Sundrop

Polská společnost Awaken Realms produkuje stále větší a epičtější hry prostřednictvím Kickstarteru.

Jedna ze zajímavých možností, které tato firma nabízí je tzv. Sundrop, což je vlastně jakési vystínování miniatur podobné malířské technice "wash"

Pro hráče nemalíře je tak možnost mít, za nepatrné navýšení ceny, "hezčí" předmalované figurky namísto šedého plastu.

Tuto diskuzi zakládám proto, že by mě zajímal názor hráčů nemalířů a zároveň hráčů malířů, jak se na tento kosmetický doplněk dívají.

Zda je to přínosem, nebo pro malíře naopak nevýhoda komplikující vlastní malování, nebo naopak pro někoho může být nejednotnost výsledku této techniky vizuelně nepřijatelnou překážkou.

Výsledkem této debaty by měl být nějaký souhrn věcných názorů na tuto techniku, což by mohlo pomoci v rozhodnutí desítkám hráčů při dalších KS kampaních od Awaken Realms.

Předem všem děkuji za rady, názory, zkušenosti atd.
22.5.2019 03:16:34

sundrop
Ahoj, řekl bych že to bude přínosné téma především pro nemalíře. Pár figurek jsem namaloval (převážně olejem a něco akrylem), ale jinak dělám techniku v pětatřicetině pistolej.
Podle mého názoru: malíř si udělá preshading sám buďto černým a bílým sprejem stříknutým shora nebo airbrushem, důležité je použít barvu, co vytvoří savý povrch, aby se mu další vrstva dobře chytala. Vůbec nevim jaký povrch to dělá po sundropu Awakenu.
Jako zručný nemalíř bych si koupil černý a bílý primer a sidolux, stříknul to celé do černé a pak to přestříkal shora bílým sprejem a udělal sundrop vlastní. Kdo chce, může udělat i wash z naředěné akrylky nebo olejovky a vytáhnout hrany drybrushem. potom zalakovat.
Jako pohodlný člověk, co chce jen hrát hru a mít koukatelné modely na stole bych šel do sundropu. Za 1250,- 50 figurek není tak strašný a ten sundrop na Nemesisovi byl pěknej a i barevnej. Na druhou stranu nekupuju figurkovou hru, když nechci malovat figurky a věnovat tomu trochu péče. :)

22.5.2019 07:53:17 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Neviděl jsem na živo, ale soudě dle porovnání na obrázcích je to celkem slušně udělaný base+wash+kontrast v jedné barvě. Navíc lidé na bgg tvrdí, že Awaken realms tu technologii zlepšují a oproti Hellas je v Nemesis vidět velice slušný pokrok co se týče kvality. Pro nemalíře určitě zajímavé, protože upřímně to vypadá mnohem lépe než šedý plast. Pro malíře z jistého úhlu pohledu také přínos, protože ušetří čas s primerem a zenithal highlights, ale za mě bych do toho jen kvůli tomu nešel. Jak píše Grom, figurkovou hru si jako malíř kupuju kvůli tomu abych si to namaloval.

22.5.2019 08:22:24

Sidolux
Jak se dělá wash ze Sidoluxu a který je nejlepší použít? Našel jsem na PVC, kámen a dřevěné podlahy. Chápu správně, že funguje jako akrylové médium, jenom je podstatně levnější?

22.5.2019 12:05:13

sidolux a wash pozor
Tam nebyl sidolux zmiňovanej jako nosné médium na wash, ale jako finální lak.
Na wash potřebuješ akrylovou barvu a originální řeiddlo nebo destilku. Potom drybrushem vytáhneš hrany a nakone to zalakuješ. Modeláři občas používají sidolux (na lino), který je dostupný v drogérii, proto jsem ho zmínil.

22.5.2019 12:35:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Sidolux
Aha, díky za vysvětlení. Sidolux má podle popisu vysoký lesk, což nechci. Mám matný sprej.

22.5.2019 13:32:14

Malíři
Já jsem právě četl na BGG i v diskuzích u KS projektů, že malíři si stěžují, že "sundrop" v podstatě do značné míry definuje vzhled figurky a komplikuje nános dalších vrstev, neboť je vše již zafixováno.

Další věc je, že většinou u figurek nejsou dobře ořezané ty různé nedokonalosti.

No a poslední věc je, že je to hromadná technologie, tedy pokaždé má jiné výsledky kvality a rovnoměrnosti.

Ale osobně s tím nemám zkušenost, jen čerpám z diskuzí od jiných hráčů.

22.5.2019 14:26:24

začištění
Začištěné otřepy určitě nebudou, stejně tak dělící roviny. Co se týče rovnoměrnosti, tak to jede na lince a jak je figurka vůči trysce zrovna natočená, tak jí to prskne. Zenital to asi úplně nebude. Rozhodně bych to volil jen když s tím chci rovnou hrát a nějaký otřep nebo nedokonalé stínování mě nerozhodí.

22.5.2019 14:52:45

Sundrop + malování
Zkoušel jste někdo malovat minis, které už na sobě mají sundrop?

Na BGG a v rámci KS diskuzí si malíři stěžují, že sundrop do jisté míry překáží či dokonce znemožňuje další barvení...je to pravda, nebo máte jiné zkušenosti?

24.5.2019 12:19:50

Malovani
Něco pravdy na tom bude oni to má docela “vrstvu” ale Když to střiknes základovou barvou znova tak se na to malovat dá . Já jsem si “vylepšoval” hrdiny i terén expanzí. Dal jsem nový základ a normálně to namaloval

24.5.2019 13:16:37

paladin91
No ale s tím množstvím vrstev si ale musel potlačit výraznost detailů miniatur, ne?

25.5.2019 10:47:14

...
No 1) ty miniatury nejsou GW kvalita takže se to tam ztratí 2) mám to na hraní ne do výtriny.
3) ty nánosy barvy se týkají spis těch větších kusy a tam se detaily neztrácejí.

25.5.2019 20:30:01

...
Našel jsem něco z WIP
https://photos.app.goo.gl/zETfegMZVe34g2r39

25.5.2019 20:34:26

Vybíráme z Bazaru

Paris Deluxe box
Paris Deluxe box
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas