Které hry jsou dlouhé na přípravu?

Přiznávám, že trpělivost není jedna z mých silných stránek a občas mě nemile zaskočí, že před hrou samotnou je potřeba jistých zdlouhavých příprav aby se všechno dostalo přesně na své místo. Samozřejmě se tomu snažím předcházet oddělením herního materiálu do separátních pytlíků/boxů/sáčků aby to nebylo pomýchané, ale v některých případech toto roztřízení po konci hry stejně nepomáhá a docela mi to bere radost ze hry. Samozřejmě chápu, že mnou preferovaný model Carcassonne u mnohých her není možný. Vychytralé řešení vidím v tom, že to nechám nachystat někoho jiného, ale bohužel v mnoha případech to vyjde stejně na mě. :-) V recenzích často nebývá tento faktor vůbec zmíněn a já bych se tomuto vyhnul stejně rád jako kostkám nebo hraní přesahujícím 60 minut - s děckama je to totiž ještě na dýl :-) Varuje tedy mě a případně i ostatní tady a nedoporučujte ty hry, které mají nesmyslně dlouhou přípravnou fázi, abych si je snad nechtěl zbytečně pořídit :-) Díky
18.6.2018 11:30:51

z toho co sem mel tu čest

war of the ring
earth reborn
mansion madness stary bez apky
robinson

18.6.2018 12:55:05

Zdlouhavá příprava
Záleží co je myšleno pojmem zdlouhavá příprava - 5, 10, 30 nebo 60 minut? Pokud má hra dlouhou přípravu, má pravděpodobně spoustu komponent a tudíž nebude hratelná do 60 minut nebo s dítětem. Osobně jsem hrál spoustu dětských her a nikde žádná dlouhá příprava nebyla a hry co se připravovaly přes 30 minut rozhodně nebyly dohratelné do 60 minut.

18.6.2018 12:56:02

Dlouhá příprava
Marco Polo
Robinson Crusoe
Arkham horror
Eldritch horror
Sid Meier's Civilization
Lorenzo il Magnifico (ani tolik netrvá, ale rovnat ty kartičky podle druhů a jednotlivých fází je opruz..)

18.6.2018 13:13:50

určitě přidám
Agricolu (má náročnější údržbu mezi koly a asi i celkovou přípravu) a asi i další její Uweho klony (Le Havre, Caverna, Feast for Odin, i když tam jsou "od přírody" celkem šikovné pořadače).
Samotná kapitola je pak Feld - hlavně Burgundy a Bora Bora, ale určitě i další (V roce draka, Amerigo, Macao, Aquasphere, Oracle of Delphi)...

EDIT: Ale jak Droll správně poznamenal, týká se to hlavně her s více komponenty, které jsou z principu dlouhé.

18.6.2018 13:38:31 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Osobně bych délku přípravy hodnotil v poměru ku délce hry samotné. Je něco jiného připravovat dvacet minut Mage Knight a pak čtyři hodiny hrát (ve dvou) než deset minut připravovat Dominion a hrát necelou půlhodinu.
Mě osobně dlouhá příprava ani úklid nevadí.

18.6.2018 13:44:42

Ad-hoc...
...ťažko povedať čo znamená dlhá príprava. Keď hráme 4ja a hru si pripravujeme všetci naraz (každý vie čo má robiť), tak aj postaviť mapu Descentu alebo rozostaviť AAA jednotky nie je problém. ALE! Ak pripravuješ hru sám tak:

Descent
Axis & Allies
Rum & Bones
Scythe
Zombicide (nikedy - ak je veľa dverí...)

...ale ak máš dobré inserty, toto vieš okresať všetko na polovicu ak nie viac (Blood Rage a Rising Sun napr. máme po klanoch k krabičkách, tak jediná príprava je rozdať krabičky hráčom a rozložiť mapu - celé :))

A ako spomenuli hráči nižšie: toto nie sú krátke hry a ich dlhá príprava rozhodne stojí za to ešte dlhšie hranie potom :)

18.6.2018 13:47:25

přístup
Myslím si, že je to hodně i o přístupu. Jako příklad můžu uvést Descent. Když dělal OL syn, měl hru nachystanou během chvilky. Vybral scénář, švihl tam nestvůry, které splňovaly požadavky a jako první mu přišly pod ruku a jelo se. Dílky mapy a pod. se hledaly za chodu. Já naopak jako OL vždycky napřed poctivě pročetla scénář, uvažovala nad tím, jak by mohli asi protihráči táhnout, brala v potaz schopnosti jejich postav a snažila se vybrat nestvůry, kterými bych jim pořádně zatopila, uvažovala jsem i nad tím, jak hru ideálně vyvážit, aby bavila obě strany, před samotnou hrou bylo nachystáno všechno naprosto dokonale (dílky mapy, žetony, karty,...). A tak zatímco synovi příprava zabrala pár minutek, já nad tím strávila klidně přes hodinu a přitom, ruku na srdce, mezi těmi hrami jako takovými nebyl zase až tak významný rozdíl. Jinak hra, u které mě vždycky příprava neskutečně vadila, byly padající opičky. nejmladší je strašně rád hrával asi kolem 2. roku věku a já je nenáviděla! Než jsem tam zastrkala všechny ty děsný tyčky a nasypala opice, už jsem měla chuť do toho kopnout a hodit z okna. :-D

18.6.2018 14:04:40

2Droll: Záměrně jsem nespecifikoval délku trvání přípravy hry :-)
i kvůli tomu, aby si každý mohl podle vlastního uvážení určit, co se mu subjektivně zdálo moc dlouhé. Když hrajeme hru poprvé, tak samozřejmě trvá o dost déle než tomu, kdo zná pravidla a ví jak na to.

2all: Ono je na diskusi i to, co je to dlouhá hra nebo hra dětská, ale to tu nechci otvírat - držme se tématu.

2 scarecrow: taky pravda, ale sedet 4 hodiny na prdeli, to by pro me bylo asi podobne neprijatelne jako

2 Meeshab: Opičky znám - děcka obrátily princip (ostatně jako i u jiných her, kde ma vítězit ten, kdo se zbaví karet nebo má něčeho nejmíň) a vyhrával ten, kdo měl opic nejvíc :)

2All: Robinson - aha, to mě mrzí, tahle hra mě docela oslovila a uvažoval jsem o ní kvůli coopu

Díky za další vaše postřehy a názory :-)

18.6.2018 15:14:21

Dlouha priprava

Tak takovej axis and allies pripravuju sam i hodinu. Kdyz k tomu pripoctu jeste tak pet hodinek hrani...

18.6.2018 15:52:56

Dlouhá příprava vs. vysvětlování
Většinou mě nikdy nevadila dlouhá příprava, ale délka vysvětlování hráčům. Děláme deskoherní akce cca 2xročně a ty hry se pozapomenou.

Třeba než vysvětlím Hru o Trůny deskovou verzi, tak je oběd :D protože už jsme přistoupili na zkušební 3 kola.

Jinak osobně mě vadila:

Sid Meyer´s Civilizace / ale vždy to stálo za to
Trajan

Jinak je to taky o způsobu skladování :-)

třeba Cavernu můžeš připravovat 20 min, ale pokud máš insert, tak ji máš za 5 min :-)

18.6.2018 16:46:32

Caverna
Caverna v skutocnosti nevyzaduje insert ani extra dlhu pripravu. Kamene, drevo a vsetko ostatne moze byt pokope, zvierata tiez v jednej kope, zbytocne to triedit. Jedine co je treba rozdelit su miestnosti.

18.6.2018 17:25:27

Robinson 5 minut
Robinson 5 minut- nenechaj sa odradit, jaky si to udelas, takovy to mas :)...

18.6.2018 19:26:34

Nejhorší
Pokud nemáte inteligentní insert, nebo aspoň krabičky na šroubky tak:
Caverna
Runewars
Fief
A pak bych se zamyslel ještě na druhou stránkou této otázky, nejhorší skládání zpět do krabice:
Cokoliv od CMONu :-)

18.6.2018 19:56:47

Příprava
Z toho co jsem hrál nebo hrávám častěji mě okamžitě napadl Gloomhaven a Zima mrtvých, u které se to s rozšířením ještě více prodloužilo.
A dále mě ještě napadla Sid Meier's Civilization.

Na druhou stranu je delší setup zmíněných her odpuštěn tím, že jde z mého pohledu o výborné hry.

Ad Robinson: po pár hrách už víš kde co dát a není problém do max 10min hrát.

19.6.2018 14:00:08

Vysledek!

Tak jsem se nechal v zahranici nachytrit, abych vedel, cemu se v budoucnu vyhnout a potesilo me, ze tam zminili i hru, ktera me vlastne k teto otazce privedla: Samarkand

Samozrejme, jsou tam i dalsi co neznam ja, ani mistni databaze her (puvodne jsem to chtel cele prevest do CZ podoby, ale po nekolika heledani s vysledkem 0 jsem od toho upustil a nechavam je v ENU)

Takze jestli se chcete vyhnout dlouhym hernim pripravam, zapomente na tyto hry:


Age of Conan
Amerigo
Andor - dobrodružné legendy
Android
Archipelago
Arkham horror
Axis & Allies
Battle Cry
BattleLore
Battles of Westeros
Battlestar Galactica
Betrayal at House on the Hill
Case Blue
Castles of Burgundy
Caverna
Dark Darker Darkest
Deadzone
Defenders of the Realm
Descent
Dominion
Doom
Downfall of Pompeii
Earth reborn
Eclipse
Eldritch horror
Fief
Fire in the East
Firefly
First Train to Nuremberg
Fleet: Arctic Bounty
Gloomhaven
Great Fire of London 1666
Hawaii
Heroscape Master Set: Rise of the Valkyrie
Horus Heresy
Hra o Trůny
Jaipur
Kanban
Legendary: A Marvel Deck Building Game
Lorenzo il Magnifico
Mage Knight
Magic Realm
Mansion madness stary bez apky
Marco Polo
Memoir '44
Men of Iron
Merchant of Venus
Paris Connection
Puerto Rico
Railways of the World
Robinson Crusoe
Rum & Bones
Runewars
Samarkand
Scythe
Sid Meier's Civilization
Space Hulk
StarCraft
Suburbia
Super Dungeon Explore
The Longest Day
Through the Ages: Příběh civilizace
Tide of Iron
Timbuktu
Továrník
Tower of the Wizard King
Trajan
Twilight Imperium
War of the ring
Warhammer 40,000
World in Flames
Zima mrtvých
Zombicide

3.4.2019 16:55:18

Jak uz jednou padlo
Jaky si to udelas, takovy to mas. Nektere hry skutecne trva pripravit dlouho, ale hodne tomu pomuze spravne rozdeleni komponent do sacku/krabicek, nebo insert v krabici. Znam i takove lidi, co vsechno hodi do krabice. Karty, dily mapy, figurky, je to fuk. Potom priprava dalsi partie trva dele, nez hra samotna...

3.4.2019 17:23:29

záleží
Jak psal Havelock, je to jen a jen o tom, jaky si to uděláš. Pokud ti ta hra za to stojí, tak si ji odpovídajícím způsobem vytuníš tak, aby tě vize přípravy neodrazovala od hraní. Já jsem třeba měla v úmyslu hrát kampaň v Descentu, a tak jsem strávila nějaký ten čas nad výrobou insertu, díky kterému máme pokaždé připraveno ke hraní během pár minut. S trochou snahy se dá pohodlné řešení najít prakticky u každé hry.

3.4.2019 18:37:14 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Osobně si nevzpomínám na hru, která by mi délkou setupu přišla neadekvátní v poměru k celkové herní době. Možná jen snadno zapomínám špatné zážitky :)

Z toho, co uvádíš v seznamu níže mám rád docela dost her, a kousky jako Runewars/Eclipse/Civilizace/TI4/Mageknight apod. mají dlouhý setup, protože mají spoustu součástek, ale ta spousta součástek z nich taky dělá ty výborné hry! Takže strávit třeba 30 min přípravou na 3-4 hodiny výborné hry je pro mě naprosto ok.

Napadají mě tři hry, jejichž setup mě v poslední době trochu otravuje:
Fallout
Gloomhaven (nemám ještě insert)
Arkham Horror LCG

Ani ne tak že by byl dlouhý (ok, u GH je), ale všechny tři mají společné to, že člověk musí hledat specifické karty ve velké spoustě jiných. Ale přesto jsou dobré hry a imho za trochu té frustrace při setupu stojí.

Některé hry z toho tvého seznamu mi nedávají smysl:
Dominon - vybereš pár balíků karet, položíš je na stůl a jedeš.
Castles of Burgundy - žetony stačí jednou roztřídit podle druhů do pytlíků a není co chystat, rovnou se hraje
Betrayal at House on the Hill - tři hromádky karet a jedna hromádka destiček a hotovo

... jak píšou ostatní, hrozně záleží jak si to člověk uspořádá v krabici.

3.4.2019 18:52:48

Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game
Já bych zmínil tuto deckbuildingovku. Vybrat všechny potřebné balíčky pro daný scénář je peklo a ještě větší peklo je na konci hry zase všechno roztřídit. Pokud to závěrečné roztřídění odložíte, další setup je pak peklo na entou. Díky tomu tu hru prakticky nehrajeme byť je to docela pecka.

3.4.2019 19:16:04

Lorenzo haha
Scythe s insertom tak 5-7min max.
A co uplne nechapem je lorenzo, ten bez inzertov a boxikov mas do 5min tiez. A my to male este vytunene: mame ho v troch boxoch v krabici, v jednom malom boxiku su penize a drevene zetonky, otvorim a dam na stol, v druhom su suroviny (otvorim a dam na stol a hracom rovno rozdam prisluchajuci pocet), otvorim vacsi boxik kde su bonusove dosticky a dosticky exkomunikacie v gumicke (rovno nahodne vyberieme), karty vodcov, kocky a karty etap (opät v gumicke). Kedze karty etap si vzdy po poslednej hre rovno triedime a miesame, tak ich dam len na stol do troch kôpok a prve 4 z kazdej farby dam na herny plan a hotovo. cca 3min cela priprava, neni o čom. Jedine co moze dlho trvat je vyberanie vodcov, ale to uz nie je samotna priprava hry a zalezi to od hraca ako spekuluje. Celkovo ze hry s dlhym setupom je velmi subjektivne a ako si to kto urobi tak to ma, najvacsia hlupost je mat vsetko v pytlikoch podla mna, na to som uz casom prisiel :) . My mame vsetko v takych boxoch za 1e. Su univerzalne na vsetko a maju rozne velkosti a aj farby. Predavaju ich v kauflande, kik a tedi a volaju sa desiatove boxy. Nemame hru ktora by nebola nasetapovana v tychto boxoch. Raz som sem pridaval foto tychto boxov pre great western trail-no bola mi zamietnuta pre malu informacnu hodnotu :)) Hra ktora u nas ma najdlhsi setup je This war of mine, kvoli kartam a ich ukladaniu na herny plan...
Je hlupost sa nechat odradit dlhsim setupom, ked si ho viem skratit aj o 80percent len preto, aby som nehral dobru hru..

3.4.2019 19:36:34 | Upraveno autorem (porovnej)

ještě jeden postřeh
mimoto, že obvykle záleží na tom, jak máš udělaný insert či pytlíkování, tak u většiny dobrých her mě osobně příprava hry baví, protože se mi líbí herní komponenty :-) mimoto, že se deskovky obvykle hrají s přáteli, tak manipulace s reálnými komponenty je dalším důvodem, proč je mám rád...

3.4.2019 19:49:29

Příprava
Nejdelší jsou často ty hry, které vyžadují nejen roztřídění komponent, ale i vytřídění, třeba podle scénáře. Teď mě třeba napadá Arkham LCG nebo Arkham Horror 3. ed., kde člověk musí podle zvoleného scénáře vše složit, ale ještě projít balíčky a vytahat správné karty. Osobně to řeším tak, že se scénář vybere ještě před hraním a připravím to třeba doma. Případně jde vždy někoho zaúkolovat: "Projdi balíček a vyndej vše s...". Usnadněním je důkladné uklízení, kdy člověk nenahází karty zpět, ale rozumně to roztřídí, aby se v tom zase dobře hledalo.
---
Autor hry Velryby ničí svět

3.4.2019 22:10:28

Bedikk
"Usnadněním je důkladné uklízení, kdy člověk nenahází karty zpět, ale rozumně to roztřídí, aby se v tom zase dobře hledalo." Souhlas, naprostá nutnost , ale to je právě to co odradí toho uklízejícího spoluhráče od dalšího hraní - že si vzpomene jak dlouho to minule třídil :-) A zapojit do uklízení všechny hráče není úplně řešení, někdy to udělám radši sám, než ostatní zprudit.

3.4.2019 23:30:15

panzer
Uklízení složitějších her taky radši dělám sám. Ono se u toho hodně povídá o dojmech a málo soustředí. Takže pak takoví ti, co to moc neřeší, v tom udělají ještě větší zmatek. Gloomhaven je v tomhle úplně příkladový. Nechávám tedy každého, ať si sbalí vlastní postavu a vše, co k ní patří, nacpou do svého zipového pytlíku. Nic se tak nepomíchá, každý sleduje jen to svoje a zbytek věcí poskládám až odejdou. Stejně tak probíhá i setapouch. Každý si připraví svou postavu a buď už dopředu nachystám dobrodružství, nebo se toho ujmou tak nějak všichni.

4.4.2019 00:54:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Příprava

Earth reborn je krutý
Sm civka taky
Gloomhaven jsme dlouze pytlikovali a nepřijde mi to tak hrozný

Mě teda celkem ničí i mombasa, auztralia, brass,root
Asi mi min vadí připravovat scénář než rovnat žetony po herní desce :)

Ale suverénní peklo je the colonists, pak se ale hraje 8 hodin, tak člověk zapomene

4.4.2019 23:35:18

Vybíráme z Bazaru

Steam Park Cz
Steam Park Cz
Akt. cena: 10 €
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas