Teburu - CMON a budoucnost deskových her

Ten, kdo odebírá youtube kanál CMON tak si určitě všiml, prezentované novinky Teburu, odkaz na video:
https://www.youtube.com/watch?v=cDBm3OzOSsA&t=0s

Zajímalo by mě, co si o tom zdejší komunita myslí? Je toto opravdu budoucnoust deskových her? Změní se deskové hry na "digitálně stolní hry"? Je toto směr, který se časem může stát majoritní? Jak se vám to líbí?

Mně osobně to přijde zajímavé, líbí se propojení elektroniky s klasickou dekovou hrou, ale ne tímto způsobem. Nechci místo desek hráče používat mobilní telefón, nechci mít připojenou herní desku do elektriky, nechci mít v hrací kostce baterku :-).

Já osobně bych preferoval jiný směr. Líbí se legacy hry, skryté informace, otvírání krabiček, rozlepování obálek, personalizace deskovky. Líbí se mi postupné odhalování tajemství a příběhů. Mám rád kompetetivní hry, multiplayer a živí svět. A tady si dovedu představit to propojení s elektronikou.

Představte si, že hrajete vaší oblíbenou deskovku typu dungeon crawl s vaší herní skupinou 4 hráčů. Procházíte jeskyní, odhalujte postupně scénář a narazíte na nějaké skryté tajemství s kódem, ten kód zadáte do tabletu, třeba na nějaký web a přečtete si kus dalšího příběhu. Nic převratného. Ale představte si situaci, že ten kus dalšího příběhu tam zanechala jiná herní skupina, která hrála stejnou deskovku jako vy. V podobném obýváku, u podobného stolu jako vy právě sedíte. Živí hráči. Zkuste si představit, že hrajete deskovku v živém světě, kde se pohybuje více podobných herních skupin a příběhy, které zažíváte mají vliv na ostatní herní skupiny. Nosím v sobě tuhle myšlenku už hodně dlouho. Asi by se to dalo přirovnat jako k MMORPG ve světě počítačových her. Večer se sejdete s vaší oblíbenou herní skupinou, přečtete si nějaké novinky z herního světa. Zjistíte třeba, že skupina dobrodruhů z Přerova přemohla draka v jeskyni, kterého se vám včera nepodařilo porazit. Hmm paráda a quest je pryč. Dále zjistíte, že jiná skupinka z Berouna byla zajatá temnými elfy. Paráda = nový quest. Takže se rozhodnete, že tento večer investujte svůj čas do jejich záchrany, protože je to ta stejná skupina, která vám před měsícem pomohla se vypořádat se skupinkou banditů. A tak dále.

Směr, který by se mi líbil: díky elektronice (internet, mobil, tablet, web, qr kódy atd.) propojit do jednoho živoucího světa jednotlivé herní skupiny, které hrají stejnou deskovku ve stejný čas.

Jakou budoucnost v deskoherním světě si přejte vy?
19.7.2019 08:57:29 | Upraveno autorem (porovnej)

PC
Na PC kdysi vysla indie hra s timto napadem. Byl to dungeon crawl a ze zacatku moc nedavalo smysl, co se tam deje. V prubehu ale hrac zjistil, ze jeho pocinani a rozhodnuti se zaznamenavaji a jeho pruchod hrou ovlivni, jaka bude hra pro jineho hrace. Na konci se dal nechat nejaky kratky vzkaz. Podobne konci Subnautica. Kdyz hru dohrajete a odletate z planety, muzete nejake svoje veci nechat v jakesi cerne skrince a tu potom muze nekdo dalsi objevit ve hre mezi troskami.
Koncept je to rozhodne paradni.

19.7.2019 10:31:08

Uz moc, hodne ulet
Toto je na mna už moc, az hodne cez ciaru. Samá elektronika, baterky, magnety a pod. somariny. Na mna je uz moc aplikacia v telefone :D a to už pre mna SKUTOČNÁ deskovka nie je . Deskovka je pre mna symbolom old schoolu, nieco co mi v dnesnej dobe, mobilov, tabletov, chipov a internetu pripomina, ze sa dá stale sadnut si s priatelmi a rodinou za stôl, a vdaka kusu kartónu, figurkam, kartám, a drevenym zetónom sa dá zahrať, zabavit, zasmiat a tráviť spolocný čas. To co je vo videu, pre mna deskovkou vôbec nie je. Je to moj osobný pocit a môj názor-ja to tak proste mám. Deskovka je pre mna možnost, aspon na chvíľu si oddychnuť si od dnesnej uponáhlanej doby a neriešit mobil, internet, ťukanie a čumenie do dispeja a vsetky výdobytky dnešnej modernej techniky ovplyvňujúce náš život. Vrátiť sa proste myslou do dectva, keď sme hrávali clovece nezlob sa a scrabble. Keby som mal chciet nieco ako je vo videu, tak si uz radsej sadnem za pc, mám to x krat lacnejsie a dá mi to x krat lepsi pocit. Tákéto veci podla mna podstatu deskoviek degradujú úplne na 0. A ja sa len modlím, aby deskovky nesli týmto smerom. Ak aj áno, kedže dobu nezastavíš, tak že sa nájde stále dosť lúdí, ktorý budú robiť staré, dobre a kvalitné deskovky, kde mi stací herný plán, pár kariet, drevených žetónkov ci pár plastovych figuriek, bez nutnusti cumenia do mobilu, tukania do tabletu ci nebodaj baterke v hracej kocke :D , lebo toho mám dosť za den aj bez deskoviek ... Deskovka je pre mna symbolom si oddýchnuť práve od takýchto vecí.

Ps: Ked som videl ten čip a baterku v hracej kocke, tak som si pomyslel, ze im musí už ozaj j...ť , nehovoriac o tom ako je to symetrickostou tej kocky a náhodou na aku stranu padá, kedze ma v sebe také somariny aké má, ktoré to určite ovplivnujú. Je to vôbec deskovka? Pre mna zdaleka nie...

19.7.2019 11:04:39 | Upraveno autorem (porovnej)

ruy

hm

toto nieje doskovka

19.7.2019 11:11:26

:)
V deskových hrách je konkurence, která dorostla do absurdních rozměrů. Jen těch KS kampaní a jejich cenová hladina, pokud se nová deskovka nechytí za pár týdnů, tak vydavatel ji může odepsat. CMON se nebude dívat na to jak mu ostatní ukrajují krajíc.

Takže se nedivím, že investuje energii a prostředky do něčeho takového namísto další kampaně, protože v běhu na dlouhou trat se podle mně klasický prodejní model může ukázat jako neudržitelný, prostě ta vaše nová krabice na krámě sedí vedle čím dál tím většího počtu obdobných krabic. A pokud někdo přijde s něčím neotřelým a chytí se to, tak zpravidla v konkurenci zvítězí. Tohle mi přijde jako super nápad k nalákání šermířů s tablety k deskovým hrám.

Když jsem poprvé viděl mazací LCD televize, jak se spousta lidí zbavuje televizorů s ostrým obrazem, aby měli televizor s co nejmenší hloubkou, tak jsem si tukal na čelo. Dnes ji máme doma také, za zlomek ceny, s ostrým obrazem a s úplně jinými parametry. Někdo ten vývoj zafinancovat musí.

Takže jim přeji úspěch, ale na až takový, aby vytlačili klasické deskovky. Ale beru to jako projev pokroku, doufám, že vedlejším efektem budou věci, které by pomohly v klasických deskovkách.

Např. úplně nechápu klasická tištěná pravidla, které mají desítky stran a online v pdf. Proč proboha ta online pravidla nemívají prokliky na videa s příklady nebo do jiných pasáží pravidel. Obdobně si dovedu představit, že mi hra příběhovou pasáž odříká a v tom mluveném textu bude schovaná hádanka apod.

Dovedu si představit i situaci, kdy může být levnější vytvořit něco takového, přinutit to lidi koupit a plnit to digitálním obsahem bez nutnosti vyrábět fyzické komponenty.

Jo a dneska si jdu pro svůj první dotykový mobil, doteď jsem míval tlačítkový, krom služebního, a měnil jej jednou za 5+ let. Holt manželka chce foták kvůli dětem, občas se fakt potřebujete dostat online kvůli spoji vlaku, zvednout si limit na platební kartě apod.

Takže se snažím netukat si na čelo jako u těch mazacích lcd, jednou to k něčemu bude a nevnímám to negativně. Hry typu deskový x-com budou jednou citovány v nostalgických článcích, v takových těch pasážích, které tam jsou aby autor natáhl text, jinak si na ně nikdo ani nevzpomene. Ono nám už nemálo deskových her přetéká do digitální verze, ale jak moc je to celkově úspěšné netuším.

19.7.2019 11:31:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Optimální využití appky
V Alchymistech je podle mě perfektní využití aplikace na mechaniku - vyhodnocení lektvarů ze smíchaných přísad, kterou sice může dělat některý z hráčů, ale mohl by dělat jen tohle a nic jiného a to by pro něj byla sakra nudná hra. Aplikace nijak hru neřídí, nezasahuje do ní, je minimalistická, ale hodně nápomocná. Další přijatelný způsob je u chystaného Letter Jamu (pokud se od Vánoc v tomto ohledu nic nezměnilo), kde má aplikace pomoci při setupu hry, ale při samotném hraní se nepoužívá.

Mám rád Panství hrůzy a rád si i zahraji Descent s aplikací. Ale je fakt otravné, když každou chvíli musím do aplikace něco ťukat, při objevení nové místnosti si připadám jako u hraní Diabla, kdy každý jednotlivý objevený žeton musím několikrát odklikat. Nejen, že to zdržuje celkové hraní, ale i atmosféra se v takových chvílích vytrácí. Myslím, že to šlo vyřešit elegantněji.

19.7.2019 11:57:22

:)
Fazul:
Mansions of Madness je moc pěkný příklad. První edice setup trvající hodinu, druhá edice aplikace s mouchami. Ono to ještě nějakou dobu potrvá, než sami naznáme, že nikoho nebaví složitě a zdlouhavě manipulovat se stovkami komponent, hledat je, třídit apod. a u něčeho to opravdu je přínosem a není to jen samoúčelné proto aby se to lépe prodávalo nebo aby autoři více vydělali. Aneb buď mohu mít stovky karet jako u chystaného Solomona Kanea, nebo jednu knížku jako u this war of mine.

19.7.2019 12:03:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Ale proc ne...
Pokud to bude lidi bavit... neni to deskovka ale spolecenska hra urcite ano... osobne me aplikace ve hrach nevadi a paradoxne tohle by to vejrani do tabletu mohlo odbourat :-)

..Deskovky Teplice..

19.7.2019 12:04:27

Teburu
Jestli to Teburu bude pouze ta očipovaná deska s kostkama, tak jako zásadní problém vidím potřebu kompatibilních zařízení ke hraní. Tedy aby všichni hráči měli ve chvíli, kdy se rozhodnu tuto hru hrát, kompatibilní mobil s nainstalovanou aplikací, který vydrží několik hodin hry a zároveň aby byl k dispozici tablet nebo PC s nainstalovaným softwarem atd. O baterkách v kostkách nemluvě, to raději měli udělat tak, aby se házeli na tu desku a ta poznala, jak leží, než nějaký nesmyslný bezdrátový přenos (budou kostky bez symbolů nebo na každou hru jiné?).
Úplně vidím scénu s deskoherního klubu: "Tak co dneska zahrajem?", "Tohle ne, to nemám nainstalované, tohle taky ne, to mi nejede, tohle nemáme na tabletu, máš poslední verzi tady toho, ne, tak to taky ne, máme každý jinou verzi" :-)

Ale jinak jako hračka to může být velmi zábavné s těmi zvuky, střelbou, vyprávěním apod. kdy hráč nemusí nic řešit, počítat nad ničím uvažovat, jen se akčně bavit.

Hodně se řeší, co je vlastně ještě desková hra a co už elektronická. Osobně považuji za deskovou hru takovou hru, kde hráči (alespoň dungeon master) znají všechna pravidla a mechaniky hry a hru hrají tak, že tyto mechaniky vědomě využívají (tzn. vědí, co mají hodit na kostce, jak se vyhodnotí jaký test, jak pohyb, co ho ovlivňuje, kolik má co energie, kolik co stojí apod.). A pokud jsou ve hře hráčům neznámé mechaniky, které si sama vyhodnocuje aplikace (PC hra), tak už se jedná o elektronickou hru.

22.7.2019 10:30:07

Teburu

Svojím spôsobom mi to príde ako zaujímavý nápad, isto by sa na tom dala vymyslieť vynikajúca hra. Miesto na trhu isto má a keď sa mu zadarí, prečo nie.

Ale stopercentne toto zariadenie nie je pre mňa. Pri stolnej hre chcem v prvom rade hmatateľný analógový, skrátka "starý dobrý" zážitok. Mobil či iná elektronika pri stole ma dokážu vytočiť (iná vec sú hry ako XCOM).

Okrem toho, pri Teburu mi napadá kopec problémov, ktoré by mi zážitok pokazili. Ak sa pokazí čo i len jedna súčiastka, budem môcť hrať? Budem musieť čakať na záplaty a aktualizácie? Čo problémy s pripojením? Ako často budem musieť nabíjať? Čo zase inštalovať? atď. Toto nechcem od stolnej hry.

22.7.2019 11:34:47

juuu
Zajímavá a určitě nevyhnutelná elektronická evoluce deskových her. Takže nic pro mne:) Jako JAHMANsvk, deskovky hraju rád i proto, že k tomu takové píkoviny nepotřebuju. Jo, a rád osáhávám herní materiál:)

22.7.2019 12:23:41 | Upraveno autorem (porovnej)

:)

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/deskove-hry-za-10-20-30-let-960/

22.7.2019 12:25:09

meah
Naopak, nezajímavá a zbytečná evoluce deskových her. Doufejme, že jen slepá vývojová větev.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

22.7.2019 12:29:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Zombicide 2nd Edition : Comic Book Extras Vol. 2
Zombicide 2nd Edition : Comic Book Extras Vol. 2
Akt. cena: 1150 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas