Arkham Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Edge Entertainment
Fantasy Flight Games
Galakta
Heidelberger Spieleverlag
Nexus
Autoři: Kevin Wilson
Richard Launius
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Rozdíl mezi edicemi?


Ahoj, omlouvám se, jestli už se to někde řešilo, ale mám v tom trochu maglajs. :)

Je nějaký rozdíl mezi edicemi? Co byste doporučili začátečníkovi, který Arkham nikdy nehrál?
13.1.2021 21:19:25

...
Mezi druhou a třetí je rozdíl obrovský, jsou to jiné hry.

Ve druhé je jedna herní deska, která představuje město Arkham a hráči se po něm pohybují a dějí se jim náhodné tematické události a mezi tím bojují s náhodně taženými příšerami a zavírají dimenzionální brány, které se po městě objevují taky náhodně. Každá hra je tak technicky jiná, ale zároveň jsou si všechny průběhem dost podobné.

Pak je ještě Eldritch Horror, který je skoro totéž co druhá edice, ale místo Arkhamu se odehrává po celém světě.

Třetí edice je víc příběhová, mapa na které se hraje se skládá z několika dílků a hra obsahuje myslím čtyři scénáře, v rámci kterých se příběh odvíjí daným směrem. Příběh tedy dává větší smysl, ale zároveň to znamená že po prvním zahrání uř člověk má představu, co ho čeká, a je to o něco méně zajímavé.

Herně až tak nemohu soudit, hrál jsem jen druhou edici, pak jsme natrvalo přešli ke karetní Arkham LCG, která se hraje úplně jinak a baví nás mnohem víc (ale taky stojí o hodně víc a není to hra na jedno sezení). Ta druhá edice z dnešního pohledu už herně není nic moc, spousta drobných pravidel těžkých na zapamatování, dlouho to trvá (v žádbném případě to není hra pro 8 jak tvrdí krabice) a ve výsledku jde stejně hlavně o to ponořit se do tématu.

Pokud nečekáš, že to bude hrá kterou budete chtít hrát pomalu každý večer, asi bych sáhl po třetí edici, řekl bych, že bude taková nejvíc přístupná, navíc k ní už vyšlo (anglicky) rozšíření které zdvojnásobí počet scénářů (druhá edice má hafo rozšíření, ale ty už se dneska špatně shání a ani nejsou tak důležité jako u třetí edice).

13.1.2021 21:44:20 | Upraveno autorem (porovnej)

rozdíl
Propastný. Doporučil bych Eldritch, nebo Arkham Horror Card Game, což je formálně karetka, ale ve skutečnosti je to normální deskovka pouze reprezentovaná kartami.

13.1.2021 21:57:10

edice
AH 1. edice je stařičká hra (1987), kterou nemáš šanci sehnat. A asi by z dnešního úhlu pohledu ani moc neobstála.

AH2 2. edice (2005) je, alespoň z mého ryze subjektivního úhlu pohledu, jedním z milníků deskového hraní. Jak už psal Borghal, odehrává se v městě Arkhamu a okolí (s rozšířeními potom i v dalších lokacích lovecraftovského univerza, např. v Dunwichi nebo Kingsportu), tzn. základní herní plán (Arkham) je pokaždé stejný. Na začátku hry se určí Prastarý (The Great Old One), jehož probuzení se hráči snaží zabránit. Každý z Prastrarých trochu jinak ovlivňuje hru. Postavy hráčů pobíhají po lokacích Arkhamu i "mimosvětů" (Other Words) a řeší tam události, které jsou reprezentované balíčkem karet příslušné lokace. Výhodou je, že každá hra tak může být velmi odlišná, i když se hraje proti stejnému Prastarému. Nevýhodou je, že hra je pak spíš souborem náhodně vygenerovaných událostí.

AH 3. edice (2018) je oproti AH 2. edice mnohem víc zaměřená na příběh. Také se odehrává v Arkhamu a okolí, ale herní plán je tady modulární, tzn. pro každý scénář se postaví jinak. Hlavním rozdílem oproti AH2 je důraz na příběh - AH3 je de facto "scénářová hra", se všemi výhodami a nevýhodami z toho plynoucími (hlavní výhoda: skvělé odvyprávění příběhu, včetně možnosti jeho štěpení v závislosti na rozhodnutích, která hráči během hry udělají, hlavní nevýhoda: nižší znovuhratelnost - jakmile scénář, kterých není zase tolik, 2 - 3x odehraješ, znáš ho a už tě tolik neláká si ho zahrát znovu, resp. alespoň tak to je u mě).

AH2 je z dnešního úhlu pohledu nepochybně v řadě směrů zastaralá, ale pro mě osobně je to srdcovka. Za její "omlazenou" a do určité míry "vyladěnou" verzi považuji Eldritch Horror, který funguje velmi podobně (příběhově se ale odehrává na celém světě, což z příběhového/tématického hlediska řadě lidí moc nesedlo).

Pokud máš rád dílo HPL a jeho soukmenovců, pak chybu neuděláš s žádnou z nich.

Se kterou z nich začít je těžké - osobně bych doporučil AH2, protože je v tom i kus deskoherní historie, tzn. když si pak zahraješ modernější hry, pocítíš ty rozdíly. Pokud hledáš moderní hru, pak bych doporučil AH3.

Karetní Arkham Horror (LCG) je skvělá hra, ale protože dotaz se týkal výhradně deskových Arkhamů, nezmiňuji ji ani další hry z tzv. Arkham Files rodiny of FFG (Elder Sign...).

14.1.2021 08:44:07

Druhá edice vs. Eldritch
Eldritch oproti druhé edici nemá tak dobrou atmosféru a tak pěknou herní desku, ale rozhodně jej doporučuji, protože hra je mnohem víc odladěná a odpadají nudné prostoje, kterými druhá edice docela trpí.
Třetí edici jsem nehrál, moc mě neláká její příběhovost.

14.1.2021 11:28:09

cena
Základní druhá edice se tu objevuje v bazaru docela často s výsledkem anglická nějak kolem pětistovky, česká možná o fous dráž. Být Tebou, vezmu ji a zkusím, jestli Tě bude bavit. Poslat dál ji pak můžeš vždycky a přinejhorším nějakou stovku proděláš. Já tu hru mám osobně docela rád. Částečně možná z nostalgie, ale taky kvůli atmosféře a kopci zábavy, který jsme s ní měli. A jestli jsi žádný Arkham nikdy nehrál, bude to pro Tebe hra z roku 2021, a ne 2005. Jo, je tam spousta pravidel a pravidýlek, ale zas tak ukrutné to není a koneckonců, boj proti lovecraftovským hrůzám má obsahovat prvek frustrace :-)

14.1.2021 15:36:13

...

Vidím to stejně jako Jabberwocky, a navíc: druhá edice má nejkrásnější obrázek na krabici... :-)

14.1.2021 19:57:59

...
Za mě druhá edice. Vážně je těžší na naučení, těch večerů co jsem strávil pročítám pravidel a diskuzí zde na ZH... ale když pak ty pravidla člověk doopravdy zmákne a drží všechny v hlavě, je ta atmosféra za mě tedy skvělá.
Blbé je, že pro bohatost a rozmanitost hry by to chtělo i některé z větších rozšíření, které přidávají spoustu karet i do základní hry (u mě Dunwich) - a to je průšvih, protože zatímco základní hru seženeš na bazaru za pár stovek, větší rozšíření buď neseženeš, nebo za ranec.
Oproti tomu Eldritch se dá tuším snad koupit ještě i nový rovnou vč. toho jediného (a nutného) rozšíření, které k tomu vyšlo. Jen to prostě není Arkham no :)

14.1.2021 21:30:22

2.ed
Mam druhou a treti edici. Druhe edice jsem nahral pres 100 her, treti edici jsem hral asi 3x. Mozna na to uz neni tolik casu, ale ta treti edice uz to neni ono. Kdyz si koupis druhou edici a zavedes si do ni zmeny - inspiraci bych hledal ve treti edici + zkusenosti, tak mas naprosto luxusni hru. :-)

edit:
Neco podobneho se resilo v diskusi k AH3

https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/arkham-horror-treti-edice-8296/diskuse/druhe-vydani-vs-treti-vydani-23122/

15.1.2021 08:25:04 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne big box 11 rozšíření
Carcassonne big box 11 rozšíření
Akt. cena: 820 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas