Tipy na sólo hru

Ačkoliv mám několik herních skupin, k hraní se sejdeme většinou pouze jednou až dvakrát týdně. A jelikož jsem ochotný hraním deskovek trávit většinu volného času a jelikož se množství her, které jdou hrát pouze v jednom, značně rozrůstá, rozhodl jsem se, že se v novém roce pustím ve větší míře do sólo hraní. Tomuto způsobu hraní jsem se až na drobné výjimky (Detektiv, Sherlock Holmes) nikdy nevěnoval, proto bych chtěl požádat o tipy na hru vhodnou pro hraní v jednom. Pro takovou hru mám ovšem několik podmínek, na kterých zkrátka trvám.

1. Hra v základu musí stát maximálně 2000 Kč. To je moje psychologická hranice. Víc za jednu hru odmítám zaplatit. Nevadí mi ovšem dát přes 2000 za Mage Knight: Ultimátní edici, protože tady se jedná o základní hru a tři rozšíření.

2. Hra musí být bez problémů sehnatelná v České republice. Nechci žádné tipy na Kickstarter exclusive záležitosti, ani tipy na hry, které se dají sehnat pouze na zdejším bazaru. Zkrátka pište prosím jenom hry, které se dají běžně sehnat v českých e-shopech.

3. Nezáleží mi, jestli hra bude v češtině nebo v angličtině. Ale pokud neexistuje česká verze pravidel, musí být pravidla pochopitelná. Mám špatnou zkušenost s Gloom of Kilforth, kterou jsem podle pravidel nedokázal rozběhnout.

4. Nesmí se jednat ani o wargame, ani o LCG. Wargame hry jsou na mě moc složité a LCG odmítám "živit".

5. Pokud je ve hře aplikace, musí se jednat pouze o doplněk, ne o většinovou část hry. Např. Panství hrůzy a Chronicles of Crime jsou pro mě počítačové hry a já hledám deskovky.

6. Nepište prosím kooperativní dungeon crawlery. Ačkoliv jsem si původně myslel, že to bude můj nejoblíbenější žánr, po pár vyzkoušených hrách jsem je začal celkem solidně nesnášet. Dále prosím nepište Scythe a Mars: Terraformaci. Tyhle hry mě neoslovily ani při hraní ve více lidech. A nepište ani Fallout a Discover, kde jsem po pár videích došel k názoru, že tyhle hry hrát nechci.

Jinak můžete psát ameritrashe i eura, hry krátké i dlouhé, jednoduché i složité.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.
16.12.2018 11:49:10

Cokoliv, co má razítko Automa Factory
Všechny hry, které mají sólo mod od Automa Factory (Morten Monrad Pedersen) stojí za to:
https://stonemaiergames.com/about/morten-monrad-pedersen/

Scythe, Viticulture, Between Two Cities. Pěkná sólovka je třeba taky Onirim...

16.12.2018 12:01:50

solo
za mna Spirit Island - ovladas sam tolko spiritov, kolko uhras kym nezavaris mozog :)
a Robinson Crusoe

este je mozno aj This War of Mine, ale to Ti poviem az po jeziskovi :]

uvedene hry su cenou okolo 2 litrov
Spirit Island z tychto dvoch vitazi znovuhratelnostou, aspon podla mna

pripadne male hry: Palm Island, mozno Friday

16.12.2018 12:28:24

solo
- Pandemic: The Fall of Rome (doporučuji, má přímo pravidla
pro 1 hráče)
- Lost Expedition
- Grizzled + rozšíření
- This War of Mine


16.12.2018 13:19:46

TWoM
Určitě This War of Mine.

16.12.2018 13:27:12

Malé velké galaxie, Neanderthal: Lovci mamutů
Malé velké galaxie
Je to můj suverénně nejhranější soliter. Svižné rychle odehrané.

Neanderthal: Lovci mamutů
pokud chceš něco delšího a komplexnějšího, tak toto též nezklame.


Obecně u solitérních her nemám rád když se dlouho chystají, zde tento problém není, během minuty je hra na stoje a jde se hrát.

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Sluj

16.12.2018 13:42:54 | Upraveno autorem (porovnej)

solo
Tak určitě This War of Mine, na rozdíl od ostatních sólo her, které jsou určeny pro xy hráčů a potom se přemýšlí, jak je udělat i pro jednoho, je tohle naopak solitér přizpůsobený tomu, kdyby si chtělo zahrát víc lidí. Příběhově hodně husté, herně není moc co vytknout.
Hodně dobře zpracovaná hra i pro sólo pacienta je Neanderthal, jak už tady padlo, ale zrovna tak se dají i další Eklundovky jako jsou Bios: Genesis a Megafauna.
Pokud ti nevadí hrát trošku schizofrenicky za více postav, tak Eldritch horror taky občas vytáhnu, když není po ruce žádný spoluhráč.
A z posledních kousků můžu určitě doporučit sólo mód u Anachrony. Ono to nevypadá, ale ten chrononaut není zas tak snadnej soupeř...

16.12.2018 17:12:01

...

Robinson Crusoe

16.12.2018 18:15:38

This War of Mine
Tato hra pro mě bohužel nepřipadá v úvahu. Sice jí má můj spoluhráč a nejspíš by nebyl problém si jí od něj půjčit, ale já mám s touto hrou jiný problém. Na mě je až moc depresivní.

Tím nemyslím příběhy (i když ty umí být taky pěkně brutální), ale spíš mi vadí to, že po tříhodinovém hraní lze prohrát jen kvůli tomu, že se sejde pár nepříznivých karet a pár špatných hodů kostkou. Přesně to se nám stalo při mé první a zatím i poslední hře. A spoluhráč mi říkal, že tuto hru hráli s přítelkyní šestkrát a zatím mají bilanci 0:6. A to si prý byli minimálně dvakrát jistí, že tentokrát to už musí vyjít. A mimochodem prakticky stejně dopadly i tři kompletní gameplay videa, která jsem viděl na YouTube.

Já se chci hrou spíš bavit, proto This War of Mine nechci.

Jinak Robinsona i Malé velké galaxie mám a obojí mám v plánu vyzkoušet sólo. Hry od Eklunda pro mě asi nebudou to pravé. Už dříve jsem si stáhnul pár pravidel od Eklundových her a tohle je na mě už moc složité. Možná, že kdybych to viděl naživo, tak by se ukázalo, že to není tak hrozné, ale naučit se některou z jeho her čistě z pravidel mi připadá skoro nemožné.

Edit: A ještě jednou opakuji, nepište prosím Scythe. Vím, že to většině z vás připadá neuvěřitelné, ale existují i jedinci, kteří si myslí, že ta hra je nadhocená a nemají ji rádi. A já se mezi tyto jedince rozhodně řadím.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

16.12.2018 18:35:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Nemo's War: Second Edition
Perfektní hra pro jednoho hráče.

16.12.2018 18:39:52

solo
ano, aj Robinson vie byt neskutocne kruta hra :]

Aj ked s nou mam winrate mozno 20%, aj tak ma neprestava ta vyzva lakat a hrat to znova

16.12.2018 18:59:42

Sólo hráč
Hraju sólo hodně a odpovídá tomu i má malá sbírka.
Letos pro mě byla příjemným překvapením vyloženě solitér záležitost The Cards of Cthulhu.
Ne, že bych byl milovníkem tohoto tématu, ale zkusil jsem a nelituju. Je to krátké, se super rychlým setupem.

Další z mých letošních objevů na sólo hraní jsou coop Shadowrift 2. edice, Chronicles of Frost (odlehčený a rychlejší Mage Knight se sólo modem) a Dark Gothic (sólo, coop, PvP).

16.12.2018 19:40:35 | Upraveno autorem (porovnej)

enzo
Díky za tipy a rozšíření obzorů. Kromě Shadowrift jsem ani jednu z těch her neznal, ale všechny vypadají zajímavě.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

16.12.2018 19:56:05

Lewis & Clark: Cesta na severozápad
Mě vcelku bavilo solo hraní hry Lewis & Clark: Cesta na severozápad, závod s Alexandrem Mackenziem byl až překvapivě chytlavý...

16.12.2018 21:38:05

Solo

Zdravim Ta, tipov by som mal viacero, kedze sam som solo hrac "z nezbytnosti" :), takze chapem potrebu vyplnit volny cas hranim a kvalitnym hranim...
Zatial som sa nespecializoval na vyhladavania drahsich -krabicovych hier pre jedneho, ale zhanal som na BGG takzvane PnP ktore by mohli stat za to a niekolko som skutocne nasiel, aj ked to chcelo viac hodin stravit vyrobou - a az na vynimky to boli hry, ktore sa dali odohrat za 5 az 20 minut...aj ja som sa teda potesil par tipom z tohto fora...
Ak Ti nevadi anglina a trochu vystrihovania a lepenia, tak mam par tipov (v Tvojich podmienkach nestoji, ze nechces tento typ hier)...
Pre rychle a skvele znovuhratelne hranie odporucam Orchard, Maquis, Sprawlopolis,
..
Ak nahodou vlastnis Taluvu (uz nie je tak.jednoducho zohnatelna), mam k nej skvely soliter variant, ktory je podla mna lepsi nez zakladna hra a s danymi komponentami vytvori nieco krasne aj na pohlad..

17.12.2018 07:36:52

DC

Solo hra
Temer vsechny od uweho rosenbergera. Doporucuji a feast for odin nebo pole arle.

17.12.2018 07:53:16

DC
A Feast for Odin do 2000 Kč?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

17.12.2018 08:53:00

Eolair
Díky za tipy. P'n'P hry pro mě bohužel nepřicházejí v úvahu, protože nemám tiskárnu.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

17.12.2018 09:05:35

Solitérní hraní
Na BGG lze najít sólo varianty pro některé hry, které pravidla pro jednoho hráče v základu neobsahují, případně si je můžeš vymyslet. Takto jsem hrál např. Terra Mysticu, Lorenzo il Magnifico či 18CZ.
Případně koukni, jestli ke tvým hrám není k dispozici rozšíření, které partii jednoho hráče umožňují (Port Royal). Tak můžeš hru pro jednoho získat lacino.

Že tě nějaké hry nebaví se spoluhráči, nemusí znamenat, že tě nemůže oslovit v solitéru. Pro mě jsou takovým příkladem Settlers: Zrod impéria, Robinson Crusoe ve dvou nebo právě ten Mars: Teraformace. Samotného mě baví, ale ve více hráčích bych po nich nesáhl. Naopak Megafauna mě samotného vůbec nezaujala, i když ve více hráčích je skvělá.

Neanderthal momentálně není dostupný, dá se předobjednat. V sólu to není dlouhá hra (při hraní za jeden druh jsem se dostával pod 20 min, při hře za všechny tři druhy najednou partie trvala kolem 45 min).
Je pravda, že jeho rozchození z pravidel je o dost náročnější než u mainstreamových her, ale po jejich ovládnutí je hraní snadné – podle mě máš ve sbírce na ZH výrazně obtížnější kousky.

17.12.2018 10:18:03

jenikkozak
Já bych po Marsu nesáhl ani v sólo variantě, protože se mi nelíbí téma a nesedly mi ani mechaniky. Z důvodu mě nesedícího tématu nepřipadá v úvahu třeba ani Spirit Island.

Jinak o tom, že dost her, které mám ve sbírce, nabízí i sólo variantu, samozřejmě vím. Projel jsem si komplet celou svojí sbírku a podíval jsem se, jestli je daná hra i pro jednoho hráče. Dále jsem se podíval i na každé rozšíření, které mám, jestli tuto variantu nepřidává. A nakonec jsem prohledal i BGG, abych si zjistil, jestli není nějaká neoficiální varianta pro jednoho a jaké jsou na ní názory.

Já chci si touto formou co nejvíce rozšířit obzory. A zatím se to daří. Třeba enzo vyjmenoval několik zajímavých her, o jejichž existenci jsem neměl ani tušení.

Každopádně i nadále děkuji všem za všechny tipy.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

17.12.2018 10:43:03

Za mě (při vynechání LCG Pán prstenů):
Sherlock Holmes Consulting Detective, Onirim a Spirit Island; plus Patchwork, ale tam se musí buďto pokoutně či za 2 eura z Německa, objednat balíček karet, umožňující sólu hru. Poté ještě Viticulture s Tuscany, ale to se zdá aktuálně nesehnatelné.

17.12.2018 16:40:53 | Upraveno autorem (porovnej)

solo

Eldritch Horror, Pandemic Legacy a napr aj SeaFall som dohral solo ked' sa to nikomu nechcelo hrať. Príbeh bol zaujímavý a za jednotlivé postavy som sa rozhodoval podľa flavor textu na doskách postáv. /Taký roleplay :D/

17.12.2018 16:50:19

Aeon's end
Tady to snad nikdo nehraje, kdyz jeste nikdo nezminil tak zasadni solo hru. Koupil jsem v lednu na zkousku a uplne mi vysala volny cas. V rychlem sledu jsem nakoupil dalsi zaklad War Eternal a dve mala rozsireni a momentalne jeste jedno male na ceste. Uz jsem stihl zahrat zhruba stovku her a neprestava me bavit. Suverenne nejlepsi solo hra za posledni rok.

17.12.2018 19:05:51

solo
Za mne karetka.. Dobyvatele vesmíru + rozšíření Race for the Galaxy: The Gathering Storm

17.12.2018 19:55:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Hellas vs Scythe
Zdravím, abych nemusel zakládat nové téma,tak se zeptám tady. Kterou z těchto her byste si vybrali na sólo hraní. Scythe nebo Lords of Hellas? Díky

5.1.2019 10:44:43

Sási

Mám obě a řekl bych ,že Scythe je o dost lepší jak v sólo ,tak ve více hráčích.Ale je to můj subjektivní názor.

5.1.2019 15:08:05

Vybíráme z Bazaru

Volfyirion Dragon miniature (Kickstarter)
Volfyirion Dragon miniature (Kickstarter)
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas