Sólo Wargaming

Zdravím, viete odporučiť nejaké dobré sólo wargamy?

Mám predobjednané Navajo Wars ale ešte nejakú dobu potrvá než príde. Chcel by som vyskúšať Comancheriu ale tá je aktuálne vypredaná.

Máte nejaké skúsenosti s hrami od DVG alebo Compass Games? Chvíľu som uvažoval nad Hornet Leader (a aj inými XXX Leader hrami od DVG) ale nejak ma to neláka ani graficky ani tématicky. Je to naozaj tak dobré, že by som tomu mal dať šancu?

Nechcem PnP, tématicky ma láka WWI a WWII ale nebránim sa ani antike alebo stredoveku v Európe. Ideálne niečo, čo má hernú dobu max 3h, ideálne tak 1-2h.
29.8.2019 09:28:14

IN

re
sice je to poměrně složité, ale poslední dobou jsem plný dojmů z Fields of Fire. Neskutečná hra.
----------------------
Majitel liščí krabice

29.8.2019 09:41:05

.
Comanchería byla u nás vyprodaná, tak jsem ji koupil v Polsku a nechal poslat do Paczkomatu (bydlím kousek od hranic). Už je ale nejspíš vyprodaná i v PL. Párkrát se mi podařilo sehnat nedostupnou hru přes Fantasyobchod. Ten to objednal někde ze západu z bůhvíjakého skladu a bylo. Za normální cenu.

29.8.2019 10:31:24

Phantom leader
mám doma Phantoma od DVG, odehrány 4 kampaně a baví mě to... Téma mě baví, první hra byla o lovení v pravidlech, ale nakonec je to slušná sólovka. Jde ale hodně o téma - pokud se zajímáš o Vietnam/Koreu a letectví, můžu doporučit. Pokud k tomu nemáš žádný vztah, tak bych se od toho držel pryč....

29.8.2019 10:36:49

RAF: The Battle of Britain 1940
a máš vlastně 3 hry v jednom, můžeš totiž hrát sólo jak za Němce tak za Brity a nebo lze i 2 hráči proti sobě

29.8.2019 12:06:13

re
@IN: Fields of Fire vyzerá fakt dobre. Hráš jednotku alebo dvojku? Uvažujem, že by som šiel rovno do dvojky, i keď som ešte moc neskúmal rozdiely.

@totalpan: Dík za tip, RAF budem mať určite v hľadáčiku, bohužiaľ je aktuálne vypredaná, inak by som do toho šiel.

@G4nd4lf: Ten Vietnam ma práve až tak neberie, čo sa týka letectva tak ma viac láka napr. zmieňovaný RAF alebo Skies Above the Reich. V každom prípade si kuknem na nejaké video ako sa to hrá a možno tomu dám šancu.

30.8.2019 12:01:46

Letectvo
Jestli tě láká letectvo, tak se zkus podívat na Thunderbolt Apache Leader - skvělé je, že tam je obsažena jak strategická, tak i taktická část. A ta taktická je velmi dobře zpracovaná.
Jen je to větší sranda ve dvou :-)

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

30.8.2019 13:50:04

...
ad. Fields of Fire:
Zminovany FoF je tezkotanazni herni kalibr, urcite doporucuju nahlidnout do pravidel, youtube a bgg dizkuze na tema pravidla, at vis, do ceho jdes.
Ikdyz treba @Yedle zvedne hozenou rukavici a dockame se Lets Play videa :D , kdyz se tu objevuji i starsi skvosty ze, napr. Jaipur.

K tematu, uz jsem nateseny a doufam, ze do par tydnu dorazi z Kickstarteru Castle Itter - nova solovka od DVG pojednavajici o stejnojmene bitve v zaveru 2. svet. valky.
Urcite se casem objevi i v retailu, stejne jako predchozi DVG vecicky co prosly KS. No a aby samotnemu Castle Itter nebylo smutno, priobjednal jsem v pledge manageru i FC:Napoleon.
Hry ze serie Field Commander sezenes i u nas - od starovekeho Alexandera, pres Napoleona az po FC:Rommel a Fleetcommander:Nimitz.

30.8.2019 14:03:12

FoF
Fields of Fire od @Yedle by som bral :D Naviac tá vol.2 je z tohto roku... takže? :) Ale ano, čo som tak zahliadol, tak je to dosť hardcore ale zároveň veľmi vychvalovaná hra.

Na Field Commander som pozeral, docela sa mi pozdáva ten Napoleon ale je o 1000kč drahší než Alexander alebo Rommel. Tak možno skúsim toho Alexandra.

30.8.2019 14:23:33

FoF
nebudu zastírat, že mě tím mistr IN už nějaký ten týden nemasíruje :D ale zatím úspěšně odolávám.
___
redaktor Deskofobie

30.8.2019 14:58:18

IN

re
Já hned vysvětlím proč mě FoF tak fascinuje.
Jak rád zkoumám herní design, tak jsem se poměrně zaměřil na hry pro jednoho hráče, protože tam se ukáže, co hra dovede a zajímám mě, jak si s tím designeři dokáží poradit. Hodně her je takových, kde se prostě uházíš k smrti..:). Mám za sebou zmiňované hry od DVG (apache leader) i Comancherii, Silent Huntera, apod. Druhá věc je, že mám rád hry, které hráče příliš neomezují a může dělat co ho napadne, resp. hra je takový sandbox, že to umožňuje. No a ve FoF se to povedlo skloubit parádně. Při tom, jaký to má záběr to vlastně není až tak složitý a přitom to nabízí milion stupňů volnosti.

Je to karetni hra! Mapa se sklada z jednotlivych karet, presto se resi viditelnost a prevyseni. Kdyz pohybujes jednotkama jsou chvili odkryte ale mohou najit kryt. Hra ma system veleni - aktivuje se hlavni veleni a to ma pocet aktivaci na nizsi urovne. Pak treba aktivuje velitele cety a ten dostane urcity pocet bodu na akce. Typu akci je 43! Aby mohli vojaci prijimat rozkazy musi byt v dosahu komunikace. V ramci jedne karty klidne rukama nohama pokud nejsou v krytu. Ale jinak vysilackou (kdyz je stara funguje jen na malou vzdalenost) a nebo radiem. Kdyz je to na moc velkou vzdalenost musi byt natazeny kabel. Ten se muze vlivem strelby porusit a pak ho muze nekdo opravit. Jde vyuzivat i svetelne signaly - takze kdyz vsichni uvidi cervenou svetlici vedi ze maji ustoupit. Pocasi, ruzne typy vozidel a sledovani naboju uz jsou jen tresnicky na dortu.
Ve hre jsou tri kampane normandie, vietnam a korea. Kazda s jinymi tereny, misemi a vybavenim. Jine cile misi. Scenare. Neskutecna variabilita. Hru s vetsi uzitou hodnotou jsem snad nevidel :)

Ale nenech se do toho násilím zatáhnout :). Není to pro každého a rozchodit to je fakt porod. Pravidla jsem četl asi 3x, projel několik example of play a gameplay videí než vše začalo dávat smysl...

----------------------
Majitel liščí krabice

30.8.2019 16:11:19 | Upraveno autorem (porovnej)

RE:Solo wargamesy
Comancheriu mám, ale bohužel jsem se k zahrání ještě nedostal.

Z DVG her hrávám právě Phantom Leadera (Deluxe), který mě baví, ale jak psali ostatní, je třeba trochu mít vztah k tématu a trochu i k letectví (tím nemyslím být nějaký hardcore fanda).

Osobně se mi líbí COINy a to i jako sólově. Hrál jsem "předchldce" COINů Labyrinth : War of Terror a ten mi přijde skoro nejlepší. Cuba Libre taky dobrá. Ale je fakt, že chvíli trvá, než člověk zvládnu tu AI botů.

Co se týče čistě wargames, tak asi výborná série je D-Day at...Já mám Tarawau, jde o hru pro jednoho hráče a prý je velmi obtížné vyhrát, což je ale podlě mě jedině dobře. Zatím jsem ve stavu "přečteny 1x pravidla" :) Ale i další díly jsou dobré a celkem podobné (hodně je chválen D-day at Omaha beach).

V poslední době jsem se rozhodl vstoupit i do vod hex and counterovek a to pro dva hráče. Chci to hrát stylem IGOYGO, tedy střídat strany. Pečlivě si vybírám hry, které nemají žádné skryté informace a které jsou skvěle hratelné právě tímto způsobem. Zatím jsem pořídil Operation Dauntless z WWII, pak At Any Cost:Metz 1870 (francouzsko-pruská válka) a v P500 jsem objednal Normandy '44 (chci mít aleposň jednu hru od Simonitche z jeho série).

Výhledově bych rád koupil i další wargamesy a chit pull systémem, který se právě k sólo hraní hodí, takže např. Baptism by Fire (série BCS), nebo Tinian. Kandidátů je fakt hodně :))

Fields of Fire mám taky, ale na toho si (zatím) netroufám :)

30.8.2019 20:16:49

Update
Teď mi došlo, že máš požadavke na max 3 hodiny. To z toho mého výčtu padá velká většina her... :)

30.8.2019 20:18:16

re
@IN: Samozrejme ma nenútiš ale čím viac o tej hre píšeš, tým mám väčšiu chuť si to zahrať. Pozriem si nejaké videá a uvidím :)

@Richmond: Samozrejme zahrám si i dlhšie hry ale chcem aj niečo, čo si môžem večer po práci rozložiť a v pohode to stihnem ešte v ten večer dohrať. D-day ma taktiež láka, zrovna nad Omaha beach som chvíľu uvažoval. Na ostatné hry, čo si písal sa kuknem.

Mimochodom Normandy '44 som si taktiež predobjednal v P500 presne z rovnakého dôvodu - chcel som hru od Simonitcha. Ale taktiež i preto, lebo jednak je to pre mňa veľmi príťažlivé téma, chcel som si skúsiť operačnú hru a hlavne tá hra je vizuálne (aspoň pre mňa), fakt nádherná. Má to len jeden problém - nemám na to spoluhráča. Nie si z Prahy? Až to príde, môžme si to zahrať :)

Aktuálne to vidím tak, že si kúpim Pavlov's House. Na ďalšie hry, čo tu odporúčate sa pozriem a možno niektoré z nich časom kúpim a podelím sa tu o zážitky.

31.8.2019 08:41:17

IN

Re
Urcite napis dojmy. Po Pavlov´s house take pokukuju.

Mimochodem, prave mise v FoF se da zahrat do hodiny, hodiny a pul.

Jeste se zkus podivat na Peloponnesian War, letos vysla nova edice. Mam, ale jeste nemam tolik nahrano. Vypada to zajimave.

----------------------
Majitel liščí krabice

31.8.2019 08:51:59

IN
Jaký je rozdíl mezi FoF a FoF 2 ? Je to jen grafika, nebo je to i pravidlově poupravené ? Děkuji

31.8.2019 09:43:33 | Upraveno autorem (porovnej)

re
V Pavlov's house už mám odehraných pár her tak se podělím.

+ solo, kooperativka pro 2 jsou výborné
+ každé rozhodnutí je zásadní (dovezu obráncům zásoby nebo si připravím protileteckou obranu?)
+ kombinace téma a mechanik
+ nastavitelná obtížnost

- jediné mínus je podíl náhody ve hře, kostka určuje odkud přijdou němci a úspěšné zásahy při boji

Hra mi přišla už v základu těžká, takže obtížnější varianty nemám otestované. Podíl náhody je možná až trochu moc velký, celou hru se můžete držet, ale 2 kola před koncem začne kostka posílat němce z jednoho směru a pokud dobře neházíte může to velice snadno být váš konec.

Hru rozhodně doporučuji pro solo hráče a nadšence do 2. sv. války, protože tady si na konci partie budete pamatovat i jména jednotlivých obránců.

31.8.2019 12:26:38

IN

Gromthar
FoF2 nemam, ale co jsem pochopil, tak se jedna akorat o nove mise. Resp pravidla maji obe hry stejna (je to proste uceleny system) s tim, ze treba u FoF je u pravidel pro plamenomety poznamka, ze se ve hre nevyskytuji a jsou az ve FoF2.

----------------------
Majitel liščí krabice

31.8.2019 13:01:01

wargames
Za mě.. je dobré si uvědomit, jaký typ hry tě uspokojuje. U mě to je simulace reálného konflliktu, tudíž DVG hry mě typu Apache Leader atd mě moc nebraly. Generický terén, pouze náhodně sestavovaný.. a o všem rozhodoval hod desetistěnkou. Nevím no, má to ale hodně fanoušků.

Hodně zajímavé jsou vyprávěcí hry, kdy se toho dozvíš hrozně moc a z celé hry číší obrovská znalost autora a chuť poslat to dál. Super jsou Enemy Coast Ahead: The Dambuster Raid a The Doolittle Raid. To je fakt jedna velká akce. Ta první je o zoufalém náletu Britů na Německé přehrady a pokusu svrhnout speciální bombu, co vypadá jako rotující sud, spadne do vody, tam potom doskáče k hrázi, potopí se a exploduje... No a pro tuhle šílenost musíš vycvičit piloty, posádku.. přeletět přes Benelux až k přehradám.. vyhýbat se stíhačům a protiletecké obraně... abys ve velkém finále podnikal nálety na přehrady, kde musíš z konkrétní výšky a konkrétní rychlosti svrhnout bombu. Zní to skvěle? Je to ještě lepší :-D

Velmi jsem byl spokojený i s D-Day at Omaha Beach. To je velká paráda a velmi dobře hratelná, z Normandie. Série obsahuje další hry z dobývání japonských ostrovů.

Jestli bych měl vyzdvihnout naprosté unikáty, tak to jsou Where There Is Discord (Falklandy 1982) a Codeword Cromwell. Asi je neseženeš za normální peníze, ale to jsou lahůdkové záležitosti.

Pavlovs House je super, ten se mi moc líbí.. To je hezká moderní solitérní válečná hra.

FoF: to jsem nerozchodil, ale asi spíš z lenosti. Nevím co si o tom mám myslet, vypadá to naprosto unikátně, ale ten management tam je velký a nejasnost pravidel také...

Takový druhý "král" je Enemy Actions: Ardennes. Je to super, funguje to brutálně. Jen mi začalo vadit, že v pozdější fázi hry trvala neúměrně dlouho hra za protivníka. Těch možností, o kterých jsem musel rozhodnout tam bylo mnoho... a nevím, šel jsem prostě dál. Je to ale považováno mechanicky za jednu z top her a navíc tam není moc nejasností.

Co si budem povídat, když jsem před devítilety přišel do Tomových her a chtěl jsem solitérní válečnou hru, nebylo prakticky nic. To co je teď v nabídce je neskutečná paráda a v podstatě to ani nejde všechno pobrat. Takže začni tím, jestli chceš hutný mechanismus, hutnou atmosféru.. nebo jen zábavu na několik desítek minut :)

31.8.2019 15:07:50 | Upraveno autorem (porovnej)

IN

Re
Omlouvam se takovemu skvostu jako je Enemy Coast Ahead, zapomnel jsem zminit :-(. Paradni hra.
----------------------
Majitel liščí krabice

31.8.2019 15:34:07

Doolitle Raid
Jaká je znovuhratelnost těhle 2 příběhových her? Bojím se, že jakmile jednou se mi povede finální útok, tak už to nebude podruhé ono. Nebo se mýlím?

31.8.2019 16:15:28

znovuhratelnost ECA
Co si budem povídat, nejnapínavější je kampaň při prvním hraní. Při dalších hrách můžeš zkoušet překonat svůj minulý výsledek, ale hlavní výjimečnost té hry je ve způsobu, jak jsou napsána pravidla a komunikovány reálie a různé zajímavosti. Já tu hru po dohrání kampaně prodal a koupil si Doolittle. Prostě mám tolik her a omezený prostor ke skladování krabic, že jsem ji pustil do světa. Ale toho času, který jsem tomu obětoval bylo mraky a byl tak skvěle strávený, že si stojím za unikátností té hry.

31.8.2019 16:29:07

IN

Polda
Muzes trochu rozvest unikatnost Codeword Cromwell?
----------------------
Majitel liščí krabice

31.8.2019 18:32:42

top hry
Neviem, či to bude niekoho zaujímať, ale vo facebookovej skupine Solitaire Wargames som našiel príspevok, kde mali ľudia menovať 3 solitérne hry, ktoré považujú za tie najlepšie. Tak som to spočítal a vybral tie najčastejšie menované. Číslo udáva počet hlasov. Taký Ambush, ktorý dostal najviac hlasov som tu na Zatrolených hrách ani nenašiel :D Zrejme niektoré staršie hry sa k nám nikdy nedostali.

19 - Ambush!
19 - B-17 (Queen of the Skies)
12 - Warfighter
11 - D-Day (at Omaha Beach)
11 - Target for Today
9 - Pavlov's House
9 - Phantom leader
9 - Fields of fire
9 - RAF: Battle of Britain
9 - Raid on St. Nazaire
6 - Thunderbolt Apache Leader
5 - Patton's Best
5 - Carrier
5 - The Hunters
5 - Peloponnesian War
4 - Enemy Action Ardennes
4 - Fire in the Lake
4 - Hornet leader
4 - Silent Victory
3 - Nemo’s War
3 - Sherman Leader
3 - Tokyo Express
3 - Zeppelin Raiders
3 - Israeli Air Force Leader
3 - Comancheria
3 - SASL

1.9.2019 18:11:57 | Upraveno autorem (porovnej)

re
A díky za tipy, k Enemy Coast Ahead a D-Day som pozeral videá a hodne ma to oslovilo. Zrejme niečo z toho v blízkej dobe kúpim.

1.9.2019 18:32:46

Sci-fi

Space empires 4x

1.9.2019 22:12:22

Vybíráme z Bazaru

Fantastic Park
Fantastic Park
Akt. cena: 155 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas