1969 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: neuvedeno
Herní kategorie: neuvedeno
Čeština: undefined
Vydavatelé: Cranio Creations
Autoři: Andrea Crespi
Aureliano Buonfino
Lorenzo Silva
Lorenzo Tucci Sorrentino
Rok vydání: 2012
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

25. května 1961: John F. Kennedy, nově zvolený prezident Spojených států amerických, zmiňuje ve svém prosluvu několik zásadních bodů. Jeden z nich se týká dobývání vesmíru, přesněji řečeno Měsíce: „Ještě před koncem tohoto desetiletí musíme dokázat, aby člověk přistál na Měsíci a v pořádku se vrátil na Zemi.“ Dále také zmínil, že žádná mocnost, usilující o vedení jiných států, si nemůže dovolit zůstat pozadu v tomto vesmírném závodě. Tímto odstartoval souboj zemí s nejvyspělejšími technologiemi o to, která si jako první první pokoří vesmír.

Souboj o dobytí Měsíce začal! Šest zemí se snaží o to dobýt povrch Měsíce jako prní, ale vyhrát může jen jedna. Hráči se v rozmezí sedmi let (1963-1969) snaží pomocí vědců a výzkumů dosáhnout co nejlepšího zázemí pro úspěch vesmírných operací. Jejich úsilí je odměněno body prestiže (BP). Po uplynutí sedmi hracích kol vízězí hráč s největším počtem BP.

Příprava hry

Každý hráč obdrží dvě výzkumné plochy (řízení letu a raketoplán), jednu raketu příslušící k jeho zemi a osm vlajek - jednu z nich rovnou umístí na hlavní hrací desku do sekce bodování (udává, kolik BP zrovna hráč má) a druhou na začátek Mise na Měsíc. Dále se na hlavní desku umístí kostičky vědců,karty tajných informací a ukazatel kola se umístí na rok 1963. Hráč, který nejvícekrát navštívil Měsíc dostává žeton začínajícího hráče.

Průběh hry

V každém ze sedmi kol/roků hráči postupně procházejí čtyřmi fázemi. Každá fáze musí být odehrána všemi hráči, než se přejde k další.

  • Fáze příjmu - hráč obdrží peníze ( v milionech dolarů) podle aktuálního roku. Dále může směnit určitý počet BP za peníze navíc.
  • Fáze nákupu - hráč může najmout do svého vesmírného programu užitečné vědce. Ty poté umístí na políčka vlastních výzkumných ploch pro získání různých bonusů. Ale pozor, počet vědců pracujících na různých projektech je omezen jak počtem, tak typem vědce! Dále může hráč najmout tajného agenta, který zablokuje místo vědce v určitém programu na výzkumné ploše jiného hráče. Třetí možnost je nákup karet tajných informací.
  • Fáze misí - hráč se může pokusit o zdolání důležitých misí včetně té nejhlavnější - vyslání živé posádky na Měsíc. U každé mise musí zaplatit náklady s ní spojené, umístí svou raketu na počáteční políčko mise a poté hodí pěti speciálními kostkami, které určí úspěšnost mise. Nicméně to neni vše, sám hráč i hráči ostatní mohou pozměnit výsledek pomoci karet tajných informací a to jak k lepšímu tak samozřejmě i k horšímu. Nakonec je odměněn určitým počtem BP podle celkové uspěšnosti mise a případném předešlém pokusu ze strany jiného hráče. Každý hráč může plnit jen ty mise, na kterých není jeho vlajka.
  • Fáze úklidu - Hráč umístí svou vlajku k misi, kterou se pokoušel splnit (i pokud ji nesplnil) v tomto kole, odebere z ní svou raketu. Poté se posune ukazatel aktuálního roku a žeton začínajícího hráče.

Konec hry

Po odehrání roku 1969 dochází k připočítání BP za vědce na výzkumných plochách jednotlivých hráčů a porovnání BP. Hráč s největším počtem BP vítězí.

Resumé

1969 je přijemná jednoduchá hra silně spjatá s tématem dobývání vesmíru, potažmo Měsíce. Hráč má širokou řadu využití pro najmuté vědce a může tedy hrát více způsoby. Míra náhody je spíše menšího rázu, protože výsledek hodu kostek lze do značné míry ovlivnit kartami tajných informací a výzkumnými projekty.

Autor: IusedToBeMoony

Mini a promo rozšíření (1)

Vybíráme z Bazaru

Prodám Říše příšer
Prodám Říše příšer
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas