7 Divů světa - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 3 - 7
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Asmodée Editions
Kaissa Chess & Games
Lautapelit.fi
REBEL.pl
Repos Production
Autoři: Antoine Bauza
Rok vydání: 2010
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

7 Divů vs. Through the Ages

Má smysl mít obě tyto hry? Přináší každá jiný herní zážitek využitelný pro jiný styl hraní s jinak náročnou skupinou?

7 Divů se mi jeví jako ještě odlehčenější a svižnější Throught the Ages, ale nemám s touto hrou žádnou zkušenost.
9.9.2020 11:05:29

Korenar
Tak hlavně, že backuješ kdejakou Kickstarterovou kokosárnu, ale neznáš dvě hry, které se dají označit za naprosté klasiky. Srovnávat tyhle dvě hry je stejné, jako srovnávat Zombicide: Černý mor s Lords of Waterdeep, protože jsou obě tyto hry přece fantasy.

Samozřejmě, že má smysl mít obě, protože se naprosto diametrálně liší tématem, mechanikami, obtížností, délkou, ideálním počtem hráčů, atd.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

9.9.2020 11:16:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Naprosto jiné hry
Obě hry jsou naprosto rozdílné. Ať už herní dobou, počtem hráčů, komplexitou nebo třeba feelingem.

7 divů je super draftovací rychlovka pro víc hráčů, jednoduchá na vysvětlení, civilizační téma (pokud tam je) je opravdu jen nastíněné

Through the Ages je naopak hutná komplexní civilizační hra pro ideálně 2-3 hráče, náročná na vysvětlení ale i hraní.

Jestli mít obě, to nevím. Každá dá naprosto jiný herní zážitek. 7 divů mě baví hodně a mám ji právě z důvodu možnosti hrát až v sedmi. TtA mám jen appku a baví mě, deskovku bych ale nechtěl z důvodu šílené obsluhy a horšímu shánění spoluhráčů.

9.9.2020 11:23:34

MalcolmReynolds
Proč hned tak útočně? Ani jednu z těchto her neznám, nikdy jsem je nehrál a jen je z povzdálí pozoroval.

Stejně jako nebackuju každou KS blbost, tak nekupuju každou Hru jen proto, že má štítek "hra roku"

Mám doma starou Civku, kterou zatím žádná hra nepřekonala....pak jsem měl období 2013-2017 kdy šli hry zcela mimo...já měl diplomku, práci a založení rodiny, nákup bytu, hypoteka atd.....a v té době okolo prošlo mnoho her (stejně tak i tyto dvě) které teprve postupně zpětně objevuji :)

10.9.2020 18:50:28 | Upraveno autorem (porovnej)

jsou neporovnatelné
Přirovnal bych to ke srovnání šachy vs. prší. Ano tak dalekou jsou od sebe tyto hry :)

Nicméně obě jsou výborné. 7 wonders je filler pro více hráčů.A Vláďova civka je civilizační hra bez mapy zaměřená řekněme na micromanagement jednoho města. Hrál bych ji pouze ve dvou.

10.9.2020 19:20:52

Korenar
7 divů je pravidlově snadná, rychle odsýpající, čistě draftovací a nijak náročná hra pro 3-7 lidí, přičemž reálně do interakce přijdeš vlastně jen s těmi, kdo sedí vedle tebe. Další spoluhráči tam jsou jen proto, abyste si "posouvali" karty na draft.

Through the Ages: Nový příběh civilizace je naproti tomu pravidlově i časově náročná strategická engine-building hra pro 2-4 hráče, u které je potřeba plánovat na 2 tahy dopředu, takže se všem vaří mozky. Jedná se o plnohodnotnou civilizační hru, avšak bez mapy, díky čemuž je více abstraktní, než např. Sid Mayer's Civilization.

Říct, která z her je lepší, tedy nejde, protože každá najde využití úplně jindy a jinde. A taky záleží na vkusu. Já TtA: Nový příběh civilizace miluju :), zatímco 7 divů nepovažuji za špatné, ale nijak extra mě to neokouzlilo.

10.9.2020 21:48:56 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Díky moc za odpovědi...nepotřebuji říci, která je lepší, ale zajímalo mě, zda má smysl mít obě a to je mi nyní jasné :-)

10.9.2020 22:37:40

7 Wonders
Hmm.. často slýchávám že 7 Wonders je jednoduchá hra, filler atd, ale nenchte se zmást, ona ta hra je mnohem chytřeji vymyšlená, než to vypadá. Hrávali jsme ji pravidelně v práci v kolektivu hodně chytrých IT kolegů a po čase jsme zjistili, že se tam ukrývají poměrně nečekané strategické možnosti, odvíjející se od počtu hráčů, pozice jednotlivých divů, dostupnosti karet pro jednotlivé věky atd.. Pokud se hraje pravidelně ve stejné skupince, dá se dobrat ke k podobným strategickým orgiím jako u TtA, ale je to silně závislé na skupině. Jeden nový příchozí, nebo dlouhodobě špatný hráč do hry pak tento efekt rozbije (např staví zbytečne suroviny a tím boostuje sousedy, nebo posílá sousedovi karty, které by rozhodně neměl). Mluvím o základu, rozšíření balanc rozbíjejí (hlavně leaders).

Pro mě jsou 7W geniální hra, protože jdou hrát i jako filler, ale pro zkušenější hráče umějí dát i komplexní zážitek kde vítězství je o umu a né o štěstí.

Více viz na BGG např vlákno "Some Complex Strategies For 7 Wonders".

btw.. TtA miluju na mobilu a rozhodně nemám potřebu je hrát naživo a 7W miluju na živo ale na mobilu jsem poprvé použil tlačítko refund (špatně udělané sledování hry soupeřů).

11.9.2020 11:18:58

Vybíráme z Bazaru

Na vlnách neznáma
Na vlnách neznáma
Akt. cena: 490 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas