Bazar

Nevím zda se nejedná o duplicitní téma.
Jedna z věcí, které na Zatrolenkách oceňuji je právě bazar. Přesto má- z mého pohledu - nějaké mušky. Nejvíc mě irituje prodloužení aukce o jeden den v případě příhozu poslední den aukce.
Řešení tu jistě je, viz. systém na Aukro, zadat max. částku . kterou jsem ochoten investovat a
automatické příhozy do této výše o min. příhoz.
Dále bych uvítal povinnou kolonku osobní převzetí. Toto lze samozřejmě zjistit komunikací se zadávajícím a část zadavatelů tuto možnost v propozicích inzerátu uvádí, ale bylo by to komfortnější.
Jaký je Váš názor?
4.5.2016 00:38:10

...
Myslím, že vynalézáš kolo. Pokud by systém aukra byl kdovíjak skvělý, tak by se tam bazarovaly deskovky dodnes (před nějakými 7-8 lety to tak ve velké míře bylo).

Prodloužení aukce o jeden den při příhozu poslední den je naopak skvělá záležitost, kdy nemusíš lovit vteřinky před koncem, abys ostatní přihazující přečůral.

Co se týká nastavení maximálního příhozu a automatické dorovnávání na nabídky ostatních, tvůj návrh povede jenom k "aukro fíglu", tj. prodávající si proti tvé nabídce přihodí sám z fiktivního účtu a až zjistí, kolik, že to máš nastaveno jako strop, tak svůj fiktivní příhoz smaže a z jiného fiktivního účtu přihodí právě tolik, abys pořád vyhrál, ale dal maximum, které jsi se rozhodl dát. S tím, že diskuze o nepoctivých prodejcích, kteří různě přihazují z více účtů, se tu občas vedou, tak se zavedením aukro-systému to tu bude jako na běžícím páse. A tak nějak si myslím, že je dobře, že systém neponouká lidi, aby podváděli.

Osobní předání jako super důležitou informaci vidíš hlavně protože jsi z Prahy. Nabídky na "jenom osobní předání, nechce se mi otravovat s balením a posíláním" jsou také výhradně pražskou záležitostí.

Ale jak píšeš vše se dá vyřešit v poště, včetně ceny a dalších detailů, takže bych se bránil přílišné formalizaci nabídek a povinnosti uvádět to, či ono.

4.5.2016 06:00:49 | Upraveno autorem (porovnej)

prodlužování
Já jsem teda zastáncem pevného času ukončení aukce, to prodlužování mě otravuje, takže já jsem to vyřešil tak, že prostě aukce nedávám :)
Jsou tu dva tábory, které se na tom prostě neshodnou :D
V jedné diskuzi, která se i toho týkala a zárověň přemrštěných cen některých her a bylo mi řečeno v podstatě to, že přemrštěné ceny jsou ok, protože nejsme charita (já tedy asi ano, když si myslim opak), ale to, že se aukce prodlužuje, aby náhodou někdo nemusel čekat u kompu (když už se účastnim aukce, tak tomu taky musim věnovat nějákej čas pokud chci vyhrát ne?), tak to je zas charita z mého pohledu...otravuje to mě jako prodejce, když někdo neni ochoten počkat u kompu, aby si pohlídal, že vyhraje, tak to je jejiho boj a ne muj (a je mi jedno, že tim pádem za hru dostanu třeba o pár příhozů míň), prostě jsem dal aukci na týden, tak chci, aby za týden skončila žejo, a ne že se mi pak bude třeba týden prodlužovat kvůli 30,- Kč.
Takže já už jedu jen "kup teď" a když do nějáké aukce přihazuji a ta se začne prodlužovat, tak přihazovat jednoduše přestnu i kdybych byl ochoten jít s cenou mnohem výš a hru chtěl sebevíc (jednoduše protože s tim prodlužovánim nesouhlasim), a mam vyřešeno, protože tohle téma tu nemá vůbec cenu řešit, už to tu v diskuzích bylo mnohokrát dokázáno :)

Co se osobního převzetí týče, tak kolonka by byla fajn, ale nutnost to určitě neni. Většina lidí to v inzerátu uvede, spíš mě dostávaj lidi, který odklepnou inzerát, kde je výslovně uvedeno "pouze osobně tam a tam" a pak se dožadujou poslání hry poštou a když jim to poštou nepošlete, tak dostanete negativní hodnocení. To jako neuměj číst nebo nechápou psanej text? :D
Nevim jestli je neochota posílat hlavně pražskou záležitostí, to mi připadá jako pěknej blábol. Nesčetněkrát jsem tu viděl stejné inzeráty z Českých Budějovic, Brna, Znojma, Ostravy atd. Akorád v Praze nás je nejvíc, tak jsme nejvíc vidět :D :D :D. prostě někdo nemá poštu rád třeba proto, že s balíkama zacházej jako prasata nebo, že se občas nějáká zásilka někam zatoulá a tak... nebo prostě nemá čas chodit na poštu, nechce se mu čekat X dní na peníze (v případě dobírky) atd atd.

Takže jak psal Hike ohledně prodlužování.Snažíš se vynaleznout kolo... ale já ti fandim a jsem v tomto na tvé straně :)

4.5.2016 06:52:57

...
Tak z pozice prodejce souhlasím s Peetem, stejně jako on nepoužívám aukce (vyjma "extra" kousků), ale nabídky na okamžitý kup, ostatně čekat než to skončí je dost opruz.

Naproti tomu u nákupů, pokud jsou nabídky na aukci je pevný čas "spravedlivý" jenom, pokud není u všeho pevně stanovený na půlnoc.

Nakonec je všechno o domluvě, i pokud má někdo napsáno, že jenom osobně, za zprávu a optání se nic nedám, pokud to nejde, tak nejde ... určitě bych nejdřív nepřihodil/nekoupil a pak se nedomáhal, to je nevychovanost, ale tady se asi shodneme.

4.5.2016 07:23:17

Hike,Peet
K tomu kolu- chcete říct, že na tom už taky někdo dělá?!
Jinak ,podvodům s příhozy asi nelze zabránit tak, jako tak, což už Hike v podstatě zmínil.
Já bych tedy uvítal spíše ten pevný strop. Ale chápu, že někomu zase více sedí stávající systém.
Takže se jedná o klasický výkřik do tmy.

4.5.2016 08:48:14

...
S tím kolem to bylo myšleno tak, že pokud by ten aukro systém byl "jediný dokonalý a skvělý", tak už na tom Aukru je a to, že se nevyužívá kvůli zaplevelení kategorie společenské hry (s odpuštěním) sračkami, taky o něčem svědčí. A podobné debaty se tu určitě už někdy vedly, ale asi je to už někde zapadané prachem.

Ve stávajícím systému si snad každý najde svoji cestu, jak ho využívat ke své spokojenosti.

4.5.2016 09:01:36

Hike
Já to pochopil.
Ta první věta mého předchozího příspěvku byl pokus o vtip.

4.5.2016 09:09:16

Máte pravdu, že se na systému nedá shodnout ...
Na tom se pravdu, že se obecně neshodneme. Já zase prodávám zásadně v aukci, protože chci za hru dostat tržní cenu - někdy mne překvapí, kolik jsou lidi za hru ochotni dát a někdy zase musím s cenou dolů - to je normální a nevidím na tom nic špatného. Prodlužování mi nevadí, protože pro prodávajícího to zajistí vyšší cenu a pro kupujícího, že ho někdo v poslední vteřině nepřehodí jen díky tomu, že má lepší připojení. Když už mi hra ležela doma ladem dva roky, tak mi jako prodejci pár dní prodloužení určitě nevadí.

Ale jak jste správně napsali - kdo nechce do aukcí, tak ať je nevyužívá a prodává a nakupuje systémem "kup teď" a každý bude spokojený. Kolik lidí, tolik názorů a není třeba si s tím dělat hlavu.

4.5.2016 09:15:24

hehe
Už zase tato debata :)

Pevně časově ukončenou aukci ne! Právě posouvání o den mi jako nakupujícímu zcela vyhovuje. Radši strávím čas hraním deskovky než vysedáváním u počítače a honěním příhozů při konci aukce.
Pokud prodávám, tak je mi opravdu jedno, jestli se aukce o týden či dva protáhne.

Jen jednou jsem se snažil něco koupit na aukru. V poslední minutě aukce se cena navýšila asi o dvojnásobek, kdy přihazovalo minimálně 10 lidí a zobrazovat přehled o aktuální ceně prohlížeč vůbec nezvládal. Od té doby aukro nikdy.

4.5.2016 10:11:16

Nechápu...
Trošku mě zaráží, jak se prodejci může nelíbit prodlužování aukce... Z mýho pohledu vím, že se hra dostane k tomu kdo o ní opravdu stojí a pak se daná hra může prodat taky mnohem dráž ;o) Pokud bych to tedy nedělal na kšeft... (Pak tu je další otázka, jestli prodávající, co tu takhle hry prodává pravidelně, příjmy přiznává :oD )

4.5.2016 11:35:14

martik.kdo
To je to...mě o peníze tolik nejde :)
Hlavně já hry sbírám, takže i když se mi hra nelíbí,tak si ji nechám a prodávám jen pokud jsem ve finanční nouzi a tedy peníze potřebuju (a proto mi vadí prodlužování) a i tak nesouhlasim s přemrštěnou cenou, i když by se mi to třeba zrovna hodilo. když jsem ještě aukce dával, tak jsem výherci nechal hru třeba i levněji než dotyčný přihodil, protože mi to přišlo moc, a aukce mi posloužila jen jako ukazatel toho kdo to chce víc :)
Třeba za Stanici paranoia (o tom tu byla nedávno diskuze,že je tu podezdřelá aukce kde se cena vyšplhala nad litr) bych si nevzal víc jak 500,- i když se cena může dostat i přez litr. To je už podle mě zlodějina (i přezto,že kupec to dá dobrovolně, tak já bych si to prostě nevzal).

4.5.2016 14:46:30 | Upraveno autorem (porovnej)

ad zlodějina
Chlapče važ slova. To co jsi napsal mne docela urazilo. Asi máš socialistické myšlení a jsem docela alergický, když někdo nazývá zlodějem někoho, kdo něco prodává za cenu, kterou je kupující ochoten a schopen dát - od toho jsou aukce. Pokud ti to vadí, tak do aukcí nechoď, ale nenazývej to prosí zlodějnou. Možná, jsem na takové názory citlivější než jiní, protože jsem do svých 27 let žil v socialismu a děkuji nechtěl bych něco takového prožít znovu.

--- asi jsem OT, ale docela mne to vytočilo.

4.5.2016 16:08:48

kren
je to muj názor a za nim si stojim a se socialismem to vážně nemá nic společného :D, jen jsem tento příklad pouýžil jelikož jsem si to četl nedávno a mam to v paměti, ale klidně uvedu jiné příklady. Jestli ti neni blbý vzít si litr za hru tohoto typu, tak je to tvoje věc, já bych to nedal ani nevzal...
A svoboda slova se ti nelíbí, když se až příliž často oháníš dobou minulou?

4.5.2016 16:34:43

...
Zlodějina to není, je to holt aktuální tržní cena a ochota někoho za to dát takový peníze, s tím nic neuděláš :oD Ono se to stejně většinou neprotáhne o víc než dva dny. Holt se s tím musí počítat ;o) Nicméně si stejně nemyslím, že by byly v bazaru potřeba nějaké změny.

4.5.2016 17:09:42

martin.kdo
Jasně, taky to bylo řečeno s určitou nadsázkou žejo, ale zas nechci slovíčkařit :)

Jak jsem řekl, já aukce kvůli tomu skoro vůbec nevyužívám (pokud se pravidla změní, tak třeba začnu - to by se vidělo podle nových pravidel) a je to.

4.5.2016 17:54:16

to Peet
Pleteš si svobodu slova se svobodou kohokoliv urážet - a to není jedno a to samé. Máš samozřejmě svůj názor, na to máš plné právo, ale nemáš právo nazývat zlodějnou činnost někoho, kdo tvůj názor nesdílí a jehož činnost je zcela legální a všeobecně akceptovaná.

4.5.2016 18:55:39

Souhlasim se vsemi
kde je nabidka, je i poptavka. Kdo chce moc, nemiva nakonec nic. Ale jestli se cena vysroubovala aukci, tak se podle peeta kupujici stal zlodejem? Navic vzdycky za tu zbylou castku muzes treba koupit nejakou deskovku do sirotcince. Ale jak jsem jiz rekl, souhlasim se vsemi. Preji pekne diskutovani

4.5.2016 19:49:30

ad zlodějina
tak samozřejmě urazit kohokoliv je taky svoboda slova, ale taky je pak svoboda si o dotyčném myslet svoje;-)

Samozřejmě je pitomost nazvat zlodějinou, když někdo přijde a přihodí litr. To mu má prodejce jako pak po aukci napsat, hele, nejsem zloděj, dám ti to jen za těch 500? Jak k tomu přijdou ti, kteří za to byli ochotni dát 500 a byli přehozeni?

Další věc. Já cokoliv prodávám, a prodávám zpravidla v super stavu, většinou netknuté věci, které jsem si koupil kdysi jen z nějakého sběratelského principu a pak ležely schovány ve skříni a po letech jsem usoudil, že tam leží fakt zbytečně, tak chci při prodeji docílit největší návratnosti. V podstatě jsem spoustu věcí koupil a prakticky jen uschoval, takže je to jak z obchodu, když nepočítám sundanou fólii z krabice a občas vyloupané žetony nebo obalení karet do obalů. Takže rozhodně pak nejdu do prodeje s tím, že za to chci dostat třeba jen polovinu, jen abych se toho zbavil. snařím se prodat tak, aby se mi z nákladů vrátilo co nejvíce zpět s tím, samozřejmě s konzultací s aktuální tržní cenou, abych nebyl dražší a něco shodil dolů za to rozbalení oproti novému kusu přímo z obchodu. Takže pokud někomu přijde jako zlodějina, že třeba prodávám za 1500 hru, která v obchodě stojí 1650 + pošta, tak si to klidně myslete, ale zkuste se někdy zamyslet nad slovem zlodějina - koho tím vlastně okradu a jakým způsobem? Prodám prostě zboží, kterou tu hodnotu má takovou. Takže je to jen a čistě otázkou toho, za kolik to kdo koupí a zda příjme mou nabídku.

Na aukru už jsem se setkal s výkukama, kdy jsem prodával třeba raritní sběratelské kousky starých PC her, kteří mi psali, nejsi trochu drahý? To je zlodějina chtít za 20 let starou hru 700 Kč, měl byste zvážit.....a podobné skoro až vyhrůžky a rádoby brnkání na mé svědomí. Přitom jsem sám tu hru třeba před dvěmi léty koupil na eBayi za litr, kde je cena těchto sběratelských artiklů i daleko vyšší a já to snížím v dojmu, že se přizpůsobím chudšímu českému trhu a stejně dostanu tzv. pojeb za to, že jsem drahý. Nejlepší je, když mě s tím bombarduje někdo sopustavně a pokouší se se mnou vést o tom diskuse přes mail. tak buď to jako kupec hcce a koupí to a nebo ať mi dá pokoj, ne?

Tož tolik k aukci.

Ale teď trochu věcně, je tady nějaké udělátko typu "vystav znovu" nebo fakt musím každou neúspěšnou aukci editovat odznovu, když chci ten předmět dát znovu do prodeje?

4.5.2016 20:19:59

Ad prodlužování
Prodlužování je teda taky jedna z věcí, co mi vadí. Ono není moc příjemné psát nakupujícímu, že to pošlu třeba o týden později, protože prostě jedu pryč na služebku. Zažil jsem prodlužování o více než týden a i když vím, že z toho budou pěkné až nečekané peníze, mrzí mě, když musí nakupující čekat.

4.5.2016 20:57:21

kren,ringo
Kren - urážet jsem nikoho nechtěl, jasně jsem psal, že to je podle mě zlodějina, což je muj názor (s nadsázkou - prostě já bych to takto nedělal). Mimoto se to týkalo té "podezdřelé aukce" ve které jsi nefiguroval ne? Ještě jsem znovu pročetl vlákno a už vim proč ses ozval jak potrefená husa :D
Jen mě baví jak začneš vždycky prskat a ohánět se dobou komunismu :D Přitom to (alespoň z mé strany) s tim nemá nic společného. Ale asi máš nějákej komplex, že to furt vytahuješ (bez urážky).

Ringo - Samozdřejmě si o mě každej může myslet co chce,nikomu to taky neberu :)

Co se návratnosti týče,tak to chápu, ale mě osobně moc nezajímá. Já to mam zas tak, že neprodám za víc než jsem koupil (víc než jsem za to dal já si nevezmu). Vydělávám si prací (zaměstnáním) a nemam potřebu ani nechci vydělávat na ostatních (opět to nemyslim jako urážku kohokoliv, jen řikám jak a proč to tak mam já).





4.5.2016 21:18:47

Aukce
Je to jen názor pro který někdo může mít pochopení, jiný ne. Už to tu bylo zmíněno. Dražila se Stanice Paranoia. Bylo nás víc, co jsme tuhle hru hodně chtěli. Myslím, že to byl kren, který nabídl hru v perfektním stavu a snad i s rozšířením. Stalo se z toho Must Have. Cena šla nahoru, nicméně samotná aukce byla pro přihazující (nemyslím si, že jen pro mě) prostě zážitkem. Sledujete to, už to vypadá, že by to mohlo vyjít a další příhoz. Aukce není jen obchod, má to i své kouzlo. Neříkám, že skáču radostí proto, že mě někdo přehodil. Jen říkám, že když to chytne tu správnou vlnu a jedu na ní , je to adrenalin. Za tuhle aukci, resp. za ten zážitek, upřímné díky. Tahle zábava by s „Aukro-systémem“ skončila a to bych nerad. Takže by to asi chtělo ukecat Dia, aby přidal záložku bazar 2 (..to byl taky pokus o vtip).

4.5.2016 21:41:22

2 Peet
mě se o tom nechce nějak hádat, protože to nemá smysl, ale ty používáš takové trošku hloupé podsouvání - "vydělal jsi na tom moc, více, než bych si představoval, jsi zloděj". Čili tady ponoukáš druhé k tomu si myslet, že prodejce nejedná v rámci dobrých mravů. Pokud prodejce nikoho nepodvede, prodá skutečně to, co popisuje v aukci a vydělá tolik, kolik mu je někdo ochoten zaplatit, tak si myslím, že jakékoliv pochybnosti jsou skutečně urážkou a tvé představy, míjející se s představou jiných, nejsou směrodatné.

Dále sii docela protiřečíš a opět vnukneš druhým takovou zvláštní myšlenku, že zatímco ty si vyděláváš prací, druhý si jde přilepšit tím, že někomu střelí draze hru. Jako sorry, ale co je tohle za blbost? Na jednu stranu tady brečíš, že prodáváš proto, že ti chybí prachy apotřebuješ je hned, takže proč se aukce prodlužuje o den jedním přehozem, na druhou stránku tady píšeš, že vyděláváš prací, tak co bečíš, že ti prachy dojdou pozdě. To můžeš bečet v momentě, že nemáš na jídlo a nájem. A potom teda nechápu, že se divíš, že někdo chce návratnost investice. V takovém momentě by se ti taky docela hodila, ne?

Já neprodávám proto, že nemám prachy, ale proto, že uvažuji ekonomicky. Na jídlo a nájem mi nechybí, docela dost i spořím a když už prodávám něco, za co jsem kdysi utratil nějakou sumu, prodávám to proto, že je to nevyužité a rád bych do rozpočtu dostal alespoň z větší části částku zpět, abych třeba do úspor vrátil to, co jsem kdysi z nich nákupem takového předmětu vzal, případně abych nemusel do úspor sahat proto, že si chci koupit další jinou hru, kterou využiji daleko lépe, než tu ,co leží ve skříni netknutá a mohu ji prodat za částku, která by další nákup pokryla. Docela mi přijde zvláštní, že někdo takové chování považuje za něco nemorálního, zlodějského a skutečně má asi představu, že hráč hráči vyhoví a dá mu něco teda jako spíše za polovic nebo nejlépe zdarma, protože "hráč hráči". Některé hráče dokonce prodej her živí a mají na to shopy. Měli by snížit ceny jen proto, že tě tady ze Zatrolenek znají jako starého dobrého hráče, abys měl pocit, že se k tomě zachovali morálně a nezištně?

Jestli něco fakt nemám rád, tak pláč nad cenou, protože nikdo nikoho nenutí něco kupovat. Je to na svobodě jedince, zda to koupí nebo ne. Pokud prodejce usoudí po delším čase, že mu to za tu cenu někdo nebere, tak třeba logicky slevní, pokud to chce opravdu prodat a nepřijde mu lepší si to raději nechat než to střelit pod cenou.

4.5.2016 22:45:29

2 rukavička
tak to souhlas, třeba na ebayi jsem šel do spousty aukcí a tam to kolikrát bylo kdo z koho a třeba jsem šel na jednou tolik, než jsem původně chtěl jít, protože mě přihazující vyštenkrovali a řekl jsem si, ne panáčci, tohle jde za mnou:-) Kouzlo to rozhodně má a od toho ty aukce jsou. Když jde někdo na aukci obrazů, tak se tam taky štenkruje, kdo dá více a o tom to je. Cenu předmětu udává to, za kolik to kdo vezme, ne někdo, komu přijde už startovní cena nemorální.

4.5.2016 22:48:22

ringo
no, jsem v tomhle exot no :D
Jasně, že prodejce neni zlodéj, když cenu nabízejí jiní (pokud si cenu takto nešponuje svými duplicitními účty), jen já mám nějákou vnitřní hranici, za kterou už by mi bylo blbý si vzít nějákou přemrštěnou cenu (cena,která už připadá přemrštěná mě).
Je to jak řikáš - občas nevyjdou peníze, tak prodám. Ale chápeš to špatně, já nebrečím, prostě to tak je a i když by se mi víc peněz za něco hodilo, tak to neznamená, že porušim SVOU zásadu. Nepodsouvám, ale vysvětluju proč mam takovej názor :)
Spíš je to o mym vztahu k penězům a jaký zastávaj v mém životě místo...ale to už je hodně mimo téma diskuze :D

Takže za mě prodlužování ne - proč bych to tak JÁ raději jsem snad vysvětlil ;)
Pro mě by se zas hodil spíš ten typ aukce (nevim název) kde se stanoví vyvolávací cena a ta se snižuje dokud se nenajde kupec (a u té by ani prodlužování nehrozilo).

Jak jsi viděl podle reakcí někoho třeba na aukru(viz. o prodeji starých pc her), tak nejsem jediný.
Prostě každý má své důvody (a že jich tu zaznělo) a jestli si ty mé berete nějak osobně, tak o je mi líto.

4.5.2016 23:52:13

2Peet
ano, jak jsem viděl na Aukru, nejsi jediný, kdo má potřebu kecat druhým do toho, za kolik mají prodávat. Podle mě je tohle chování dost hloupé, to se na mě nezlob.

Buď to chceš nebo nechceš, případně můžeš kontaktovat prodejce, že bys to vzal, ale za méně, čili mu udělat nabídku, ale jít se s ním hádat, že ty ceny, které má, jsou zlodějina a měl by slevnit, to jako sorry, ty jdeš taky do krámu si koupit rohlíky a nutíš prodavačku, ať ti je dá za 0,50 haléřů, protože větší hodnotu určitě nemají?

A tvé představy o ceně neznamenají, že jsou nějak lepší a měli by se jimi řídit ostatní. absolutně nechápeš smysl těch aukcí a prodeje. Podle tebe by tu měl asi existovat jednotný ceník, který by umožnil prodávajícím prodat jen za tu ceníkem danou cenu, případně nižší. Takhle ale svět naštěstí nefunguje.

5.5.2016 11:06:52

je zvláštní,
že se člověk, který nemá problém vydražit hru a pak si ji koupit jinde levněji (protože mu vlastně o peníze nejde, chodí přeci do práce a hry v podstatě sbírá...) ohání morálkou a vnitřními zásadami... Myslím, že toto vlákno sklouzlo úplně někam jinam. Víc nemám potřebu se k tomu vyjadřovat.

5.5.2016 11:11:36 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne Star wars (nové)
Carcassonne Star wars (nové)
Akt. cena: 1899 Kč
Končí za: 5 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas