Terra Mystica vs. Through the Ages: A New Story of Civilization

Ahoj všichni, mám poměrně hodně zkušeností s hraním her i složitějšího charakteru (např. GoT Board Game), ani jednu ze zmíněných her (Terra Mystica, Through the Ages) jsem však dosud nehrál. Rád bych si jednu z těchto her zakoupil, váhám však, do které z nich mám jít. Má někdo četné zkušenosti s oběma? A pokud ano, kterou byste mi poradili? Předem děkuji!
31.7.2018 17:10:56

Srovnání?
Já bych tyto hry vůbec nesrovnával. Jsou to obě úplně jiné hry. Osobně mám velké zkušenosti s Terra Mystikou a po prvním zahrání jsem si tuto hru zamiloval.

Herní mechanika funguje, jsou ve hře velké strategické rozhodnutí, krásně propracovaný systém "resource management". Funkce teraformace krajiny je velmi svěží. Ve hře je několik frakcí, za které je možné hrát a každá rasa nabízí jiné strategické možnosti.

Ale počítej, že Terra Mystika je docela složitější a komplexní euro hra. Na BGG hodnota obtížnosti 4,09/5.

Nicméně o kvalitě této hry svědčí i dlouhodobé umístění hry na BGG v TOP 10

Oproti tomu Through the Ages: A New Story of Civilization mě nikdy nezaujala natolik, abych si ji zakoupil (i když je to jistě také dobrá hra)...u této hry jakožto budovatelské strategie já osobně postrádám herní plán a nakonec jsem raději zakoupil Sid´Meyer Civilizaci, která je levnější a také v CZ.

31.7.2018 17:37:26 | Upraveno autorem (porovnej)

TtA
je myslim si vynikajuca hra

31.7.2018 17:50:17

Srovnání
Mám obě hry. Nemají moc společných prvků, moc se srovnávat nedají. Osobně jednoznačně vyhrává TTA. Mystica je podle mě taková suchá až abstraktní. Jednoduchá pravidla, lehká na pochopení jsou plusem. TTA je pravidlově mnohem složitější, protože ta hra nabízí mnohem více. Musíte se starat o těžbu, o lidi, o jidlo, o práci. Jak něco není tak je zle. Civilizace se rozvíjí, každý hráč většinou jiným směrem. Buduje se armáda, dobívají se uzemí, uzavírají mírové smlouvy, obchodní atd atd. Je toho opravdu hodně. Když se ve skupině zeptám jestli Mysticu nebo TTA, tak jednoznačně vítězí TTA. Nechci říct že Mystica je špatná. To vůbec ne, ale nenabídne takový zážitek.

Pro začátečníka bych volil Mysticu pro pokročilého hráče TTA.

31.7.2018 18:19:24

terra
jednoznacne Terra a ked si kupis aj rozsirenie, prekona aj Gaia Project.

31.7.2018 19:47:31

Tta
Za me urcite tta.
Za me nejlepsi civilizacni hra kdyz beru v potaz narocnost pravidel, herni dobu, komplexitu a zabavnost.

Terru jsem nehral, ale hral jsem gaiu a docela jsem se nudil. Bylo to ale hlavne kvuli mechanismum ktere nedavali v tom scifi prostredi smysl. Verim ze terra bude v tomhle lepsi.

Ale jak psali nize. Jsou to dve upne jine hry. Pokud hledas komplexnejsi, civilizacni hru se zamerenim na mikromanagement mesta (rozdil oproti "makromanagementu" na mape jako u civky od ffg) tak zvol tta.
Pokud hledas nejakou strategickou bodovaci area control eurovku., tak zvol terru.

Anebo vis co. Porid si obe a pravdepodobne litovat nebudes :)

31.7.2018 19:59:57

civka

máme obě, ale TTA máme v top 3, jen bacha u obojího jsou dost náročná pravidla, u civky jsme to odladili až po cca 10 hrách a následném čtení pravidel, Terru nás učili na conu
ale rozhodně TTA má lepší atmosféru, jde toho víc vymyslet,...

31.7.2018 21:00:07

tta ....
je taková hmatatelnější. Bližší. Než terru, spíš si zahrajeme trajana. Terra drhne, jak je "suchá". A to se počítám mezi eurovkáře kovaný.
Ale proti gustu, žádný dišputát.

31.7.2018 22:19:48

.
Obojí má svoje, TtA bude určitě líp fungovat v menším počtu, Terra má zas výhodu, že není tak konfliktní (s výjimkou vytlačování se z území). Znovuhratelnost určitě výborná u obojího, naučení bude určitě trvat déle u TtA a i herní doba bude minimálně zpočátku delší. Výhodou Terry je jistá asymetrie ras, zatímco u TtA určuje herní styl spíše to, k jakým kartám se hráč dostane.
Jak už zaznělo, pro spíše začátečníky z těchhle dvou vybrat Terru, pokud chcete zakousnout zuby do něčeho drsnějšího, pak TtA.

31.7.2018 23:32:47 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Stejne jako mnozi pode mnou, i my mame doma obe hry a hravame je. Zaznelo tady dost relevantnich argumentu, zkusim jeste najit dalsi.

U TtA nezapomen, ze je to tez karetni hra se skrytou nahodnou informaci, a proto je v ni behem partie urcity podil nahody. A obcas te to muze pojet, s tim je treba se smirit. V TM je naopak vsechno zname predem, takze jsou to vic takove sachy.

Jestli chces oterstovat mechanismy, zkus si vyzkouset obe hry online (treba na boargamearene jsou obe, i kdyz tam je jen starsi TtA, nove TtA je jen lehka uprava stareho).

Osobne mam rad obe hry asi stejne.

1.8.2018 02:59:15

TtA
Pokud koketuješ s TtA, dost doporučuji si ji zahrát na počítači či tabletu/telefonu. Appka obsahuje komplexní tutorial a hru se tak naučíš mnohem snáze, než kdyby ses prokousával pravidly.

Jinak za mne ideál pořídit do sbírky obě hry, které sis vyhlédl. Jen možná místo TM bych dal osobně přednost Gaia Project.
________________________________
Šéfredaktor Deskofobie, čaroděj v CGE.

1.8.2018 03:28:51

TtA
Za mne Through the Ages. Navíc má skvělou aplikaci na PC (přes Steam) a na Android/iOS, kde hra vypadá vlastně úplně stejně jako stolní verze, ale oproti té stolní umí pravidla vysvětlit naprosto skvělým jednoduchým způsobem (v aplikaci se hru naučíš a pochopíš do 5ti minut, pomocí pravidel, která má dva sešity, to trvá o dost déle).

7.8.2018 10:27:42

Vybíráme z Bazaru

Lancaster + rozšíření The New Laws
Lancaster + rozšíření The New Laws
Akt. cena: 650 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas