BREXIT vs. Kickstarter

Ahoj všichni, od momentu, co se odhlasoval Brexit, neboli vystoupení Velké Británie ze členství EU nastala zvláštní situace.

Této komunity se týká především v souvislosti s tzv. "crownfundingem" neboli podpory vznikajících projektů na deskové hry v rámci které se především jako odměna všem podporovatelům zašle vybraná odměna nejčastěji v podobě deluxe vylepšené verze hry.

Problém je, že právě tento způsob financování jako například přes server Kickstarter s sebou nese často velmi dlouhou doručovací dobu přesahující často i jeden rok.

Někteří už možná tuší, kam tím narážím...BREXIS má stanovený přesný termín na 23.3.2019 a poté již nebude UK členem EU.

Většina společností využívá pro EU distribuci doky ve Velké Británii, kde probíhá importní celní řízení a pak jdou hry v rámci EU distribuovány dále.

Většina těchto společností zatím také v UK mají své distribuční sklady, takže není pro tyto společnosti snadné si jen tak poslat loď s hrami jinam.

Hrozí tedy, že hry, které dorazí do UK po datu 23.3.2019 budou podléhat celnímu řízení a bude na ně vypočteno další clo a DPH a mohla by nastat nepříjemná situace, kdy bychom měli od vydavatele dostat tyto částky zpět, přestože na tom zřejmě vždy tratíme.

Tyto diskuze se začínají množit i u řady KS kampaní a vydavatelé se už nyní brání tím, že pokud se distribuce nestihne, tak nezaručují, že nebude doměřeno DPH a CLO.

Týká se to řady současných KS kampaní, kdy je distrubuce očekávána v druhé polovině roku 2019.

Narazil jsem dnes na jeden článek, podle kterého se EU a UK domluvili, že bude ještě 2 roky po daném datu fungovat z UK volná distribuce a bezcelní zóna, přestože UK již nebude členem EU.

Pokud to platí, znamená to zatím klid pro všechny KS podporovatele...ale do budoucna je třeba dát si pozor a u her s datem doručení po roce 2020 si ohlídat podmínky doručení a distribuční centrum, ze kterého bude hra do EU rozesílána.

odkaz na článek:
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/velka-britanie-vztahy-zeme-s-eu-19072.html
9.9.2018 21:05:04

Předpokládám

Předpokládám, že to nebude žádný problém. Vydavatelé budou vždy chtít, aby eu friendly znamenalo eu friendly, tzn budou využívat distribuci např z Německa.

9.9.2018 22:15:16

Se přeorientují na jiné doky
Počítám, že se společnosti přizpůsobí a pokud Brexit nakonec opravdu dopadne, tak holt budou kontejnery clít třeba v Nizozemí, Německu, Dánsku, Španělsku...

10.9.2018 07:48:11

heh
kkpa zbytocnej paniky. Je to divne, ale svet fungoval aj bez EU :-)
Velke pristavy su v nemecku a holandsku, nemyslim si, ze to akokolvek ovplyvni dake KS kampane, len sa zmeni smer prepravy do EU. DPH z bezvyznamych malych KS kampani asi nebude tym silnym podnetom, ale toho tovaru smerujuceho do EU je viac, kde bude na to tlak.

10.9.2018 10:50:24

Brexit
Bude určitě velký tlak. Napsal jsme to spíše možná i pro uklidnění současných backerů...v nejedné KS kampani se toto téma již rozebírá. Řada společností má vybudované centrály a sklady v UK a to není snadné jen tak prodat a přesunout třeba do Španělska.

Nicméně v současných KS kampaních už se objevují hlášky, že bude použit přístav v Barceloně jako vstup do EU.

10.9.2018 11:29:22

2 roky
Jsi si jistý tou bezcelní dohodou na 2 roky? Co já vím, tak žádná dohoda není a Hard Brexit (tzn. bez dohody) je pořád reálná varianta.

Problém je, že podniky zatím neví čemu se mají přizpůsobit, protože žádná dohoda zatím neexistuje. Panika je určitě na místě.

A ano, svět fungoval i bez EU. Na to si určitě rád vzpomenu až, budu vesele řešít s celníkam doplatek cla a DPH.

10.9.2018 13:09:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Radim
Jistý si nejsem a protože jsem realista a vím jak to v obchodu chodí, počítám s nejhorším.

Spíše jsem měl obavu, že "hard Brexit" proběhne.

Podívej se na odkaz na článek, který jsem uvedl v diskuzi...je to z Business fóra. Píšou sice o tom, že ta dohoda je dohodnutá, ale v závěru se nenapsalo, že se to natvrdo podepsalo.

Zároveň ale jednají i o tom, že by UK zlstala obchodně s EU jako bezcelní.

Vůbec nechápu, jak se mohlo vydat referendum aniž by měli vyřešeny zcela zásadní otázky fungování státu a obchodu...teprve nyní po roce se začíná tvořit jakási dohoda, která ale jen odsouvá problém o další 2 roky

10.9.2018 15:58:33

2 roky II
Znovu jsem googlil a žádnou zmínku o podepsání 2leté bezcelní dohodě jsem nenašel. Pořád se jedná, ale dohodnuté to není. Hlavně Theresa Mayová ztrácí mandát a nikdo neví, jestli vyjednanou dohodu stvrdí Britský parlament. Natož EU.

Referendum - škoda mluvit. Navař guláš nebo napeč koblihy, nacpi prachy do kampaně, ideálně přihoď pár imigrantů a lidi odhlasují co budeš chtít.

10.9.2018 16:26:02

Brexit
To by bylo na dlouhou debatu :D navíc odhlasování 51,5% "většinou"??? :D

V ČR se v bytovce neodhlasuje ani vývoz odpadků bez 70% většiny :D

10.9.2018 20:17:58

Vybíráme z Bazaru

Khora Zlatý věk
Khora Zlatý věk
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas