Archipelago - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Renesance
Herní kategorie: ekonomická
Čeština: undefined
Vydavatelé: Ludically
Autoři: Christophe Boelinger
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

pravidla :: obsazeni/uvolneni budovy +

1) MUSIS nebo MUZES po stavbe nechat maple NA budove?
predpokaldam ze MUSIS (protoze tim je Locked/Engaged)

následně pri aktivaci ve Fázi1 stejne tak nevim zda MUSIS nebo MUZES pajdulaka sundat + a kdyz NE, zda trebas to nestoji AKCI pohyb ho nasledne presunout trebas z Pristavu do Mesta NEBO těžit surovinu v TÉŽE lokalite. Anebo je to Free-move, a pak jedine riziko spočívá v tom, že mi budovu obsadí cizinec

2) když se při Fázi6 při doplnění nové karty do "Nabídky pěti" odkryje "red crisis" karta, vyhodnotí se a následně co s ní?
- vyřadí ze hry? (tj. pokud "za ní" v balíčku je taky "červená krize" - se už nehraje, a v následné Fázi4 je to poklidnější o polovinu, která se ve F4 ignoruje)
- ponechá a ve Fázi4 je to pak poklidnější (protože půl se ignoruje)

Díky, pokud si na to nekdo najde chvilku. V pravidlech ENG ani CZ jsem to IMHO nenašel, nebo to je tak jasné, že to nestojí za zmínku a nám to nedošlo
28.11.2015 09:48:17

Alespoň takhle si to pamatuji...
1. Panáka ve fázi 1 nemusíš sundavat. Ve fázi jedna zůstává stát na budově. Jediný způsob, jak dostat svého panáka z budovy, je skrze akci pohyb a nebo by se stal rebelem. Pak by budova mohla být obsazena protihráčem. Jinak panák budovu postaví a zůstává v ní, aby hráč mohl využívat její benefity. Zdůrazněné "Engage", chápu tak, že není možné využívat benefitu budovy v tom samém kole, kdy byla budova postavena. Panák v jednom kole staví budovu a je tedy "engage" k akci stavba. Benefit budovy bude poskytovat až další kolo, kdy bude "engage" k obsluze budovy.

2. ponechá se a ve fázi 4 je to pak poklidnější, protože se ignoruje. Může se stát, že se musí doplnit více karet, pak se vyhodnotí každá NOVĚ odhalená červená krize a po vyhodnocení se tam ta eventuelně poslední ponechá, pokud to tak vyjde. Tohle je takový semi-cooperativní prvek, kdy se dá trošku "osolit"

28.11.2015 10:23:43

budovy
Jen doplnění k první otázce. Panák postaví budovu a ihned je "zamčen" její stavbou. Příští kolo se ve fázi 1 "odemkne" ale zůstane stát na budově (spravuje jí). Dokud nevyužiješ schopnost budovy (položením 1 penízku), tak je panák volný k akcím. Může se třeba rozmnožovat (i kněz :D) nebo i budovu opustit a jít kácet les např. Pokud budovu opustí, zpátky se na ní dostane akcí migrace. Stejně tak mu ji může vyfouknout protihráč.

28.11.2015 10:43:53

Sjone
1. Chápal jsem to taky tak, ale oficiální FAQ (respektive FAQ schválený autorem hry) hovoří jinak. Schopnost budovy můžeš používat i v tom kole, kdy byla budova postavena.
Mrkni sem: https://www.boardgamegeek.com/filepage/81337/faq-english

1) Can we build a building and use it in the same turn (or round) with the same unit? Yes
The rule is:
A unit can not do action (using a disk share) which requires a unit (Harvest, Exploration, Construction and Migration). Actions not requiring units can be carried at all times (Reproduction, Recruitment and tax).
The use of a building is not an action, it can be done by an active unit engaged or not (which is why if you control a city, a port can be used in one round and a market in the next).

28.11.2015 12:39:56

souhlas s Yedle + diky Sjone
1) v pravidlech (page12) jsem po opakovenem (...) zkoumani nasel neco v duchu "jednotka vyuzivajici vyhody budouvy je Engaged" takze to u pristavu/trziste znamena, ze pokud tam maple je, ale zadny byznys neni, pak je muzu volne presunout např. v ramci stejne lokace ziskavat suroviny, nebo jit vyuzit jinou budovu - tak to aspon chapu. to znamena, ze jakmile ucinim obchod, od toho okamziku je Engaged.

Totez by se asi dalo rici o mestem kontrolovane budovy - pokud vyuziju jakoukoli z nich plynouci vyhodu. A nejspis i o Kostele v pripade, ze byl v F4 pouzit na uklidneni Rebelů, (protoze me nenapada jak jinak Kostel vyuzit) a následně "kostelníka" nahnat do dolů, protože ten vlastne nebyl Engaged v rámci Fáze5, že ano. Hráč se samože vystavuje riziku obsazení kostela jiným hráčem, to je jedine riziko.

2) a diky, nenepadlo me, ze vlastne jakákoli "červená" půlka dělá z celé karty "kartu okamzité krize" pro Fázi6 a tedy kartu k ignoraci ve Fázi4. A zůstane tam tak dlouho, dokud nebude doplněna do Karet nákupu ve Fázi6, nic se neskartuje, zadná karta nebude vyhozena

Díky lidi

28.11.2015 23:33:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Příšeří hrdinům vstup zakázán
Příšeří hrdinům vstup zakázán
Akt. cena: 1450 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas