Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Zabiják Teraformace Marsu?

Už jsem se párkrát setkal na fórech/videích s názorem, že Ark Nova bude nástupcem Teraformace Marsu, jaký máte názor vy, kteří jste obě hry hráli? Já nechci soudit podle dvou gameplayů, ale určitě mě to dost láká a podobnost třeba ohledně kombení karet a různých symbolů nelze zapřít.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

4.1.2022 19:19:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Věřím, že tato hra bude dobrá a má jistě zajímavé téma, ale pozici oblíbenosti Marsu u mě nemá šanci překonat ;)

4.1.2022 19:29:40

No styl karet mě udeřil hned v první chvíli do očí, ale kromě toho, že se ty karty i podobně kombí, což ale není jenom výsadou Marsu, tak pak už jsou ty hry dost odlišné. Ale jinak mám na Ark Novu hodně velký zálusk, líbí se mi jak ty herní mechanismy tak i grafické provedení. A navíc, zvířátek není nikdy dost ne? ;) :D  

4.1.2022 20:04:30

AN jsem hrál 3x, TM znám jen z gameplay videí… Myslím ale, že to nebude tak dramatické. 

Ač jsou si některými mechanikami dost podobné, je tu i tak dost odlišností. Ten největší velký rozdíl vidím v přístupu k interakci - AN je vlastně dost solitérní multiplayer a soupeření mezi hráči je omezené jen na závod o dílčí milníky a cíle. Doposud jsme hráli vždy jen přátelskou variantu “bez jedů” - ač nám konflikt nijak nevadí, do téhle hry se prostě nehodí. Ostatní spoluhráči měli stejný pocit. Škodící varianta nějak nezapadá do celkového kontextu hry - ala Zoo Tycoon. Spíš měl být ten “přátelský" efekt hlavním textem a “jedy” jen jako variantou… to už ale odbíhám od původní otázky…

Podobnost s TM tu není malá, ale stejně tak mi při hraní AN silně vybavuje Through the ages a Civilizace nový úsvit. TM mě nelákalo před AN a neláká mě ani po zkušenosti s AN.

4.1.2022 20:07:13

Záleží či bude v predajoch rôznych reťazcov ako Tesco, Dráčik a podobne u nás na Slovensku, podobne aj v ČR. Teda obchodoch pre takú širšiu verejnosť. Toto je asi aj úspechom Teraformace Marsu, skrátka to tam ľudia vidia na regáloch a preto sa to dobre predáva už niekoľko rokov. Ak to bude len v ponukách špecializovaných predajní či na nete, tak to tak nebude.  Jedine v hráčskych kruhoch si možno získa nejakú priazeň.

4.1.2022 20:07:26

Ja hral AN ted asi 3x za sebou a je to moc pekna hra, rad si ji zahraju kdykoliv znovu a az vyjde cesky, urcite si ji poridim.

Nicmene TM jsem hral za poslednich 5 let nejmene 100x a taky si ji rad kdykoliv zahraju.

A jak moc je AN podobna TM?

Ano oboji je to defakto karetni hra. Karty vytvareji ruzne kombinace, na kartach jsou symboly podobne jako v TM. Ale tam podobnost konci.

TM je mnohem jednodussi a pristupnejsi hra. Proste vyberu kartu, zaplatim ji a hotovo (popr. udelam nejakou modrou akci ve stylu zaplati 3, vezmi si 1). Tim pravidla pomalu konci (oh wait, jeste nesmim dat dve mesta vedle sebe - a to bodovani na konci - to pochopim az v pristi hre). Nicmene to mi nebrani v kazde hre hrat trochu jinak, zkouset vybudovat novy “engine”, ktery bude lepsi nez maji souperi. A k tomu mi pomaha uz vyber spolecnosti (a pozdeji karty predehry) - proste u kazde hry mam ten skvely pocit, ze to je “completly new game”. A to mam rad. A kdyz prohraju? Tak verim, ze priste udelam novy, lepsi engine, se kterym konecne vyhraju.

AN je naproti tomu mnohem tezsi hra - vyber a poradi akci si musim dost peclive planovat (vetsinou nejlepe na par tahu dopredu), protoze bez toho proste nebudu tak efektivni jako souperi. A o tom cela ta hra je - je to defakto zavod, jak docilit 100 bodu drive nez souperi (a nebo je predehnat pri zaverecnem bodovani). Startovnich desek je jen 10 ruznych, karet je jen 255. Proste uz jsem z Marsu zmlsany, ale tech moznosti tolik neni. Ne tolik abych za 5 let mohl rict: “hral jsem to 100x a stejne se na pristi hru tesim jako by to byla ta prvni". A kdyz prohraju? Tak bohuzel budu mit spise pocit, ze souperi proste dokazali optimalizovat tahy lepe nez ja, a sance ze se mi to priste povede udelat lepe … je proste mala. Mnohem mensi nez v TM, ktery proste neni tak komplikovany.

Verim, ze AN vytahnu tento rok jeste nekolikrat - porad jsem nehral za vsechny ty pocatecni desky a asi jsem jeste porad nevidel vsechny karty. Takze AN asi bude pro mne tento rok cislo 1, ale dlouhodobe … na lepsi nez druhe misto to nevidim :-)

4.1.2022 21:56:37

Prej JEN 255 karet :DDD TO mi přijde víc než dost, Mars jich měl v základu, pokud se nepletu, něco přes 200. Rozšíření logicky přijdou časem. Zase mi přijde lákavější herní doba, já hrál Mars (má jej švagr) třeba jen 6x v 3-5 lidech a i ve třech to prostě bylo na tři hodiny. To je fakt moc, jasně, nemám nahráno jako robkin, aby to třeba odsýpalo rychleji, ale podobně ta herní doba vadí i bráchovi, ségře či švagrovi. A lehká hra to rozhodně není, jasně, podle BGG má Nova o několik desetin vyšší komplexitu, ale taky jsem u Marsu leckdy trpěl (a to mám hru rád) v tom, co zahrát. A hlavně byl brzy bordel na stole a člověk se v těch kartách přestal orientovat. I proto mám předobjednanou Expedici Ares, která sice dle všeho kvalit velkého Marsu nedosahuje, ale zase je rychlejší, snažší a hlavně hezčí. Ale zase někdy člověk chce dát velkou hru, ať to bohužel u nás bývá spíš méně častěji. Tohle na mě působí dost komplexně, Nový úsvit, kde je podobný systém v zahrávání karet nemám, a na Nithranii to veskrze chválili (škození jim taky vadilo, ale pokud je ofiko varianta bez něj, tím lépe). A tuším i je, stejně jako pár redaktorů z Dice Toweru, tohle baví o kus víc. Mars má obří porci fanoušků, ale zase i dost těch, co jej nemusej. Tak schválně, jak tomu bude u Novy.

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

5.1.2022 10:23:40

Pro mě je Ark Nova jedna z nejočekávanějších her tohoto roku :) Popravdě Mars mě vždy lákal ale tak nějak mě odradil vizuál a šel radši do tematicky podobné ač herně úplně jiné Lacerdovky On Mars.. Tím že teď vyjde konečně hra na podobném mechanismu je pro mě super zpráva. Navíc to téma se mi extrémně líbí :) 

5.1.2022 10:32:18

@Jonash Já bych rád potvrdil, že většina, co psal @robkin, je pravda. Mars je výrazně jednodušší, je jedno, co se píše na BGG, TM lze hrát rodinně, AN je pro hráče. Proto nikdy TM nenahradí a ani nebude tak populární.

V Marsu nikdy neskončíš se záporným skóre (AN končí, jakmile alespoň jeden hráč získá 0 bodů). 

Pravidlově i herně je TM výrazně jednodušší (ten rating na BGG je hodně zavádějící, u TM si stačí spočítat počet kreditů na dané kolo, u AN musíš myslet na několik tahů dopředu), k AN se bude hůř po delší době vracet. 

V TM se nikdy nedostaneš do situace, že si budeš připadat v koncích - je to “jenom” o kartách, AN lze (a je potřeba) hrát docela kreativně, nemáš vůbec základní přijem.

TM lze zkrátit tím, že se nedraftuje a dokoupíš si Předehru. AN se dá zkrátit hlavně tím, že se to člověk naučí dobře hrát - stačí alespoň jeden hráč, nicméně pak bude zbytek končit se záporným skóre. Pokud ti Mars přišel dlouhý, tak AN trvá dýl, navíc s větším počtem hráčů se prodlužuje, Mars je víceméně stejný. 

Ale jelikož je AN herně širší, tak ta variabilita na počet karet a desek je myslím výrazně vyšší, než je na stejný počet karet či korporací u TM. Nicméně jestli hrajete spíše méně komplexní hry, tak doporučuji před koupí vyzkoušet, tohle už může být moc. 

 

5.1.2022 22:32:18

Nás TM nikdy neoslovil, z Ark Nova jsme nadšení. Baví nás právě ta komplexita a nutnost myslet na spoustu věcí a promýšlet věci dopředu. Navíc na to, jak je ta hra komplexní, je až neuvěřitelně rychle odehraná (přistihla jsem se tuhle, že se mi vůbec nechtělo se na počítadlech “setkat” a hru ukončit…). Chvíli mi trvalo, něž jsem pochopila genialitu systému “pauzy na kafe”, která dokáže efektivně zamezit záseku z důvodu nedostatku zdrojů.

Ale jo, na rodinné hraní asi nebude, i když jsou tam zvířátka.  

5.1.2022 22:48:44

@UmmA Díky. Předehru švagr má a ta hra je dlouhá i tak, na Nithranii hráli ve čtyřech 2:50 včetně vysvětlení pravidel, to je čas, co jsme kdoví jestli dávali Mars ve třech lidech. Ale je prostě fakt, že jsme to nehráli tak často, abychom ty tahy hráli rychle a většinou sledujeme i co dělají ostatní, mě to tak baví víc. Ale jak jsem psal, Mars rád mám, ale proto si pořizuju Expedici Ares, která je obecně velmi dobře hodnocená a právě odstraňuje neduhy toho velkého (herní dobu, ošklivý vizuál, tlačení do toho udělat nějaký titul - přeci jen 5 bodů je dost - apod.) Na ten se těším hodně. Více komplexní si prostě dáme čas od času, já teď začínám s Gaia Projectem a ten mi teda přijde ještě o kus dál než Nova - žádná náhoda, jakmile pose… pár tahů jsi v háji do zbytku hry a ještě rozdílnost ras. Takže si s tím poradím, otázka, jak často se to dostane na stůl. To je častým problémem, z 90 % se u nás hrají hry, které mají 30-60 minut, ač já bych raději dávali ty komplexnější. Ale zas do sbírky, kterou mám spíše menší a vybírám si dle mého kvalitní tituly, to chci. :D 

- - -
Deskovky, nebo videohry? Toť otázka.

6.1.2022 13:02:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Já jsem hrál Ark Nova jenom jednou, ale nemyslím, že by tato hra nahradila Mars: Teraformace. Jako je to podobné, ale nelze srovnávat vesmírné téma a kolonizaci planet se stavěním Zoo a zvířátky.

U mě Ark Nova zatím ztrácí body třeba na ikonografii - co se týče různých symbolů kategorii zvířat, kontinentů a podobně na některých kartách, nelíbí se mi (vizuálně), že to pro mě takovým rušivým způsobem zasahuje do obrázků/fotek zvířat či jiných. Jinak je to ale hra velice hezká a pokud bude příležitost, rád si ji opět zahraji.

Já bych to teda nesrovnával tímto způsobem (jestli nahradí, nebo nenahradí Mars), spíš jde o to jaké téma se komu líbí a to pak upřednostní.

* * * * *
Board games klub, Trenčín

19.7.2022 12:46:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Na vizuál jsem viděl dost výtek (ohledně ikonografie ale netuším) - ale jako TM mi přijde výrazně horší, kor nejednotnost karet, meh -, ale herně se mi to líbí dost. Navíc to je velmi dobře hodnocené v sólu, takže už mám CZ verzi předobjednanou a těším se. Mars mám pouze Expedici Ares, kterou v sólu jednou za čas vytáhnu. Na tu se aspoň dobře dívá, ač herně tomu něco chybí.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

19.7.2022 13:03:05

@UmmA nepochopil som, čo si chcel povedať tým, že v Marsu neskončíš so záporným skóre. v Ark Nova začínaš na -114 , Mars je od 20.

19.7.2022 13:04:56 | Upraveno autorem (porovnej)

@sedlak87 No přesně to, co jsi teď napsal. V Marsu skončiš vždy s kladným skóre a v Ark Nově ne. Mechanicky v tom není rozdíl, ale psychologicky myslím ano.

19.7.2022 13:21:37

Já hrál Ark Novu zatím jen jednou, Mars x-krat. Osobně mě zajímají obě témata,jak příroda,tak vesmír. Za mě je Ark Nova lepší. Zajímavější systém hraní akci. Podobnost je víceméně jen v enginu buildingu karet s akcemi a podmínkami,jinak se jedná o úplně jinou hru. Ark Nova je o trošku komplexnější, ale rozhodně zábavnější. Za mě Mars 6.5/10, Ark Nova 8/10

19.7.2022 20:58:12

Radsi si zajdu do zoo nez do planetaria. Ke srovnani her:

  • Nahodilost karet
    • TM - drafting (pokrocila varianta), neomezena velikost ruky (to co nepostavim ted si muzu nechat na pozdej)
    • AN - reka z karet, na kterou si ale musite vylepsit schopnost, aby k necemu byla; velmi limotovana velikost ruky (spise kratkodobe planovani)
  • Konec hry
    • TM - obcas divne dlouhy, protoze nikdo nezvysuje jeden ukazatel (vetsinou kyslik)
    • AN - obcas ´necekany´, protoze si nekdo poridi drahe zvire diky kteremu hodne poskoci
  • System hrani
    • TM - splnujes na akci naroky? muzes ji udelat
    • AN - pockej par kol nez udelas nejakou akci, bude silnejsi (a musis splnit naroky)
  • Interakce
    • TM - nekolik lehce skodicich karticek (ktere hru az tak neovlivni) a staveni na hernim planu; obcas je nutne udelat nejakou akci ve spravnou chvili, aby za to body nedostal oponent; hate-drafting
    • AN - nekolik tematicky nesmyslnych skodicich karticek (jejichz funkce se nemusi aplikovat pokud se hraci domluvi, ze chteji hrat hru bez interakce); obcasne koupeni karty z reky, kterou mozna nekdo chtel?
  • Tema promitnute do hry
    • TM - vypada ze si s tim dali praci a neco o tematu nacetli
    • AN - vypada ze si neco o tematu nacetli
  • Jazykova zavislost
    • TM - je v podstate jazykove nezavisle (vyjma par karet, kde je hvezdicka je vse vysvetleno ikonami a text jen popisuje co je na ikonach)
    • AN - znalost jazyka ve kterem je hra je nezbytna
  • Vzhled
    • TM - fotky jako ze stare ucebnice o vesmiru; graficky moc neoslovi
    • AN - fotky jako ze stare ucebnice o zviratech prejete lehkym insta filtrem; graficky sterilni, ale neurazi
  • Pravidla
    • Oboji jich ma dost
  • Oficialni rozsireni
    • TM - nektera zvysuji nepristupnost pro nove hrace, neni potreba mit vsechny, dalsi uz nevyjdou
    • AN - zatim jen nove mapy
  • Doporuceny pocet hracu
    • TM - je to jedno, cim vic lidi, tim rychlej se terraformuje, takze je herni delka podobna
    • AN - cim vic lidi, tim pomalejsi hra
  • Solo
    • Oboji se da hrat, v oboji vam to muzou pokazit nahodne karty… Ark Nova mozna v solu i bavila vic nez s lidmi (hlavne skrz herni delku)
  • Radost z konce
    • TM - Mars jsme osidlili spolu! (nijak z toho nemam radost, protoze jsem nevyhral)
    • AN - sice jsem prohral, ale mam lamu a koalu!! (Jo!)

Abych to shrnul. Myslim ze designove je TM nadrazene (prestoze prislo drive); zabavou je to dost podobne, vzhledove je AN privetivejsi. Ja si nechal TM (protoze je to mensi krabice a uz mam vsechna rozsireni). Kdyby mi shorela cela sbirka her, tak si poridim… TM jako appku :]

12.8.2022 09:01:51 | Upraveno autorem (porovnej)

@dandyy Díky :D Já velký Mars nemám a chci to hrát primárně solo, takže se těším dále.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

12.8.2022 09:19:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě ano, je to mars killer. Pokud odhlédnete od tématu a díváte se čistě na gameplay, pak Archa odstraňuje přesně ty věci, co mě na Marsu štvaly.. zdlouhavý draft? nabídka, vyřešeno. Nekonečná (a těžko uhlídatelná) kola lidí, co mají komba na kartách (tady si vyrobím dvě kostičky, přesunu tady, zdvojnásobím na 4 kostičky atd).. není. Navíc tu je mnohem zajímavější management akcí, jejich upgradování,workerů atd, kratší délka, prostě za mě bych teď Mars tahal jen pokud by byl někdo nadšenec do vesmíru..

18.10.2022 09:16:50

Souhlasím se Shevou, ač bych úplně tyhle dvě hry nesrovnával. Rozdílů je tam víc než míň. Mám obě tyhle hry a neumím si představit, že bych na stůl vytáhl raději Mars než Archa Novu.

18.10.2022 09:35:20

Srovnání s marsem?

  1. postupně osidlujete (své Zoo x rudou planetu), dostáváte bonusy ze zastavěných políček
  2. Hlavní jsou karty, které se navzájem kombí.
  3. Karty stojí peníze a dle “skore lajny” máte příjem.
  4. Na kartách jsou symboly, které jsou nutné k jiným kartám a často se na ně ve hře poukazuje
  5. Dle počtu symbolů na kartách máte možnost zisku vítězných bodů.
  6. Náhodnost líznutí karet, které nepotřebujete (pro mě stejný zápor)

 

Mars jsem hrál asi 15x, Archa novu 5x. U mě subjektivně vyhrává Archa nova. Přijde mi dotaženější, přehlednější, obtížnější (důraz na plánování nejen na kartách s ohledem na akce, apod.), graficky povedenější. Zabiják Marsu asi ne, jen povedenější sourozenec.

18.10.2022 09:56:54

No největší podobnost je právě díky kartám, což je 5 tvých bodů :) a s tím souhlasím, ale když to hraju, tak z toho nemá pocit, jako bych hrál Mars. A když píšeš, povedenější sourozenec, proč bys někdo vytáhl na stůl Mars, když tohle je prostě povedenější? :)

18.10.2022 10:26:18

Ty dvě hry jsou naštěstí dostatečně odlišné, aby se v herní skupině uživily obě, každopádně já tady půjdu proti proudu a prohlásím, že pokud bych dostal na výběr , co si zahrát radši, tak zvolím Mars, protože tam za mě máš větší volnost. V Arše mi vadí to, že chceš teď stavět, no tak to máš smůlu, stavění máš teprve na druhé pozici, tak koukej hrát něco jiného. Máš na nejsilnější pozici akci, kterou fakt hrát nechceš, protože je to vyhozený tah, no tak to máš smůlu, protože ti bude oslabovat všechno to, co bys hrát chtěl.

Jinak si ale rád zahruju obě ty hry, protože obě jsou moc dobré.

18.10.2022 11:50:48

Mars je srdcovka <3 Archa není špatná, ale po zahrání jsem měl pocit, že jsem mohl dělat jen to, co mi hra sama dovolila. Vždy se vyplatilo zahrát jen jednu nebo dvě akce. Tento pocit v Marsu nemám. Navíc v Marsu mám pocit, že i když mám soupeře, budujeme něco společně a to v Arše neexistuje. U mě teda Mars určitě nepřekoná a na pomyslném žebříčku je až pod ním. :-)

18.10.2022 12:25:29

Obě hry jsem zatím hrál jednou, takže se na to koukám nezaujatým prvním pohledem.
Mars mi přišel jednodušší, nemáš tam třeba tolik možností co dělat, ale můžeš dělat co zrovna chceš
U Archy mi přijde, že máš víc možností, co dělat, ale vždycky jenom jedna, max dvě jsou optimální, a hra tě nutí dělat to, co se ti zrovna v danou chvíli nehodí, (kdybych použil hodnocení, které je často výtýkáno porotou ve dni deskovek), ale potřebuješ to udělat, abys pak mohl za dvě tři kola udělat něco, co fakt potřebuješ. (třeba když chceš postavit velkou stavbu, tak musíš zahrát 4 jiné akce, než se k tomu dostaneš, a pokud nemáš volného workera, tak možná ještě déle)

Výhoda je aspon v tom, že ti nikdo neleze na tvojí desku a nemůže ti zabrat nějaká políčka, která bys chtěl (na rozdíl od Marsu)

Jinak mi ale v základu přišla mnohem komplexnější, musíš sledovat mnohem víc věcí, a nemáš takový přehled o tom, kdy bude konec. 

PS: Co mě hodně naštvalo, že jsem potřeboval jeden druh karet, protočil jsem jich v ruce asi 25 a teprve ta poslední mi přišla to, co jsem potřeboval do jednoho projektu. U Marsu, jak máš ten draft, tak máš větší pravděpodobnost, že dostaneš kartu, kterou potřebuješ a nejsi odkázaný jenom na náhodné tahání z balíku.

 

Pro méně náročné hráče bych asi fakt doporučil ten mars, protože pokud je někdo méně rozhodný, déle mu trvají tahy (třeba kvůli menším zkušenostem), tak dokáže být archa zabijákem (místo marsu) času a trpelivosti. Pro zkušenější hráče nabízí archa více variant cesty k úspěchu a větší plánování na tahy dopředu. (a více interakcí než pouhé obsazování chtěných políček)

18.10.2022 12:52:24

Jak níže zmiňuje více lidí. V Marsu je stále co dělat a hra tě za všechno odměňuje. V Arše musí člověk reagovat na vývoj a dostat to nejlepší z dané situace. To je pro mě zásadní rozdíl a možná taky díky tomu je pro mě Archa výrazně lepší.

18.10.2022 15:21:19

Vybíráme z Bazaru

Etherfields KS + SG + Kittenburg
Etherfields KS + SG + Kittenburg
Akt. cena: 1850 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas