Draci doupe +

Jsem v tomhle zacatecnik a rad bych pronikl do taju rpg.

Da se plusko skombinovat s dobrodruzstvima z Dechu Draka , tenkrat byli asi pripravovane pro DD 1,6

Pripadne co jineho poridit aby to bylo lehce uchopitelne.
25.12.2018 10:28:53

DrD
Na DrD+ se vykasli, ten system je spatny. Prekombinovany, nesourody, nelogicky. Zkus radeji DrD 2, kdyz chces zustat v ceskych luzich a hajich. Nebo puvodni DrD, je podstatne lepsi nez DrD+. Nebo temer cokoliv jineho (existuji tusim fanouskovske preklady DnD...)

Pokud z nejakeho duvodu musis hrat v DrD+, tak dobrodruzstvi v zakladu pouzitelna budou, jen si budes muset veskere hodnoty (vlastnosti priser, NPC, obcas neco z mechanik, atd) prevest do DrD+. A ne, neni zadna prevodni tabulka.

EDIT: Co jineho poridit? Cokoliv. Pokud cesky, tak DrD2, pro zacatecniky je dobre pry i Kouzlem a mecem. Pokud netrvas na fantasy pseudostredoveku a mas skupinku, ktere jde spis o pribeh nez o zlikvidovani maximalniho mnozstvi skretu a "porazeni" dobrodruzstvi, jednoznacne doporucim Pribehy imperia. Zajimava je i Mysi hlidka, tu ale nemuzu doporucit uplnym zacatecnikum, mechaniky jsou trosku specificke.
----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

25.12.2018 10:49:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Aradraug
No, jen sem videl ze u pluska jsou nejake veci navic. Treba pravidla pro postavy, bestiar.

Jak jsou reseny postavy v drd 2 , daji se kombinovat i s modulama jako tarie a pod?

Jsem neznaly v tomhle smeru, tak bych rad vedel doprexu jestli radeji shanet stare pravidla 1.6.

25.12.2018 19:00:55

Tarii jsem nikdy nestudoval, ale třeba z Asterionu by byl v pohodě použitelný setting. Cokoliv mechanicky pravidlového ale ne, respektive musel by sis to převést.
U DrD+ počítej s investicí - potřebuješ základní pravidla, tři knížky pravidel pro postavy a pravidla pro Pána jeskyně. Bratru cca 1.300...
U DrD+ taky potřebuješ někoho zkušeného jako PJ, protože minimálně hraní za kněze nebo hraničáře je dost závislé na PJ a jeho posouzení, jestli postava jedná v souladu se svým "přesvědčením". A připravit se na mrtě mechanik. Původně to sice byl prezentované jako hra, na kterou ti bude stačit jedna tabulka, ale pravda je někde jinde...to, že mechaniky nejsou úplně jednoznačné a občas fakt nebudeš vědět, jak házet, to snad nemusím dodávat. DrD+ fakt nebrat, jsou to vyhozené peníze (ano, mám ho, jsou tam pěkné obrázky. Kdybych věděl, co je to za zhůvěřilost, asi bych si ho nepořídil. Nebo pořídil jen jako sbírkovou záležitost.).

DrD old se ti bude asi hůř shánět, nějspíš budeš muset prolézt nějaké bazary. Na druhou stranu je pro začátečníky poměrně přístupné. Jen se připrav na to, že k němu budeš hůř shánět rozšiřující příručky, pokud si nebudete dělat vlastní svět.

Pokud jste ve skupině všichni začátečníci, mrkni na Kouzlem a mečem, tam ale bude obdobný problém se sháněním, jako DrD old. Nicméně chystá se druhá edice, její draft je tady: https://www.dropbox.com/s/0hiauwiha907sra/KaM2_draft.pdf

Z aktuálně dostupných RPG, které jsou česky, bude asi nejlepší to DrD2 - jen se připrav na to, že to není "high fantasy" svět ve stylu Forgotten Realms. Pokud chcete high fantasy, tak asi český překlad DnD 5ed, i když to je hodně o boji.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

25.12.2018 19:41:32

DrD
DrD+ je celkem dobrý systém, ze 3 dračáků asi nejlepší. Jen se musíš smířit s tím, že hratelná jsou v podstatě pouze tři povolání (bojovník, čaroděj, zloděj).

DrD 1.6 je sice výrazně zastaralý, ale pořád ujde - jen už ho těžko někde seženeš. DrD 2 mě po DrD+ velmi zklamalo a osobně ho nedoporučuji.

Český trh s RPG je na tom hodně špatně. Teď se už nějakou dobu čeká na Dračí hlídku nebo Jeskyně a draky, aby ten český rybníček trochu oživily, ale bůh ví, kdy a jestli vůbec vyjdou.

26.12.2018 23:21:40

DrD 2
No, pokud mas hrace, jejichz jedinym cilem je pomoci optimalizovanych mecu +10 a mechanicky vymazlene taktiky sklidit celorocni urodu skretu, pak DrD 2 skutecne neni optimalni system. Pokud se hraci chteji vic soustredit na pribeh a uzit si ho, je DrD 2 podstatne lepsi. I kdyz u nej nemusi sedet pseudoslovansky setting.

Muzu se zeptat, co je na DrD+ systemu dobre? Nejak me nic nenapada...
----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

27.12.2018 02:15:49

aradraug
DrD+ rozhodně není jen o tom dostat meč +10 a jít vraždit skřety. Totéž by jsi mohl podložit i Dungeons a Dragons (DnD) a v podstatě kterékoli hře, která z ní vychází, a že to není pravda snad nemusím dokazovat (stačí kouknout na nespočet videí na youtube, česky třeba "čtyři kejklíři").

Naopak DrD 2 je hra primárně určená pro specifický kruh lidí, která se vydává za mainstream. Souhlasám, že je příběhová, mnohem víc než předchozím dračákům nebo DnD se podobá fate nebo ještě abstraktnějším věcem (Střepy snů). Vím, že některým lidem vyhovuje víc než klasický DrD, ale za sebe si myslím, že to víc lidí odradí než přiláká. Alespoň nás DrD 2 tak otrávilo, že jsme přešli na zahraniční systémy.

Co se mi líbilo na DrD+ oproti DrD 1,6:
- sjednocený systém (2k6 oproti různým kostkám potřebných k DrD 1,6)
- tvorba postavy, kde si můžeš postavu vytvořit podle svého a ne si ji zcela naházet. K tomu je přiložen pěkný charakterník, který hluboce popíše tvojí postavu.
- rozvoj postav: ano, hratelné jsou v podstatě pouze 3 (a jakž takž i hraničář), ale jejich rozvoj je mnohem rozmanitější než pouhé "dostaneš X životů a možná nějakou schopnost" jako v DrD 1,6
- systém zkušeností, kdy se rozdává 5 až 15 bodů na konci hry za 5 různých okruhů hry
- systém dovedností
- hodně fluffu v jednotlivých příručkách pro postavy, velmi pěně napsaná příručka pro pána jeskyně, která ti dá spoustu infa, jak vést hru
- menší inflace životů, postavy mají těžší život jak v DrD 1,6 a nad ostatní NPC se schopnostmi dostávají pomalu a urputně

To jsou důvody, co mě teď napadnou. Rozhodně neříkám, že DrD+ není bez chyb, protože jich má spoustu. Ale z dostupných českých her ji považuji za nejlepší a my si s ní užili nejvíc zábavy. Je jen potřeba tu hru si trochu uzpůsobit, nehledat v tabulkách všechnu prkotinu a obtížnosti nastavit od oka (lehká obtížnost třeba 10, střední 13 atp.). Mí hráči byli se systémem DrD+ spokojení a dokonce mi nedávno jeden z nich řekl, že ho, i v porovnání se zahraničními systémy, bavil asi nejvíc.

27.12.2018 11:53:13

Joe

Ja osobne
Ja osobne som FATE pozitívny, preklady do češtiny už dávno existujú, takže tak... ale niekoho môže ten systým odradiť, plus nie je "oficiálne" vydaný ako príručky atď.

---------------
Prekladateľ Joe

27.12.2018 12:37:53

Vybíráme z Bazaru

Trosečníci
Trosečníci
Akt. cena: 820 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas