Zdražení poštovného od března 2019

http://tn.nova.cz/clanek/ceska-posta-zdrazuje-kolik-nyni-zaplatite-za-balik-prehled.html

Tak nám česká pošta od března 2019 zdražuje. Možná by to stálo nějak ztvárnit na úvodní stránku, protože se to týká prakticky celého bazaru.
13.2.2019 21:43:35

...
Co k tomu státnímu molochu říct....Zásilkovně/Uložence holt porostou od deskovkářů tržby

13.2.2019 22:00:13

Czech post
- "... Kde jste byl včera ve 13:00?!!"
- " No doma, čekal jsem na balík."
- ".. Zajímavé, ale podle české pošty jste doma NEBYL!!!!!"

Nesnáším tu firmu. Ranec peněz. Že máš něco na poště, se dozvíš z trackingu, i když jsi měl balík do ruky a byl jsi doma. A když si to teda jdeš vyzvednout, tak ti ještě další 2 následující dny hází do schránky oznámení o uložení již vyzvednute zásilky. Tfuj tajxl. Zlatá zásilkovna a uloženka.

13.2.2019 23:35:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Ten podnik si fakt dela srandu...
No podle toho clanku to jeste nevypada tak zle, ve skutecnosti kdyz clovek nevi, jak presne podat balik tak, aby ho vysel na rozumnou cenu, a nedej boze musi vyuzit dobirku, tak to se teprv dostavame na ty horentni sumy. A oni jeste chteji priplatit :D
Panove s PSHB by si meli rozsirit pracovni oblast, lidem s baliky telem zatarasit vstup do teto jamy pekelne, a take jim prinaset svate uceni Zasilkovnino...

14.2.2019 00:07:41

Posta vs. Zasilkovna
Podle mne to je ocekavane. Posta musi zdrazit jednoduse kvuli neustale rostoucim platum lidi. A tim padem neustale musi vse zdrazovat. Stejne jako vse ostatni ... elektrina, teplo, sluzby. Proste vse zdrazuje, protoze se musi pokryt rostouci platy, duchody, inflace atd. Nekonecne kolecko. Takze pozastavovat se nad tim, ze za 5 let se neco zdrazi o 10% je stejne jako pozastavovat se nad tim, ze je 2% inflace rocne.

Zasilkovna drive nebo pozdeji take zdrazi (naposledy tusim nekdy v roce 2016). Ja se tem "pobockam" divim, ze to vubec delaj. Jednou jsem se ptal majitele obchodu, kde pravidelne Zasilkovnu nosim/vyzvedavam kolik z tech cca 75kc za balik ma. A pry 3Kc za balik. Nevim kolik se mu jich tam protoci, ale pochybuju, ze mu to zaplati aspon elektrinu a topeni v tom obchudku (ale jako prispevek asi dobry).

14.2.2019 00:19:26 | Upraveno autorem (porovnej)

robkin
Tak ono krom finančního přínosu je to ten nefinanční. Dostaneš se na nějaký seznam, jde o zviditelnění, ví se o tobě, lidi se u tebe točí a z člověka, co jde podat jen balík, se může stát i zákazník, takže osobně to vnímám, že pro mnohé "Z pointy" může být toto hlavní motivace.

14.2.2019 00:28:56

Robkin
Mas pravdu, postupne zdrazovani se da ocekavat u vseho, jde spis o to, ze sluzby pri tomto zdrazovani zustavaji konstatne otresne. Kdyz uz pomineme to neustale dorucovani papirku misto baliku, pripadne nedorucovani ani toho papirku ci udajne naprosta bezmoc obsluhy u prepazek vyridit jakykoli problem (predem zaplacena zasilka byla odeslana zpet adresatovi po 10 dnech, behem kterych jsem o ni nevedela, z cehoz 7 byli svatky nebo vikendy, kdyz jsem to podle trackingu zjistila, byla zasilka bud stale na poste nebo na blizkem depu, ale pani na prepazce s tim mohla udelat velkou tuzku, takze zasilka odcestovala v klidu zpet, odesilatel samozrejme nemel duvod posilat znova), tak krom toho vseho tu je stale v dobe davno pritomnych pocitacu nutnost vystat hodinovou frontu a tam cekat, jak to pani zdlouhave datluje do systemu rucne psanou adresu a kdo vi co jeste, pritom kdyz uz si clovek muze zridit zakaznickou kartu, tak by si stejne dobre mohl predem zaregistrovat vsechny potrebne udaje k zaslani sve zasilky tak, aby to mohl pak podobne jako na Zasilkovne jen behem par vterin odevzdat.

Co se pobocek Zasilkovny tyce, taky me to zajimalo, kolik z toho asi tak maji, predpokladala jsem, ze asi ne vic jak 5kc, jinak by to nejspis neslo udrzet na nejakem rozumnem postovnem. Ale dle mych zkusenosti to delaji spis obchody, ktere nejsou zas tak frekventovane a muze jim byt skoro jedno, jestli tam budou mit nejakou tu praci navic s balikama, takze i ty 3 koruny je lepsi nez nic. Pokud by prumerne protocili 10 baliku za den, tak to je 3600kc za rok, plus reklama a nakupy od lidi, ktere by tam jinak nesli, coz ma asi nejvetsi prinos.

14.2.2019 01:05:05

:)
Nerad bych šířil fámy, ale co se týče zásilkovny apod., tak mám někde možná špatně uloženo v hlavě, že společnosti tohoto druhu velmi často spolupracují s českou poštou. Jinak si někdy sedněte na poštu když tam nikdo není a poslechněte si zaměstnance o čem se baví mezi sebou. Podobně jsem si nedávno vyslechl ve vlaku finanční podmínky řidičů co rozvážejí pro ppl. Což nevylučuje , že jak se mohu vyhnout české poště při doručování balíku tak to udělám.

14.2.2019 07:26:22

czechimenhotep
Taková trochu polopravda. Zásilkovna spolupracuje s poštou, ale naprosto transparentně nabízí podání zásilky na pobočce zásilkovny a následné doručování poštou. Je to ale jen jedna z možností doručování, která není nijak utajovaná.

https://www.zasilkovna.cz/eshopy/doruceni-v-ramci-cr/ceska-posta-doruceni-na-adresu-v-cr

14.2.2019 08:44:09

Havelock
Ano také využívám a paradoxně když to podám zásilkovnou a doručí to česká pošta tak to vyjde mnohem levněji:)))) Mám za to že to je i DPD. A dokonce pošta upřednostňuje tyto balíčky:))) Fakt mazec.

14.2.2019 09:39:44 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Yop, souhlasím, že zdražovat musí, protože náklady rostou... ale Česká pošta naprosto neumí automatizovat, kdyby uměla, tak nemusí zdražovat tak často. Je neuvěřitelné, co člověk zažije, když jde vyzvednout nebo podat zásilku. Ten rozdíl oproti konkurenci v podobě Uloženy/Zásilkovny je propastný...

Je to strašný moloch, který IMHO řídí naprostí tupci :-/

Ceny, které platí smrtelník u ČP jsou samozřejmě mnohem vyšší než u byznys partnerů (což Zásilkovna určitě je, proto si může dovolit mít nižší ceny za zásilku přes ČP). Otázkou je, jestli ČP ty ceny dotuje právě od smrtelníků :-/

Edit: A ještě je potřeba nezapomenout na to, že ČP rejžuje také za datové schránky (e-mail za 18 Kč ♥).

Co se týče Zásilkovny, tak netuším, kolik mají provizi z balíku, který přijmou/předají, pouze vím, že je přirážka 10 Kč bez DPH za podání balíku na partnerské pobočce, takže ty 3 Kč, které zmiňoval robkin, se mi zdají strašně málo.

14.2.2019 09:53:07 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Mě hlavně u té pošty hlave nebere, proč neudělají větší diferenci mezi balíkem do ruky/cenným balíkem/doporučeným balíčkem (tj. takovým, který vozí a pokoušejí se doručit i když nikdo není doma) a balíkem na poštu, kde to loupnou na pobočku a ty si to vyzvedneš, když máš možnost.

U toho vyzvedávání balíků už taky od konkurence odkoukali, že stačí nějaké heslo/kód a není nutné tahat občanku a být osoba uvedená jako adresát, což byl dost opruz.

Jako použitelná služba by se jevila "Balík na Balíkovnu", ale tím, že musíš být podnikatel a uzavřít smlouvu, abys tak mohl posílat a to, že těch pošt do tohohle systému napojených není moc, z toho dělá produkt spíš ke vzteku.

Pošta a kvalita jejích služeb je strašně moc odvislá od toho, kde se daná pošta nachází, hrůzostrašné historky z Prahy a Brna jsou asi dané tím, že toho tam mají fakt kotel a v zásadě nestíhají plnit ani to, co si sami na sebe upletli. U nás v "Zapadákově" proti poště kromě ceny nic nemám.

Stejně tedy ve většině případů upřednostním Zásilkovnu, obzvlášť, když funguje i "poslání sobě", tj. člověku od kterého něco chci, pošlu štítek a on to kdekoliv podá a dojde to ke mě a dopravu si rovnou zaplatím.

Ještě jedna věc z toho nového sazebníku mě děsí a to je rozparcelování těch balíčků do milionu kategorií a pak aby se v tom prase vyznalo, kolik tedy nakonec to poštovné vlastně bude, jestli se zabalená hra vejde váhově a velikostně do udaného limitu, což jsou věci, které úplně neovlivníte. To bude zase větší tlak na balení "natěsno" tj. krabici vlastně vyrobit rozřezáním větší krabice tak, aby se neposílal zbytečný vzduch, čímž jsem dnes také vinen, ale ne vždy se mi chce se s tím balením tak moc drbat.

14.2.2019 09:56:32

Medwidek

Provize zásilkovny podacího a výdejního místa: "Provize 4 Kč za zpracovanou (přijatou a vydanou - nebo vrácenou) zásilku a 4 Kč za dobírku tj.v průměru 6 Kč za zásilku bez DPH"

14.2.2019 10:05:22

@BigLebowski
Díky za informaci :) dobré vědět!

A ČP má aktuálně výpadek, když člověk zrovna něco potřebuje :D muhaha...

14.2.2019 10:15:35

Medwidek

+ výhodnější zasílání balíčků. Takže se to obchodu musí vyplatit. Pokud má místo na pár balíčků. Nikam nechodíš a zásilkovna si balíčky převezme a odveze sama.

14.2.2019 10:25:04

@BigLebowski
Určitě + ještě zvýšení návštěvnosti.

14.2.2019 11:48:28

Balikovnai
No zrovna vcera jsem studovala, jestli by se dala vyuzit nejak ta Balikovna obycejnym smrtelnikem, a evidentne je to k nicemu, vzhledem k tomu, ze to je pouze na zaklade nejake smlouvy, evidentne cilene na e-shopy. Treba to nakonec zmeni postupne, jako ta zasilkovna, ale jednak se obavam, ze to bude trvat veky soude podle toho, jak a kde se ta sluzba da vyuzit, a jednak mi prijde, ze se s tim posta nejak nechce obtezovat, a radsi sluzby zdrazi a zneprehledni jeste vice, nez doted (to zdrazeni ted mi procentualne nejak nesedi s pouhou inflaci), a bude proste pocitat s tim, ze se to utahne diky drtive vetsine lidi, ktera je na poste zavisla, nebo neumi vyuzivat lepsi alternativu.
Ja delam vse mozne, abych se Poste vyhybala, ale taky to samozrejme nejde, casto prave kvuli tomu, ze lide jsou zvykli a nauceni vse posilat pres ni. Na radove zamestnance si nestezuju, dokonce i v Praze, aspon tedy kolem nas, jsou vetsinou mili a schopni, az na vyjimky, ale spis jde o to, ze ten podnik je stavi do situace, kdy jsou casto bezmocni. Takze problem mam opravdu s podnikem jako takovym, myslim, ze bejt to normalni racionalni firma, tak uz je davno nekde jinde.

14.2.2019 12:05:08

Poplatky u Zasilkovny
A jeste jsem si vzpomnel, ze jsem si chtel postezovat ze nedavno (minuly rok) Zasilkovna zavedla nejake poplatky, ktere uctuje navic :-)
Takove skryte/neskryte, ano jsou uvedene v ceniku i na fakture, ale proste ta cena zasilky se najednou zvedla z 74Kc (cca 07/2018) na 78Kc (01/2019). Konkretne dopravne je 63Kc bez DPH namisto 61Kc a k tomu uctuji Mytne priplatky 0,50Kc a Palivove priplatky 1,02Kc (oboji bez DPH). Toto se navic lisi podle toho kam to posilam a absolutne nejsem schopnej si to sam spocitat. Koruna sem koruna tam, ale je v tom akorat gulas, ktery nemam cas ani chut sledovat.

14.2.2019 12:12:20

K té spolupráci..
Kromě Pošta Partner (co je něco jako zásilkovna ČP) jsou samozřejmě nejrůznější vazby na obě strany mezi ČP a přepravci DPD, DHL, PPL atd a nebo pak ještě další a hutnější vazby přes "dopravní zprostředkovatele", kteří využívají co je zrovna po ruce (Frogman, Fofr, Balík do zahraničí, Expresní Pošta, Chytrý Balík ... ) a pak se může stát (hlavně u mezinárodní přepravy), že balík jede přes dopravce typu DHL, a pak nás česká pošta informuje o nezastižení adresáta a uložení balíku na poště.. :)

Že ČP nefunguje jak by měla je jedna věc, to že má pořád hodně poboček v každé druhé vesnici je asi to, proč pořád funguje (+tedy česká byrokracie).

Když to jde, volím zásilkovnu nebo uloženku (která má dost problémů taky, hlavně před Vánoci). Když to nejde, tak ČP balík na poštu a nějak to vždy dopadne taky..

14.2.2019 12:21:54

robkin - zásilkovna
Potvrzuji 78 Kč. Aspoň že si ale neúčtují poplatek 29 Kč za dobírku, která je pro nás smrtelníky FO povinná. Tomu nějak nerozumim k čemu to teda v ceníku je.

14.2.2019 12:22:05

@robkin & @Havelock
Mně o tom zvýšení cen a palivovém příplatku přišel normálně 6.6.2018 e-mail. Musím říct, že jsem právě rád za to, jak je Zásilkovna transparentní. Ceník mám přímo ve svém účtu a dokážu si cenu vždy spočítat. Oproti tomu Uloženka nemá ceník veřejně a musím si jej jednou za čas raději vyžádat. Česká pošta má naštěstí přímo kalkulačku :)

14.2.2019 12:40:04

Havelock
Povinna dobirka: poplatek je v tech 63Kc bez DPH:
Dle ceniku 51Kc "pri podani na ostatnich mistech" + 12Kc "dobirka" = 63Kc

Popravde mne ta povinna dobirka vadi asi ze vseho nejvice. Zatim se mi to jeste nestalo, ze by si to prijemce nevyzvedl, ale proste riskuju, ze mi to prijde zpet a ja zaplatim 78Kc za nic. Asi by se to dalo resit prevodem casti penez predem a pak dobirka na 78Kc - ale to prave vzhledem k "nevypocitatelnosti" te finalni ceny moc nejde a je to oser a obstrukce.

Nic neni dokonale. Posta si samozrejme nadelala do vlastniho hnizda tim, ze najednou bude vyrazne drazsi (doted byla stejne draha jako Zasilkovna), ale ono to nikde neni o moc lepsi...

14.2.2019 12:41:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Zásilkovna
Pokud nevyžadujete/nepotřebujete zaslání na dobírku: u Zásilkovny je nejlepší se s příjemcem domluvit (pokud tam má účet), ať si vygeneruje štítek sám a ten pošle mailem. Štítek vytisknout a nalepit a podat (podávat zásilku lze kdekoliv).
Pak je balík podán, cestuje na pobočku, kterou zadal příjemce. Pokud si to náhodou nevyzvedne, tak balíček se má vrátit na pobočku odesílatele, což je stále jedna a ta samá osoba - takže by se balíček vracel zase na tu samou pobočku, kam byl poslán.

14.2.2019 15:00:32

Duirin >
diky za tip, to by me nenapadlo ;)

14.2.2019 15:13:56

robkin
Nerozumim těm tvým číslům :D
Mně ceník ukazuje 78,65 CZK. Dobírka 22,99 CZK (ale ta se mi zatím nikdy nezapočítala). Pak je tam i poplatek za podání mimo depo, což jsem taky zatím nedostal naúčtováno.

14.2.2019 15:18:58

DD

Havelock
Myslim, ze robkin vychazi z officialniho ceniku zverejneneho na zasilkovne.
https://files.packeta.com/web/files/Kompletni_cenik_sluzeb.pdf

14.2.2019 15:55:47

Vybíráme z Bazaru

Detektiv Po stopách zločinu
Detektiv Po stopách zločinu
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas