Abe
Abe - avatar

KOREKTNOST PORTÁLU DESKOFOBIE?

Rád bych upozornil na zavádějící praktiky Deskofobie. Dnes na FB vyskočil od Deskofobie odkaz na deskovehry.com a jejich recenzi hry Nippon. Deskofobie se odvolávala na to, že řada hráčů tuto hru kritizovala a přitom na dalším webu získala nejvyšší možnou známku 5/5. Pochybuji o tak vysokém hodnocení, ale budiž. Jaké bylo však mé překvapení, když jsem zjistil, že autor článku (na Deskovehry.com) je Petr Čáslava (z Deskofobie). Vtipné, autor ketrý se odvolává na svou (Kačky) další recenzi na jiném webu a tím tak dokládá relevantnost své recenze. Když jsem na to upozornil (podotýkám slušně, bez jakékolliv urážky), mé komentáře byly smazané a dostal jsem ban. Bez jediného slova vysvětlení. Ono ani není co vysvětlovat :) Děkuji za pozornost.
20.7.2016 15:55:07

Joe

Abe
Zvláštne... rád by som si vypočul druhú stranu, čo má k tomu povedať.

20.7.2016 16:51:43

Nippon
Napadlo mě dneska to samé, ale vzhledem k tomu, že to nebyly 2 Petrovy recenze, ale recenze Kačky a Petra, jsem to přešel s tím, že to jsou prostě pohledy od dvou různých lidí, byť ze stejné domácnosti. Pravda je, že asi nebylo třeba recenzi tak dramaticky uvozovat :) A jestli tě smazali, tak jsem si ušetřil zbytečné psaní příspěvku na FB :D

EDIT: S dovolením jsem smazal stejné vlákno založené v části Náměty a připomínky. Snad to na Abeho není moc mazání v jeden den :)

20.7.2016 17:19:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Abe

Re
Ano, byla to Káčy recenze a Petra. Teď to taky na svých stránkách přepsali a takhle prezentují. Že si Petr "vypůjčil" recenzi od Kačky je asi každému šumák (chtěl si hold ulehčit práci, tak proč si lámat hlavu s novou hrou), ale prezentoval to, jako recenzi z deskovehry.com a ne jako svoji a odvolával se na ni (vtipně se v podstatě odvolával sám na sebe). Znovu podotýkám, když jsem na to upozornil (slušně, jediné co jsem si dovolil bylo zmínit, že to beru jako lehkou podpásovku), byly mi smazány komentáře a mám zablokovaný přístup na FB stránky Deskofobie. Vem je čert, dokážu bez nich žít :) mám ale za to, že by zdejší hráčská komunita by měla tohle vědět.

20.7.2016 17:40:43

Abe

Kew
Ne v poho, nevěděl jsem do jakého vlákna to mám hodit, tak jsem to dal jak do připomínek, tak i do ostatních. Sám jsem chtěl jeden odkaz smazat (paradoxně ten zde - v ostatních), ale nevědel jsem jak. Navíc jsi mě i předběhl. Takže vlastně dík :)

20.7.2016 17:42:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Abe
ještě jedna věc - příště nehledě na to, jak budeš rozčilený, "nekřič" prosím názvy vláken CapsLockem. Díky ;)

20.7.2016 17:47:51

...
ad DF fakbuk: "Nadpis příspěvku byl upraven, debata promazána od trolů, trolové zablokováni. Konec hlášení."

20.7.2016 17:48:32

Abe

Kew
Hele a přišel by jsi sem bez toho "křičení"? :)

20.7.2016 17:50:57

Já myslím, že Kew
umí číst i malá písmena.

20.7.2016 17:59:52

vysvětlení
Koukám, že Abe dále úřaduje. Tak jen malé vysvětlení z naší strany.

Na recenzi Nipponu jsem se domluvil s Dušanem z deskovychher.com kdysi dávno. Hru jsme testovali doma společně s Kačkou. Té se hra velmi líbila a rozhodla se udělat si vlastní recenzi pro Deskofobii.

Celkově vzato testujeme spolu, konec konců... jsme manželé. Ale do hodnocení her jí nijak nevstupuji, byť ano - občas o tom hovoříme, tomu se v jedné domácnosti a u jednoho herního stolu vyhnout nedá.

Nicméně zpátky k našemu malému příběhu. Káča si udělala recenzi a já napsal tu svoji pro deskovehry.com, které nám hru zapůjčili. Uběhly týdny a pak i měsíce. Život šel dál. A tu mi přišel mail od Dušana, že recenze na Nippon je na jeho stránkách.

V první chvíli jsem si neuvědomil, že je to má recenze a věřte nevěřte, dokonce jsem si ji otevřel a spokojeně zamručel, že Nippon na deskovehry.com dostal 5/5 jako u nás v DF.

Věda, že právě některým leželo Káčino hodnocení v žaludku, jsem si řekl, že bude fajn recku z deskových her nasdílet. A tak jsem to udělal.

Z nenadála se objevil Abe a začal roztáčet svůj paranoidní vír. Nippon negativně hodnotil a přitom se v příspěvku sám přiznal, že ho ani nehrál. I díky tomu byly jeho příspěvky na hranici trollingu, ale nechal jsem to být. Nicméně pak objevil, že autorem recenze jsem já a začalo to být osobní. Místo, aby mě na můj omyl prostě jen upozornil, začal psát nenávistné příspěvky, jak jsem Káče recenzi ukradl a že jsem Nippon ani nehrál a cucám si recenze z prstu. Podobné urážky a chování jsou možná přípustné tady, kde Abe může bez trestu nadávat druhým do zlodějů... Ale v Deskofobii a na jejím Facebooku vládnu já a pro jednou jsem svou moc využil a Abeho zabanoval. Zároveň jsem smazal celou debatu, aby se neroztáčel vír exkrementů dál. Titulek jsem opravil, aby odpovídal realitě - tedy, že autorem recenze jsem já.

Dlužno podotknout, že já mám recenzování od svého současného zaměstnavatele zakázané kvůli konfliktu zájmů. Podobná situace se tedy již opakovat zřejmě nebude. Byť pár mých dřívějších recenzí, které ještě nebyly publikovány, se asi ještě objeví. Ale do budoucna se to vyřeší samo, protože já už jako recenzent nepůsobím.

20.7.2016 22:06:48 | Upraveno autorem (porovnej)

jen dodatek
Vůbec nechápu, co bychom získali tím, že bychom zrovna Nippon nadhodnocovali a proč bych já měl krást Káče recenze. Vydavatel What's Your Game? s námi nijak nespolupracuje a naše recenze je mu zcela a úplně putna. Ať už negativní nebo pozitivní. Deskovehry.com nám (mi) za recenzi nijak neplatí a dělám to čistě z přátelství k Dušanovi. A vlastně... i kdyby mi platil, tak jaksi nemá smysl hry nějak nadhodnocovat nebo naopak. Pořád nechápu, proč má Abe tak paranoidní myšlenky. Leda... že bychom s Honzou Vaněčkem založili tajnou zednářskou lóži za účelem ovládnutí a vykořistění nebohých deskohráčů. Yep... to by byla jiná.

20.7.2016 22:15:32

Joe

Znah_Shi
Presne o toto mi išlo, o obe strany...

20.7.2016 22:16:51

Abe

Směšné, skoro až bezpáteřni
Petr? hodný
Ostatní? Zlí

Je těžké se vyjadřovat k něčemu co Petr tady říká, když mé komentáře smazal :) To si tady může navymýšlet cokoliv. Když už jsem takovej trol, už z pricipu tam měl nechat mé komentáře, ať svět vidí, s kým má tu čest.

I nadále pochybuji o známce recenze, vycházím přitom z videa Kačky na You Tube, kde představila herní mechniky + vizuál. Za mě (opravdu čistě za mě) 5/5 by měla dostat opravdu dokonalá hra, kterou dle mě Nippon není. Její zápory jsou:

1. Vizuální stránka (nezáživnost a strohost v duchu původních Monopoly)
2. Určená úzkému okruhu hráčů (čisto čisté euro)
3. Abstraktnost tématu (vyměnte ikonky za jiné a ani nebudete vědět, že hrajete jinou hru. Koneckonců, abstraktnost zmiňuje Petr ve své recenzi a vidí ji také jako zápor)

Porovnával jsem na FB hru Nippon s dalšími hrami v žánru (Alchymisté a Vládce podzemí), kde jednak jsou tyto hry víc přístupné široké veřejnosti díky jejich "volné" hratelnosti, ale hlavně je tam cíti téma. Hráč vaří lektvary, buduje podzemí. To Nippon dle mého nemá.

Na nikoho jsem neútočil, pouze jsem napsal výše uvedený názor. Nic víc. Od toho snad Fb je, nebo ne? Reakce Deskofobie? Když to zjednoduším: "nehrál jsi to, tak nám do toho nekecej". Na to jsem jim odvětil: "O. K. V pohodě" a popřál hezký GameCon. Celou diskuzi jsem měl za uzavřenou.

Až doma jsem si v klidu rozklikl odkaz Deskofobie, recenzi hry Nippon na deskovehry.com. První co na mě vyskočilo byl autor recenze Petr Čáslava. Opět jsem napsal Deskofobii na FB, že to beru od nich jako lehkou podpásovku a jsem zklamaný. Jejich reakce? Smazaní všech příspěvků a ban. A aby to nevypadalo tak blbě, přepsali nadpis příspěvku. Musím zopakovat, deskofobie dala původně na FB příspěvek na odkaz recenzi hry Nippon na deskovehry.com a argumentovala, že někteří nráči měli pochybnosti o nadhodnocení této hry na Deskofobii a na tomto webu vychází stejně vysoce hodnocená recenze. Přitom jde o recenzi Petra a Kačky, kteří jsou manželé. To ale zapomněli (ale kdeže, nezapomněli :) ono se to moc nehodilo do krámu, tak hezky to přeci nebypadá, že?) napsat.

Opravdu jsem zvědav, s jakým bludem Petr ještě příjde. Pro mě za mě, ať světu ukáže, kde má svoje dno :)

21.7.2016 06:37:40 | Upraveno autorem (porovnej)

ad hodnocení
Co se týče hodnocení, tak pět z pěti(nebo vlastně 10/10) je čistě názor recenzenta a má na něj plné právo. Hlavní je, jestli padnou v recenzi i důvody a doporučení pro koho to je. Číselné hodnocení je vladtně čistě subjektivní a pokud budou recenzenti třeba pořád nadhodnocovat, tak jediné co se stane je to, že si čtenáři automaticky z výsledku budou odečítat třeba jedna. Jak říkám důležité je se naučit co má recenzent nejraději a podle toho porovnávat. Nevidím jiný důvod, proč by měla být hra nadhodnocovaná, než osobní preference, nebo prostě fakt, že je hra tak dobrá. Ke zbytku se vyjadřoovat nebudu.
Edit: Ke capslocku se ještě můžu vyjádřit. Vykřičníky, velká písmena a další upozorňovače jsou jenom otravné a možná působí na puberťáky, senzace chtivé trouby nebo důchodce co nevidí, mě teda spíše odlákávají.

21.7.2016 07:02:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Abe

Souhlas
Známka je čisto čistě volba recenzenta a má na to plné právo. Maximálně docílí toho, že nikdo nebude brát jeho hodnocení vážně, ale to je tak celý :)

Recenzent by si však měl dokázat svou recenzi, svůj názor, své hodnocení obhájit a neschovavat se jinou recenzi jako se tomu stalo teď. Bylo to doslova: "Někteří z vás nás obviňovali, že jsme tuto hru nadhodnotili, podívejte, tady je taky recenze na hru Nippon, která tuto hru hodnotí stejně vysoko." Přitom jde o Petra a Kačku, manžele a tvůrce Deskofobie. Deskofobie, která se na FB odvolává, že na jiném webu je stejně laděná recenze a tím tak dokládá relevatnost své recenze. Jsem jediný komu to příjde trapný? Jsem jediný komu příjde trapný, že když jsem na to upozornil, dostal jsem ban? (Osobní rovinu si tam Petr přidal a beru to jako hezkou pohádku na dobrou noc)

21.7.2016 07:12:44

Abe
ty nechceš připustit, že to mohlo být tak jak píše Petr, že udělal chybu a hodil tam odkaz o kterém si myslel, že ho napsal někdo jiný? Vždyť pod tu recenzi na deskovehry.com je podepsaný stejně on. Ano souhlasím, že šlo napsat na deskofobii, stala se vtipná situace, sdílel jsem vám odkaz na vlastní recenzi v domnění, že je něčí jiná, tak se k ní hlásím, než jen strohé přepsání.

Abe, tvůj způsob vyjadřování a hlavně vedení rozsáhlých diskuzí, v nichž se dokola objevují stejné názory(asi proto že máš pocit, že tě nikdo neslyší) působí i na mě nepříjemně. Nehaním tě, dávám ti zpětnou vazbu v komunitě deskovkářů. Zkus kultivovat svůj projev a nehledej za vším konspiraci, která tam dle mě ani nemá důvod být!

Bohužel písemná komunikace je hodně nepřesná, ještě více než osobní komunikace. Člověk má potřebu omlátit o hlavu druhému jedno slovíčko, místo aby se doptal, jak to myslí... tož tak má zkušenost

21.7.2016 07:23:45

Abe

Opět souhlas :)
Asi překvapím, ale je to tak. I s tím, že písemné vyjadřování je kolikrát zavádějící a vznikají zbytečná nedorozumnění.

Přesně jak píšeš, stačilo tam napsat vysvětlení a bylo by. Tím, že to Petr smazal, přepsal, zabanoval, myslím si, že vzbudil u hráčů víc pochybností než následně vysvětlil. Nebylo přeci nic lehčího NAOPAK tam ty komentáře nechat, ať to každej vidí a udělá si svůj vlastní názor. Nenapsal jsem nic za co bych se styděl a napsal teď jinak, nikoho jsem neurážel. Napsal jsem jenom svůj názor

21.7.2016 07:33:26

to Abe
Myslím, že děláš z komára velblouda a plně souhlasím z Nathanaelem. Méně paranoi, více zdravého rozumu. Píšeš "(podotýkám slušně a bez jakékoli urážky)" ale urážky nejsou jen sprostá slova, takže tvůj pocit "slušnosti tvých textů" může být tvůj subjektivní dojem. Urážet může i tón textu.

21.7.2016 10:47:40

Abe

Re
Pak tě ale může urazit naprosto cokoli, kohokoliv. Kde chceš stanovit tu hranici? Hezký příkladem byly právě mé komentáře k článku Deskofobie na FB. Byly slušné, věcné, nikoho jsem neurážel ani neshazoval (ani přímo, ani mezi řádky), napsal jsem to, že si stále myslím že je tato recenze stále nashodnocená, argumenty proč (pokud jsi četl mé předchozí komentáře, tak tam to popisuji), srovnával jsem Nippon s obdobnými hrami Vládce podzemí a Alchymisté, které považuji za lepší a opět jsem uvedl argumenty proč. Tečka. Pak se tady dočteš, že už to považoval Petr za pohybující se na hranici trolingu. Dostáváme se do polohy, že se začnou někteří hráči (naví takto exponovaní) urážet za názor, pokud je nesouhlasný. To je přeci absurdní

21.7.2016 12:37:57

Abe
Možná je i trošku problém v tom, že nechceš přistoupit na to, že recenze je ryze subjektivní útvar dané osoby, navíc recenzenti ten Nippon na rozdíl od tebe opravdu hráli.

21.7.2016 12:44:22

Abe

Re
Teď si nejsem jistý, zda jsi četl celou diskuzi, abych to nepsal znovu (žádná urážka, opravdu čistý fakt). O subjektivitě recenzenta žádná, má na to plné právo, může si napsat co chce (a ani jsem po nikom nechtěl, aby to přepisoval), maximálně pokud to bude delší dobu střílet od boku docílí toho, že jeho recenze ztratí váhu. Můj názor na tuhle recenzi, hru Nippon je jiný, je opět čistě osobní a subjektiní. Opět o tom žádná. Pořád si myslím, že pokud je názor prezentován slušně a věcně, je všechno O.K. Zásadní problém byl v tom (a v tom se opakuji), že Petr (Deskofobie) se odvolával na recenzi vycházející na jiném webu, a která tam dostala stejně vysoké hodnocení. Tím tak dokládal relevantnosti recenzi hry Nippon na Deskofobii. Přitom šlo a jeho vlastní recenzi! Když jsem k tomu napsal na FB komentář, Petr se urazil, celou diskuzi smazal, článek přepsal a mě zabanoval.

Koneckonců není nic jednodušší, když jak Petr napsal, šlo o souhru náhod a sled nešťastných událostí mi ban zrušit (koneckonců jediným čím jsem se provinil, byl vlastní názor) a já naopak smažu diskuzi zde. Co jsme si, to jsme si a jdeme dál.

21.7.2016 13:36:18

co na to říká BGG?
Jen tak bokem: Třeba na BGG má Nippon vyšší průměrné hodnocení než Alchymisté i Vládci podzemí.

A např. za sebe, z pozice někoho, kdo hrál všechny tři tyhle hry, můžu říct, že Nippon mě bavil zdaleka nejvíc.

21.7.2016 13:36:50

Abe

Jj
100 lidí, 100 chutí, někdo rád holky, jiný vdolky :)
Nikomu jeho názor neberu a ani svůj nenutím. Zakopaný pes byl zcela v nečem jiném, zbytečně bych se však opakoval. Kdo chce, může si dohledat v předchozích komentářích

Edit:
Známky na BGG:

Nippon 7,87
Alchymisté 7,82
Vládci podzemí 7,48

Takže ano, Nippon má vyšší známky na BGG než další 2 zmíněné hry. Byť těsně, ale má.
Takže ano, Nippon nedostal od BGG 10/10, ale ani 9/10 a ani 8/10. Ani BGG (hráči, kteří zde hlasovali) nepovažují tuto hru za dokonalou.

21.7.2016 13:53:28 | Upraveno autorem (porovnej)

....
Abe ma rad vyrypovani ...

Doma ho nepusti ke slovu tak pleveli zatrolenky slovnima vykalama a mysli si jaky je to borec.

Zajimalo by me jestli by jsi byl takovy hrdina i bez klavesnice ....

23.7.2016 09:04:13

Abe

Hodnocení na BGG
Je potřeba se koukat nejen na jednotlivou známku, ale i na počet hráčů, kteří hru hodnotí. Protože, čím menší skupina hráčů, kteří hru hodnotí, tím získává daná hra většinou vyšší známku. Má to logiku, daná hra není žádná masovka, jde o minoritní hru určenou konkrétnímu okruhu hráčů.

Uvedu příklad:
Descent (2. Edice základ) získalo 7.8, hlasovalo 11.983 lidí
Labyrinth of Ruin (rozšíření) získalo 8.23, hlasovalo 800 lidí
The Chains That Rust (rozšíření) získalo 10, hlasovali 3 lidé
Tady je krásně vidět, že základní hru hráli hráči napříč herními žánry a výsledná známka je nižší než u rozšíření, které si už pořídili hráči, kteří jsou fandové této hry a tohoto žánru

A teď se vraťme k Euro :)
Vládci podzemí, získalo 7.48, hlasovalo 10.070 lidí
Alchymisté, získalo 7.82, hlasovalo 7.252 lidí
Nippon, získalo 7.87, hlasovalo 1.421 lidí
Takže hra Nippon se dostala mezi úzkou skupinu hráčů, kteří si jí cíleny vyhlédli (fanoušci Euro her) a odnesla si i tak tuto známku.

23.7.2016 09:05:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Abe

Morpheus
Ať ti trochu seberu iluze, vysvětlení Petra je HOOOODNĚ na vodě. V době kdy vznikala recenze Kačky na hru Nippon, on se od této recenze distancoval (byla to diskuze ohledně recenze Deskofobie na hru RobotiCS, kde právě jsem poukazoval na fakt, že pokud se Petrovi nějaká hra líbí, vychváli jí do nebes, viz Nippon 5/5 a pokud mu nesedne - navíc tam hrál i osobní rozměr, člověk, který hrál s Petrem betatest mi řekl, že se s autorem stručně řečeno kousli - je schopen tuto hru pohřbít a dát 2/5). Tehdy se Petr od recenze hry Nippon distancoval, argumentoval že není jeho a jedinou absolutní známku, kterou on dal 5/5 bylo hře Blood Rage a za tím si stojí. Pokud sleduješ videa Deskofobie, pak jsi určitě všiml, že Petr má euro hry rád jako skládání ponožek do šuplíku nebo se vyjadřuje ve smyslu: "Já se teď budu jenom usmívat a raději mlčet". A teď nám tady bude vysvětlovat, já jsem tu recenzi vlastně dělal s Kačkou - nebo v době s Kačkou (pak se ale divím, proč tehdy svou novomanželku nepodpořil a i on stojí za hodnocením 5/5) a zapomněl jsem, že jsem ji udělal a když vyšla nevšiml jsem si, že je moje (jeho jméno, jeho fotka, jeho hodnocení). Každej ať si udělá svůj obrázek, já považuji toto vysvětlení za hodně nepravděpodobné, byť nevylučuji, že život dokáže být někdy absurdní :)

23.7.2016 09:25:31

Vybíráme z Bazaru

Talisman (fourth edition): The City
Talisman (fourth edition): The City
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas