Tip na vědomostní hru


Ahoj, blíží se nám Vánoce a já dostal paradoxně velmi obtížný úkol. Ačkoli se neskromně považuji za poměrně zběhlého ve světě seriózních deskových her, dostal jsem za úkol vybrat mamince přítelkyně hru... vědomostní.

Snažil jsem se to zahrát na kvalitu a doporučit Na Křídlech nebo alespoň Krycí jména, bohužel to ale musí být hra, u které se nemusí strategicky ani takticky přemýšlet, dá se u ní pít víno a povídat si o jiných věcech (takže se nesoustředit jen na hru), nesmí mít moc malá písmenka (takže Desítka je asi mimo hru) a musí být dobře hratelná i ve dvou.

Upřímně jsem dost v háji a nevím, co s tím. Vodítkem by tedy mohly být hry vědomostní, ale to je pro mě terra incognita. Koukal jsem na Timeline, ale raději než více malých krabiček bych chtěl jednu větší (jakmile jsem zabrouzdal k iKnow a nebyl schopen objektivně určit, zdali je dle popisu dobrá nebo ne, vzdal jsem to a raději se rozhodl zeptat se zde).

Moc děkuji!

tl;dr vědomostní hra hratelná dobře i ve dvou
29.11.2019 10:19:42

Desítku
Dal bych Desítku a přibalil bych 2x Lupu...
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

29.11.2019 10:43:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Těžké podmínky :D
Co třeba Česko/Evropa? To ani tak strategické není, jen brouzdáte pajdulákem po tématech. :D

29.11.2019 11:15:34

Vědomostní hry
Za nejlepší současnou vědomostní hru považuju Desítku. Zajímavé otázky i herní princip, kdy můžu zkoušet hádat dál, ale při špatné odpovědi, ztracím všechny body za kolo.

Hezká je i Země, kde se třeba tipuje, zda je odpověd v řádu desítek, stovek, tísíců apod. nebo na jaké části se to nachází. Zároveň soupeři mohou tipovat vedle vašich odpovědí za menší body.

Iknow se mi taky líbí, ale to není pro dva.

Případně jdou sehnat varianty Česka jako třeba Staré filmy, pokud znáš záliby dané osoby.

29.11.2019 11:56:02

Tipni si

a co tohle? Zkušenosti s tím nemám, znám z doslechu a všichni si to pochvalují.

29.11.2019 12:21:38

můj tip
- Vědomostní pexeso: Zvířecí Nej (nebo jiná kategorie)
- Všechny divy světa
(mám objednáno po stromeček :)

nebo
Timeline: Česko/Slovensko

Myslím, že to není nic náročné a snad se při tom dá i něco nového dozvědět nebo naučit...

* * * * *
Board games klub, Trenčín

29.11.2019 12:36:28

Vedomostni hry
Vedomostnich her mam hromadu, takze se tu muzu erudovane vyjadrit :). Vseobecne s malymi pismeny bude problem, protoze vetsina her ma na jedne karticce vice otazek malym pismem.

Jak bylo napsano nize, top je momentalne urcite Desitka (Desitka Cesko mi prijde paradoxne tezsi). Ve dvou-trech hracich nejlepsi. Ve 4 uz se k tobe dostane podruhe otazka s vetsinou vyzobanych odpovedi, takze body pribyvaji pomalu. Pismena otazek velka, moznosti mensi. Strategie na vedomostni hru slusna.

Cesko, Slovensko, Evropa, Svet, Cesky film, Ceska hudba atp.
jsou v pohode hratelne v jakemkoliv poctu - pismena miniaturni. Strategie krom cesty k finalove otazce zadna.

iKnow - ve dvou se hrat da, 3-4 lepsi. Patri k tezsim kouskum, jelikoz dostavas postupne celkem 3 indicie ke spravne odpovedi (treba slavny vynalezce). Na prvni uhodnes vyjimecne, na druhou tak 30% a zbytek az na tu treti (samozrejme zalezi na znalostech a vseobecnem prehledu hracu). Pismenka mala, strategie jen o sazeni na souperuv uspech/neuspech.

Tipni si - ve dvou se to asi hrat da, ale vymysleno je to od tri hracu. Odpoved vetsinou nevis presne, ale spravny odhad je cesta k vitezstvi + sazeni na ostatni. Pismenka o neco malo vetsi nez v Cesko a spol.

Zpatky do lavic - v pohode hratelne v jakemkoliv poctu. O prestavce (mezi koly) muzes hrat karty, ktere te v nasledujicim kole zvyhodni (zlepsi si znamku o 1 atp.) Na konci ti zbyde vyplnene vysvedceni. Prijemna vec, pismenka jako ostatni.

Hospodsky kviz - kooperativni, takze cteni otazek muze obstarat lepe vidici spoluhrac. Odpovidate vsichni hromadne na 6 otazek v kazdem kole, souperem je vam sama hra (posouva figurku jednoduchym mechanizmem) a jde o to, kdo se dostane driv do cile (spravne odpovedi znamenaji vetsi posun).

A-Z kviz - vicemene stejne jako v TV (bez bankomatu na konci :)). Obtiznost otazek subjektivne vyssi. Strategie asi nejvic.

Fauna/Zeme - neni treba nic cist, staci znat mapu sveta. Tipovacky co se kde vyskytuje, kolik to meri/vazi atp.

Jedina hra, kde je odpoved na te same strane jako otazka je iKnow, zbytek her ma odpovedi na druhe strane karet, takze to vlastne dotycny slabozraky jedinec ani cist nemusi, kdyz to precte nekdo jiny...

Tak snad ti to pomuze vybrat to prave...

29.11.2019 13:06:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Poděkování
Děkuji moc za všechny tipy a pomoc s výběrem. Nakonec to bude Desítka + Telepatie (není vědomostní, ale protlačila si to přítelkyně :D).

Ještě jednou díky (:

2.12.2019 10:22:32

Vybíráme z Bazaru

Marvel champions The Mad Titan's Shadow velke rozs
Marvel champions The Mad Titan's Shadow velke rozs
Akt. cena: 780 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas