azul mi proti tomu přijde sušší. Pokud vím, můžete hrát jen s předtištěným vzorem nebo bez a mění se jen nabídka dlaždic.

Když je teď Azul tak v kurzu a o Sagradě nikde ani zmínka...
26.7.2018 20:44:09

srovnání
Hrál jsem obě. Sagradu jen jednou a Azul asi 3x ale pořídil jsem si ho.

Pocitově bych si už Sagradu nechtěl zahrát. Přišlo mi to hrozně suché.
Hlavní rozdíl vidím v rozhodování a jejich dopadu na spoluhráče. V sagradě maximálně někomu vyžeru kostku a to je vše. Kdežto v Azulu lze spouštět různě řetězce. "Vezmu si z nabídky a tím pádem zbytek půjde do poolu a mě zbudou možná přesně ty 4 dlaždice, které potřebuji". Taktéž můžu svým rozhodnutím způsobit to, že si soupeř musí vzít moc dlaždic, které se mu nehodí a připravit ho tím o hodně bodů.

Celkově mi to přijde zajímavější a více interaktivnější to rozhodování v Azulu

26.7.2018 21:02:52

Sagrada vs Azul
cSf.Loser má pravdá, Azul je více kontaktní zejména ve dvou hráčích na každém tahu hodně záleží a přinutit soupěře rozmlátit kupu dlaždiček může být dost zásadní, nehledě na to, že to prostě baví - někomu takto zasvinit.

Sagrada ale také má co nabídnout a rozhodně se jedná o zajímavou hru. Ve větším počtu hráčů bych asi volil pro změnu ji, byť by to bylo o fous. Pokud máš rád abstraktky, tak imho můžeš mít doma obě. Pokud bys opravdu potřeboval jen jednu - asi byl šel do Azulu a hrál ho primárně ve dvou. Tam je to fakt super hra.
________________________________
Šéfredaktor Deskofobie, čaroděj v CGE.

27.7.2018 10:02:13

...

Na můj vkus je Azul suchej a nezáživnej po všech stránkách a proto bych ti za sebe doporučila, abys tu hru rozhodně před koupí vvyzkoušel. Já jsem se nechala unést většinovým nadšením, snesu lecco, ale toto opravdu ne. Fakt to vyzkoušej, pokud budeš mít příležitost.

27.7.2018 11:02:46

azul vs sagrada
Těžko říct, obě hry jsou dle mého dost dobré, jak po stránce grafické, tak i herní, a myslím, že i když bys jednu měl, tak to vůbec neznamená, že tu druhou nepotřebuješ.

Pokud je pro tebe důležitá interakce a svinění, tak je Azul vhodnější, páč tam opravdu jde hodně o to pozorovat, co kdo potřebuje a co naopak opravdu nepotřebuje. V Sagradě to taky samozřejmě ideálně budeš sledovat, abys věděl, kterou kostku zrovna soupeř bude brát, a kterou třeba vůbec vzít nemůže, takže ti ji nevyžere, v Azulu je to dle mého trošku komplikovanější s tím, že spočítat, kolik těch či oněch dlaždiček té či oné barvy na tebe zbyde ve hře více hráčů je často hodně problematické, ba skoro nemožné, takže se u toho rozhodování točíš tak nějak dokola, a nakonec to třeba stejně nevyjde podle tvých představ :) Taky jsem si říkala, že s tím rigidním herním plánem přeci musí být Azul málo variabilní, ale není tomu tak, právě vzhledem k tomu, že ty dlaždičky vždy přijdou jinak a každý bude sbírat něco jiného, dopadneš prostě vždy s jinou mozaikou. Na druhou stranu možná právě proto mi je Sagrada o dost sympatičtější, tam se při výběru kostek není třeba topit v nekonečných kombinacích, a můžeš se víc soustředit na svoji desku, řešit svoje věci a často i když bys chtěl někomu nasvinit zabráním pro něj důležité kostky, tak ze své pozice to v ten moment leckdy ani udělat nemůžeš. V Azulu když někdo jo chce nasvinit, tak to prostě udělat může, nikdy není úplně jisté, že to neudělá - třeba manžel si nahrabal maximum možných mínusových bodů, jen aby mi překazil mé plány :)) Azul ve více hráčích podle mě může prostě dopadnout jakkoli, může vám všechno vyjít úplně krásně, nebo se to podělá prostě všude, kde to jde. Takže za mě také spíš v těch dvou je to takové víc uhlídatelné. Plus nejsem úplně zaměřená na "na, sežer si to", a toho může být v Azulu o dost víc, než v Sagradě.

27.7.2018 11:46:43

Vybíráme z Bazaru

Alhambra 3. rozšíření
Alhambra 3. rozšíření
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas