Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Žeton X

Je dobírání žetonu X omezeno pouze tím, že jich hráč může mít v zásobě maximálně 5? Je tedy v rámci správnosti pravidel možné, že se třeba po každé přestávce všichni hráči dohodnou, že si doberou 5 žetonů X, aby všichni mohli hrát silnější akce? Rozložení karet by se u žédného hráče nezměnilo, protože by všichni hráči sbírali žeton X v rámci akce karty na pozici 1, aby se karty neposouvaly. Možná je to taktický nesmysl, ale je to v rámci pravidel správně?

8.1.2023 17:28:06

Nejak tomu nerozumim. Zeto x je vyhoda. Pokud by meli vsichni stejne, tak uz to neni vyhoda…

Proti pravidlum to asi je, ale todle bych zaradil do homerules

8.1.2023 17:44:21

Tak v rámci house rules je možné cokoliv. Nebo úplně nerozumím otázce…

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

8.1.2023 17:45:16

Dobírání žetonu X je omezeno efektem, který to umožňuje, tj. buď využití pole s bonusem zisku žetonu X (dojedu stupnici přestávky, postoupím na určité pole stupnice věhlasu atd.) A NAVÍC je omezeno limitem 5 skladovaných žetonů X.

Pokud si tedy mám vzít žeton X, zkontroluji, zda jich už nemám 5, a pokud ne, tak si jej vezmu. Pokud jich pět mám, tak si žádný nevezmu.

Jinak pravidla dobrání žetonu X neumožňují.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

8.1.2023 18:15:02

@Wolfsen No tak dobírání žetonu není omezeno efektem, v pravidlech Mindoku str. 18 je hned jako první popsána akce Vezměte si žeton X. Pokud provádím tuto akci a provádím ji dle pravidel libovolnou kartou, tak ji lze provést i kartou na pozici 1 a tím pádem by se pořadí karet neměnilo. Poté je tam sice napsáno, že i tak se karta akce přesouvá na pozici 1 jako při běžně hrané akci, ale že by se akce ZÍSKÁNÍ ŽETONU X nedala hrát kartou na pozici 1 v pravidlech nic není. Takže to nejsou žádná homerules nebo house rules, ale pouze jednoduchý dotaz, jestli je ZÍSKÁNÍ ŽETONU X formou speciální akce VEZMĚTE SI ŽETON X nějak omezeno?!

8.1.2023 19:18:59

Tak ted uz to chapu. V tomto pripade to je zcela podle pravidel (ikdyz autori s timto modelem, ze se hraci takhle dohodnou spis nepocitali). Jediny vidle v tom delaj zetony x, ktere zustanou nekterym hracum na desce. 

Priklad:H1 ma 0 zetonu, H2 ma 1 zeton a H3 ma 2 zetony. Kdyz se takto hraci dohodnou tak H3 musi zacit hrat akce karet, kdyz H1 ma jen 3(nebo 4) zetony x…

V pripade, ze maj vsichni stejne, tak vsichni budou zacinat se stejnym poctem zetonu x.

8.1.2023 20:18:52

Vzhledem k tomu, že je hra kompetitivní, tak stejně nechápu, proč by se tak domlouvali…

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

8.1.2023 20:22:00

OK, díky za odpovědi, nikde jsem nepsal, že si myslím, že je hra kooperativní nebo že by jsme se chtěli se spoluhráči domluvit, jestli si budeme několik tahů pouze dobírat touto specíální akcí žetony X. Ptal jsem se jen a pouze, jestli je to dle pravidel možné, protože protihráč si při druhé partii touto akcí pobral pět žetonů X, zahrál vylepšenou akci Sponzoři v síle 11 a touto akcí v podstatě vyhrál celou hru. Takže dotaz nebyl, jestli je to logické, ale pouze a jenom, jestli je to možné:) 

8.1.2023 21:10:52 | Upraveno autorem (porovnej)

No, jestli obětoval 5 tahů jen proto, aby získal 5 X, a pak vyhrál, tak to bylo spíš něčím jiným než zrovna tímhle. :)

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

8.1.2023 21:47:13

@Jonash Ano, souhlasím, byla to teprve naše druhá hra, takže to opravdu mohlo být něčím jiným než touto akcí, ale nic to nemění na tom, že jsem nechtěl diskutovat o logice takového hraní, to bych napsal do sekce Diskuze, ale že jsem se pouze ptal, jestli to pravidla této hry nevylučují…

8.1.2023 22:19:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Ano, pravidla ti umožní vynechat kolo a dobrat si místo toho jeden žeton X. Můžeš tak učinit libovolný počet kol po sobě a limitovaný jsi pouze maximálním počtem pěti žetonů X v zásobě.

8.1.2023 23:02:07

Vybíráme z Bazaru

Zbodni Salát
Zbodni Salát
Akt. cena: 280 Kč
Končí za: 16 hodin

Offcanvas