Oblíbenost českých vydavatelství

V poslední době se roztrhl pytel s lokalizacemi a vydáváním deskových her v rámci českých vydavatelství. Zajímal by mě takový menší průzkum mezi hráči, jak si ve Vašich očích jednotlivá vydavatelství stojí a sestavit podle toho žebříček, kam můžete promítnout veškeré aspekty jako: sortiment her, přístup, osobní zkušenosti a jiné objektivní a subjektivní dojmy.

1. Fox in the Box (jednak s úctou oceňuji práci, preciznost a nadšení Davida při lokalizaci "ne - jednoduchých" her a zároveň mě v současné době nabídka her FitB oslovuje zdaleka nejvíce)
2. Albi (jsem moc rád, na jakou cestu ohledně vydávaných her se Albi vydalo, malý škraloup za nepraktickou krabici k Hellas a za výsek v kartonu pro kostičky k rozšíření Scythe;)
3. Mindok (děkuji za vydání Studené války; v nabídce mají stále dost zajímavých kousků; nezapomenu na totální fail při pořádání turnajů na Deskohraní v Praze "za umístění si jako cenu vyberte v našem stánku hry, která nejsou označeny křížkem - kdyby mi je někdo neukázal, tak je hledám dodnes)
4. Blackfire a Rex hry ( u Bf se u mě pocitově zlepšila vstřícnost ke komunitě, ale ne všechny rány jsou ještě zhojeny, u Rexů bych si v současné nabídce dokázal vybrat jen Blood Rage, jinak orientaci na větší množství malých her tolik nefandím, očekával jsem trochu větší exkluzivitu... (P.S.: taky mě sejří, že mi z planety chodí pravidelně poškozené krabice a když jsem si objednal pořadače na žetony, přišly mi s nepasujícími víky)
4.6.2018 18:35:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Tazko hodnotit
kedze kazde vydavatelstvo sa specializuje na nieco ine a kazdy hrac ma rad nieco ine, tak podla mna tieto zlozky celkom suvisia. Ja poradie nemam ale vydavatelstva vnimam takto:
-Fox in the box- je asi najspecifickejsi a jeho hry nesadnu kazdemu (u mna velmi oblubene) a jeho hry sa ozaj daju nazvat hrami.
-Albi v poslednu dobu len prekvapuje, drzim im velmi palce nech im to vydrzi. Scythe alebo TWoM su ozaj pecky, nehovoriac o pripravovanom charlestone atd.
-Mindok na mna posobi, ze sa hlavne specializuje na decke a rodinne hry, obcas pride super vec ako citadela alebo GWT
-Rexhry su tiez podla mna dost specificky na to, na co sa zamieravaju, ale Mage Knight Ultimate, ze by bol malo exkluzivny? No neviem. Settlersi napr. idu u nas doma celkom casto.
-Blackfire, je pre mna a moj styl hrania asi na poslednom mieste, hlavne pre pristup k expanziam a neustalim chybam v prekladoch, ale zas kto Vam v cz/svk vyda poriadny ameritresh ked nie BF? :)

4.6.2018 19:18:49

...
U mně jasné spíše z důvodu, že se mi trefují víc do rodiného typu her

1. Mindok
2. Albi
3. Corfix (rest in peace)
4. Blackfire
5. Rex Hry (mám kluky rád z YT, ale netrefují se mi do vkusu)



od FITB žádnou hru nemám/nehrál, není to můj styl...

4.6.2018 19:39:23

...
1. Albi - když jsem s hrami začínal bylo nejlepší (vysoké napětí, pilíře země, Puerto Rico, pandemic, dominion), pak měli slabší období a teď jsou zase na vrcholu
2. Blackfire - mají asi nejvíc velkých her, zlepšili výrazně komunikaci a rozšíření nepotřebuju, takže to mě netrápí
3. Mindok - poslední dobou pro mě slabší výběr
.
.
.
Rex hry - dobrý přístup, ale hry hrůza

4.6.2018 20:11:20

 
Čistě podle toho, jak se mi trefují do vkusu:
1. Rexhry
2.–X. Zbytek

Když se podívám na hry, na které se letos těším, vedou jednoznačně Rexíci (Ethnos, Magic Maze, Honba za prstenem, Hrdina v kostce, Ex Libris, Detektiv, Fantasy Realms), dokonce o několik kusů. Od ostatních nakladatelství se těším vždycky tak na jeden kousek, pokud vůbec nějaký (z hlavy si vzpomenu asi jen na Charterstone od Albi, který ale úplně nechci, a další rozšíření k Temnému znamení od Blackfire).

4.6.2018 20:23:41

Cimm
Asi mi nějak uniká, proč k hodnocení vydavatelství (Rexhry) přidáváš zkušensoti s obchodem (Planeta). Chápu, že se jedná o propojené subjekty, ale to je, jako bys neměl rád Škodovky, páč jsi v jejich krámě v Boleslavi musel čekat na auto měsíc.
괜찮아

4.6.2018 20:34:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Vydavatelé
Tak to já si nemůžu stěžovat na žádného vydavatele všichni jsou vstřícní, skvěle komunikují, řeší případné reklamace... Vše naprosto super, a to že né každá hra je pro každého je jesné a proto je super že máme tolik kvalitních vydavatelství které chrlí hru za hrou a tak je dost velký výběr pro každého.

Ale přece jen když bych chtěl někoho vyzdvihnout tak za mě jsou nejlepší REXhry. Pro mě mají nejlepší poměr vydaných vs. dobrých her (subjektivně) + skvělá, přátelská komunikace!

Nicméně za zmínku stojí i nikým zde nezmíněný Piatnik díky kterému máme český Century: Cesta koření (jehož druhý díl nadšeně vyhlížím).
______________________
hráč a drobný sběratel

4.6.2018 20:49:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Poradi
Mam to v podstate stejne jako cimm.
S tim ze na 5. miste jsou (bohuzel) rexici. Posledni hry, ktere mi sedly do vkusu byly blood rage, rozsireni do malych velkych galaxii a nejsme tu sami.
Bohuzel ty ruzne male hry, fantasy parodie a barevne infantilni hricky co posledni dobou vydavaji mi proste nic nerikaji. Na druhou stranu vydali tedka velkou hru prvni martane, ale nejsem si jist zda to byla dobra volba. Červíček má super nápady, ale ty jeho hry se proste blbe hraji :(

Na 6. miste BF, ale mezera mezi rexiky a BF je dlouha jako obvod zeme :).

Fox in the box jsou bozi. Zatim ty hry spise sbiram nez hraju (bohuzel neni cas to vse nastudovat a zahrat, zatim jsem vyzkousel jen pax renesance), ale je tam v tech hrach to historicke a edukativni kouzlo, ktere me nuti ty hry vsechny mit. :)

4.6.2018 21:18:13

Poradi oprava
4. Misto rexici
5. Misto BF

4.6.2018 21:20:41

...
On život malých vydavatelství není zcela jednoduchý. Jisté nejmenované malé vydavatelství chtělo dělat Zombicide, Kmotra, Scythe či Stuffed Fables, ale protlačit se přes velká vydavatelství k některým zajímavějším kouskům je často mission impossible. Takže nezbyvá, než přežívat na infantilních hříčkách a občas vystřelit ven něco, co větší ryby přehlédly.
________________________________
BLACK LIGHT STUDIO | Graphic Design

4.6.2018 22:43:11

Skupiny
Prvni skupina:
1. Albi, Mindok - na stridacku vydavaji, zalezi na obdobi, jednou ma nejakou aktualni "pecku" jedno vydavatelstvi, jednou druhe
2. Rex, BF - obcas je neco pro mne zajimaveho, ale neni to tak casto, aby se dostali do 1. skupiny

Skupina "cerny kun":
FoxInBox - hry mam, hraju je malo, proste jsou to takove obecne hure pristupne hry. Fandim, ale mam dojem, ze dalsi hru si od nich nekoupim, dokud neroztlacim nejakou z tech minulych :)

Mimo skupiny:
Piatnik, Dino... a dalsi - to jsou spise kusovky, ktere se od techto vydavatelu daji hrat...

4.6.2018 23:29:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Oblíbenost
1. Blackfire ( tak zde si člověk vždycky vybere, vydávají značky )
2. Albi ( vydavatelství se polepšilo, solidní vzestup )
3. Mindok ( Semtam vydají kvalitní hru, ale jinak nic extra )
4. REXhry (vydávají poslední dobou hodně kravin, takže velké mínus)

5.6.2018 07:45:14

Proti proudu
Zdejší výsledky mě opravdu hodně překvapují a vypadá to, že půjdu zcela proti zdejšímu prozatimnímu proudu :)

1. REXhry - z těch jsem naprosto nadšená! Zatím vydaly jen několik skvělých her, ale jejich zaměření do budoucna mi přesně padne do vkusu a určitě od nich plánuju Clank, Ex Libris, Hunt for the Ring, Roll Player a pravděpodobně i Tiny Epic Zombies. Navíc se mi líbí jejich otevřený přístup, kdy hráče občas nechávají nahlédnout pod pokličku své práce :) A skvěle komunikují.
2. Mindok - ještě před pár lety bych ho měla na první pozici, ale poslední dobou mi přijde, že se soustředí hlavně na hry pro děti a dobrá hra od nich (jako třeba GWT) je spíše výjimkou.
3. Blackfire - postupně se zlepšuje jak jejich komunikace, tak úroveň překladů. Z her mě ale zaujala pouze série Arkham-Eldritch-Manssions a pak Pán prstenů. Jinak mi ty jejich hry přijdou předražené (zřejmě kvůli licencím), ale herně zároveň nic moc. Navíc jsou hry obvykle neúplné a je potřeba k nim kupovat spoustu rozšíření.
4. Albi - nic proti nim nemám, ale prostě se mi vůbec netrefují do vkusu. Většina jejich her mi rovnou něčím vadí a těch několik, co jsem vyzkoušela, mi všechny přišly takové neslané nemastné..

S Fox in the Box nemám zkušenosti, vydávají na mě samé moc dlouhé hry s těžkými tématy. Ale zaujal mě 18Lilliput, tak uvidíme :)

5.6.2018 08:16:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Jiné pořadí
Taky přidám názor, který se zde nebude shodovat s většinou. Přihlížím i k nějakému PR obrazu jednotlivých vydavatelů a to, jak přistupují ke komunitě.
1. REXhry. Loni BR, letos Mage Knight, i další malé hry jsou super. Navíc ochota vysvětlovat komunitě své kroky je super.
2. BF. Jedna dobrá hra za druhou
3. Albi, ale jen o malý kousek za BF. V minulosti to bylo slabší (třeba kvalita Andoru mě vyloženě nasrala), vydávali pro mě nezajímavé věci, teď už jsou zase na vzestupu.
4. Mindok. Oni vydávají ještě něco jiného než Carcassone a hry pro děti?
Mimo pořadí - FitB a CGE - jejich hry nějak nesleduju, případně nesnáším, že Tash-Kalare.

5.6.2018 08:49:04

Morthe
Ja to naprosto chapu, ale musel jsem si postezovat :)

5.6.2018 08:50:47

Top vydavatelství
Jaká tu máme vlastně vydavatelství? Kromě zde neustále omílané pětce je tu ještě co vlastně? Každopádně žebříček...

1) Fox in the Box - zatím jsem spíš sběratel, protože potenciálním spoluhráčům se do jeho her moc nechce. Po pročtení pravidel vím, že se mi to bude líbit. Skoro všechno.
2) Albi - Dlouho jsem tam měl Rexhry, ale v poslední době jde Albi dost nahoru. Po pár letech půstu začali vydávat zajímavé hry jako třeba Lords of Hellas, Pustinu a chystané Anachrony.
3) Rexhry - Zpočátku jsem od nich bral všechno, s větším počtem her si už vybírám. Líbí se mi styl jejich her a hlavně série těch malých velkých.
4) MindOK - Vydávají stále kvalitní kousky, ale nedokáží mě moc oslovit. Jsou takové až moc eurovkářské. Což je dřív řadilo na 1. - 2. místo, ale postupně se mi mění chutě, a proto klesají pořadím.
5) Blackfire - Vydávají hry s tématikou, která mě až tak moc nebere. Anebo zase jo, ale je to herně nepovedený Zaklínač. Cením si na nich toho, že se nebojí vydávat větší a dražší hry.

Ostatní vydavatelství moc neznám... Pamatuju si, že dřív byl Corfix? Vydávali Alhambru a podobné hry, pak ale Queen Games přešli pod jiného vydavatele (Piatnik?). Někdy na Kickstarteru pokukuju po bigboxech Queen games, protože ty hry jsou jednoduché a dobré jako vstup do deskovek, což teď s ohledem na potenciálně nejčastější herní osazenstvo v blízké budoucnosti musím brát v potaz :-)

5.6.2018 09:02:37

Bilajz86
Tash-kalar = Rexhry ;-) CGE není vydavatelství, ty beru spíš jako vývojářské studio nebo jak to nazvat. Sami ty hry myslím ani nevydávají.

A jinak MindOK vydal v poslední době třeba Mars: Teraformace, Pulsar nebo Azul.

5.6.2018 09:05:03

...

Rex a Bf na prvních místech. Rexíci momentálně plní můj wishlist na 120%. BF děkuji za Panství hrůzy a TI4. A na druhém místě jsou Mindok a Albi. FitB nemůžu hodnotit, zatím nevydal hru, která by mě oslovila.

5.6.2018 09:05:57

zruda - oprava
CGE právě že je vydavatelství a vydávají si hry sami. Ale vydávají pro zahraniční trh (v AJ), tzn. některé z českých vydavatelství to od nich musí vzít a přeložit :)

5.6.2018 09:08:40

morthe
To je určite pravda, ale to ľudí podľa mňa až tak nezaujíma. :) Niektoré vydavateľstvá majú väčšiu tradíciu, boli medzi prvými a preto majú aj silnejšiu pozíciu na trhu. Klasika.

Ale ku téme sa veľmi vyjadriť neviem. Nemám so žiadnym vydavateľstvom negatívnu skúsenosť a nemôžem hodnotiť ani portfolio, nakoľko u každého sa nájde občas dáka hra ktorá zaujme resp. naopak, avšak už ich nepotrebujem mať všetky doma ako kedysi.

I keď si veľmi vážim snahu FiB, Eklund mi ako autor vôbec nesadol a k úchylke vláčikom som ako decko tiež nikdy nepodľahol a tak ich hry nemám ani v merku. Avšak držím palce.

5.6.2018 09:24:03

těžko to seřadit, každý má něco ..
U Albi oceňuji velkou změnu v přístupu k deskovým hrám. Mindok mně osobně sedí výběrem her. Rexíci mi přijdou hodně lidový, což je mi sympatický. BF je pro mě čistokrevný business na poli deskovek. Je skvělý, že se rozhodli pustit do TI4. Fox in the box si jdou po své vlastní ose. Za mě jsou to největší frajeři. Přesto mě to zatím minulo.

5.6.2018 09:42:24

...
Za mě je těžké toto hodnotit. Každý má pro svou práci jiné prostředí a podmínky.

Jsem rád, že tu všechny tyto vydavatele máme. Fandím hrozně moc Davidovi a Fox in the Box! Fandím klukům z Albi a jejich zápalu a chuti sem přinášet opravdu špičkové hry. Fandím MINDOKu, který také přináší super hry a myslím, že o komunitu hráčů se stará parádně. A fandím Blackfiru, který svádí boj v rámci obchodních korporací a přináší nám jednu velkou hru za druhou. I když i ten vliv "korporací" si vybírá svou daň - nemožnost dělat některá rozšíření - neb Bussiness plán, kruté termíny, neb. tiskneme toho 100 000 kusů a na vás čekat nebudeme apod.

Na konci zmíním, že hrozně moc fandím klukům z REX her. Neznám moc lidí, kteří by deskovkama žili víc. Nechápu moc tady znějící názor, že vydávají malé ptákovinky. Asi REX hry doplatily i trochu na smůly např. s hrou Clank, která už měla být dávno venku. Ale i přes to - Blood Rage, Settleři, První Marťané, oznámený Detektiv, Ex Libris, Mage Knight?? Asi to přeženu, ale REX hry jsou asi tak dva a půl chlapa se vším všudy. To, co zvládají dělat je neuvěřitelný! Za to kluci dík.

A dík i všem ostatním!

...................................................................
Redaktor Deskofobie a blogu Kubrt vs Deskovky

5.6.2018 09:54:27

1-5
1. REXhry - moje najobľúbenejšie vydavateľstvo, a to jednak čo sa týka portfólia hier (my niektorí tie ''malé hry'' skrátka žerieme ;)), kvality prekladov (veľký palec hore!), komunikácie...
2. Albi, Mindok - obe mám na rovnakom mieste. Mindok dlhodobejšie prináša na trh hry, ktoré ma skrátka bavia. Albi si druhé miesto zaslúžilo najmä za snahu v poslednom období, len tak ďalej! :)
3. Blackfire - čo sa týka ponuky hier, spokojnosť, rovnako ako Mindok. Na tretie miesto ich však odsúva kvalita prekladov. Ale verím, že do budúcna na tom zapracujú! ;)
4. Piatnik - u nich sa teším najmä na trilógiu Century, ale vedel by som si vybrať aj niečo málo od nich.
5. FiTB - nie som veľkým fanúšikom ich hier (na môj vkus príliš zložité), ale verím, že aj ich hry majú na trhu miesto a držím im palce, aby aj naďalej dokázali svojim zákazníkom prinášať chuťovky ako doteraz. :)

5.6.2018 10:12:54

Za mě
Velká pochvala pro Mindok a Albi za výběr her i dlouholetý skvělý přístup k zákazníkům. Nikdy mě nenechali ve štychu. Bez nich bych nebyl závislák :)

Od Rexíků toho moc nemám, ale líbí se mi jejich přístup. Oceňuju, že když už se do něčeho pustí, udělají to i s rozšířeními.

Blackfire mi přijde takový neosobní. Mají určitě pecka hry, ale vydávají je tak nějak utajeně. A pokud už jdou do velkých her (a nebo LCG), chtělo by to tu jistotu rozšířek. No a jejich webovky jsem dodnes nepochopil.

Foxům fandím, ale nemám nic, protože by to se mnou nikdo nehrál.

5.6.2018 10:20:25

Souhlas s Kubrtem
Kubrt to vysthil přesně tak, jak to vidím i já. Jsem rád, že tu je dost vydavatelství, která se snaží pro nás hry lokalizovat. Od každého (zatím kromě FitB) mám několik her a ten výběr je dostačující, nehledě na to, že s ohlášenými novinkami se ještě rozroste. Žebříček sestavovat nebudu, každé vydavatelství má svoje plusy a mínusy, obchodní politiku a hlavně různé podmínky o kterých se diskutovalo, diskutuje a stále se bude diskutovat. Takže u mě všechny na prvním místě, někdy se šoupnou na druhé i třetí, spíše dle toho, co se zrovna hraje / vydá / v jaké kvalitě atd. :)

5.6.2018 11:00:43

Vydavatelstvi

A co treba takovy altar?

5.6.2018 11:02:47

Vybíráme z Bazaru

Rome At War III: Queen of the Celts
Akt. cena: 199 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas