Trolí palec 2018

zvlaštní že k tomu nikdo zatim neuděl žádnou diskuzi :)
co říkate na nominace a kategorie ?
Od DF and JOUBU zaznelo že moc nesouhlasí s tím že jsou v jedné kategorii TIčko spolu s Tajuplnými říšemi. Vadí vám to ? Co mix CZ a zahraničných her ?
12.3.2019 10:28:48

si aj sám sobe odpovím
docela jsem za že vznikla nová rodinna kategoria ale spíš než vekem na krabici by jsme rozlišoval podle pocitu jestli je vhodna na rodinné hrani.

mix TI a řiší mi nevadí, nejlepší hra muže být jen jedna a je jedno jestli ma karet 5 nebo 500 takze v hlavní kategorii je to OK ale kdyby byla i kategorie hry do 500 ( 1000 ) Kč tak by mi to nevadilo a bylo by to podle mne ku prospěchu celé ankety.

no a mix CZ a atd. To samé asi bych radaji daval palec hram čiste CZ a druhý palec mimo CZ. Anketa by dva ( 3,4) palce určite unesla.

Ale určite dávám palec nahoru že byl vytvořený tento rok ten formulář - diky

12.3.2019 10:34:05

CZ a zahraniční
By si opravdu zasloužili zvláštní kategorie.
S těmi rodinnými hrami taky souhlasím.
Ostatní kategorie by nemusely být špatné, ale nutné nejsou.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

12.3.2019 10:50:52

azul aj tam, aj tam
Mne pride divne, ze je hra v oboch kategóriach, potom na co su tie kategórie?

12.3.2019 11:07:13

Jo
Absurdita situace, kdy hru roku vyhraje hra v aj a dalsi hru znovu, protoze ji nekdo lokalizoval, je do nebe volajici. Jestli se nepletu, tak se to povedlo u blood rage. Stejne tak cekam, ze se pristi rok v top pozicich budou objevovat root nebo gloomhaven, ackoliv gloomhavenu uz jednoduse nelze rikat novinka. Ale tak tato "cena" nema vlastne zadnou realnou hodnotu, takze je to jen takova sranda. Mozna by se pod skatulku rodinne hry mohly schovat i male hry. Porovnavat rise a TI4 je pravda trosku obtizne. Jinak bych z toho nedelal oskary a nedaval cenu za nejhezci logo, nejlepsi hru ve vedlejsi roli, hru do 30 minut, hru pro 6 hracu atd.
___
redaktor Deskofobie

12.3.2019 11:18:08

Kategorizace
Tohle je tezko resitelny problem.
Bud bude jedna kategorie "nejlepsi hra" a tak tam budou vedle sebe TI a TŘ a proste vyhraje ta nejvice vice "mainstream" hra at uz to znamena cokoliv.

A nebo se to zacne kategorizovat. Podle veku na krabici, podle pocitove vhodnosti pro deti, podle poctu karet, podle ceny, podle nalady, party, figurky, zetonky, domaci, zahranicni, unikovky, s tabletem, s puzzlem ... Az v kazde kategorii bude jedna hra tim padem ze 100 her bude 100 vitezu :)

Proste u vsech techto anket je to vsechno subjektivni. Pro nekoho je zajimave TI a pro nekoho TŘ a o tu druhou hru by si kolo neoprel (obrazne, fyzicky lze udelat pouze s TI :) ). Je to stejne jako s filmovymi Oscary ... nic z toho v kinech nedavaj a urcite nic z toho neni TOP1 v zebricku navstevnosti... Presto je to urcita znamka kvality, ale jestli jsem zrovna ja cilova skupina si uz musim prebrat sam.

A o tom to je. Neda se slepe ridit nejakym zebrickem nebo anketou. A to ze s vysledkem nebo provedenim nesouhlasim neznamena ze to je spatne, znamena to, ze jsou moje preference jine ...

12.3.2019 11:18:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Rozdělení cz x svět
Rozhodně by mělo smysl udělat samostatné kategorie pro hry vydané daný rok v češtině a ve světě. Pokud jsem schopný za rok 2018 dát všechny své hlasy pro hry původně z roku 2015, není to úplně fér.

Samostatná kategorie rodinných her je super, ale kritéria by se měla upravit, aby se neopakovalo vyřazení Sagrady, která prostě rodinná je, stejně jako Azul (nebo třeba Gizmos, který má taky ten věk zbytečně vysoko).

***
Deskoherní inkvizitor

12.3.2019 12:01:01

Věk
u rodiných her opravdu není vhodné kriterium.
Často je nastaven vysoko, protože pro hračky jsou přísnější podmínky kontroly.
Nebo bezpečnostní nesmysly, aby děti nemohly sníst kuličky z Gismosu...
--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

12.3.2019 12:02:59

Trolí palec
Spíš bych v ceně zaměnil slovo "nejlepší" za "nejoblíbenější". Pak by porovnání TI4 s Tř nevypadalo tak absurdně.

12.3.2019 13:29:15

Cimm
Tak pozor, kdybych měl hlasovat pro své nejoblíbenější hry roku, mám úplně jiný výběr než teď, když se hlasuje o hry nejlepší. A věřím, že bych v tom nebyl sám.

***
Deskoherní inkvizitor

12.3.2019 14:23:44

Trolí palec trpí velkým neduhem ...
... že není vlastně nijak definován. Není definováno co je cílem, co je smyslem a hlavní myšlenkou a proto všichni tápou v tom jak hlasování brát a jak ho přijmout.
Jsou definována nějaká víceméně přesná kritéria jak a pro co hlasovat, víceméně je upřesněn způsob hlasovaní, ale úplně chybí duch nebo myšlenka celého Trolího palce. Proto mne docela překvapilo, že má být nějaké slavnostní vyhlášení, ale čeho vlastně ???

Je to hra komunitního webu, nebo nejoblíbenější hra širšího okruhu hráčů nebo mám hlasovat pro nejlepší hru o které jsem přesvědčen, že svou mechanikou je průlomová, ale v naší herní skupině není příliš oblíbená, nebo mám hlasovat pro mou nejoblíbenější hru atd. ... ????

Zkrátka a dobře nechybí mi pravidla hlasování a nějaké kategorie, chybí mi ale základní krédo o čem Trolí palec je a o čem bude po hlasování vypovídat (dobrá hra, úspěšná hra, oblíbená hra, ...???). Když uvidím ten trolí palec na nějaké hře třeba jako nálepku, tak chci vědět o čem to vypovídá.

12.3.2019 14:50:17

@kren
no ale to nejde jen o troli palec ale zatrolenky obecne , kdy všichni vedi ze za nimi stoji zeus ale jeho vyskyt je stejne častý jako paní kolombová, proto je pak i prekvapení že je nějaké oficiální vyhlašení.

existence pod podkategorii muže být pekná vec ale až tak mi to žili netrhá protoze jsou to jen podmnožiny celkově nejlepší hry. Ale u toho CZ / ENG je to už o jiném protoze tyto dvě množiny sici mají nějaký prunik ale stále bude dost těch co patří jen do jedné nebo druhé.

když nic jiné tak toto rozdelení a dva palce by anketa určite unesla a bylo by to "čistější"

jestli to má význam to taky subjektivní ale zase já mam rád jakýkoliv ankety a doporučení, ted byli Ostaři a ty co vyhralí se určite podívám , stejně jako když byla hvězda hrajem tak jsme si zahral kravy a diceforge - A alespon jedno z toho byla dobra hra :)

13.3.2019 08:49:58

Nejlepší vs. Nejoblíbenější
Aby se hlasovalo o nejlepší hru, člověk by měl mít všechny ty hry nahrané, aby mohl subjektivně říct, tato hra se mi zdá nejlepší. Já hrál slabou třetinu, čili jsem vybíral jen právě z těchto her, a to už volbu o nejlepší hru dost zkresluje.

Líbí se mi Křenova myšlenka, já to vnímám jako komunitní cenu, jakoby například Edna.cz hlasovala o nej seriál, který mají v databázi nebo který měl premiéru tento rok.

13.3.2019 09:05:05

Nejoblíbenější hra
Osobně si myslím, že Trolí palec by měl vyhlásit nejoblíbenější hru komunity Zatrolených her.
Pokud by se měla hledat nejlepší hra, musela by o tom rozhodovat nějaká akademie odborníků (kteří všechny ty hry hráli nebo je znají a umí jejich kvalitu posoudit) podobně jako ti zmiňovaní Oskaři. Pokud ale hlasuje veřejnost (komunita), bude se jednat vždy o nejoblíbenější hru a nedá se předpokládat, že většina hlasujících vůbec zná všechny nominované hry.
Rozhodně ale jak poznamenal Křen, by bylo dobré jasně definovat, jaký je cíl této ankety. Také jsem se rozmýšlel, jestli mám dát body opravdu dobrým hrám, i když některé jsem třeba ani nehrál a nebo prostě těm, které se mi líbili, protože jsem je hrál a třeba je i mám.

13.3.2019 09:51:07

Nej hra
Přesně jak píše Droll.
Já věřím ,že TI je fantastická hra,ale nehrál jsem ji.Zatím nemám šanci k ní sehnat spoluhráče a proto ji nehodnotím ani pro ni nebudu hlasovat.Za to Říše baví každého kdo je zkusil,lidi nepolíbení deskovkami jsou nadšení a chtěji hru koupit.Proto beru Trolí palec jako cenu pro oblíbené hry v rámci komunity kolem ZH .

13.3.2019 10:06:45

Trolí palec
Titul Trolí palec dostane hra, která získá nejvíc hlasů od uživatelů Zatrolených her. A odtud je potřeba vycházet při hodnocení toho, o čem anketa vypovídá.

Prošel jsem si články o Trolím palci a hned v první větě článku o nominacích je informace o tom, že se hlasuje o nejlepší hru. Ne o nejoblíbenější, nejzábavnější, s nejvíce figurkami apod. O nejlepší. A vzhledem k množství hlasujících uživatelů (okolo 140) a množství her je jasné, že diverzita hlasů bude poměrně velká. Zatímco jedna skupina hráčů bere Tajuplné říše jako vynikající hru, jiná skupina tak vidí Twilight Imperium. A o tom to je.

Trolí palec tedy označuje nejlepší hru na základě hodnocení uživatelů Zatrolených her. Vůbec nic jiného.

PS: Osobně jsem nehlasoval ani pro jednu z těch dvou her ;-) A je pravda, že jsem spoustu nominovaných her nehrál. Ale nebrání mi to hlasovat i pro mnou nehrané hry. Proč? Kolem se válí spousta informací o hrách, recenze atd. a pokud jsem hru nehrál, musím mít aspoň nějakou touhu si ji koupit. To, že si ji nekoupím, je dáno jinými faktory.

13.3.2019 14:45:11

Reakce
1) Zvláštní je, že se o Trolím palci diskutuje na (nejen) dvou místech, když přitom prostor pro diskuzi je přímo pod článkem vyhlašujícím finále. (Bez urážky.)

2) Ad Hlavní kategorie - hodně cen má svou jistou hlavní kategorii, v níž jsou zvažovány všechny příspěvky v daném oboru. Sotva ale bude mít na Oscarech Kolja šanci proti Titanicu... Svět je zlý.

3) V žádném ocenění, které znám, není zakázáno, aby jeden příspěvek byl nominován ve více kategoriích. Je možné získat Nobelovu cenu za mír i za fyziku (byť za jinou práci). Je možné získat Oscara za režii i za kostýmy...

4) Co se týče "bezpečnostních" posunů věkových doporučení, tak je to obvykle na 3+, protože by děti patrně i u kousátka mohly spolknout nebo vdechnout malé části, nebo kvůli explicitnímu násilí, sexu či užívání drog - a taková hra by (pravděpodobně) stejně neměla mnoho šancí na úspěch. Takže bezpečnostní posuny kategorii rodinných her nemohou ovlivnit.
Jiná věc je, když vydavatel (ne)správně odhadne složitost hry, jak se to patrně stalo u Sagrady. Jak jsem již psal u vyhlášení finále, zpětně považujeme vyřazení Sagrady za chybu, kterou ale již nebylo vhodné napravovat.

5) Doposud nikdy se nestalo, že by Trolí palec vyhrála dva roky za sebou táž hra.
Původně bylo podmínkou pro nominaci, aby hra vyšla česky. Tato podmínka byla zrušena:
a) na základě námitek komunity
b) na základě přesvědčení tehdejší poroty, že nelokalizovaná hra stejně nemůže vyhrát.

Bod b) se v dosud ukončených ročnících bezvýhradně potvrdil.

6) Nejlepší vs. nejoblíbenější. Toto je velmi komplikovaná věc. Domnívám se, že neexistuje a nikdy existovat nebude hra (ani film, ani román, ani báseň, ani zpěvák...), která bude objektivně nejlepší. Přesto se s oceněními obecně toto slovo používá, protože říkat "nejoblíbenější hra uživatelů webu Zatrolene-hry.cz, kteří se cítili povolaní hlasovat, proto/přestože hráli alespoň/jenom dvě z her, které loni vyšly" nebo i třeba jen "nejoblíbenější film členů Americké filmové akademie" je prostě poněkud krkolomné.

Nevím, jestli vám to nějak pomůže, ale Trolí palec je anketa registrovaných uživatelů tohoto webu. Vyjma nezávislosti na vydavatelích, nemáme na hlasující žádné další podmínky. Nezjišťujeme, jak dlouho deskovky hrají a kolik z loni vyšlých vyzkoušeli. Pokud bych měl použít analogii tak má blíže ke Zlatým slavíkům (ano, vím, jak je to se Slavíky v současnosti) než k Andělovi. V Trolím palci zvítězí spíše Karel Gott nebo Kabát (to prosím, neberte jako urážku vítěze Trolího palce) než... kdo vlastně vítězí na Andělech?

Abych to zkrátil, pokud, Křene, hledáš nějaké krédo na nálepku (která bude z důvodů, které si zatím nechám pro sebe, nejdříve příští rok), tak tam bude něco jako "nejlepší hra dle hlasování uživatelů www.zatrolene-hry.cz".
Nic víc, nic míň.
A pokud váháš mezi hlasováním za sebe nebo za skupinu, hlasuj rozhodně za sebe a ostatní přesvědč, že se mají registrovat (pokud již nejsou) a hlasují za sebe sami. Poněkud jiná situace je v tomto ohledu třeba v té vedlejší kategorii rodinných her, ale pořád prostě hlasuj podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Taky si myslím, že to moc řešíš. Nechci snižovat hlas jednotlivce nebo vyvolat dojem toho, že jeden hlas nic neznamená, ale v tuto chvíli se blížíme tisícovce hlasů. Jemné nuance, které uvádíš, podle mě nemají takový význam, jako kdybys byl členem šestičlenné poroty, kde má význam potlačit své osobní preference ve prospěch "všeholidu".

No to by mohlo stačit, už tak jsem toho namlel spoustu a neřekl nic, že?

7) Důrazně se ohrazuji proti počtu 140, to možná platí v nominacích, kde se lidé stále poněkdu bojí hlasovat. Ve finále atakujeme tisícovku.

8) Další vývoj a komentáře Trolího palce si nechám na slavnostní vyhlášení. (Samozřejmě se to objeví i zde, myšleno tedy ve článku.)

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

13.3.2019 15:18:27

Wolfsen
Ad 7) - psal jsem o článku o nominacích, kde těch hlasů zhruba 140 bylo ;-) Už to zajišťuje slušnou různorodost návrhů, jak se ostatně potvrdilo.

13.3.2019 16:15:15

@Wolfsen
Je vidět, že jsi mne vůbec nepochopil. Nechtěl jsem abys vysvětloval jak mám já nebo kdokoliv jiný hlasovat, ale abyste definovali krédo Trolího palce. Pokud s výsledky tohoto hlasováním chcete jít mimo tuto komunitu, někde Trolí palec představovat, vyhlašovat někde slavnostně výsledky, zveřejňovat výsledek na jiných webech, informovat tisk, atd. atd. Tak by Trolí palec měl mít nějaké krédo, smysl a proč se to dělá. Stačí tři čtyři věty. Neznalý člověk by si totiž bez takového kréda mohl říct "Na co nějaké další ocenění, když je u her uvedena Hra roku". Prostě pár větami se vymezit, že tohle není hlasování odborníků, ale hlasování komunity a dát tomu nějakou formu. Je už trošku víc jasné, co jsem tím myslel?

13.3.2019 16:44:16 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren
V tom případě jsem, myslím, odpověděl. Jen to asi zapadlo v tom mém slovním průjmu. "Nejlepší hra dle hlasování uživatelů webu Zatrolené hry." nebo tak nějak jsem to tam psal. Samozřejmě konkrétní podoba se může změnit, ale idea zůstane zachována.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

13.3.2019 16:54:55

@Wolfsen
No to právě ne, opět jsi mne ne právě pochopil, protože neznalá veřejnost zná na hrách nálepku Hra roku a mnohdy nemá pojem, co jsou to Zatrolené hry. Krédo jsem myslel více vět na vysvětlenou kdo hlasuje a co je to za ocenění, stejně jako má takové krédo "Hra roku". Když někdo hledá na webu heslo "Hra roku", tak to krédo najde. Stejně tak by to chtělo trvalý odkaz s krédem na "Trolí palec". Prostě odlišit odborné oceněné od hráčského ocenění.
A ještě malá poznámka. Tu tvou větu bych spíš naopak zkrátil, ať je údernější, je strašně šroubovaná. Třeba "Nejlepší hra 2019 webu Zatrolených her", ale to je samozřejmě věc názoru.

13.3.2019 18:34:51 | Upraveno autorem (porovnej)

...
@kren ji to s tím trvalým odkazem a možná i archivem nominaci a ocenění by bylo dobrý
@ wolf no s tím 1. Bodem se nedá souhlasit, všechno co není v pravém sloupci kde , jsou vidět “aktuální” diskuze je odsouzené k záhube. Nikdo nebude cvičné chodit na ZH a klikat na info o Trolim palci, jestli tam náhodou není nový příspěvek.

14.3.2019 17:24:25

Palec

Souhlasím s krenem, že tu anketu nějak ukotvit, aby něco znamenala, by bylo dobré.

Dále bych také rozdělil svět vs ČR. Když hra vyjde v Čechách tak už ji často přes rok vlastním a tak mi nějak nejde na rozum pro ni hlasovat v minulém roce. Takže dávám body novinkám a je mi jasné, že splachuju hlas do záchodu.

Hodnotit dohromady všechny hry mi nevadí. Mám ještě malé děti, tak co znamena rodinná hra mi pořád není úplně jasné. V kategorii jsem hlasoval i když nemám moc zkušenost, jak hra rodinne funguje, asi jako většina, tak to úplně vypovídající hodnotu pro rodinu mít nebude :)

14.3.2019 21:53:38

Trvalý odkaz
Nějaký profil nebo nějaká trvalá stránka věnovaná Trolímu palci je dlouhodobě v plánu.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

14.3.2019 22:25:08

Smysl
A nestačilo by "Nejlepší hra dle hlasování hráčů?". Velká část lidí, co hry aktivně hrají a mají přehled se tu setkává, anketa je otevřená (až na lidi jako jsem já;)) a podle mě je tohle pro běžného uživatele srozumitelnější. Zároveň to odráží i to, že o tom nerozhoduje nějaký panel, ale fakt hráči. Pokud ta anketa má 1000 hlasů, tak bych se nebál do toho jít, to už je fakt slušná účast....

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

14.3.2019 22:54:21

krédo
Aneken to dle mého vystihl dobře.
Je zbytečné uvádět zatrolené hry do kréda (ikdyž pro stránky bo to mohlo znamenat přínos, přece jen by to byla větší reklama).

Fakt je, že kdo na zatrolené hry chodí, tak krédo k trolímu palci nepotřebuje, pokud se aspoň trochu zajímá, tak ví o co jde a ten kdo sem nechodí, tak mu
Nejlepší hra dle hlasování uživatelů webu Zatrolené hry" ani "Nejlepší hra 2019 webu Zatrolených her", nic moc neřekne, proste neví co si pod zatrolené hry má představit, jakou to má váhu, atd.

Takže pokud krédo tak "Nejlepší hra dle hlasování hráčů" za mě ideal.

Každopádně pro letošek to nemá cenu řešit. Do příštího roku jak už wolfsen psal se plánuje s trolím palcem pracovat a zavést nějaké změny. Přidání kréda řekl bych nebude problém. Ač z mého pohledu je zbytečné. Neuvědomuji si žádnou z anket od divadelních přes filmové, sportovní až miss u které bych nějaké jejich krédo znal, ale třeba jsem pouze ignorant.

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Sluj

15.3.2019 05:50:22

Vybíráme z Bazaru

Space Base + The Emergence of Shy Pluto
Space Base + The Emergence of Shy Pluto
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas