Nejlepší Leader

Rozhodl jsem se že si pořídím (zatím ????) jednu hru že série Leader od DVG. Uvažuji o nějakém leteckém. Když jsem projížděl diskuze, tak jsem na jedné našel, že asi nejlepší je Thunderbolt Apache Leader, a že má odlišný systém od těch ostatních. Máte s tím někdo zkušenosti? V čem je tedy lepší (jiný)? Když jsem se díval do obchodu, tak je o něco dražší než třeba Phantom leader Deluxe a přitom má méně komponentů… 

23.12.2021 20:17:31

@Sakalik  S wargame nemám zkušenosti. Nedávno jsem tu koupil na bazaru Thunderbolt apache leadera a mám za sebou zkušební hru. Zkouknul jsem před tím docela dost videí a přijde mi, že u toho Apache je to udělané tak, že tím, že je to moderna, tak když na misi pošleš vhodnou kombinaci letadel/helikoptér, velitelů, navěsíš na ně pro misi vhodné rakety a střílíš je třeba po dvou, tak si ta pravděpodobnost na zásah dá hodně říct. Samozřejmě není to Euro a se sebelepším plánem zamává terén a spousta jiných faktorů, ale v zásadě když pošleš vhodnou raketu na vhodný cíl tak máš hodně vysokou šanci na zásah. Třeba jsem koukal na toho Phantom leadera a měl jsem dojem, že tam je ta šance na zásah víc závislá na kostkách a dost mi tam pocitově vadil ten plán. Zatímco u toho apache si představuji, jak helikoptéry mažou nepřátele a letadla kličkují údolím, u toho phantom leadera jsem to na těch videích moc neviděl. Favoritem byl sice Sherman leader, kde je údajně větší variabilita jednotek, ale co jsem viděl, tak samotný boj na plánu proti Apachovi mi úplně nesedly, ten systém prostě nebyl původně vymyšlený na tankové boje. Dočetl jsem se, že základní taktika je stále cpát kanonfutr dopředu, aby tanky a jejich velitelé vzadu přežily. Hodně často jsem narazil na radu, všechno je to fajn, vezmi si hru, která je nejbližší tvému srdci z hlediska settingu. No hry od DVG bohužel nejsou kvalitativně vyrovnané. Spíš bych prošel bgg a vlákna týkající strategy hints na konkrétní hru. On je to sice stejný systém, ale každá ta hra je o něčem trochu jiném. U toho thunderbolta je hra hlavně mimo ty hexové mise, rozdělit letectvo, piloty, vhodně je vybavit, rozhodnout se po čem jít, kolik ušetřit bodů. Mise samotné jsou podle mně puzzle kdy člověk musí reagovat na situace na plánu ve stylu, kdy se rozhoduje jestli se ten batalion pokusí vymazat celý za cenu poškození a stresu nebo jen redukovat a holt je to válka, tak se to celé může přes sebelepší plán pokazit. Celkově mi přišlo, že ten Apache je taková osvědčená vyvážená klasika. No a co se týče méně komponent, při zkušební hře jsem neměl pocit že bych chtěl větší výběr raket, helikoptér apod. Ze začátku je člověk naopak mírně zavalen různymi typy raket, jednotek, není toho přehnaně moc, ale každá ta raket má docela dost hodnot a intutivní to není. Kdyby mi dal někdo těžký kulomet nebo bazuku tak ok, ale tady máš nic neříkající změn čísel a písmen jako název rakety a na každou misi jich vlečeš x typů.

23.12.2021 21:50:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Tvůj příspěvek mě jen utvrdil v tom, že tu hru chci :-)

K těm komponentum - nemyslel jsem to tak, že je jich málo, jen jsem se pozastavoval na tom, že jich je méně než ve Phantomovi, ale přitom je Apache dražší. Proto mě zajímal rozdíl mezi oběma hrami (myslel jsem, že budou identické jen se budou lišit v historickém období, případně místě a v jednotkách). Ale také se mi spíše líbí ten Apache na první pohled více.

23.12.2021 22:46:56

Ohledně toho Phantom Leadera Deluxe. Ten větší počet komponent je dán i tím, jde o Deluxe verzi. Je tam nyní ohromná možnost kombinovat letadla a piloty. ten výběr je úžasný, ale neznamená to, že při hře máš extra velké množství komponent (spíš ne). Já si myslím, že s Apachem chybu neuděláš (jako ji neuděláš ani třeba s Phantome, Hornetem nebo třeba novějším Zero Leaderem). Asi nejlepší je si přečíst pravidla, která dají nějaký náhled, jak se to bude hrát a naštěstí pravidla Leader série nejsou nijak náročná. 

-----------------------------------
Autor blogu Války v jednom
www.valkyvjednom.blogspot.cz

24.12.2021 09:17:51

Děkuji, Richmonde, za doplnění. Bojím se, že z pravidel bych asi moc nepochopil ten systém a “jak to funguje”, spíše dám právě na názory hráčů a recenze. Ale ten Apache mě zaujal na první pohled, ale myslím, že pokud mě zaujme, tak se nebudu bránit dalším hrám v sérii :-)

Velkou inspirací mi je i tvůj blog, který jsem objevil nedávno. Díky za něj, opravdu dobrá práce :-)

24.12.2021 11:37:58

Z vlastnĺ zkušenosti doporučuji vyhnout se tankovým a ponorkovým Leaderům. Z U-boot leadera se dobrá hra stává až s neofiko rozšířením, které ale svou náročností hru posouvá úplně mimo tuto sérii. Nejlepší jsou klasické letecké Leadery (tam pak už záleží jen na tématu) a nebo Thunderbolt a B17. 

Koho zajímá studená válka, netrpělivě vyhlíží Spruance Leader od Deana Browna (B17 a Tactical Exp. pro U-boat) 

26.12.2021 08:27:41

Nejlepší Leader - těžko říct, z těch co mám je každej dobrej(zejména pak Gato Leader, baví mne tuze moc, takže rozhodně doporučuju se ponorkovým leaderům nevyhýbat). Jinak jak píše Richmond, chybu asi neuděláš s žádným, prostě vezmi to, co je Ti tématicky nejbližší.

26.12.2021 13:39:47

Nebol tu spomenuty Israel Air Force Leader,tak doplnim. Scenare od druhej svetovej, kde mas len kanon,plus zopar bomb,az po blizku buducnoct zo stealth lietadlami a vacsim vyberom vyzbroje. A  kazdemu pilotovi mozes zakupit az dve unikatne vlastnosti,ktore vylepsuju jeho vlastnosti… A inak ten Apache ma tiez lakal,len v tu dobu nebol dostupny. A na ten Spruance leader sa vyslovene tesim…

26.12.2021 16:54:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

ISS Vanguard Expansion (sundrop) a Stretch goals
ISS Vanguard Expansion (sundrop) a Stretch goals
Akt. cena: 2400 Kč
Končí za: 2 dny

Offcanvas