Nákupní frustrace

Máte ten stejný problém, že je spousta skvělých her a také by jste chtěli podpořit české vydavatele (za jejich snahu a hlavně za to, že jsou pro mě mnohem přístupnější), ale prostě nemáte tolik peněz? Jak se s tímto nepříjemným pocitem vyrovnáváte? A jaký je váš měsíční cenový strop za hry?
20.8.2019 10:44:41

nákupy
Osobne som už za touto fázou a hry si vyberám, nie všetko ma osloví a za niektoré hry skrátka nie som ochotný vyplácnuť toľko peňazí, koľko za ňu pýtajú. Druhá vec je, že mám rodinu, ktorá má vyššiu prioritu ako hry...
Na druhú stranu sú českí vydávatelia, ktorí sa orientujú na nejaké hry, ktoré skrátka mňa nikdy nezaujmú. Takže ich snahu si cením a som rád že hry vydávajú.
Cenový strop nemám mesačný, skrátka sem-tam nejakú hru kúpime. Ked je chuť a niečo nás zaujme.

20.8.2019 10:53:34

nákupní horečka

já mám frustraci z toho, že bych nakoupil spoustu her, jenže by je se mnou nikdo nehrál. děcka ještě malá, manželka není nadšená hráčka. něco si zahraje, ale nic moc zásadního.
takže hledám třeba hry pro jednoho, jenže to si pak připadám jak blbec doma :D
a rozpočet měsíční bych převedl z ročních nákladů, kdy za hry dám tak 3000/12= 250Kč/měsíc.
takže asi nejsem cílová skupina, dle které by ses měl řídit

20.8.2019 11:18:15

Curuj
Zatím jsem do té fáze nedošel. Sbírku her už nějakou mám, ale do kickstarteru jsem z platových a jazykových možností ještě nešel a tak si mezi ostatními hardcore hráči připadám jako outsider. Z českých vydavatelů mě právě nejvíce zaujal Fox in the box a se svými kampaněmi jako Successors nebo Falling Sky, ale to je nad mé možnosti. Samozřejmě i ostatní vydavatele jsou super a rád bych od nich nakupoval, ale čas a peníze jsou neúprosné.

20.8.2019 11:38:29

:-)
slovo FRUSTRACE nahrad slovom ZAVISLOST, rovnaky pocit maju aj narkomani, tiez by si chceli pichat herak kazdy den, nonstop.

V skutocnosti vacsinu z tych hier nepotrebujes a nemusis mat, staci si vyberat do coho investujes, nemozes mat vsetky hry na svete, ani vsetky zeny na svete a vsetky auta na svete.

Ale zvycajne na to prides az potom, ked tie peniaze budes mat.

20.8.2019 11:40:24

vůči tomuto jsem se musel obrnit
V současnosti jsem se dostal do fáze kdy už nové hry nekupuji. Alespoň ne pravidelně. Dal jsem si závazek, že se mi hry vejdou do prostor, které sem si pro ně vyhradil a tím se hodlám řídit. Velkou výhodou je, že mám k dispozici kavenu (zázemí jouob castu), které dokáže veškeré mé herní choutky naprosto s přehledem uspokojit.

20.8.2019 11:41:40

stubby
Rodinu zatím nemám, tak mi přítelkyně toleruje nakupování her a většinou jsem do her investoval 1000 až 1200 měsíčně. Teď to hodlám snížit na 600.

20.8.2019 11:43:38

Nákupná horúčka
Našťastie pre moju peňaženku som tiež touto fázou úspešne prešiel a teraz si veľmi preveľmi vyberám, čo si kúpim. Občas samozrejme vyskočí hra, pri ktorej mi v hlave blikne veľké CHCEM!, ale našťastie po chvíli zmizne. Hry už teraz kupujem zriedka, a aj to po vyskúšaní. Ale ak ma chytí, cena väčšinou nehrá až takú rolu.

Pomohli mi tri veci. Prvou bolo, že mi začalo dochádzať miesto, kde hry uložiť. Druhou zas bolo, že sa mi kopili hry, ktoré som maximálne rozložil na stôl a prakticky od kúpy nehral (niektoré ani raz za tri či štyri roky). Treťou bolo, keď som mal na festivaloch možnosť vyskúšať si hry, ktoré som tak veľmi chcel a pri ktorých som zhodnotil, že boli okej, ušli, ale nakoniec veľmi dobre, že som ich nekúpil. Predtým som bol schopný utratiť veľmi veľa peňazí za hry - v zmysle všetky voľné peniaze, ktoré nešli do úspor.

Teraz sa snažím vydestilovať zbierku tak, aby som v nej mal len to najpodstatnejšie, najzábavnejšie pre mňa a pokrývala rozmanité žánre, ktoré ma zaujímajú.

20.8.2019 11:47:33

Wuuduu, Pelly
Ano, přiznávám, je to veliká závislost s kterou mi naštěstí pomáhá olomoucký klub Doupě. Kew má na výběr her docela cit, což je super.

20.8.2019 11:51:46

nakup her
No je to těžký. Vždycky výjdou nějaké pecky, které člověk koupí a pak si řekne teď si dám pauzu, nic lepšího se přece hned tak neobjeví a pak bum na KS se objeví nějaká nová hra třeba od Lacerdy (záruka kvality) a hned je dva a půl tácu v tahu.
Nebo Fox in the Box v poslední době válí (Root, Falling Skye, Successors).
Dále Rexíci (Divukraj, Harry Potter, Clank in Space), noví settleři), Mindok (Na křídlech, Mezi dvěma zámky), Albi (Tapestry) do toho ještě Tlama (Architekti, Paladinové).
A to píšu jen o českých verzích a všechno výjde v nejbliží době.
Jediná záchrana a trošku úleva pro moji peněženku je že mě neberou ty figurkové orgie na KS.

Prostě musí člověk ubrat někde jinde (např. drahé oblečení, šperky, hodinky atd.) když chce nakupovat hry.
Popřípadě to točit a nějaké starší, které už nehraje nebo se mu nelíbí prodávat.

20.8.2019 12:02:46

Zertz
Já jsem deskoherní nováček, kdy se tomu věnuji asi necelé tři roky. Takže počítám, že dospěji časem ke stejnému výsledku jako ty a mnozí ostatní. Holt je to nejspíš vývoj, který se úplně nedá moc uspíšit. A podporou je, že jak vidím nejsem jediný.

20.8.2019 12:03:35

Beholder
Moje řeč, pořád na nás chrlí spousty zajímavých titulů a je těžké tomu odolávat.

20.8.2019 12:06:05

Závislost
Taky me nejak ta zavislost presla. Asi je to tim, ze v soucasnosti sice vychazi 5000 her rocne, ale zadna me nezaujala tolik jako v predchozich letech, kdy jsem ty hry potreboval mit ve dvem vlastnictvi. Ostatne ted sem tam dokoupim nejaky stary klenot, ale do novinek uz se nehrnu. To same KS. Ze zacatku ohromna manie, ale po par letech cekani clovek zjisti, ze to za to vubec nestoji. Vetsina dobrych titulu stejne vysla cesky, nebo se po nejake dobe daji sehnat tady na bazaru.

Souhlasim s nazorem, ze je to jako drogova zavislost. Navic tu touhu si hru poridit dost podporuje koukani na ruzna videa a cteni opevnych recenzi (treba Deskofobie) . Poridil jsem si nekolik her jen proto, ze je Petr vychvalil, a pak me treba osobne tolik nezaujaly. Ale musel jsem je mit. Ted, kdyz uz jsem se spalil, jsem prozrel a hry si vybiram. Zavislost se prekonat da. Dalsim faktorem je taky ta moznost mit na to. Clovek chce o to vic veci, ktere mit nemuze. Az budes mit staly prijem a budes si moci koupit, co budes chtit, stejne te to brzy prejde, protoze uz to nebudes chtit tolik jako tehdy, kdyz jsi o tom jen snil. Prvnich par mesicu si neco koupis, ale pak to prejde.

20.8.2019 12:06:41

Havelock
Opravdu moudrá slova. Doufám, že taky tak zmoudřím, i když si myslím, že nové tituly stále mají co nabídnout a některé z nich jsou i velmi povedené.

20.8.2019 12:11:29

Beholder
Já zase mám v oblibě Eklunda, na kterého je těžké sehnat hráče. A líbí se mi i Eric Lang a jeho povedené věci jako Rising sun, Blood rage a Bloodborne (karetka).

20.8.2019 12:14:18

Opačný problém
Já mám vcelku opačný problém, klidně do něčeho těch pár stovek nebo tisíc dám, ale často prostě není do čeho. Třeba jako minulé vánoce a začátek tohoto roku.

20.8.2019 12:19:18

Bilajz86
Šťastný to muž :D

20.8.2019 12:32:20

nakupy
Taky uz jsem z toho vyrostl. Hezke hry by byly, ale jak uz tu psali mnozi pode mnou, nebydlim ve skladistni hale a hlavne muj cas neni nafukovaci. Navic se spoluhraci je to cim dal "horsi", jak je cim dal vic her, je tezke najit spoluhrace zrovna na tu svoji hru. Kde jsou ty doby, kdy skoro vsichni znali a zahrali si Agricolu...

Nakupuju v ramci nizsich jednotek her za rok a nezanedbatelny podil z toho jsou rozsireni k hram, ktere uz mam, aby se to realne dostavalo na stul. Protoze s kazdym novym prirustkem se ukrajuje z casoveho podilu her, ktere uz mam. Jasne, plno novych paradnich her se mi libi, ale jednoduse si reknu, ze na to, abych po pominuti pocatecniho hypu tu hru dostal na stul jednou za rok nebo za dva, to proste nema cenu kupovat.

20.8.2019 12:49:36 | Upraveno autorem (porovnej)

nákupy
Podle hesla "nemusím mít vše" a "raději pořádně hrát než bezhlavě nakupovat" už mě nějaké divoké sledování vyhajpovaných titulů přešlo. Spíš si z bazaru koupím nějaký osvědčený starý titul. U nových lokalizovaných her mám problém si vybrat, v 90 procentech mě to nějak neoslovuje. A když tak čekám klidně rok až se sejde více názorů.

Ergo není kam spěchat...

20.8.2019 13:31:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Jacob
Obávam sa, že sa to nedá urýchliť. Aj keď som vedel, že tú hru hneď nepotrebujem, bola to akási forma závislosti, túžil som mať všetko, čo ma zaujalo a nedalo sa odolať. Ale to neznamená, že netreba skúšať odolávať :) Našťastie pred Kickstarterom ma zachránila moja nechuť dať peniaze do niečoho, čo nemôžem vidieť hotové.

Ono, možno aj keď uvídíš tých hier postupne čoraz viac, uvedomíš si, že mnohé sú si veľmi podobné. Plus, kupuješ svojím spôsobom aj pre tých, čo budú s tebou hrať. Fakt tých hier vychádza neskutočné množstvo a ak žiješ živoť bežného človeka, nestihneš všetko odsledovať. A to je vlastne aj fajn. Svojím spôsobom je super, že české vydavateľstvá odfiltrujú mnoho hier a vydajú super veci.

Ako píše Úderník, ozaj nie je kam sa ponáhľať.

20.8.2019 13:56:51

hry
kdysi jsem byl naruzivym hracem videoher a kupoval jsem si sberatelske edice vyhajpovanych titulu. casem jsem presel na model - kupovat zasadne po letech a ve vyprodeji (steam, gog). takze nove hry v za plnou palbu jsem uz nikdy nekoupil.

kdyz jsem presel na deskovky, tak jsem taky mel bohaty wishlist a kupoval vsechno mozne, nez se muj vkus vykrystalizoval, moje sbirka rozrostla na rozumny pocet a potreba kupovat nove hry v predprodeji si vyrazne utlumila (po x-tem spaleni, kdy se z hry vyklubal paskvil). s kickstarterem jsem hodne opatrny a malokdy neco podporim. kdyz uz, tak to je spis 2. edice nebo rozsireni, kdy uz je znamo, jestli ta hra za to stoji. drzim se pravidla, pokud je hra dobra, bude dalsi kampan. a u retailovych her taky neni kam spechat. her je cim dal vic. je lepsi si koupit osvedcenou 2+ roky starsi hru. proto prakticky nemuzu hlasovat v kampanich o nejlepsi hru roku, kdyz jsem z aktualniho roku hral maximalne 1 ci 2.

20.8.2019 14:02:14

Jacob
To časem přejde. :)

20.8.2019 14:22:30

hry
U počítačových her to mám stejně, jak Junik. Starší hry ve slevách na steamu, gogu, jednou jsem se v poslední době nechal trochu vyhypovat a koupil KCD /taky jako podpora Vávrovi/

U deskovek mánií podporovat místní vydavatele, jen proto, že "něco vydají" rozhodně netrpím. Řeknu to trochu hnusně, pokud to není nějaké homemade, je to klasický byznys a je to jen a jen jejich riziko. A já si vybírám, co si koupit a co ne. Klasický případ bylo MTG, kde jsem nové boostery měl opravdu jen ty, co jsem vyhrál nebo rozbalil na turnaji. Přímo od Hasbra jsem jich koupil minimum a karty sháněl na sekundárním marketu.
Sbírku her držím /bez rozšíření atd/ na nějakých 10-15 hrách, průběžně něco prodám, co se na stůl nedostane. I když u pár věcí je něco jako sentiment a i když je nehrajeme ve skupině, tak se mi líbí a zbavovat se jich nechci /Vládci podzemí, Blood Rage, který mám z části nabarvený/. Osobně se mi třeba líbila Fury of Dracula, co se ve skupině absolutně neujala a tu jsem prodal, nicméně v novější verzi si CZ vydání koupím. Protože téma...a chci jí mít doma.

KS mánie mne trošku? chytla a trošku? drží, ale spíš, že si sleduju, co vychází a zatím jsem backnul do úspěšného konce nějakých 5 her dohromady - za necelé 2 roky mi to nepřijde jako nějaké závratné číslo. Je ale fakt, že KS je běh na dlouho, z backnutých her zatím pravda došla jedna a 2 by měly být do konce roku. Probírám ve skupině a když byla pozitivní odezva nebo mne hra fakt zaujala /Salomon, TG/, tak jsem to vzal. A rozhodně mne míjí mánie all-in, stejně by se to nejspíš neohrálo.

EDIT: je ale fakt, že teď na mne půl roku bude těch her na KS útočit vícero..uvidím, jak moc odolám a tak se dvěma skoro reálně počítám.

Je ale pravda, jak píše dole Havelock, je tam taková nějaká ta "vášeň" si hru pořídit, protože mne zajímá, líbí se mi a chci si "udělat radost". Jsou pořád koníčky podstatně dražší :-) a tady navíc většinou případná finanční ztráta /prodám hru, co se neujme/ není nic, co bych nerozdýchal...

20.8.2019 14:32:39 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
Vela ludi si preslo podobnym vyvojom. Ja nie som uplne vynimka heh. Tiez som mal manie. Uz som si jednoducho povedal, ze chcem tie hry zahrat viac krat ako 1-2x.
Teraz kupujem uz pomenej, 2-3 hry do roka, kedysi skoro vsetko co vyzeralo aspon trochu zaujimavo a bez rozmyslu.
Zracionizoval som zbierku. Toto inac odporucam, dost mi to pomohlo :) Mam uz pokryte skoro vsetko, podla poctu hracov (od 2 po 6) od party cez hranie so zenou az po zlozitejsie hry na niekolko hodin. Teraz uz len mierne modifikujem a vyhadzujem co som dlho nehral, pripadne nahradzam hrami co nas viac bavia. Obmedzenie som si stanovil priestorovo, ak uz nieco nevojde do skrin, tak nekupujem. I ked aj teraz mam obcas bezhlave nakupy..
PS: nechavam srdcove hry v zbierke, co som nehral roky (napr. starcraft, alebo Magic Realm) a urcite ich chcem hrat v buducnosti s detmi.

20.8.2019 14:43:22

Nekourim ani nepiju
Nekde ty prachy poustet musim...


Ale je fakt ze cloveku chvilku trva nez vlastne pochopi co se mu opravdu libi a co ho bavi...

..Deskovky Teplice..

20.8.2019 15:03:14

nákupní frustrace?
U mě je to spíš tak, že se mi doma hry kupí na hromadě hanby bez zahrání a neumím je prodávat. Místo dochází, nové hry vychází a já si tak říkám, jestli bych místo nakupování neměl třeba někdy ty hry hrát...
Finance jsou mi vcelku ukradené, ale štve mě, že si to kupuju vlastně zbytečně, takže jsem spíš sběratel.
___
redaktor Deskofobie

20.8.2019 15:25:48

Vybíráme z Bazaru

Gloomhaven: Lví chřtán CZ
Gloomhaven: Lví chřtán CZ
Akt. cena: 33 €
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas