Agricola - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Uwe Rosenberg
Rok vydání: 2007
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Jak chápete interpretaci přímo?

Ahoj.
Narazili jsem na karty, kde se bere bonusový materiál v případě, že si bereme jiný materiál přímo (např. když si přímo beru rákos, mohu k němu vzít jídlo).
Interpretace č. 1: pojmem přímo je myšlena akce, která daný materiál produkuje (rákos), nikoli akce stavební materiály, která mi umožňuje si materiál si vybrat.
Interpretace č. 2: pojmem přímo jsou myšleny obě výše zmíněné akce, nepřímo zahrnuje bonusové suroviny k jiným akcím, které generujeme díky kartám profesí/vybavení.
Poradíte?
25.7.2019 15:55:41

2
podle mě.

edit: Takže asi spíš 1 ;-)

25.7.2019 16:23:40 | Upraveno autorem (porovnej)

i když,> teď o tom přemýšlím a na spoustě karet je napsáno "můžete tam jeden zdroj nechat a..." To by pak nedávalo smysl. - Pelly

za mě
taky spíš 1

25.7.2019 23:51:05

...
Podle mě je to varianta 1, myslím, že blíže nedefinovaný pojem "přímo" má znamenat, že si berete výslovně a konkrétně určenou surovinu, zde rákos. Ale nevím, o jakou kartu se jedná, nemám k dispozici ani německé originály a nechci spekulovat. Zkuste poslat SZ uživatelce Dilli, ta to překládala, třeba si vzpomene, jak to myslela ona či autor předlohy.

Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

26.7.2019 06:10:05

Braní přímo
Příklad je třeba v obrázcích Hnětač jílu. Tam je to formulované tak, že z té akce musí být dostupný výhradně jíl. My podobné akce hráli vždy podle nabízené první interpretace.

26.7.2019 08:59:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Ani jedna není zcela správně, ale druhá je téměř správně
"Přímo" znamená, že daná věc je na daném akčním poli k dispozici. Neboli že danou věc tam může získat kdokoli.

Snad to bude patrné na příkladu profese 177 Dřevorubec (když využijete akci, ze které si přímo berete dřevo, dostanete 1 dřevo navíc):

1) platí na pole, na které se dodává dřevo každé kolo; vyjímkou je, když je z daného pole všechno dřevo pryč (vlivem karty 284 Dodavatel dřeva)

2) platí na pole, které jako takové nedává dřevo, ale nachází se na něm dřevo vlivem karty 284 Dodavatel dřeva

3) platí na akčním poli "Stavební materiál(y)", pokud si vyberu dřevo, i na akčním poli "1 rákos, + 1 kámen a 1 dřevo"

4) platí i v tom případě, že získané dřevo nechám na akci ležet, např. díky vybavení 34 Košík nebo profesi 196 Houbař či 253 Naháněč prasat

5) neplatí, když dřevo získám pouze jako okamžitý efekt nějakého mého vybavení nebo profese


EDIT: Ještě k Pellyho poznámce o "můžete tam jeden zdroj nechat". To můžu udělat jen na takové akci, kde bych si měl dané zdroje brát přímo z hrací desky a ne ze zásoby, neboli přímo "dřevěné disky surovin" z plánu akcí. Takže vlastně "přímo" nemá v českém překladu jednotný význam, někdy to platí jen takto omezeně, jindy široce, jak jsem uvedl výše u dřevorubce.

V případě nejasností vřele doporučuji kompendium Agricoly:
https://alavigne.net/Gaming/Agricola/agricola-comp-v9.0.html

26.7.2019 13:31:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlas
Plně souhlasím s tím, co napsal Stady, také jsme to tak pochopili a hrajeme to tak. Přímo znamená, že umistim člena rodiny na akci a z ní si přímo vezmu předmětný zdroj. Kdybych zdroj získal jako efekt profese či vybavení, není to zdroj přímo získaný z akce.

27.7.2019 11:56:46

Vybíráme z Bazaru

Divukraj
Divukraj
Akt. cena: 1100 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas