Vysoké hodnocení her, které vyšly v češtině

Proč mají hry, které se dočkaly lokalizace, dost často na ZH v podstatně vyšší průměrné hodnocení než na BGG? A to samé platí i o recenzích. Když někdo vydá hru v češtině, která se cenově šplhá přes 1000 Kč, má na deskovehry.com, hrajeme.cz a podobných stránkách skoro vždy automaticky garantovanou recenzi zakončenou známkou minimálně 8 nebo rovnou označením "Doporučení recenzenta". Přitom se stačí na danou hru podívat na BGG a hned lze zjistit, že často ta průměrná známka není žádné rodeo. A běda tomu, kdo si dovolí napsat špatnou recenzi nebo negativní názor. Hned se najde někdo, kdo ho označí za hatera.

Vždyť když je něco přinejlepším průměr, tak lokalizace z toho lepší produkt neudělá.
22.12.2019 06:23:00 | Upraveno autorem (porovnej)

Můj tip je takový...
že někteří recenzenti dostávají hry zdarma, tak raději píšou kladné dojmy a recenze, aby se přísun nezastavil. Následkem čehož se najde spousta hráčů, kteří nemají čas na to, aby se podívali na nějaká videa v angličtině na YouTube, jak se hra doopravdy hraje a rozhodují se jen na základě oněch kladných recenzí v češtině. A jelikož jsou stále ještě pod vlivem hypu a mají v podvědomí fakt, že za hru dali peníze, tak jsou přesvědčeni o tom, že daná hra je opravdu tak skvělá, jak o tom psaly recenze. A běda tomu, kdo si o tom dovolí zapochybovat.

A nejlepší pak bývá edit u hodnocení, který často zní: "po x odehraných hrách snižuji hodnocení o x hvězdiček, protože ...", a pak jsou za daným hodnocením vyjmenovány ty samé důvody, za které byl někdo kamenován, když si na ně dovolil upozornit hned po vydání hry.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

22.12.2019 06:45:38

Důvody
U kterých konkrétně her sis toho všiml? Obecné bych v tom nic nekalého neviděl (u konkrétního prikladu bych mohl změnit názor). Každý má rád něco jiného a pokud jsou v recenzi zmíněná negativa tak je na každém, aby si je přebral.

Na BGG v žádném případě nejsou jen objektivní hodnocení. Stačí se podívat na hodnoceni některých složitějších her, kde spousta lidí dává málo bodů kvůli tomu, že "hra je složitá". Ale to se prostě tak nějak čeká u daných her.

22.12.2019 07:24:25

Z úplně poslední doby
Obludárium - ZH - 20 hodnocení, 13x 5 hvězdiček, 3x 4,5 hvězdičky a celkově průměrná známka 9,25, na BGG - 460 hodnocení, známka 7,23 a průběžně klesá.

Tapestry - v češtině nejspíš pouze kladné recenze, v zahraničí to hra schytává ze všech stran. Samozřejmě je i v angličtině spousta kladných recenzí, ale taky spousa, která se do hry dost tvrdě naváží.

Sanctum - na ZH hodnocení a první názory, jako by šlo o hru roku, na BGG zatím spíše rozpaky a průměrná známka 7,11.

atd.

Žádnou ze zmíněných her jsem nehrál a nemám na ně žádný názor a ani mě v této diskuzi váš názor na tyto hry nezajímá. Pouze jsou to příklady mezi diametrálně odlišným hodnocením popř. recenzemi u nás a v zahraničí.

Jinak nehodlám už žádné další hry jmenovat, protože jinak by se tahle diskuze zvrhla na hádky o konkrétních hrách.

22.12.2019 07:42:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Konkrétní příklady

Doufal jsem, že bych si pro sebe mohl z konkrétních příkladů vydedukovat proč tomu tak je. Nemyslím si, že se dá v tomto takto zobecňovat. Bez nějakého rozumného rozboru jednotlivých her, u kterých máš ten pocit bude těžké to zjistit.

Každopádně mě každá ze zmíněných her úplně minula a i když jsem viděl recenze ani jedna mě nezaujala. Takže těžko z toho můžu něco usoudit. Ale jak píšeš, nebudu to raději rozvádět na jiné hry ať se to nezvrhne.

Já si třeba naopak myslím, že je i dost her, které jsou na BGG níž, než by měly být a na ZH hodnocení sedí víc, protože lidi na BGG si koupi hru s obtížností cca 3.5 a výš a pak si stezujou, že je na ně moc těžká...

22.12.2019 08:13:36

@LordAbstract
To mne tedy docela pobavilo. Žádnou tu hru jsem nehrál, nemám na ně žádný názor a názor na tyto hry mne nezajímá ... přesto o hrách zasvěceně píšu jak jejich hodnocení na BGG průběžně klesá, jak jsou tam negativní recenze, jak je v češtině jen kladné hodnocení.
Na to, že tě ty hry nezajímají tak máš zajímavé hobby se v nich zasvěceně šťourat.

22.12.2019 08:25:30

kren
Příspěvek byl o nepoměru hodnocení lokalizovaných her. Na to není potřeba ty hry hrát.

22.12.2019 08:29:42

odborníci
asi si čtenáři zatrolných her koupí hru až když si zjistí, jaká je na ni recenze - a když si koupíš hru o které již dopředu můžeš vědět, že Ti sedne, tak ji pak také hodnotíš kladně... když už dopředu vím, že Tapestry pro mě není, tak si ho nekoupím a pak ho tady nehodnotím...

22.12.2019 08:32:49 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Já sbírám pouze abstraktní hry, ale zajímám se o všechny, protože existuje reálná naděje, že si hru pořídí některý z mých spoluhráčů. A zrovna u těch tří her, které jsem vybral pouze jako příklad, tady na ZH proběhla v nedávné době celkem solidní masáž, takže jsem se na ně podíval i na BGG a zjistil jsem si o nich nemálo informací. A když jsem se na Obludárium podíval zhruba před měsícem a znovu dnes, tak jsem z toho celkem jasně došel k závěru, že hodnocení klesá.

Na to nepotřebuju mít na hru nějaký názor, abych viděl jak si stojí s průměrným hodnocením. Jinak děkuji za tvůj podnětný komentář, přesně kvůli takovým jsem nechtěl žádné konkrétní hry jmenovat, protože jsem věděl, že se jinak dočkám pouze bezcenného plácání.

22.12.2019 08:36:07 | Upraveno autorem (porovnej)

iwen
Ale málokterou hru hraješ sám, takže se tady dříve nebo později musí objevit některá hodnocení i od případných spoluhráčů, kteří budou mít na hru jiný názor než její majitel.

22.12.2019 08:39:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Hodnocení
BGG má obecně výhodu výrazně většího počtu hodnocení. A standardně tam ta známka časem klesá, protože se hra postupně dostává k širší skupině lidí. V první vlně si hru kupují a hodnotí často lidé, kteří se na ni těší atp. A pak se přidávají ti, kteří k ní žádnou vazbu nemají. To nutně neznamená, že je jejich hodnocení přesnější, jen prostě bude zpravidla nižší.

Na ZH jsem si taky nevšiml, že by někdo hodnotil stylem "ostatní dávají vysoké známky, ale já s tím nesouhlasím, tak dám schválně to nejhorší", nebo "nehrál jsem, ale fakt se mi to nelíbí" atd.

Nemá smysl si nic nalhávat, na ZH nás tu hry hodnotí fakt málo, i když je pravda, že ono masivní zprůměrování občas dokáže zastínit i fakt dobrou hru. Pak je tu taky věc, že některé hry tě prostě nezajímají (kvůli tématu, grafice a tak), takže je buďto ani nehraješ, nebo je zkusíš jednou a necítíš se na to je úplně hodnotit.
---
Autor hry Velryby ničí svět

22.12.2019 08:50:03

Hodnocení

Podle mě na bgg chodí daleko širší skupina lidi než sem, tak je hodnocení prostě jiné. Podle mě málo kdo z nás tady hodnotí hry, co nehraje. Na bgg je hodně recenzí typu :uaaa, euro, pomoooc, 1 bod.
Pokud jde o hodnocení od recenzentů, tak naprostý souhlas, výsledná hodnocení jsou divná. Recenze samotná často v pohodě, ale pak body nevyvazene. Třeba recenze od deskofobie vindication vs tapestry. U obou hra dostane za to, že to autoři mohli ještě chvíli dotunit, tapestry odchází jako král a vindication jako odpad.
Na druhou stranu ani ty anglické recenze nestojí za moc :( v podstatě v poslední době koukám jen na vasela...
Byl bych strašně rád, kdyby recenzenti řekli, čím je opravdu podporují vydavatelé, abychom si mohli udělat lepší obrázek. Třeba bf deskofobii zjevně moc ne, bohužel to objektivite recenzi nepridava:))

22.12.2019 21:07:03

Hodnocení českých her

Jo a je pravda, že víceméně všem menším českým hrám dávám na bgg 10, je to trochu podvod, ale myslím, že si to naši autoři zaslouží :)

22.12.2019 21:09:07

Hodnocení
Nejblíž pravdě je podle mě Bedikk. U těchto konkrétních případů jde o to, že jsou to nové hry, lidi co je zatím hráli se na ně často těšili a to má vliv na hodnocení. I na geeku hodnocení pomalu klesá, až se ustálí. Konkrétně třeba naše Trapwords začínaly na 7.4, pak šly na 7.3, 7.2 a nyní jsou na 7.1, kde už asi zůstanou. Ze začátku po tom šli lidi, co mají rádi slovní hry a jak se to dostalo mezi širší publikum, tak to klesalo...
Jinak ještě jedna věc - Když jsem si u některých her na BGG procházel hodnocení podle národů, tak Amíci dokážou být k hrám o dost kritičtější, dokáží jim naložit. Což asi vysvětluje to, že obecně většina her má o něco vyšší hodnocení na ZH než na BGG.


CEO REXhry a PlanetaHer.cz

22.12.2019 22:07:14

Hodnocení
Myslím, že jak je komunita u nás pořád docela úzká a kupní síla menší, tak si lidé více vybírají a spíš se trefí do svého vkusu. Dále funguje to, že motivace hodnotit hru, kterou nevlastním, je nízká a vlastnit hru, která mi přijde pitomá, taky, takže nižší hodnocení se spíše neobjeví. Naopak když tě hra baví, tak má člověk větší motivaci tuto "pravdu" zvěstovat.
Recenze nejsou ze své podstaty objektivní - člověk může najít určité věci, na kterých se většina shodne, že platí, nicméně celkový závěr odpovídá jeho osobnímu pocitu ze hry - a ten může být skvělý i přes všechny "objektivní" chyby.

23.12.2019 01:30:10

Hodnocení
Tak pokud u her řeším hodnocení, tak se věnuji hlavně těm negativním. Tam se dočtu jestli ta hra má momenty, které nemám rád. Nicméně hodnocení ještě konfrontuji s lets play videi, které u mě rozhodují. Průměrné známky jsou sice fajn, ale každý hráč má osobní preference a to co je v průměru na 6ce může být pro daného hráče klidně 9ka. Hodnocení může být vodítko, nic víc.

23.12.2019 06:48:08

Hodnocení
No a to si třeba někdo dovolí hodnotit hru známkou 7/10 (což je pořád hodně dobré), a už ho rozvášněný dav chce zlynčovat.

⚜⚜⚜
L'Inquisiteur des Jeux de plateau
Montjoie! Saint-Denis!

23.12.2019 12:19:37

BGG
na BGG doporucuju zkouknout sekci "Comments", kde jsou krome znamky i komentare, proc tak ci onak hrac hodnotil, navic dost hracu zde hodnoceni a svuj komentar casem updatuji - at nahoru, ci dolu. Zvlast komentare s nizsi znamkou kolikrat prozradi veci co v klasicke nadsene recenzi chybi.

23.12.2019 18:43:35

Hodnocení
Celkově zde na ZH je hodnocení extrémně přestřelené. Dát hře 5/5 nebo 10/10, tak to za mě musí být hra, které nejde nic vytknout. Grafika, hratelnost, vyváženost, komponenty a např. insert. Podle mě známka 7/10 je naprosto skvělá a tím pádem i dobrá hra. 5/10 je průměr. Takových her je víc než dost, ale tady na ZH snad žádnou nenajdete. Vyloženě špatná hra by měla dostat 2 - 3/10. Kdybych se měl řídit dle hodnocení zde na ZH, tak i Dostihy a sázky jsou MUST HAVE.

23.12.2019 20:22:01

hodnotenia
Každý má svoj systém hodnotenia hier a potom i každá komunita má svoj systém a je ťažko povedať, čo je lepšie a čo je horšie. Dá sa povedať, že niečo mi sedí viac, niečo menej. Podľa mňa ideálne je, keď človek dokáže postupne uchopiť hodnotenie komunity a previesť ho do svojich čísiel. A nie sa nasilu snažiť porovnávať svoj prístup a prístup komunity a potom byť rozčarovaný, že komunita volí blbo.

Napr. (teraz to veľmi zjednoduším) keď pozerám hru na BGG, tak väčšinou hry pod 7 sú pre mňa často už slabšie, medzi 7.1-7.5 sú hry, ktoré ma môžu zaujať, ale zvažujem, že kde majú svoje muchy a zväčša nad 7.6 sú hry, ktoré sú zväčša kvalitné.
Na ZH ale keď má hra 4* (čiže teoreticky 80% a na BGG by som ju jednoznačne začal viac sledovať), tak už študujem, kde má ta hra muchy a prečo má len 4* a zvažujem, či sa o ňu vôbec zaujímať a pri tom množstve hier hry s hodnotením 3,5* (70%) rovno vyraďujem. 4,5* (90%) na ZH je pra mňa osobne 7,6+ na BGG.

Tým len chcem povedať, že ťažko povedať, či je lepšie jedno alebo druhé. Najlepšie je, keď je hodnotení na stránkach čo najviac a potom si človek časom zistí, že čo čísla danej komunity znamenajú v jeho konkrétnej reči.

23.12.2019 21:08:35

10 z 10
Existuje hra ktera muze dostat 10 z 10 ?
Chtelo by se rict, ze takova hra neexistuje. Protoze proste na kazde se da najit neco co by mohlo byt lepsi.

A presto si myslim, ze je mozne takovou znamku udelit.

Protoze 10 z 10 si zaslouzi hra, kterou dlouhodobe povazuji za oblibenou, casto ji hraji. Za mne treba Teraformace Marsu, Star Realms, Through the Ages a par dalsich.

Ano samozrejme i ten Mars by mohl byt lepsi. Nemam rad nektere karty (prijdou mi moc silne a nebo moc slabe). Ty hracske desky mohly vypadat uz v zakladu tak jak vypadaji ted v te Kickstarter edici. Ty "kovove" kosticky - zejmena stribrne se casem omelou a jsou osklive. A v ceske prvni edici (ktere jsem majitelem) je par chyb a s ohledem na dalsi rozsireni i par nestastnych formulaci.
Ale presto je to pro mne hra 10/10. Protoze ji mam rad, protoze jsem ji hral zdaleka nejcasteji ze vsech her, a porad mne to bavi a rad to znovu a znovu vytahnu. A doporucil bych ji kazdemu. Ale je mi samozrejme jasne, ze ne kazdy tomu da tech 10/10 a dokonce budou i taci, co to nebudou chtit hrat vubec! A ja to realisticky po nich nebudu pozadovat, at si tomu daji hodnoceni takove jake chteji...

A jak se dokazu prenest pres ty nedostatky? Jednoduse. Kdybych mel byt takhle kritický hnidopich u kazde hry tak se vetsina her nedostane ani pres 3/10...

23.12.2019 22:10:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Vzor
Ako pise ludomyl, kazdy hry hodnoti inak. Keby to malo byt co najlesie, mal by byt tu na zh nejaky "navod-postup", ako hry hodnotit. Cisty priklad:

10-dokonale, hre sa neda nic vytknut, dokonale spracovanie mechanizmi, grafika atd.
9- takmer dokonala hra
8- velmi dobra hra, vadi mi len jedna vec
7 ...
6...
5... Taky priemer, nenadchne ani neurazi
4...slabsi priemer...
3...
2...
1...uplny odpad, nehratelne

To je samozrejme len z brucha vymysleny priklad

23.12.2019 22:14:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlas
Jahman, Robkin, Ludomyl, souhlasím se vším. Těžko změníme hodnocení a taky mám hry kterým jsem udělil 10/10.

Např. mě velice mile překvapila hra Obludárium a udělil jsem ji nádherných 8/10. Na 10 to prostě nemá, ale má jiné přednosti. A přesto, že ji chválím pomalu do nebes, tak jsem udělil podle ostatních druhé nejhorší hodnocení.

Tady má každá hra obří hodnocení, které ale je zavádějící. Když sem přijde začátečník a najede na první hru která ho cvrkne do nosu, tak si řekně. Super hodnocení 4/5. To bude fajn a půjde si ji koupit. Přitom 4/5 je tady spíše už průměr.

23.12.2019 23:03:59

Hodnocení
Když dám třeba Kingdominu 5/5 a Nemesis 4/5,neznamená ,že Kingdomino je lepší hra.
Jo to spíše zohlednění i kategorie kam je hra zařazena.
Prostě rodinná nenáročná ,ale přitom zábavná hra tak ji dám 5/5. Nějaké zápory se snad nedají ani najít.
A pak tu může být velká komplexní hra ,která má nějaké mouchy tak ji dám 4/5 ,ale v žádném případě ji nechci porovnávat ,třeba právě s Kingdominem.
Větší paradox je udílení různých cen napříč žánry. A pak je hra roku Krabčáci( proti hře samotné nic nemám).

25.12.2019 19:21:08

ruy

na

..niekoho kto je tu 2 tyzdne aj s cestou je toto trochu divna otazka
:)

25.12.2019 20:10:55

Bastacka
musím říct, že Tvůj popis hodnocení mě sedl jak prd.. na hrnec - pěkně výstižně řečeno.

25.12.2019 20:55:38

Vybíráme z Bazaru

Marvel Champions sbírka (ENG)
Marvel Champions sbírka (ENG)
Akt. cena: 12000 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas