Poměr cena/výkon u deskovek


Mimo komunitu zarytých fandů deskových her (vlastně mnohdy i uvnitř této komunity) zavládá obecně přijímaný názor, že velká krabice+cena nad 1000 Kč+dobrý vydavatel=zaručeně dobrá deskovka.

Není to tak úplně pravda, naposledy jsem se s tímhle setkal u Marsu, na který jsem se velmi těšil, a když přišel do klubu, ihned jsem si ho zahrál. Určité zklamání se nedostavilo hned, ale až za několik herních sezení- ta hra je v celku dobrá, jen mi nesedly některé věci, například to, že model příjmů je nastaven tak, že bohatí bohatnou a chudí na ně smutně koukají, že karty masivně rozhodují o výsledku hry, ačkoli se draftují (to je snad ještě horší) a s pravidly a kartami pro Éru korporací nastupuje masivní škození dělající z chudých chudší.

Tohle ale není vlákno o tom, jak si stěžuji na pravidla Marsu, spíš o tom, kdy se rovnice přijímaná mezi mnoha hráči (ta o pár řádků výš) bortí. Prostě, kdy hra, ačkoli je drahá a má známého vydavatele a velkou krabici, je absolutní propadák. Nebo když nemá známého vydavatele, má malou krabici, stojí do 500 Kč a opravdu stojí za to.

Nebo když nepatří ani do jedné z kategorií uvedených výše, ale prostě na svoji cenovou kategorii (ne)stojí za to.

Prokázali jste neplatnost této rovnice? Nebo, kdy se vám vyplatilo investovat do velké krabice?

Za mě je to:
Azul- ta hra je dobrá, ale 800-950 bych za nic pravdu nedal.
Naopak třeba Pandemic- super hra za super cenu, obdobně jako Machi Koro, za cca dvě stovky za základní hru obsahuje hodiny a dny zábavy.

27.5.2018 17:16:51

Třeba.....
Malé velké galaxie,Malá velká dobrodružství.......

Za směšné peníze super hry.
No a drahé hry. Většinou je zdražuje plast. Pokud by byl použit jen karton ,byly by o moc levnější. Ale zase některé vypadají moooc pěkně.

27.5.2018 17:22:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Ktorý Mars?
Tých Marsov je viacero, bolo by fajn to špecifikovať :)

27.5.2018 18:14:09

Azul
Azul je krásny príklad. Je to pekná a dobrá hra, ale nechápem, co tam stojí 40eur!? Za 40 eur si kúpim hru, kde je 5-7 plastovych figúrok, velky herný plán, kopu kartonových zetonov, cca 200 kariet z kvalitného papiera atd. atd. a pritom je ta hra stale dobra a pekna ako Azul. Azul je prvá hra ktorá sa mi páči a chcel by som ju, ale nie som ochotný za nu vysolit tolko penazí aj ked je dobra a pekna. V podstate len za 4 dosky z kartonu, par sutrikov, 4 podpivniky a jedno vrecko :)) Co tam stojí 40e? Ten material, z ktorého su tie dlazdice :D ?

27.5.2018 18:16:18 | Upraveno autorem (porovnej)

K téme
Podľa mňa je pôvodná téza absolútny nezmysel. To, že je hra drahá je väčšinou preto, že má veľa komponentov a to, že hra má veľa komponentov neznamená automaticky, že je dobrá.

Pochybujem, že niekto, kto už odohral pár rôznych hier, by niečo také vôbec povedal. Veď to je totálna blbosť, už len preto, že nie každá hra sadne každému človeku. To by potom všetci museli hrať hry od GMT.

27.5.2018 18:16:26

Paul
Nevím, proč jsi uvedl zrovna Pandemic, který je jen o dvě stovky levnější než třeba Mars. A pokud bych měl srovnat zábavnost obou her, tak Mars má jasně navrch. Mám za sebou něco přes 30 partií v různých lidech a nikdo nikdy do poslední chvíle nevěděl, kdo nakonec vyhraje. A ty výhrady, co u něj uvádíš jsou divné a přijde mi, že to neumíš hrát.


Jinak k tématu. Velikost a cena nejsou rozhodně rozhodujícím faktorem, u mě je to hlavně tematičnost hry.

27.5.2018 18:34:44

2 ludomyl
Myslím Mars Teraformaci.

Bohužel, mnoho lidí, se kterými jsem mluvil o hrách, a kteří nebyli do her úplně zarytí, takhle mluvili. Nebo přijímali takovéto hry jako jedinou možnost při výběru hry.

27.5.2018 18:35:13

...
To je porovnávání jablek z hruškama. Neexistuje žádná přímá úměrnost mezi cenou a zábavou v rámci celého zábavního průmyslu.

27.5.2018 18:39:07

Azul
Úderník má podľa mňa pravdu. Je to všetko relatívne, lebo každý má iné preferencie a tým pádom aj "ocenenie" hry.

Je ale zaujímavé, že sa takéto diskusie otvárajú v poslednej dobe a vždy zaznie meno Azul.
Mne tá hra príde úžasná a veľmi ma láka. A cena ma síce môže odradzovať, ale aj tak do nej pôjdem, pretože som si skoro istá, že sa u nás doma bude hrať veľmi často. Tým pádom bude pre mňa pomer cena/výkon úžasný.
A aj keď komponenty sú tam hlavne tie dlaždice, tak práve verím, že ich vyhotovenie bude kvalitné, aby vydržalo to veľké množstvo hrania, ktoré ho čaká.
Keď to porovnám s hrou (strelím od boku) Limes, ktorú som kúpila za pár korún a hrala raz, tak bude Azul rozhodne lepšia investícia :)

27.5.2018 18:54:50

Azul
Drahý,ale v Čr se dá koupit ,narozdíl od jiných státu v Evropě :+).

27.5.2018 19:25:29

Wendi
Keby dlazdice boli z kartonu tak je to tiez super pomer cena/kvalita? To ze azul je dobry a budes ho hrat casto hadam nieje dovod kupi za premrstenu cenu. Aj my doma by sme azul hravali casto (keby nestal 40€), ale to nieje predsa pomer cena a kvalita. Na tej hre nema co stat 40€ , to ze sa bude hrat casto v domacnostiach hadam nie je pomer cena a kvalita. Ta hra podla obsahu, mnozstva a kvality komponent, mala stat max 25€.

27.5.2018 19:33:41 | Upraveno autorem (porovnej)

JAHMANsvk
Ale to je Tvuj nazor, Azul si zjevne sve zakazniky najde. Je 900 moc nebo malo za abstraktku typu Azul? Dovedu si predstavit, ze by byl levnejsi, ale stejne jsem jej koupil a koupe nelituju, hrali jsme jej tolikrat, ze se to vyplatilo. A uprimne stokrat radsi si priplatim za kvalitni a krasne plastove dlazdice, nez kdyby byly z kartonu.
Tady a jinde neustale lidi nadavaji na cenu toho a tamtoho, ale nikdo vas to nenuti kupovat. Zajdi 2x do kina a tech 900 tam nechas a nad hrou stravis daleko vic casu, kazdy si musi srovnat priority a ne jen nadavat na cenu ;)

27.5.2018 19:55:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Kedrigern
A zase znova "nemusíte kupovat". Za tuto poznámku bych nejraději posílal někam......
Tady jde o to ,že ta hra je předražená a nemůže za to Mindok,ona je předražená všude.

27.5.2018 19:59:53

JAHMANsvk
Písala som o pomere cena/výkon. A tam proste Azul bude vychádzať úžasne, aj keď je proste drahý.

Keby boli dlaždice kartónové, tak by (predpokladám) nestál toľko. A pomer cena/výkon by bol asi rovnaký, lebo by mu
zas trošku uberala stránka estetiky, ktorá je teraz proste top. Lenže po čase aktívneho hrania by sa kartón mohol už dosť znehodnotiť, takže by som si kupovala druhú hru a už by som bola na cene tejto súčasnej.

Proste cena je aká je, môžeme sa len dohadovať prečo to tak je, ale nič to nezmení na tom, že buď hru milujeme a nič neriešime, alebo nie a nezachráni to ani nízka cena, ani kopa plastu :)

27.5.2018 20:11:02

2 Úderník
Tohle téma jsem zakládal s tím, že jsem chtěl vědět, jaké hry jsou podle vás v poměru nejhorší/nejlepší.

Nechci porovnání, spíš příklady a vaše názory.

Jsou teda tady ještě nějaké?

27.5.2018 20:14:42

Bastacka
Klidne posli, ja bych zase posilal nekam lidi, kteri neustale skuhraji nad cenou (cehokoliv). Je to drahe, nejsi ochotny za to dat ty penize? Nekupuj. Jednoduche, ze? Taky nemam na vsechno, ale proste si neustale nestezuju...

Azul proste stoji kolik stoji a pomer cena/vykon ma kazdy nastaveny jinak podle svych ocekavani... Nekdo to da a nekdo ne...

27.5.2018 20:15:49 | Upraveno autorem (porovnej)

OT - Kde to nakupujete???
Ty ceny, které tady uvádíte jsou přemrštěné. Pandemic se dá koupit na pipkin.cz za 684 Kč a Azul tamtéž za 829 Kč (32 eur). Mně ten poměr cena - výkon příjde v pohodě.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.5.2018 20:17:09

JAHMANsvk
Kdyby dlaždice byly z kartonu, zjevně by to nestálo tolik. Takže tam je tvoje úvaha lichá. Stejně bys mohl zatracovat Rising sun nebo skoro kteroukoliv hru na KS, kterou prodražuje především hromada plastových komponent. Kdyby místo figurek byly kartony, tak by taky byly levnější.

Stejně můžu ukázat na kteroukoliv hru.

Navíc Wendi poukazuje na to, že pokud si hru za 100,- zahraje jednou = 100,- za hru. Azul za 900 si zahraje třeba 20x a je hned na 45,-. To bude poměr cena/výkon.

Ty jenom polemizuješ nad tím, jestli má abstraktní hra nárok stát tolik kolik stojí.

27.5.2018 20:17:32

Touchwood
Amen.

27.5.2018 20:20:25

Kendrigern
Myslim, ze si isliel na to od boku. Tvoje argumenty boli pre niekoho, kto deskovky nehra alebo nekupuje. Kedze ja hram a kupujem, tak viem asi co kolko stoji a co za tu cenu dostanem (hmotneho) nekupujem len dobry pocit z hry za 40€, ani si nekupujem vecery stravene nad tou hrou. To by mohol azul stat aj 200e, lebo ty to hras skoro kazdy vecer a vyplati sa to :). Vlastnim viac hier, niektore stali 2x ako azul, takze mne nepis hluposti ako ist radsej 2x do kina, ked mi je to pridrahe. To bola trapna naražka, asi vychadzas z toho ze deskovky nehram nieto este kupujem.Nad 7divov duel za 20eur som uz stravil ovela viac casu po veceroch ako napr. ty s azul lebo nas to mega bavi a travime nad tym mnoho vecerov. A to iste plati aj pre ine hry co mam napr. za dvojnasobok ceny azulu. Cize cenu hry argumentovat poctom stravenych vecorov a mnozstvom zabavy je podla pre mna divne. Azul moze stat 40€ len preto ze je dobry. To, ze ma to nik nenuti kupovat viem aj bez teba, toto nieje nadavanie na cenu z pohladu ako pises ty, ze na to nemam :) . Ja som pisal o niecom inom a to, ze cena sa mi zda az moc velka na to, co ta hra ponuka a hlavne na to co je vo vnutri. Na ks si za 60€ kupis hru plnu plastu a kariet. A mozno ti to da este vacsiu zabavu a zatok a viac straveneho casu. Keby dlazdice boli kartonove tak 15€ , v tejto podobe tak 25€ moj nazor. Abstrakcia je hold v dnesnej dobe draha :D Viac ludi malo pocit ze azul je pridrahy na to, co to je, dokonca to odznelo aj v dvoch recenziach, kde nad tym polemizovali, nakoniec sa to obhajilo peknymi dlazdicami :). Vyjadril som len svoj nazor ako hrac o tom, ze radsej si za 40€ kupim GWT ako Azul alebo nieco drahsie a doplatim si napr. Tak isto som sa vyjadril, Azul je super a pekna hra, a rad by som ju mal a nestoji mi za 40 az taka mega neni. To si radsej kupim ten velky Azul kufor cez cely stol za 200dolarov. Lebo za 200 kila bude mega velky, dreveny alebo iny kvalitny material atd. Neporovnatelne.

27.5.2018 21:16:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Šerif z Nottinghamu
Cena versus obsah mi přijde dost nepoměrný.

Jinak také nesnáším argumenty typu "tak to nekupuj". Jasně nikdo nikoho nenutí něco kupovat, ale to neznamená, že o tom nemůžeme diskutovat.

27.5.2018 21:29:33

Diskuze
Ono je diskutovat a diskutovat, uprimne, me argumenty jsi stale nevyvratil, bud mi to za to stoji (z jakehokoliv duvodu) a koupim nebo nekupuji. Nicmene na toto tema uz diskutovat nebudu, aby se neplevelila diskuze...

Holt kazdy to vnima jinak, taky si dovedu predstavit, ze by byl Azul levnejsi, ale proste si kvuli tomu nestezuju a neresim, ale kazdy ma jinou naturu...

Edit: kontext byl ten, ze za 40 € je predrazeny a proto, ze si jej nekoupis, proste nevidis hodnotu. Ok, nerekl jsem, ze na to nemas, proste nekupuj, ale nechapu, proc si stezujes ;)

27.5.2018 22:05:24 | Upraveno autorem (porovnej)

tema
Ja nechapem teba, ja som tuto temu nezalozil, uvedom si v akej teme sa nachadzas a diskutujes. Keby sa tato tema nezalozila, tak by som sa podla teba nestazoval,a podla mna nevyjadril nazor. Inak by som pisal asi do vlakna pod Azulom nie? Sorry za nazor, pochopil si to spravne na zaver az na to stazovanie sa :)

27.5.2018 22:19:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Paul...
Třeba Runewars ..... drahý, hrajeme méně než bych si přál, ale s odstupem doby bych zaplatil i víc. Stojí za to.
This war of mine ..... tenhle rádoby trenažer, je za ty prachy,co nás stál .... propadák.
Koupil jsem na bazaru Torres.... kdys jsem je hrával .... super. Stejná cena jako zmiňovaný Azul .....tedy origo obchod. Absolutně nelituju.
Jak vidíš, je to hodně indivindi ..... třeba mage knights .... karetní pán prstenů ..... u nás vyhozené prachy, i kdyby to stálo 200,-


Nevím sice jak dlouho hraješ a kolik Ti je ..... ale názory se mění. :o)

27.5.2018 22:30:14 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Najprv uvediem, že cena/výkon v tomto komentári zn. koľko zábavy dostanem za koľko peňazí.
Dobrý príklad by bol patchwork.Stálo to 10€ a hral som to 19x.
Podobne sú na tom staršie hry čo ma stále bavia ako Agricola (hrané 105x), Údolí králú (50x), Puerto Rico (33x) ktoré som kúpil cez bazár po cca 20€.
Z novších určite Neanderthal(16x) a Pax Renaissance(5x)

Na opačnej strane by boli hry, ku ktorým sa dostanem len zriedka a zatiaľ doma čakajú v poradí.


27.5.2018 22:37:40


Cena
Rozhodne si nemyslim, ze by mnoho lidi z herni komunity verilo na primou umeru ceny a kvality hry. Jednak kazdy ma vetsinou svoje preference na typ her, a treba pro nehrace casto ty vetsi a drazsi hry jsou moc kompikovane a zdlouhave, tudiz pro nekoho muze byt hra za stovku typu Love Letter mnohem prinosnejsi, nez dvoutisicovy mansion of Madness.

A jak uz se reklo, mnohdy zalezi na komponentech. Preci jen balicek 20 karet a krabice se stovkami miniatur je neco trosku rozdilneho.

Spis bych prave resila, ze nektere hry jsou na obsazene komponenty az moc drahe, a obcas i naopak. Azul se tu stale omila proto, ze je to novinka, ale takovych her je asi celkem dost - treba takovy Dobble s par kartami v plechove krabicce se casto vidi v kamennych obchodech za asi 400, Splendor je zase par karticek a pokerovych zetonu za cca 700-800, Sagrada je par kousku kartonu a sice docela dost kostek, jenomze malych a nijak specifickych sestistenek, a taky pres 1000. Jiste, da se rict, ze clovek i u jinych veci, nez jsou hry, nekdy priplaci za inovativnost ci znacku, prijde mi ale, ze je dost inovativnich her od celkem renomovanych vydavatelstvi, ktera ale pomer komponenty/cena dovede rozumne dodrzet. A rozhodne nemusi cenu hnat nahoru ani komplexnost hry, to vidime treba u tech Malych Velkych Galaxii ci Dobrodruzstvi.

Existuje par vyjimecnych pripadu, kdy hra i pres velky obsah komponent ma docela nizkou cenu, ale prijde mi, ze k tomu dochazi vetsinou kvuli tomu, ze se tezce nechytne na trhu a musi se trvale zlevnit.

27.5.2018 22:42:55

Vybíráme z Bazaru

Aliens updated edition(nabarveno, magnetizování)
Aliens updated edition(nabarveno, magnetizování)
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas