Kooperativní hry

Ahoj,

rád bych se od zkušenějších dozvěděl, jaké jsou TOP kooperativní hry ve fantasy světě.
Hodně jsme hráli Descent a ten byl skvělý, nyní se porozhlížím po něčem novém, ale úplně se mi nelíbí zombicide (nutnost hrát za plnou palbu postav). Gloomhaven je pro nás asi zbytečný overkill, byť chápu, že je to v tomto ohledu TOP.
Napadá mě například LOTR Putování po středozemi, ale nejsem si jistý kombinací deskovky a aplikace (bojím se odtržení pozornosti od stolu).
Existují nějaké další hry, kdy se vypravíte do (ideálně fantasy) světa, zabíjíte příšery, sbíráte lepší předměty a vylepšujete si postavy?
Všem děkuji za přečtení příspěvku a za názor! :)
Psycho
22.6.2020 15:50:37

Psycho
Tak pravděpodobně by ti vyhovovaly hry které se zařazují do škatulky dungeon crawler. Tam bych asi doporučil mrknout třeba na Sword & Sorcery. Gloomhaven je trošku odlišný styl, v tom že to není ameritrash jako Descent, ta hra je víc o optimálním zahrání karet a každá místnost je v podstatě takové puzzle jak co nejlépe zahrát co máš a vyřešit ji. Pokud bys chtěl nějakou ameritrash alternativu ke Gloomhavenu, uvažoval bych o Dungeon Universalis, který má někdy na podzim nový kickstarter. A kdybyste chtěli Gloomhaven jen ne tak obrovský, v USA už se začal rpodávat Gloomhaven Jaws of the Lion, tak za měsíc za dva by mohl být v prodeji i tady, i když třeba ho příští rok Albi lokalizuje, ale to nikdo neví. A to je takový zmenšený Gloomhaven s postupnou výukou hry v prvních scénářích a 25 scénáři celkem i líp řešenou přípravou kdy se mapa neskládá z dílků ale z přiložení určitých stránek scénářových knih.

22.6.2020 15:58:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Kooperativní hra
je ještě dobrá https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/massive-darkness-5947/ ale vyšla jen v EN jazyce.

22.6.2020 19:18:06 | Upraveno autorem (porovnej)

koop
Ahoj, to bude těžké. Dost dobrých her nemá českou podporu, ale:

Za mě top:
Shadows of Brimestone - ale to je taky obrovská věc.

Shadows over Camelot - nízká znovu hratelnost

Hrozně rád mám Andor, ale když dojdou legendy, tak co pak , když není české rozšíření a ne každému to sedne.

heroes of tenefyr - teprve oťukáváme.

Panství hrůzy mě vyloženě odradilo apkou, tam sem si přišel že masturbuju a ostatní na mě koukají a tak jsem pána prstenů ani nezkoušel. celkově mě apky u deskovek dost vadí.

co třeba semikooperativní not alone - nejsme tu sami...

Nebo trochu netradičně Plyšová Hlídka (rodinné) a nebo Kolonie.

22.6.2020 19:38:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Fantasy, příšery, vylepšení
Tak na to, co píšeš, mám např. Folklore: The Affliction a karetní Dragonfire.

22.6.2020 20:52:49

RPG?
Musí to s těmihle požadavky být nutně deskovka? Nesplnilo by nakonec vaše představy spíš opravdové RPG? Dračák, DnD, Pathfinder, FATE ... je toho spousta. Nerýpu, ptám se.

22.6.2020 21:00:23

Appka
Je potřeba si apku při hře střídat- ideálně když hraju svůj tah, tak aby apku ovládal někdo jiný a četl, co se děje. Pak je to super. Když ale bude aplikaci ovládat jeden hráč, tak z toho bude pravděpodobně otrávenej.
Jo a jinak Putování po Středozemi je top fantasy koop :)

22.6.2020 21:01:37

Jabberwocky
Tak to se ale bavíme o úplně jiných časových nárocích než u deskovek. Tam kde RPG deskovky končí, normální RPGčka začínají. Teda aspoň z mých zkušeností.

Jinak takových her je mrtě (aspoň pokud se člověk neomezí na česky vydané) a každou chvíli vychází další, imho je důležité se nejdřív rozhodnout jestli chcete kampaň, nebo jednorázové hraní.

Z toho co mě napadá hned jako dobré kousky:
Gloomhaven: Jaws of the Lion
Conan
Tainted Grail
Arcadia Quest
Arkham LCG
Kolonie
Too many bones
Middara: Unintentional Malum (v létě dojde z KS, nějaké kusy budou určitě v bazaru)
Fallout
Folklore

22.6.2020 22:25:52

Jabberwocky
U dračáku a podobných věcí musíš mít dobrýho PJ, na to každý nemá. A proto koopka, která ti toho PJ nahradí a je to kratší.

22.6.2020 22:52:57

Putování po Středozemi

Já Ti můžu Pána Prstenů jenom doporučit. Aplikace bych se vůbec nebál, v téhle hře odvádí super servis. Synergie mezi postavami je zábavná a je potřeba využít všech schopností a výhod, aby bylo dosaženo úspěchu. Těším se na každou další hru.

23.6.2020 06:30:47

RPG
Ok, díky za odpovědi. Klasických RPG jsem se nahrál v mládí hodně, ale souhlasím, že s přibývajícími léty (a dětmi) a ubývajícím časem to pak už moc nejde. Deskovky, byť s příběhem, jsou v tomhle ohledu méně náročné. Co se týče GM, ano, to je samozřejmě další aspekt. Já tohle naštěstí nikdy řešit nemusel, protože jsme se ve skupině střídali. Něco jsem si odmasteroval sám a něco zase masterovali kamarádi a výsledek byl vždycky nanejvýš uspokojivý :-)

23.6.2020 12:19:23

RPG
Venku vzniká každý rok spousta nových RPG a hodně jich je tzv. GM-less - to znamená že hrají všichni, není tam PJ.
A také jsou hry které jsou tzv. One Shot - to znamená že se celá hra odehraje během jednoho sezení (3 - 4 hoďky).
Dost často mají tyto hry pravidla 10 - 50 stránek, takže i v podstatě jednoduchý na naučení.

koukni na DrivethruRPG.com. Dá se tam i zmíněné kategorie vylistovat.

Z osobní zkušenosti - dobré vyprávěcí knižní RPG je o několik levlů výš než RPG deskovky co jsem zatím zkoušel ..

23.6.2020 12:42:45

Pan prstenu LCG
Pokud chces neco ze sveta Stredozeme a nevadi, ze se jedna "jen" o karetku. Vsechny ostatni parametry hra splnuje.

23.6.2020 12:51:43

číňan
Ty zmíněné Gm-less jsou zajímavé, já se právě RPG vyhýbám kvůli tomu, že je potřeba GM, na kterém je kvalita všeho (i příběhu) závislá a hrát za GM je navíc dost náročné na čas kvůli přípravě. Z tohoto hlediska mi přijdou deskovky mnohem pohodlnější. Rozbalíme a hrajeme. A to všichni a kooperativně (Gm mi přijde tak trochu odloučen)...
V poslední době se objevily pokročilejší RPG deskovky, které více staví na příběhu - jako Tainted Grail, Folklore Affliction (+ snad i dosud nevydané Oathsworn, Aeon Trespass...) a dokážou pěkně vtáhnout do svého světa.

Zkoušel jsi ale i nějaké GM-less RPG, s předpřipraveným příběhem, které je podle tebe minimálně tak dobré jako výše zmíněné hry ?

23.6.2020 15:54:20

MD
Pokud ti nevadí absence konzistentního příběhu, tak doporučuji Massive Darkness (v brzké době se dokonce chystá pokračování na KS).
______________
aka WantonDuke

23.6.2020 23:27:32

Doporučení
Ahoj
Z toho co, mám opravdu důkladně vyzkoušené bych doporučil:
Mechs vs. Minions - Mám odehráno cca 20 her. Jednoduchá pravidla, originalita, nenajdeš lepší poměr cena/produkční kvalita.
Fireteam Zero - To je moje srdcovka. Mám odehranou 2 kompletní kampaň + 1x Evropu a Afriku. Chce to asi hrát opravdu ve 4 hráčích. Je to jednoduchá hrama ale překvapivě i dost taktická. Hráči se musí vzájemně opravdu podporovat. Má i nějaké nevýhody viz zdejší recenze a nevím, jestli ještě dneska půjde sehnat jinde, než na bazaru.
Docela dost nás baví Deep Madness. Taky mám odehranou komplet základní kampaň. Hra je už trochu těžkopádná. Dlouhý setup, hodně věcí na sledování a obsluhu. Ale výsledek je slušný. Taky se dá koupit asi spíš jen na bazaru.
Gloomhaven ani nemá cenu komentovat. Jednička na geeku a podle mě zaslouženě.
AH LCG. To je spíš dvojkovka. Máme za sebou 4 kampaně. Je to hodně hodně dobré. Hlavní nevýhodu vidím v opravdu vysoké ceně.

24.6.2020 12:22:52

Poděkování
Ahoj kluci a holky,
všem moc děkuji za zajímavé podněty, už si dělám přehledovou tabulku a budu k jednotlivým hrám shánět recenze a gameplay videa :)
Přeji všem, ať se Vám při hrách daří, ale hlavně ať Vás to stále baví :)
T.

24.6.2020 19:07:56

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne Věž (stará edice)
Carcassonne Věž (stará edice)
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas