Not for commercial sale

Nevíte, proč může být na zboží nálepka s takovýmto nápisem? Není určeno pro komerční prodej. Ale proč?

Řeším trochu jednu potíž. Netýká se to sice deskovek, ale velkého setu stavebnice Lega. Jeden borec na aukru dražil několik stavebnic s tím, že jsou úplně nové nerozbalené. Jednu jsem vydražil. Jenže mi přišla nepěkně promačkaná krabice a na té krabici byla zrovna táhle nálepka, i když u setů v obchodech normáloně na krabici není. Mám to chápat tak, že to mohlo být nějaké vyřazené zboží z vysypaného kamiónu třeba? Nemá někdo z obchodníků tady nějaké zkušenosti s tímlhe? Zatím, co jsem se ptal, tak nikdo nevěděl, někteří říkali, že tam nálepka třeba může být proto, že jde o exkluzivní set, který se třeba neprodává v obchodech, ale třeba jen přes webshop Lega přímo, jenže ono se to normálně v obchodech prodává. Další možnost je, že to bylo třeba určeno k vystavování na reklamních akcích třeba. Nic více mně už ale nenapadá.

Snažím se pro poškození tohle reklamovat u prodejce, ale ten od toho dal hned ruce pryč, že prý za to může pošta a že to mám reklamovat u pošty, že on to poslal nezničené a tím je pro něj ta věc uzavřena. Je docela možné, že to pošta fakt poničila, protože to blb zabalil jen do bublinek. Nedal to už do žádné další krabice. Jenže na poště mi řekli, že by to museli vzít na reklamační řízení, které by trvalo měsíc a že i kdyby uznali, že to způsobili oni, tak mi dají maximálně odškodné pár korun za tu krabici nebo vrátí odesílateli poštovné, pokud by byl obsah v pořádku, což samozřejmě neřeší můj problém. Navíc by to odpečetili a otevřeli, takže bych přišel o možnost to reklamovat u prodejce v případě, že by byl poničen i obsah a pošta dospěla k tomu, že oni za to nemohou třeba zrovna proto, že to odesílatel špatně zabalil.

Snažím se ještě to pořešit s Aukrem, ale moc šancí nevidím, vyhrát to můžu jedině v případě, že dokáži prodejci, že už to poslal takto zničené, což samozřejmě dokázat nelze.
1.5.2016 22:25:51

...
"Not for commercial sale", bývá většinou označené zboží, které se rozdává jako reklama, nebo se dává zdarma jako dar nějakým institucím, nebo je to série, která nemá vůbec opustit fabriku a slouží k vnitřním účelům (u Lega třeba k sestavování nějakých reklamních sad). Označení je tam proto, aby na tom někdo, kdo k tomu přišel zadarmo nevydělával nějakým druhotným prodejem. Očividně jsi právě na takového vyčůránka narazil.

1.5.2016 22:45:42

2 kren
díky moc, tak nějak jsem předpokládal, že tou nálepkou tam něco nehrálo. Teoreticky bych mohl aukci rozporovat s tím, že v popisu Aukce nebyla tato skutečnost uvedena. Ale moc šancí na uspokojivé řešení nevidím. Aukro má sice spoustu opatření proti podvodníkům, ale samozřejmě chrání i sami sebe, aby se nezatáhli do neřešitelných sporů. Když jsem je kontaktoval nejdříve s tím, že jsem prodejce neprásknul, jen jsem po nich chtěl radu, jak v takovém případě postupovat, tak mi napsali, že aby se pustili do takového sporu oni vůči prodejci, musejí mít od pošty písemný posudek, zda dané škody pošta mohla či nemohla způsobit. Pošta mi samozřejmě takový posudek nedá, pokud s nimi nezahájím měsíční reklamační řízení, kterým bych se ovšem připravil o další možnosti reklamace přimo u prodejce, jako je vrácení zboží do 14 dnů (což teda nezafungovalo, protože prodejce si to nevyzvedl) a reklamace zboží jako takového proto, že by ho pošta odpečetila, což jsem nechtěl. Pokud bych chtěl vést spor kvůli té nálepce, tak by mi Aukro asi taky řeklo, že Lego mám, jen se liší v drobnosti oproti popisu, takže mě třeba odškodní opět pár korunami a mě zůstane v rukách bezcenný set. Faktem je, že mi hned mohlo být podezřelé, že prodejce začínal od koruny u setu, který se v obchodech prodává nejméně od 5 500 Kč.

1.5.2016 23:02:04

Lego CZ centrála
Tak jsem dotaz, co ta nálepka znamená, poslal ještě na českou centrálu Lega, tak po mně chtěli informace o manufacture code a jméno člověka, který mi to prodal. To jsem jim poskytl a přišla mi od nich zajímavá odpověď. Že moc děkují za poskytnuté informace a čas, který jsem tomu věnoval a že informace předávají právnímu oddělení, které se tomu bude velice rádo věnovat.

2.5.2016 18:27:56

Hmm
Tak na konečné řešení této detektivky jsem docela zvědav. Když tak dej pak info.

3.5.2016 09:49:41

.
přijde mi to, jako že zaměstnanci LEGO mají možnost čerpat nějaký budget na stavebnice, ale aby to dál neprodávali, dají na to tu nálepku... Nu a tenhle to asi nepochopil (nechtěl pochopit), tak drahou stavebnici nabídl na aukru s tím, že všichni budou spokojení - on dostane zaplaceno za něco, do dostal a ty, že jsi sehnal drahou stavebnici levně. To, že porušuje něčí práva buď vůbec netušil, nebo ho to nezajímalo, protože si říkal, že budeš spokojenej a držet pysk.

3.5.2016 10:36:34

2 Pelly
z komunikace s ním vyplývá, že moc dobře věděl, co dělá, protože těch stavebnic prodával několik a zrovna ten set, co jsem koupil od něj prodával celkem 4x, 2 prodal a další dva rychle z prodejestáhnul po té, co jsem se začal zajímat o to, odkud to má. V SMS komunikaci začal být dost agresivní a vymlouvat se na kde co. Zajímavé bylo, že hned po koupi jsem mu poslal peníze na účet, který má zaevidovaný na Aukru, on asi 5 min po skončení aukce napsal, jestli bych mu to nemohl poslat na účet jiný (podezřelé, mohu se domnívat, že dělá prostředníka někomu, kdo ty Lega z fabriky vynáší a prodává a on chtěl, aby mu přišly peníze přímo a on sám v tom nefiguroval). Dále, když jsem mu psal, že krabice je zničená a že to jako sběratel nemohu přijmout a že to nikomu nemohu dát ani jako dárek a že potřebuji do týdne výměnu, tak mi psal, že to vyměnit nemůže, že mu další kusy přijdou až za měsíc a navíc co by pak dělal s tou zničenou krabicí on. Když jsem mu napsal, že mu to teda posílám nazpět jako reklamačku, přestal komunikovat, týden jsem jej marně bombardoval SMSkama. Po týdnu se objevily na stejný set dvě aukce od něj na Aukru (zajímavé je, že tentokráte neměl přihazování od 500, ale od 4550, tedy od ceny, za kterou jsem Lego vyhrál v aukci já. asi si věřil, že se to prostě za tuhle cenu koupit dá a že ti, co nevyhráli před tím do toho půjdou. Hned jsem mu tedy psal, že evidentně stavebnice má, tak mu dávám poslední šanci na výměnu, nebo chci zpět peníze. Do hodiny od té zprávy obě přihazovací aukce, co měly skončit za 8 dní, zmizely. Pak jsem mu tedy pohrozil, že jdu věc řešit přes Aukro a to už si spor vezme pod svoji správu. Na to mi napsal, že není obchodník, tudíž nedrží na stavebnice žádnou záruku, nevezme to ode mě zpět, protože by to už pak neprodal a že mu nevadí negativní komentář na Aukru, protože tam už nehodlá nic prodávat a tím je pro něj celá věc uzavřena a nebude se bavit ani se mnou ani s Aukrem.

Takže celkově velmi podezřelý člověk a vzhledem k tomu, že je ze Slaného, tedy kousek od Kladna, kde je fabrika Lego, tak si začínám myslet, že jde buď přímo o zaměstnance Lego, který začal kšeftovat s vyřazenými neprodejnými kusy a nebo dělá na Aukru, protože má účet, někomu prostředníka, kdo to z tama vynáší a on mu to prodává a pak mu posílá vydělané prachy z toho.

To, že se mi to podaří vyreklamovat k mojí spokojenosti, v to už ani nedoufám, musel bych na něj dát trestní oznámení a pro 5 000 se nikdo po soudech handrkovat nebude, ale pokud jsem mu aspoň podáním informací na Lego CZ pořádně zavařil, v což doufám, tak to bude pro mě aspoň malá satisfakce.

3.5.2016 10:58:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Ringo
Mno jestli jsi to koupil za 4550 tak to mas bohuzel asi smolika, pokud vim tak do 5k je to jenom prestupek nad 5k uz trestny cin a ten se klidne bude i po soudech resit. Ja takhle nekolik let zpatky kupoval pocitac, Protoze cena byla opravdu na hrane 5k tak uz si nepamatuji do jake kategorie to spadlo, nakonec se pridali i dalsi podvedeni s celkovou castkou daleko pres nekolik desitek tisic a docela hodne se to resilo. Od Aukra jsem nakonec dostal penize zpet a celou kauzu si Aukro vzalo na svoje triko.

3.5.2016 11:54:23

2BMAJTZ
tak i za přestupek mohu podat trestní oznámení na policii, Aukro to má v návodu, jak řešit spory. Nad 1000 Kč prostě můžu podat trestní oznámení, což je předpoklad, aby to Aukro začalo řešit svými pákami. A jinak těch nákupujících bylo více, tak bych se teoreticky s nimi mohl spojit. Jednoho už jsem se ale ptal, jaké má zkušenosti s tím prodejcem, jemu to přišlo v pořádku, nálepku tam má taky, ale neřeší ji, když je stavebnice komplet.

3.5.2016 12:35:44

přestupek? treba ne
Tobě vznikal Škoda do 5000. To ale neznamená, ze Škoda pro Lego je mnohem větší.
takže pokud by jste se sním soudili společně,... tak bys mohl mit dobrou pozici - právníky zadarmo, nemusí s tomu věnovat tolik času, apod.,...

3.5.2016 17:16:24

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

5.5.2016 11:02:59

Permonicek
Důvod?

5.5.2016 11:16:21

já nevím,
ale doposud bylo zvykem na ZH diskutovat v mezích slušnosti, nemýlím-li se... Jestli nejste velmi dobří kamarádi, což podle Ringovy reakce nevypadá, tak mi tento příspěvek připadá hodně za hranou, nemyslíš?

5.5.2016 11:23:36

To Permonick: Nadávky?
Ač to nepatří k tématu, tak i já se musím vymezit proti používání hrubých (neslušných) slov vůči ostatním uživatelům, kolegům, spoluhráčům, příznivcům deskových her atd.

Pokud máte něco mezi sebou v soukromí, tak by se to asi nemělo tahat sem.
A zajímalo by mě, zda Sydo se způsobem a vyjádřením Permonicka souhlasí, když ho ve svém příspěvku ocitoval.

5.5.2016 12:03:27

Nadávky
Hmm, solidní. Možná jsem něco přehlédl, ale dost tvrdá reakce. Až mě to přivádí k myšlence, zda nebyl do případu zapleten Permonick ;-)

PS: To samozřejmě nemyslím vážně. Byla to první věc, co mě po přečtení reakce Permonicka napadla.

5.5.2016 12:15:51

Permonick, nadávky
ač se s Ringem momentálně neshodneme a vášnivě diskutujeme (jinde), tak se taky musím proti takovým výrazům zde na ZH ohradit. Vulgární si buď klidně v soukromí, ale sem to nepatří a to co jsi chtěl říct se dalo zformulovat i slušně.

Já bych to kvůli pomačkané krabici třeba neřešil vubec, ale chápu, že někdo ano a má na to plné právo a asi i důvod žejo...a když se prodejce chová jak ..píp... , tak je v pohodě zachovat se vúči němu stejně nebo snad ne? Třeba si to napříště rozmyslí. A už jako malýho mě rodiče učili, že dárky se nedávaj a už vubec neprodávaj. V osobní rovině je to neslušný a v obchodní je to ještě řízlé vyčůraností (to už mi rodiče neřikali, k tomu jsem dospěl sám :D)
Alespoň tak jsem to z tvé reakce pochopil - že se ringo zachoval vůči němu jako práskač a tedy jako ...píp... a s tím by se dalo i souhlasit (z mého pohledu, protože já bych to neřešil pokud by to neměl být vyloženě důležitej dárek), ale rozhodně i uznávám,že je v právu a nenadával bych mu za to, naopak z Lega by mu měli/mohli poslat aspoň novou nezmačkanou krabici,když jim vlastně pomáhá, a tamtu zmačkanou s nálepkou si vyptat jako případný důkaz (tim myslim krabici jako obal,ne jako celou sadu)

A jak už tu zaznělo - jen podle síly reakce to opravdu na první dojem působí tak, že se to týká přímo tebe, protože to je snad poprvé co tu takovej výraz čtu.


to Ringo: taky jsem zvědav jak to dopadne, snad sem dáš pak post :) a snad se vyjádří i Sydo, když už se o něj sperman opírá.

5.5.2016 13:03:13

2 Peet
Ono jde dost o to, že Lego je sběratelský předmět včetně krabice a když si jej sběratel kupuje, chce ten předmět mít jako hodnotný. Ne odněkud ze šmeliny a ocejchovaný pro komerční neprodejnost. Nejde o to, že bych měl zájem jej pak třeba přeprodávat, ale že prostě bude ve sbírce a bude mít aspoň tu hodnotu, za jakou jsem ho nakoupil, což v tomto případě nemá.

Myslím, že jsem se jako práskač nezachoval. Situace prostě vyústila do bodu, že mi nic jiného nezbývalo a momentálně mi Aukro napsalo, že mám podat trestní oznámení.

Prodejce se mi mimochodem předevčírem ozval přes SMS, že mi teda to Lego vymění, že bude v polovině května zase bude mít, samozřejmě ale s tou nálepkou, tak jsem mu zase jen zopakoval, že chci nazpět peníze a o zboží z pochybných zdrojů nemám zájem.

Co se týče těch nadávek, na Permonick si nepamatuji, tak nevím, proč mě tady uráží. Syda několik let znám odsud. Možná trochu začínám tušit, o co se jedná a nechce se mi věřit, že kvůli neshodě na jednom jistém názoru dokáže být člověk tak nenávistný a ještě to po pěti měsících vytáhnout někde jinde, Permonick možná ano, jeho vyjadřování svědčí o mnohém, u Syda tomu uvěřím, až mi tohle napíše sám osobně.

5.5.2016 13:22:46

???
No já nevim, co je špatně, jako sběratel koupim něco za nemálo peněz a když mi to přijde zjistím, že to neodpovídá tomu co bylo nabízeno. Tak se ozvu prodejci, ten na mě hází bobek, ještě
se mi vysměje. Pak reakci rozumím, kupujícímu jde primárně o návrat peněž, čehož se může dočkat. To že někomu taklhe zavařím je už věc mého svědomí. A jaká by podle tebe měla být správná reakce Perminicku? A to že na to ma názor stejný jako ty další osoba, co je to za argument? ZŠ?

5.5.2016 13:25:27

ringo
však já s tebou plně souhlasim a chápu. Jen jsem to z té reakce pochopil takto, takto by mi to totiž dávalo smysl, protože ani jednoho z vás neznám. A i ty říkáš, že možná víš o co se jedná ale sám tomu nechbeš věřit. Takže to asi i bude do jisté míry nesmyslné...
Fakt je, že ač bych tento postup já nezvolil, tak je naprosto v pořádku a asi opravdu nic jiného nezbývalo, takový případy jsou klasika. Jo kdyby byl ochotnější, tak by vrátil peníze, což asi stejně nakonec udělá a mohl si ušetřit případné trable s firmou Lego. Proto já třeba beru obchod jako obchod se všim všudy a nemam problém vrátit zboží/peníze a to i bez udání důvodu, ale na druhou stranu zas musim říct, že když já z pozice kupce chci toto po prodejci tak jsem špatnej,nespolehlivej a buhví co ještě a je mi řečeno, že tady nejsem v obchodě, že tako ý pravidla tu neplatěj (to je tak 95% lidí, ale občas se někdo ochotnej najde) - viz. souvislost s naší druhou diskuzí kde jsem v podstatě totéž psal taky, jen adresováno někomu jinému.
Já bych to po reakci aukra a pošty přestal řešit asi spíš z lenosti a pohodlnosti a vlastně bych tak dobrovolně prodělal, takže každýmu kdo zabojuje fandim :)

5.5.2016 13:56:44

Peet
jasné, však já se s tebou nehádám, jen jsem chtěl popsat, prošč je i ta krabice důležitá, že jsem to dal k reklamačce. Ono kdyby ti přišla deksovka s krabicí dotlučenou tak, že by sis nebyl jistý, co bude uvnitř, až to rozbalíš, reklamoval bys to nebo ne?

5.5.2016 17:23:51

Ringo
No jasně, že ano, vždyť to říkám, já to mam s deskovkama podobně :)
Potrhaná nebo roztrhaná krabice mě dokáže naštvat víc než třeba chybějící komponent, ten mě teda naštve taky, ale případně ho nahradím něčím, ale krabice a obzvlášť pro sběratele je velice důležitá...a neporušená, nerozpečetěná nejlépe (pokud se jedná o čistě sběratelský kousek), jinak se snažim jak to jde udržet krabice neošoupané a v top stavu, takže chápu dokonale :).

Pak postni jak jsi finálně dopadl :)

5.5.2016 17:50:36

.
začíná se to vyvíjet dobrým směrem, po všech možných nátlacích se mi prodejce nakonec ozval, že by mi to teda vyměnil, ale jelikož by to vyměněné pocházelo ze stejného zdroje a že prý tomu nic není, že takhle si prý přivydělává polovina zaměstnanců Lega, tak jsem použil taktiky gramofonové desky, a požadoval stále to, na co mám nárok, tedy navrácení peněz, že nemám zájem o zboží z nějakých čórek, pak zatlačilo i aukro a dneska mi napsal, že mi 20.5. po výplatě teda vrátí peníze a z pošty v pondělí vyzvedne ten balík s Legem, co jsem mu poslal zpět. Samozřejmě vyhráno bude, až je budu mít na účtě.

7.5.2016 12:33:02

;-)
Kto vie či ten chudák ešte vôbec nejakú výplatu dostane keď ho vyhodia z práce :-D

7.5.2016 20:16:55

LEGO
Chapu, ze jako sberatel to chces mit tip top a to same bych pozadoval taky, ale nechapu, ze jako sberatel to kupujes pres aukro a jestli jsem to pochopil, tak kvuli usetrenych 1000 Kc (zaplatil jsi 4500 a cena v obchode 5500, ale mozna se pletu).

Btw. to mas doma krabice od lega ve foliich? :-) Nebo jak takove LEGO sberatelstvi funguje?

8.5.2016 20:55:34

to Musil
Tak to já zase chápu. Sběratelství lega je jako každé jiné sběratelství - čím neporušenější set, tím má větší sběratelskou hodnotu. Je to stejné jak u známek - největší hodnotu mají známky v celém neporušeném aršíku.

Přečti si třeba tohle:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/svetovaekonomika/_zprava/sberatele-plati-za-lego-statisice-hodnota-znacky-kazdorocne-roste-o-12-procent--1574751

8.5.2016 22:36:48

...
Jen drobna... prijde mi ze to VM chape, vsak to vyslovne napsal. Akorat ho zajimalo proc do toho sel pres aukro.

Ps omylem jsem na mobilu oznacil prispevek vojty za nwvhodny. Proaim o ignore

8.5.2016 22:56:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Mozzaroller
Mozzaroller
Akt. cena: 2 Kč
Končí za: 10 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas