Vaše herní zklamání aka HYPE aneb Ne každá Spiel Des Jahres musí být opravdu pecka

Nejspíš to potkalo i vás. Těšíte sa na zahrání věci, kterou třeba kloboučník Tom Sysel (nebo nějaký jiný - nedej bože český - influencer) vychválil až do nebes / vyhrála nebo byla nominována na nějakou prestižní cenu / na BGG má hodnocení 8+ / podařilo se vám po letech shánění za těžce uškudlené kováky koupit tuhle raritku / dáte si práci s překladem pravidel z nějakého jazyka, kde se primárně konzumují třeba žabí stehýnka nebo makaróny / koupili jste ve výprodeji za úsměvnou cenu / ...

S rozpumpovaným krevním oběhem si přinášíte krabici domů a svoláte podobně postižené a společně se těšíte na velkolepý herní zážitek.
Krabice je delofována, žetony vyloupány, figurky natřeny, pravidla vysvětlena, soupeři usazeni kolem stolu, určen začínající hráč, a tak HURÁÁÁ jdeme na to!

Ale ouha! Co se to děje? Úvodní entuziasmus rychle opadá a je vystřídán nepříjemnou pachutí a podvěsek je křeči a k plánovanému vyvrcholení nedojde naopak dostáváte studený skotský střik.
Co se stalo??? Bylo to protože se jednalo o první hru? Pozorujete rozpačitě ostatní, kteří jsou rozmrzelí a hudrají cosi o ztrátě času, peněz a posilněni destilátem navrhují vaše lynčování.
Rychle se stahujete a balíte komponenty ze stolu a s mumláním, že jste úplně zapomněli, ale že ještě musíte vyvenčit psa. Spoléháte na to, že než ostatním docvakne, ze žádného čtyřnožce doma nemáte stihnete opustit lokál.
Po úvodním fiasku nemáte gule na to ještě podruhé tuhle krabici vytahovat. Pokud se tak stane situace je +- obdobná jako při první hře....

Několik případů od nás:
7 divů světa
Alhambra
Aruba
Azul
Blackwood
Cacao
Coloretto
Děti z Carcassonne
Diamant
Do de li do
Eketorp
Formula
Friday
Heck Meck
Hexeto
Hokkaido
Horolezci
Kanagawa
Keltis
Kimono
Kingdomino
Las Vegas
Mac Gregor
Make and Break
Malacca
Malý princ: Udělej mi planetu
Munchkin
Origin: Puvod Civilizace
Osadníci z Katanu / Catan
Ostrov Skye
Psí život
Steam Park
Takenoko
Ticket to Ride / Jízdenky prosím
Ubongo
Velbloudi dostihy
Vládce Tokia
Výbušná koťátka
Yogi
Zakázaný ostrov

deTskobaron
22.10.2020 14:19:18

Zeměplocha: Ankh-Morpork
Naštěstí jen PnP verze. :-D

22.10.2020 14:23:45

This War of Mine
Naštěstí mi byla jen darována.

22.10.2020 14:26:39

deck building
Pořád ještě tvrdohlavě tvrdím, že deck-building je má oblíbená mechanika. Ale když se tak ohlédnu, tak nejzklamanější jsem byl z řady deck-buildingových her.

Buď je tam na mě "málo karet" a je to hra o tom, kdo dřív najde to 4-6 karetní kombo. (Ano, svatý Dominion.) Nebo tam chybí možnost čištění balíku, což už samo o sobě je špatná zpráva. Když k tomu pak ještě chybí možnost dělat prakticky jakákoliv pořádná rozhodnutí (třeba Bradavice), nebo naopak přebývá ošklivé grafické zpracování (Legendary Firefly... i ty Bradavice), tak je vymalováno.

Momentálně vlastním jen Břink! a Star Realms a už jsem spíš nedůvěřivý.

22.10.2020 14:39:34

Zaklínač
Pro mě asi největší zklamání. Těšil jsem se na krásnou propracovanou hru a dostal jsem co? Už ani nevím. Hrál jsem to jen jeden večer dvakrát. Druhá hra byla o tom, jestli jsme náhodou nehráli něco špatně, ale dojmy byly naprosto stejné. Nějaká mdlá břečka, na kterou bylo jméno Zaklínač přilepeno omylem.

Taky se mi asi moc nelíbí hry, kde je dosaženo náhody obřím množstvím karet. Sem patří například Na křídlech, jejíž úspěch nechápu. I když zase třeba Mars: Teraformace mám celkem rád.

22.10.2020 14:50:56

Fallout
Jednoznačně Fallout... nikdy jsem nezažil hru, která se takhle moc hrála sama a někdo nahodile vyhrál :D

22.10.2020 15:25:13

AH

Vůbec mi nesedl Arkham horror a od Ticket to ride jsem čekala rozhodně víc.

22.10.2020 15:51:38

Hry roku a spol
Byla doba, kdy jsem si ze sběratelsko-deskovkářské vášně říkal, že budu mít každou Hru roku, Spiel des Jahres, Kennerspiel des Jahres, ...

Tam přece nemůže být problém. Pak jsem narazil

česká Hra roku:
2019 Krabčáci - to jsem fakt nedal

Spiel des Jahres:
2011 Qwirkle - priznám, že jsem nehrál, ale už podle obrázků prostě ne
2008 Keltic - opravdu nechytlo

Kennerspiel des Jahres
2016 Ostrov Skye - už jsem jí dával šanci několikrát, ale prostě to není ono
2013 Andor - to je tak krásná hra, ale bohužel jen vizuálně...

Paradoxně nejlíp se mi trefuje do vkusu Deutsche Spiele Preis, tam jsem se s vítězem ještě nespálil.

22.10.2020 16:15:41

Gloomhaven
Tak nějak jsem čekal zajímavější scénáře, než jen neustálé "Zabij všechny nepřátele" (čest výjimkám). Ne, že bysme ji přestali hrát, jen absolutně nechápu ten hype kolem a její umístění v žebříčku na BGG.

22.10.2020 16:20:35

vkus
No ono to asi dost zavisi od vkusu, a ten nemaju vsetci rovnaky, a aj ocakavania od hry ma kazdy ine (narocnost, nahoda, tema, komponenty...)
Z vyssie menovanych som hrala len par hier, ale napriklad Cacao a Ostrov Skye su u nas celkom oblubene, takisto Ticket to ride. Hlavne teda ked nas je viac ako dvaja. Maleho princa som skusala na nejakej hernej akcii a prislo mi to celkom mile.
Na druhej strane musim suhlasit s Osadnikmi z Catanu, ktori ma vobec nezaujali, a pridat Agricolu. Hrala som ju raz (uznavam, mozno mi boli pravidla vysvetlene velmi v rychlosti a proti skusenym hracom som nemala sancu) a prisla mi nudna a nezaujimava. Dalsi pokus sa uz nekonal...

22.10.2020 16:44:05

...
Když tak vidím ten seznam, tak byla vůbec nějaká nahajpovaná hra, která tě pak nezklamala? :D
Když máš veliká očekávání a pak je to hraní jen prostě normální, tak je z toho určitě horší celkový pocit, než kdybys ke hře přicházel bez toho přehnaného těšení.

Jinak souhlasím s příspěvkem níže, že to hodnocení a vnímání her je extrémně subjektivní záležitost - několik her z tvého seznamu nebo níže zmíněné patří mezi moje nejoblíbenější (i dlouhodobě, ne že bych z nich byla nadšená, protože je mám nově a ještě se mi nestačily ohrát), jiné mě taky nějak nenadchly.

Asi bych zmínila třeba Výbušná koťátka nebo Tash-Kalar (od kterého jsem měla očekávání, protože ostatní hry od Chvátila mám ráda).

22.10.2020 17:25:09

Vlastně mě to nepotkalo
Lidi, co s nima hraju, se baví tím, že kupuji hry zásadně s ratingem kolem 6 (což je pravda "jen" asi z 85%). Taky vlastně jen výjimečně koupím novinku, většinou mám kusy x let po vydání. Takže vlastně ani nevím, jestli jsem někdy nějakou hype novinku koupil. (Jinak špatných nákupů byla samozřejmě spousta)
Z tvého seznamu mám akorát Takenoko a jednou jsem hrál Eketorp. Tohle fakt spadá do kolonky "hype"?

22.10.2020 18:06:41

hype
Největší zklamání bylo ze Settlers: Zrod imperia, pořád jsme si říkali že to s dalším zahráním bude lepší, ale nebylo. Ta hra je hrozný utahaný břed.

Zaklínač je taky sranec jak ranec. Jo a Dixit, to jsem si málem uhryzal nehty na rukou a na nohou. To vůbec nechápu co na tom kdo vidí.

22.10.2020 18:48:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Proti proudu, proti všem
1) Blood Rage - minimalistická area control s pěknejma, ale úplně zbytečnejma figurkama a extrémně vyhajpovanym hernim mechanismem, kterej mi teda nijak oslnivej nepřijde. Špatný to neni a asi bych si to i zahrál kdyby na tom někdo trval, ale čekal jsem mnoooohem víc.

Lang má obecně takový solidní hry, co mě neurážej. Je to taková poctivá řemeslná práce, co nikde nedrhne díky svojí pravidlový jednoduchosti - možná až přílišný, ale chybí mi v tom nějaká elegance a designerská virtuosita. Nějaká ta jiskra, co zažehne hráčskou vášeň pro hru. Něco jako jeho výjimka z pravidla - Warhammer: Invasion. To mělo šťávu.
Považte sami. Chcete solidní hru, co uspokojí potřebu si zahrát, ale tim to tak končí, nebo něco herně úžasnýho, co třeba neni dokonale vybalancovaný, ale hrozně vás to baví a dá vám to herní zážitek, co si pamatujete ještě několik let? Lang je to první.

2) Forbidden Stars - miluju W40k, ale tohle se vůbec netrefilo do mýho herního vkusu. Přijde mi to příliš abstraktní, trvá to dost dlouho a přitom to skončí o chlup dřív, než stihnu něco udělat.

3) Detektiv - Celkově jsou ty jednotlivý případy dost dlouhý na to, abyste si je dali znova, když se vám to nepovede. A že se můžete vydat špatnou cestou vyšetřování, kde nezjistíte vůbec nic, velmi snadno. Příběh byl docela dobrej, ale dostali jsme se do bodu, kdy se hra rozbila a ke konci to na sebe nějak nevazovalo, jak by mělo, nebo to počítalo s něčim, co se nestalo nebo jsme nezjistili. Takže ve výsledku supr nápad, ale provedení horší. Víc by se mi líbil koridorovej způsob vyšetřování, kdy vás to nezavádí do absolutně slepejch uliček. Někdy totiž nesouvisející místo má velký vliv na děj, jindy je to ztráta času nebo i celého případu. Ale to je prostě autorův rukopis. Trzewiczkovy hry jsou holt často nedotažený a nebo totálně zmrvený jako Zaklínač.

22.10.2020 19:46:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Varouch
Jo pod tenhle příspěvek bych se podepsal. Takhle extrémně vyhypované nic už jsem dlouho nezažil.

22.10.2020 20:00:45

...

Tokaido (člověče je napínavější)
Fog of Love (problém buď hrajete tématicky a prohrajete, nebo ne a je to suché)
Kingdomino
Mage Knight (nulová interakce v mnohahodinové hře, aby se nakonec nějak sečetly body)
Mansion of Madness 2nd edition/Kronika zločinu (kdyby to bylo celé v apce, ušetřili by karton)
This War of Mine (absolutně nemáte šanci ovlivnit svojí výhru/prohru. Čas rozhodování se je zlomek oproti udržovací fázi)
Malá velká království (nevyvážené rasy)
Tash Kalar (problém vedoucího hráče, divný způsob to řešit)
Na křídlech (je do dobrá hra, jen očekáváni byla moc velká)
Harry Potter: Boj o Bradavice (osobně nejvíc mrzí délka hry a opakované řešení Baziliška, ale i tak se asi díky tématu udrží ve sbírce)

Partnerka dodává:
Anachrony (téma času tam prakticky není, jen půjčky)
Love letter (nedalo se příliš ovlivnit svoje akce)


22.10.2020 20:17:12

Hype???
No neviem, hrám sa venujem len nejaké cca 3-4 roky, ale bolo tu už spomenutých množstvo hier, ktoré síce možno nie sú dobré (aj keď toto je skutočne veľmi subjektívne a veľa z nich aj patrí medzi naše obľúbené), ale nechce sa mi veriť, že v čase ich príchodu bol okolo nich veľký hype. A sú to väčšinou hry, ktoré spomenul sám autor tejto diskusie:

Cacao (výborná rodinná hra),
Děti z Carcassonne,
Diamant,
Do de li do,
Heck Meck,
Hexeto,
Kanagawa (super rodinná hra),
Krabčáci (v tom čase už som sa hrám venoval a ten hype som teda vôbec nezachytil),
Malý princ: Udělej mi planetu (príjemná rodinná hra),
Qwirkle,
Psí život (???????),
Steam Park,
Takenoko (výborná rodinná hra),
Ubongo,
Velbloudi dostihy (lepšia party hra),
Výbušná koťátka,
Yogi...

Akoby sám autor išiel proti sebe. Vážne boli toto vyhypeované hry?

22.10.2020 21:16:02

...
Robinson Crusoe

22.10.2020 21:46:45

Hype?
Čisto subjektivna vec. Čo nesedí jednému, moze sedieť druhému. Napr. keď tu čítam čo niektorí píšu ako detektív je rozbita hra, či TWoM nemôžete ovplyvniť výsledok, rozmýšľam či to dotyční aj hrali, neviem či mám plakať alebo sa smiať. Jasne, že keď si niekto zahrá 2-3x TWoM (čo je vysoko špecifická hra hlavne na.pravidla) tak si to môže myslieť že výsledok neovplivni. My čo máme desiatky partií máme úspešnosť tak 9 z desiatich. Vlastne si už nepamätám kedy partia skončila neuspechom. Ja také vyhajpovane hry, ktoré má sklamali teda nemám. Lebo veď si nastudujem recenzie, hodnotenia prečítam pravidlá a viem čo mi sedí a čo nie. A potom až kupujem. A možno je to aj tým, že nekupujem hry na kilá. Ale kupujem len to čo má naozaj záujme, nastudujem to a potom sa rozhodnem. Doma mám hry, ktoré by som z domu nikdy nedal preč a hypom som sa nikdy neriadil, vlastne ani neviem ako taký hype vyzera :). Keď som bol hráč začiatočník , kúpil som si Eldritch , bez recenzii, bez zisťovania mechanik. Moja druhá hra. Nesadla, išla z domu, neviem či bola hypovana :). Od vtedy takýmto veciam predchadzam tým, čo som spominal.

22.10.2020 21:48:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Settlers
Souhlasím s Úderníkem :-)

22.10.2020 21:55:34

...
Mne osobně zklamalo This War of Mine - čekal jsem příběhovou hru, ale místo toho jsem dostal časově přetažené zoufalství a už to znova hrát nechci.

Další co mne zklamalo, tak bylo Tapestry, kde sype okolo hry byl ve smyslu "Nová našlapaná civilizační hra od SM"... No, dopadlo to jinak, ale když jsem zkousl to, že to není civilizační hra, tak mne Tapestry baví a rád si ji zahraju...

22.10.2020 22:35:46

Moj zoznam

Tych hier bolo viac ale co ma v poslednej dobe najviac sklamalo:

Zemeplocha: Ankh-Morpork
Tapestry
Nova luna
Mara Terafotmace
Vzhuru do podzemi
Ubongo
Troll
Zombie kids
Ostrov skye
Red november

Vacsina z tychto hier uz isla z domu.
Stale davam hram druhu aj tretiu sancu ale nie stale to vyjde.

Tommi

22.10.2020 23:09:25

Moje zklamání
Na tyhle kousky jsem se těšil do okamžiku první partie.

Mars: Teraformace
První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě
Břink!
Hustá mela
Letter Jam
Lorenzo il Magnifico
Hrdina v kostce: Bestiář
______________________
admin česky vydaných her ZH
hráč a drobný sběratel
tvůrce FB, Insta. a YouTube stránek POD VÍKEM

22.10.2020 23:44:22 | Upraveno autorem (porovnej)

.
řazeno přibližně od největší zklamání nahoře

CO2
Western Legends
Galaxy Trucker
Underwater Cities
Vindication
Root
The Quacks of Quedlinburg
Exodus: Proxima Centauri
Raiders of the North Sea
Space base
Yamatai
Fort
Wingspan

23.10.2020 00:05:29

od nejvetshiho zklamani, pripadne kde se neshoduje muj herni zazitek s ocekavanim dle napr. BGG ranku:

Captain Sonar
Gloomhaven
CO2
Vast
Zakazany ostrov
Euphoria
Western Legends
Root
Mars

23.10.2020 08:16:20

hm
hodne kontroverzni tema. To co popisujes a v takove mire se mi asi nestalo. Do jiste miry je to dano asi tim, ze nemam nutkani hrat a zkouset porad nove a nove hry - myslim si, ze jsou ve vysledku stejne nebo velmi podobne.

Krom toho, pokud mi nekdo na BGG tvrdi, ze to je nej hra stoleti, tak s nim nutne nesdilim nazor. Viz onen zminovany Gloomhaven a nebo predchozi Twilight Struggle - ne ze by to byly spatne hry.

No a co me tak moc zklamalo? V hlave mi utkvely "Velryby nici svet". Mozna nepravem, ale ta hra mi nic nerikala, asi to neni muj zanr.

Hodne me zajimalo This War of Mine, ale kdyz jsem to videl na stole, tak jsem nemel nutkani to ani vyzkouset.

Miji me spousta eur: umisti panaka a dostan dve dreva. Umisti dalsiho a dostan neco jineho atp. Ale k takovym hram pristupuji jinak. Po delsi dobe, kdy jsem hral hodne trash si neco takoveho rad zahraji, ale neznamena to, ze to musim mit doma a uz vubec ne za absurdni cenu. :-)

Cili je to asi i o pristupu a presne tomu hypu. Netesim se na to tak moc, tak me to potom nemuze ani tak moc zklamat. Kdybych si mel nadelat do textilu ze vseho, co uvidim (a v posledni dobe je clovek hodne ovlivneny KS), tak bych byl asi prevazne smutny. :-D

23.10.2020 08:49:44

Vybíráme z Bazaru

Mozkozrout za hranice věčnosti
Mozkozrout za hranice věčnosti
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas