Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Hratelnost, obtížnost, vliv náhody

Sleduji diskuse, uvažuji o koupi. V jaké počtu je hra nejlépe hratelná? Jsou pravidla složitá (vedou Vás ikonky)? Je zde větší či menší vliv náhody? Jak dlouho trvá jedna hra? Děkuji.

20.5.2022 11:53:19

Nejlepe hratelne.. cim min tim lip :] Hra je v mnoha ohledech porovnatelna s Mars Terraformace, kde ale kazdy hrac prodlouzi herni dobu jen o chvilku (vsichni terraformuji dohromady); tady kazdy pracuje na svem pisecku. Hraje se to dobre i solo, ale 2-3 hraci jdou (ve 4 snad jen kdyz to vsichni ovladaji - v tolika jsem to zatim nezkousel). Prvni hra ve 3 hracich (po shlednuti videa s pravidly) nam trvala mezi 3-4h. Solo se da i kolem 1h. Idealne asi ve 2, protoze pak se daji zapojit strategie jako prejiti do kola vyplat a vycisteni ruky karet o neco ucelneji.

Skodici karticky postihuji vsechny hrace, takze si nemusis vybirat, komu to nandas. 

Vliv nahody urcite je - nekdy ti prijde karta, kterou muzes rovnou pouzit, jindy v tom kombinanci nenajdes. Po par hrach ale uvidis co a jak a i ty nestastne nahody zvladnes minimalizovat, ale ne uplne odstranit. Nekdy proste karty, ktere potrebujes ke splneni tajnych ukolu, jsou na spodku balicku…

20.5.2022 13:46:30

Nevim, taky premyslim o hre, ale videl jsem toto:
Ark Nova Review - YouTube
a docela me to odradilo. Mate s hrou obdobne problemy? Dale jsem jsem slysel, ze ve 4 trva extremne dlouho.

27.9.2022 22:55:04

@p_lichnovsky - Doporučuji to zahrát a pak se rozhodni. To co tam popisuje v té hře je, nevyzpytatelnost balíku + omezená možnost do nějak nějak víc sáhnout pro konkrétní kartu. Poenta je a i to tam padlo, že to není potřeba hrát na nutnost něco získat, pokud si to dobře řídíš, tak prostě hraješ co můžeš a když ti přijde co potřebuješ, je to bonus. Samozřejmě pokud to někomu nechodí a plete to jak je to jde a druhému hráči jsou karty na ruku perfektně, asi vyhraje ten druhý, ale je to IMHO dost hraniční. Navíc za mě osobně se ta hra dobře hraje i když nevyhráváš, je tam dost věcí na kombinování a vymýšlení, ale pokud tě odrazuje co říkal v tom videu, tak prostě zkus a uvidíš. 

27.9.2022 23:31:05

nepridal by niekto video zo sólo hry?

3.10.2022 11:44:29

Odmysli si ostatných hráčov, a vyhráš vtedy, keď sa ti na konci pretnú tie bodové ukazovatele (máš teda aspoň 0 bodov). Sólo doska je len počítadlo ťahov, inak je všetko rovnaké ako v hre viacerých hráčov.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

3.10.2022 21:16:51

Náhoda v podobě tažených/dostupných karet je obrovská (aspoň v sólu) a na mě to působí spíše coby zápor hry, která se mi jinak dost líbí. Na základě své zkušenosti s časem partie 60-90 minut (když se do toho zamotám :D) bych to chtěl hrát maximálně ve třech lidech, ideální to bude asi jako dvojkovka. Pravidla jinak v pohodě, nejsou těžká - těžké to je zahrát dobře.

- - -
píšu o (nejen) sólohraní deskovek: www.instagram.com/solo_boardgaming

4.11.2022 14:33:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Náhoda je obrovská. Celkem mě ale udivuje, že někteří píší, že u #Mars: Teraformace je to méně hrozné. Obě hry jsem zatím hrál jen solo :( (Archu víckrát než Mars, zatím), ale Mars byl na náhodu horší. Přišli mi pouze a jen drahé karty v prvních 6 generacích, v posledních 4 pak naopak super karty pro rozjezd enginu. To se mi u Archy ještě nestalo. Jinak tyhle hry #Archa Nova , #Mars: Teraformace , #Na křídlech jsou otřesné v tom, že mají tolik karet. Lidi, vždyť to nejde ani zamíchat. Někdy více, opravdu není lépe. I tak mě #Archa Nova bavila, ale v solo je ten způsob přestávky udělaný špatně. Na začátku je to fajn, chcete panáčky, chcete peníze, snažíte se. Poslední kola se topíte v penězích, panďuláci stojí, nic nedělají… Solo mod by to chtělo vylepšit.

@Froggery Díky, vyzkouším.

4.11.2022 15:39:47 | Upraveno autorem (porovnej)

@nasson sólo mód jedině s ARNO verzí https://boardgamegeek.com/filepage/236535/arno-alternative-solo-mode

4.11.2022 15:44:18

@nasson Tezko srovnavat solo s multiplayerem. Solo je hodne nachylny k nahode, kdyz ti neprijdou karty, prohrajes, kdyz prijdou, muzes mit vysoke skore. Kdyz prijdou tak napul, tak vyhrajes s prumernym skore. Multiplayer je jiny, tam nemas hrou predem danou strategii, takze si ji muzes prizpusobit tomu, co mas za karty. Samozrejme i tady se muze stat, ze nic neprijde, nebo to prijde fantasticky, ale nema to takovy vliv jako v solu.

4.11.2022 15:53:34

Solo mód ARNO v2.0 lze v několika variantách obtížnosti najít i zde společně se závěrečným počítáním skóre

https://brdgm.me/ark-nova/#/ 

4.11.2022 16:19:30

@stady Jo, to je pravda. Když zamícháme do rovnice draft v Marsu, tak už asi opravdu mluvíme o něčem jiném.

@TucanCZ Díky.

4.11.2022 16:23:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám zatím odehrané 3 hry ve 2 hráčích, a ano náhody je tam hodně právě díky množství karet. Jenže zase když by jich tam bylo podstatně méně, budeme stavět stále ty stejné výherní kombinace. Srovnání s Marsem nemám, ten jsem hrál pouze jednou, takže mi nepřísluší hodnotit. V Na křídlech mám odehrány desítky her, opět převážně ve dvou hráčích, a i tam, pokud máte všechny expanze, je karet ve hře opravdu hodně a protočíte sotva pětinu. Ale tam se to dá vyřešit přípravou několika vyvážených balíčků, do kterých přidáte karty tak, abyste byli schopni splnit úkoly a měli vyvážené biotopy. Hrajeme takto ve dvou posledních 10 her a funguje to dobře. U Archy jsem měl po první hře pocit, že všichni mají všechno a ve finále hodně rozhodují karty sponzorů přinášející body ochrany na konci hry, než vyložená zvířata.

 

5.11.2022 00:03:18

jako upřímně, je to pecka. Jsem z archy nadšený. Pořad nevím, co si představit pod pojmem náhoda. Duchové ostrova to určitě nejsou, ale i tam je náhoda, protože nevíte na jakem poličku se bude osidlovat, co dojde za kartu osudu(nebo jak se to jmenuje) :)). Proste Vám na ruku přijdou nějaké karty, na stůl další, náhodný závěrečný úkol, projekty, pak náhodné karty dolizavate. Ale v tom je to kouzlo, každá hra je jiná, nějaké karty jsou silnější než jine, ale o tom to pravé je. Nakombinovat to co mate v co nejvíc vítězných bodu. Kombinace herních mechanismů bomba. Taky si to chce uvědomit, co je Archa za tip hry. Pro mě je to taková komplexni rodinná hra, kde se ve hře dvou hráčů budete motat kolem 2 hodin A oproti Wingspanu je tam i interakce (a to hrajeme bez škodících efektu). Pokud to teda mám porovnat se hrou jako je Wingspan, tak pro nás rozhodne Archa. Wingspan je super, ale spis jako startovní hra, pro nehracskou rodinu. Wingspanu mám cca 80 her. Archa je takovej Wingspan na steroidech, ale ve všech směrech povedenej. Po několika hrách Archy se tomu hodnocení na BGG nedivím, je to hra, kterou si zahrajete s každým, což třeba Gloomhaven asi ne, ač se třeba jedna o “lepší” hru. Závěrem mě napadá, ze ideální počet hráčů bude podle mě 2-3, ve 4 jedine mezi zkušenými, aby to odsejpalo.

17.11.2022 22:59:17

2jerry: preco to porovnavas s uplne inou hrou ako je Wingspan - Wingspan je podstatne jendoduchsia hra, porovnavaj to s Marsom  a zistis, ze Mars je aj tak nadalej lepsi ;)

18.11.2022 00:58:20

presne o tom jsem mluvil. Já beru archu jako komplexni rodinnou hru, kde to má soupeře v podobě wingspanu nebo everdelu a jiných. Kdyz rozbalím hru doma, tak si triufnu tvrdit, ze většina skočí po Arše ne po Teraformaci. No a v rámci nějaké deskoherni skupiny, bych si zahrál asi jiné hry než archu :), taky to výborně funguje ve dvou, systém akci z civky super, rozhodování který upgrade vybrat, na které stupnici se posunout, výstavba zoo taky atd… je tam toho fakt dost. My třeba wingspan pustili dal, protože už to pro nás bylo málo… po těch x10kach her. Archa byla je přesně tím, v co jsme doufali. Ikdyz mi tady 10 lidi napíše, ze je teraformace lepší, tak doma nejspíš nikdo, no a o tom to je :).

18.11.2022 01:16:58

len ci to nie je tym, ze Mars ste hrali stokrat ;) Archu zatial nie. ;)

18.11.2022 13:31:51

@Wuuduu ja hrál oboje tak 10x a Archa je pro mě (a lidí okolo mě) o parník lepší 

19.11.2022 00:01:10

Mars mám rád, ale pokud přidáte rozšíření, tak se natahuje a samotná herní mechanika je vlastně příliš jednoduchá, hra je poté repetitivní a herní mechnaika již obvykle neutáhne ten dlouhý herní čas… Archa využívá, jako jádro hry mechaniku posilovaného hraní karetních akcí a tím je tato hra pro mne komplexnější i hráčtější ale hlavně zábavnější a to i při dlouhé partii… na BGG už taky Mars přeskočila, takže jednoznačně tvrdit, že Mars je lepší nebude tak úplně pravda… každý si vybere svého favorita sám… Mars má pro mne lepší téma, ale Archa je pro mne lepší hra…

Ivo
 

19.11.2022 10:44:17

@Froggery jak moc řízení AI je tu toho ARNO módu? je to náročné a složité?

díky,

small man Tonda

22.12.2022 23:38:52

@Tonsii Není to nic složitého, a tady je webová appka co to ještě usnadní https://brdgm.me/ark-nova/#/setupARNO

23.12.2022 11:03:15

Vybíráme z Bazaru

Settlers: Zrod impéria (CZ)
Settlers: Zrod impéria (CZ)
Akt. cena: 310 Kč
Končí za: 12 dnů

Offcanvas