Zpětná vazba na nový projekt nesouvisející se ZH ani hrami

Aneb když už to bylo trochu načata pod článkem o reklamě na ZH...

Příběh vzniku je delší (a časem bude na odkazovaném prototypu doplněn). Krátce. Rozhodl jsem se vyzkoušet spojit lidi ochotné přemýšlet nejen o sobě, ale i o svém okolí a vytvořit jim smysluplný prostor pro spojení společných sil a pomoci společnosti.

Myšlenka stručně:
1) Vidím (a možná špatně?), že lidí ochotných myslet na druhé, pomáhat si navzájem a spojit síly, abychom se měli lépe jako společnost je hrozně moc.
2) Bohužel jsem nikde neviděl žádný dost konkrétní systém, jak tuto vůli směrovat, upnout k jednomu cíli a hodně pomoci (čímž vůbec nechci snižovat ochotu lidí pomáhat).
3) Systém mnoha prospěšných organizací nedokáže příliš přesně říci, na co a jak použijí příspěvky
4) Současně jsem v Krčské nemocnici viděl, že jedno oddělení potřebuje (nebo by více než uvítalo) lepší vybavení a mají to vyvěšeno na nástěnce v oddělení

=> jsem si řekl, že vyzkouším, zda by nešlo udělat takový dobročinný Kickstarter, kde bude vždy přesně definováno, na co přesně půjdou peníze přispěvatelů.

Trochu se toho bojím, když jsem si povídal s primářem oddělení, že mám čekat velké administrativní "výzvy" a fakt, že nemocnice musí nakupovat dle pravidel (výběrová řízení a tak). Ale podle hesla "kdo nic nedělá, nic nezkazí" se prostě nechci chovat a kdyžtak si nabiju hubu :-).

Co si o tom myslíte?

Bruto hrubý prototyp webu (spíš šmírák, nad kterým přemýšlím a vizualizuji se to) můžeme mrnout sem: http://dobro.myslivecek.net
20.9.2019 12:57:17

startovac/hitihit
Takze dalsi startovac nebo hithit? na druhou stranu je to lepsi nez nejake darcovske sms. nebo jsem nedavno narazil na tento projekt https://patrondeti.cz/ ano je to na deti ne na prispevek na zarizeni.

20.9.2019 14:02:26

Určitě dobrý nápad
Nápad je to určitě chválihodný. Také věřím že se najde hodně lidí ochotných přispět na dobrou věc. A vytvoření platformy určení k financování dobročinných projektů je vážně zajímavý nápad, který má velký potenciál. Důležité (klíčové) podle mě bude dokázat takovýto projekt dostatečně zviditelnit. A i tak to bude běh na dlouhou trať. Doporučuji obrnit si nervy, administrativa spojená s takovýmito projekty může být někdy dost úděsná. (Osobně jsem se účastnil Česko-Rakouského projektu pro včelaře /Zřízení chovné stanice v pohraničí/ v roce 2018 a 2019. Dělalo na tom 5 lidí více než rok a to jsme nevybírali žádné peníze. Byla to jen administrativa a jednání s úřady).
Tím tě nechci odrazovat :) To na co se chystáš je o něčem jiném a myslím, že zvolený způsob financování pomocí Crowdfundingu by mohl být ideální z hlediska transparentnosti i možnosti propagovat projekt přes sociální média a tak ho dostat k velkému množství lidí.

Přeji ti úspěch (i když věřím, že se dostaví když za projektem stojí sám Zeus).




20.9.2019 14:07:53

Kickstarter / Startovač/ HitHit
Je to tak, je to vlastně další taková věc. Rozdíl je v tom určení. Není to žádný startovač nových projektů, kdy přispěvatel dostane nějakou odměnu.

Tohle by (pokud bude zájem a bude to fungovat) mělo být vlastně taková "neziskovka", kde ale bude přesně vidět, na co se přispívá a na nic jiného příspěvek nepůjde.

A ano zatím spíše přemýšlím o projektech, které nebudou osobní s potenciálem pomáhat více lidem. Vůbec tím nechci jakkoliv znevažovat osobní příběhy, ale sám se necítím na to, pak případně rozhodovat, co si zveřejnění zaslouží a co nikoli.

Už i u tohoto to může být těžké. Protože v rámci nemocnice v Krči jsem měl teď druhou zkuišenost z jiného oddělení a tak se personál choval tak, že si nejsem úplně jist, zda si pomoc zaslouží (i když chápu, že nejvíc by to mělo pomáhat pacientům -> tak bych raději podpořil stejně zaměřené oddělení jiné nemocnice, kde je personál empatičtější a bere pacienty jako lidi a ne jako další případ v pořadí)

20.9.2019 14:57:52

Prispevek
Jen takovy napad... Pred nekolika lety (tudiz to nyni uz muze byt jinak) bylo jak pro zdravotnicke zarizeni, tak pro soukromeho darce administrativne i financne vyhodnejsi, kdyz darce nedal penize, ale primo onen dar, na kterem se samozrejme predem se zdravotnickym zarizenim domluvil.

20.9.2019 15:11:50

Ondrovi
Věřím a tak bych do toho něco přidal. Ale mám od různých lidí co se pohybují informace, jak to funguje v těchto projektech rádoby dobročinných. Spousta peněz zmizne jinam, než si dárci přejí.
Tohle si myslí hodně lidí a tak to bude náročný.
Na druhou stranu mám zkušenost, která stojí za to také zmínit.
Brácha jezdí na tábory s postiženejma dětma. Za mne obdiv, oslovil spoustu firem, s tím, že stačí 5000,-Kč a když bude těch firem pár, tak to bude super tábor. NIKDO MU NIC NEDAL, ANI KAČKU.
Každý rok pronajmou divadlo, udělají tam benefici a dražbu, z toho zaplatí ten tábor.
V podstatě to vyberou od přátel.

HRASoprodejce

20.9.2019 17:11:07

stady
Přesně toto jsem řešil s primářem toho oddělení a on je to docela problém. Jako účetní oddělení by to uvítalo, ale prý to není moc reálné kvůli různým atestacím a dokumentaci, které je na to zařízení potřeba. Nebo třeba nutnosti zajistit k zařízení servis (a jak to administrativně udělat, když by kupující nebyla nemocnice, ale odběratel servisu jo). Jako jasně šlo by to určitě prokopnout, ale zatím jsme se s primářem shodli, že víc věříme tomu finančnímu způsobu (navíc už to přímo Krčská nemocnice nakonec schopná udělat je i se smlouvou o daru, který si pak jde dát do daní - snížit si o to daňový základ).

20.9.2019 20:40:53

jarmuk
Máš pravdu, taky jsem se toho trochu bál. Ale už ne tolik. Bavil jsem se o tom s pár lidmi v práci i jinde a víceméně vždy velmi pozitivní reakce (asi jednou spíše vlažná). Někteří hned řekli, že až to spustím, mám dát vědět, že hned přispějí.

Současně třeba náš hlavní PR člověk ve firmě říkal, že mi pomůže s propagací a tak.

Takže se přiznám že tak pozitivní ohlas mě zase dolil energii do žil.

20.9.2019 20:42:36

A k té transparentnosti
Protože to bude téma určitě (navíc ta pozitivní zpětná vazba mohla být ovlivněna i tím, že mě ti lidé znají).

Takže plán pro testovací kampaň je založit u Fio banky transparentní účet a všechny peníze i tak doložit že šly na účet nemocnice + smlouvu s nemocnicí, ve které bude určen účel daru (aby to bylo použito na to, na co bylo přispěno) + určitě pak chci přispěvatelům dát nějaký důkaz, že se to pořídilo (fotky při přebírání zařízení etc.)

A řeším spíš určitou nejistotu, jestli bude zařízení stát stejné peníze jako se vyberou a co když ne (aby to bylo OK pro přispěvatele). Třeba ta dětská JIPka potřebuje krom inkubátoru (což je největší položka co by potřebovali a která by jim pomohla) i další drobnější věci, tak jestli by bylo OK pořídit s případného přebytku ty.

20.9.2019 20:46:29

darujme.cz

Ahoj,
mrkni na server darujme.cz. Abys nevymýšlel něco už třeba vymyšleného :-). A věřím že těch různých portálů bude víc. My máme přes darujme jako skauti založeno poměrně dost výzev. Naposledy jsme jako středisko sháněli peníze na koupi tábořiště - šířili jsme si odkaz sami přes sítě, po mailech atd. Myslím že jsem odtud pak dostal i potvrzení o daru na daně, ale tím si nejsem úplně jistý :-).

23.9.2019 22:03:12

Vybíráme z Bazaru

Captains of the Gulf
Captains of the Gulf
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas