Úvaha o možnosti modernizace

Čas od času se na ZH vyskytne požadavek či nápad k nějakému zlepšení. Občas se to setká s velmi kladnou odezvou od dalších uživatelů a v rámci diskuze se objeví příspěvek o zastaralosti webu a problematickému zpracování daného nápadu (aktuálně např. poslední příspěvek od Křena v tématu Bazar - prodloužení aukce).
Ze všech možných příspěvků co jsem tu za těch pár dní jako uživatel četl vyplývá, že Zeus jako majitel webu s tím moc nic dělat nechce / nemůže, databáze jsou obrovské a zabilo by to moc času, moderátoři a administrátoři pracují v omezeném režimu, který je daný starší strukturou / funkčností webu atd.
Vypadá to, že mnoho věcí by modernizace vyřešila a zpřístupnila. Bylo by to však moc složité a časově náročné.
A co takhle, kdyby se do toho vložila firma, kterou takové věci živí? Webové řešení na zakázku, včetně migrace databází? Jasně, že takové věci stojí peníze, ale kde je vůle, tam je cesta. Uživatelská základna je dost široká a kdyby se na tohle vybíralo delší časový úsek a udělala by se správná osvěta, tak by to přeci nemohl být uplně neřešitelný problém, nebo ano? ZH se bez nadsázky staly "česko-slovenským bgg", noví administrátoři to dokázali nakopnout, ale stále častěji narážíme na "zastaralý engine". S přílivem uživatelů a narůstající popularitou deskovek, se dá očekávat rovněž příliv nových nápadů a zlepšováků, které budou nadále narážet na technické možnosti. Vzhledem k množství vydávaných her a celkově vzrůstající popularitě tohoto žánru se dá předpokládat, že se zdejší databáze budou nadále zvětšovat a bude stále složitější resp. dražší udělat ráznou změnu. Proč tedy ne teď?
Nejsem z IT, ani momentálně netuším jakým právům a povinnostem by sbírka a následná zakázka podléhala, ale stejně - byl by o tohle vůbec zájem mezi námi uživateli? Měl by o to zájem i tým moderátorů a Zeus? Mělo by to vůbec nějaký smysl? Jsem úplně mimo a stavím vzdušné zámky? Přidej příspěvek.

Pozn. vůbec mi teď nejde o "retro-vzhled" webu, ten se přeci dá zachovat, důležité mi přijdou moderní vnitřnosti.
10.10.2018 10:53:15

Má pravdu, předsedo.
Naprosto souhlasím se vším, co Noob napsal.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

10.10.2018 10:58:38

@Noob
Ondra (Zeus) je majitelem webu, takže ani tisíc hlasů uživatelů ani moderátoři nemohou nic rozhodnout. Musel by to rozhodnout Zeus a přestože se on IT živí, tak si myslím, že je příliš konzervativní na to, aby se k něčemu takovému rozhodl a že bude spíše neustále vylepšovat své kdysi porozené dítě i za cenu nutnosti zvýšeného úsilí o údržbu.

Přestože obsah tohoto webu vytvořilo obrovské bezplatné úsilí stovek uživatelů, kteří strávili tisíce hodin nad soubory, grafikou a texty, které jsou zde k dispozici, tak jediný kdo o tom rozhoduje je Ondra a nic jiného se nedá dělat, než se s tím smířit.

10.10.2018 11:34:56

A je to tady

Zrovna nedávno jsem si říkal, že až přijde někdo s tim, že tu chce změny, tak to bude v pr... Mně osobně to takhle úplně vyhovuje, přehledná strana se hrou, diskuze přehledný, bazar taky funguje. Pro mně tisíckrát lepší než deskožrout, kde se mi těžko orientuje, už jen najít soubory ke hře nebo se zorientovat v diskuzích je hrozný. Proto tam nechodim, i když jsem si tam založil účet...

10.10.2018 11:49:17

asi tak
Asi tak.. Kdyz placnu z patra, ze tak takova vec by si vyzadala trebaaa 6 mesicu prace, jsme nakladove nekde na 0.5 - 1m a to radsi nepocitam marzi pro zadnou treti spolecnost (kterou stejne nenajdes). Ale verim tomu, ze kdyz s tim (pul)milonem prijdes, tak Zeus cestu najde ;).
Proto myslim, ze aktualni cesta postupneho vylepsovani stavajiciho je OK.

10.10.2018 11:57:49

@Onas a @Fox.Mulder21
Píšete úplně o něčem jiném, než o čem je řeč. Tady nejde o změnu funkčnosti nebo jiném vnějším systému, ale o "střevech" tohodle webu a o tom jestli vlastní údržba tohoto webu a jeho udržování v chodu není natolik náročná, že nezbývá čas a energie na některá vylepšení po kterých uživatelé volají.

Ale jinak ohledně sbírky má Onas pravdu. Návrh sbírky na profesionální řešení webu je značně naivní a nereálný.

10.10.2018 12:09:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Pořád Troll. Ale s novými klouby:)
@kren
Ok, tisíc hlasů nemůže nic rozhodnout, ale třeba by to byl určitý impuls pro Ondru (Dia) aby nebyl tak konzervativní a "nechal strýčky a tetičky přispět aby bylo možné vyprojektovat nový pokojíček pro jeho dítko". Já jsem ten poslední, co by mu chtěl upírat jakékoliv vlastnictví získaného obsahu prostřednictvím jeho webu. Myšlenka počítá s Ondrou (Diem) jako majitelem. Otázkou je, zda je síla komunity dostatečná na to, aby to s ním nějak hnulo? A zda by byl vůbec zájem to podpořit. Poslední změny probíhají také odspodu tlakem uživatele na moderátora..

@Fox.Mulder21 @Onas
Co se přehlednosti týče, ten web přeci může vypadat úplně stejně jako teď. Jde o vnitřnosti webu. Při zachování vzhledu horní lišta, pravá lišta nabídek Aukce / otázky / diskuze a vše ostatní se otvírá přehledně na stránku uprostřed vůbec není problém. Mě to tu taky vyhovuje, ale narážíme na další možnosti typu: filtrování obsahu, vyhledávání v diskuzích atd.. Zachování vzhledu, při změně systému je to nejmenší..

edit: kren byl rychlejší :) opravdu mi jde jen o kód. Ne o vzhled.

10.10.2018 12:19:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Asi tak
Nepohybuji se v IT prostředí, takže si od Krena asi taky vysloužím škatulku toho, který neví o čem mluví, ale... Přidám se k těm, kteří jsou se zatrolenkami ve stávající podobě spokojeni a žádný z požadavků na změnu funkčnosti mně osobně nepřišel nijak relevantní. Bavíte se o transplantaci "střev" a zároveň k tomu jedním dechem dodáváte možné zpoplatnění, které by to zafinancovalo? Tak tohle je podle mého názoru cesta do zatracení. Přátelé, jsme v ČR, na to nezapomínejte...:-D

10.10.2018 12:26:18 | Upraveno autorem (porovnej)

ZH
A jaká je možnost ,ZH koupit ?

10.10.2018 12:29:59

noob, kren
Ja jsem taky nemluvil o vzhledu. Ale tak nejak si umim predstavit narocnost (potazmo cenu) podobneho upgrade a migrace.

Asi vas zmatlo ono "asi tak" v titulku, to mel byt puvodne souhlas s krenovym prispevkem, ale skocil mezi to jeste Mulderuv.

10.10.2018 12:31:20

ad Bastacka
"A jaká je možnost ,ZH koupit ?"
Tak tohle mne hodně pobavilo :D.

10.10.2018 12:47:31

kren
To bylo myšleno tak , jestli neměl někdo někdy zájem nebo jestli někdy nepadla nějaká nabídka?

10.10.2018 12:53:49

Modernizace
A chcete mít nezávislý web, který si "tvoří" sami uživatelé, nebo portál nový a moderní plný reklam a placených článků?

Dobrá duše v domovher.cz

10.10.2018 13:03:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak já nevim..
Já jsem se pokoušel napsat o sbírce na předem daný účel a vůbec o možnosti této realizace.. To s reklamou nebo zpoplatněním webu nemá přeci co dělat! Ne, nechci vám rozšlapávat hračky, i když mi je teď hážete pod nohy :P

Bastacka: Mno nevim jak moc je toto relevantní, ale třeba se s majitelem dohodneš :D http://id-nes.cz/cs/cost/zatrolene-hry.cz

10.10.2018 13:07:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Noob
Je to můj subjektivní názor, ale bohužel si myslím, že pokud chceš něco takového uskutečnit, bude to stát spoustu peněz. A upřímně sbírce moc nevěřím. Takže pak se nabízí finance z reklam, placeného bazaru atd.
Zároveň netvrdím, že to není cesta. Ale mám trošku strach, že když se to stane, jaká bude potom reakce uživatelů.
A neboj, hračky si rozhodně rozšlapat nenechám :-)

Dobrá duše v domovher.cz

10.10.2018 13:15:53

Noob
Ono by to opravdu nebylo úplně levné (v IT se trochu pohybuju).
Ale hlavně, když by nějaká firma ten web (střeva) předělala, tak by byl problém, že pak už by asi nemohl dílčí zásahy dělat Zeus.
Z toho plyne nutnost supportní smlouvy s danou firmou, což jsou opět (nemalé) roční náklady. Jinak bychom se museli smířit s tím, že by byl web zakonzervován, což asi nikdo nechceme.

Nabízím na vylepšení stovku - a stačí mi, když Zeus udělá jen možnost filtrování (a následného mazání) v soukromých zprávách :)
OT: Dík za odkaz na ocenění webu.

10.10.2018 14:38:19 | Upraveno autorem (porovnej)

A co zveřejnit zdrojáky?
Mezi ajťáky jsou deskovky dost oblíbené, je tedy dost možné že by sem tam nějaký uživatel našel člověkotýden na vyřešení něčeho, co zrovna jeho hodně tlačí ... a na panu majiteli už by bylo jen patřičnou záplatu zkontrolovat a schválit?

Já se tedy nehlásím, protože mi celkem nic neschází...

10.10.2018 15:07:37

Pánové ...
... celá tato diskuze se pohybuje v oblasti sci-fi a především je to pokus o účtování bez hostinského.

10.10.2018 17:46:19

...
Je to dost naivní nápad. V tomhle odvětví se tak trošku pohybuju, živí mě programování webových aplikací a představa, že se na to komunita složí je úsměvná.

Za takový web bude cena minimálně 150K, ale pravděpodobně mnohem víc... a to za předpokladu, že by se řešil pouze backend bez grafiky atd. Samozřejmě nemusí být nutně pravda, že do dodaného řešení nebude možné zasáhnout. Ale cena pak může být zase vyšší.

No a zapojení vývojářů do práce na současné verzi je nejspíš taky utopie. Málo kdo bude ochotný spravovat cizí kód. Pokud to běží na nějakém modernějším FW, tak možná, ale i tak bych na to nespoléhal.

A to neřeším vlastnictví a chuť se do nějakého vývoje pustit že strany majitele webu.

10.10.2018 18:21:45

No, naivní

Já jako uživatel svobodného software a programátor už párkrát poslal záplatu do projektu, jehož jsem byl předtím pouze uživatelem ... prostě protože jsem chtěl, aby něco konečně začalo fungovat a vypadalo to, že nikdy jiný to neudělá. Tak jsem si na to přes víkend sedl.

Samozřejmě, tam to bylo licenčně jasné, tady by si asi autor chtěl nějakým způsobem nad svým dílem ponechat silnější kontrolu, což nakonec může leckoho odradit ... ale i tak mi to nepřijde zcela nereálné.

Mluvíme o dost specifickém programu, o webu, kde dokud to má autor licenčně ošéfované, tak nehrozí, že ten kód někdo ukradne a vybuduje na něm konkurenční web (protože by nebyl nejmenší problém ho žalovat). Takže skrývat zdrojáky celkem není důvod.

Ale na druhou stranu, jak už jsem řekl, zrovna mne zde nic nepálí a ruku bych se tedy přiložit nechystal.

10.10.2018 18:30:23

Môj názor
Trochu si rypnem :)
Myslím, že tu nie je ani tak problém, vylepšenia a peňazí. Hlavný problém je, že všetci čo sme tu, sa tomu nevenujeme na 100%. Predpokladám, že všetci máme prácu, školu atď. Čiže ZH sa venujeme len na vedľajší úväzok. Inak povedané Zeus by možno aj chcel, ale len nemá toľko času.

A financie? Kedysi tu bol projekt Mecenáši trolíků ale zanikol/zastavil sa práve na tom, že Zeus už nemohol tomu venovať viac času ako už dal(teda to je môj predpoklad).

Zeus nám dal krásne dielo, ale nesťažujme si že nemá modré oči a blond vlasy, majme ho radi taký aký je.

Na tomto webe je skvelé všetko a nič mi tu nechýba. Možno by mohlo niečo byť lepšie ale nezabúdajte, mohlo by to byť aj horšie.....

10.10.2018 18:53:34

Nekro
> Nič mi tu nechýba

Neberu ti tvůj osobní názor, člověk si zvykne na hocičo, ale z hlediska nových uživatelů je ZH skutečně designově zastaralý, a chybí tu poměrně dost praktických - řekl bych až kritických - funkcí. Namátkou:
- notifikace na diskuzní vlákna (!!!!!!!! - doteď nechápu, že to ZH nemá a obdivuju nás všechny, že jsme nad ručním kontrolováním každého vlákna dávno nezlomili hůl)
- lepší možnosti prohledávání a filtrace seznamu her
- totéž pro bazar
- obnovení ukončené aukce
- podpora fotek pro víc edicí jedné hry
- odfiltrovat rozšíření z vlastního seznamu her (a tak vůbec možnost filtrovat v rámci své sbírky a ne jen přes ruční senzamy)
- vyhledání podobně hodnotících uživatelů
...

Kdybych dnes řešil, na jakém herním webu si založit účet, výše uvedené věci (hlavně bod č. 1) by stačily k tomu, abych se tu na to vykašlal. Ostatně já jsem tady ani dlouhou dobu nechodil po tom, co jsem přestal překládat, a radši jsem si zvykl na designově spartánskou, ale na funkce bohatší BGG.


Když už se tu bavíme tak utopicky, mě by se taky líbilo, kdyby zdrojáky ZH byly veřejné, a člověk by Diovi mohl navrhnout vlastní kus kódu. Já bych tomu třeba pár svých člověkodní rád věnoval, protože bych vytvářel něco, co sám chci používat. Jak vidno z této konverzace, nejsem s takových přístupem sám.

Kdyby se skutečně dělala sbírka, pár stovek bych rád dal. Ale ZH asi nemá komunitu tisíců ochotných lidí, aby se taková věc zcela zaplatila.

10.10.2018 19:18:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Nekro

100% souhlas :)

10.10.2018 19:19:56

Detto
Za mna tiez..

Mia san mia...

10.10.2018 20:44:35

JanJer
No jo, ale tady nejde o nějakou záplatu. Pokud používám nějaký repozitář a narazím na bug, taky pošlu autorovi záplatu. Pokud ji začlení, pomůže to nejen mě.

Nevím v čem a co programuješ, ale u webů, když slyším, že stávající řešení se nedá lehce rozšířit o triviální funkce, vstávají mi vlasy na hlavě. Mockrát jsem měl možnost s takovým webem pracovat a je to zlo. Někde něco přidáte, na druhé straně se to rozpadne... všude samá šílená procedurální prasárna, ideálně opakující se na x místech... když člověk náhodou narazí na objekt, tak naprosto špatně udělanej... Netvrdím, že to tak je tady, ale tohle je pravidlo u webů, který nejdou jednoduše rozšířit - právě kvůli těmto neduhům. Od toho rychle pryč :D

Fakt je ten, že tady je spousta věcí příšerných (u mě to berte jako profesionální deformaci), na druhou stranu je to všechno použitelný a dá se s tím žít.

10.10.2018 20:51:38

...
Starší a protřelejší znají pravidlo že "každá změna je k horšímu".

ZH je příkladný relikt z dávné doby, proto ho nechat tak jak je a nevrtat se v ničem.

Já hlavně vnímám, že ZH má obrovskou devizu a to je OBSAH vytvořený uživateli což daleko předčí implementaci pokročilých funkcí, zastaralých enginů a zpátečnický vizuál. Když vezmu "konkurenční" Deskožrout, který je asi po stránce funkcí pokročilejší, tak je "mrtvý na spodek", protože kromě diskuze je to prakticky mrtvý web bez obsahu. (imho)

11.10.2018 09:27:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač Starý svět The Witcher Old World Standard
Zaklínač Starý svět The Witcher Old World Standard
Akt. cena: 1190 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas