nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Kolik zahrajete her než se rozhodnete o hře? Recenzenti/běžní hráči

Otázka: Kolikrát zahrajete hru než se ve vás utřepe názor na ni?

Na kolik zahrání to obvykle máte (a v jakém časovém sledu) než se rozmyslíte, jestli si hru necháte a budete ji chtít ještě v budoucnu hrát či naopak usoudíte, že půjde z domu někomu jinému.

A třeba i pro ty z vás co to hrají před recenzí (myslím tím opravdovou klasicky psanou recenzi a ne některá ta zoufalá videa linkovaná zde do karty Video) - kolikrát to zahrajete než dáte vědět ostatním, co si o tom myslíte? U elektronických her většinou na recenzi stačilo jednou dohrát. Je to v deskovkách hodně jinak?

Já, coby normální smrtelník bez recenzetských a jiných profigýkovkých ambicí na poli deskovek si obykle na dotvoření názoru zahraju 3-5 her (2-3 po sobě v průběhu týdne, abychom nezapomněli pravidla, a pak nějakým odstupem když si s verdiktem nejsme jistí) většinou ve 4 lidech.

Ovšem je pravda, že třeba u takových skvostů jako Osadníci z Katanu, Zakázaná poušť, Vládce Tokia, Risk, Samarkand, Ekopolis, Jungle Speed, Afrika, Psí život, Steam Park nebo Ostrov Skye jsem věděl v podstatě už po první hře, že se jich v rámci zachování herní pohody musím zbavit co nejdřív.

Ale vy to samozřejmě můžete mít jinak...

29.8.2019 13:14:43

stačí jedna hra

abych si udělal názor stačí obvykle jedna hra... rozpoznat, zda mě a skupinu hra baví a mechaniky jsou něčím zajímavé a funkční se nám daří obvykle na první dobrou...
samozřejmě, aby do hry člověk plně pronikl - zahrál ji dobře, posoudil balanc, ocenil variabilitu a různost strategií, to samozřejmě vyžaduje zahrání vícero...

30.8.2019 11:17:38

po 3 hrách během 1 týdne

Nejsem fanda unáhlených závěrů, proto málokdy soudím po 1 zahrání. Nicméně 1. dojem dělá hodně, takže 1. hra už leccos naznačí. Pak si většinou ujasníme pravidla a další 2 hry tak nějak rozhodnou, jestli/jak často se k ní vrátíme. Kdybych psal recenzi, nebo někomu dával doporučení, potřeboval bych ještě pár her navíc kvůli různému počtu hráčů, znovuhratelnosti, atd. Ale záleží to i na typu hry. Třeba na kampaňovky, LCG, apod. bych si vzal víc času.

30.8.2019 10:08:53

.

Po třech hrách většinou víme, jestli pro nás hra je nebo není dobrá. Ale samozřejmě i pak se může stát, že se hra brzo omrzí nebo odhalíme nějaký broken prvek, a tak jde pryč :)

30.8.2019 07:52:49

...

Z naprosté většiny mám o hře jasno po prvním zahrání, respektive když to vezmu zpětně tak jsem se mýlil snad jen jednou a to byl Tzolkin. Jo, trochu se mi časem upraví názor na hru, ale vážně jen trochu. Myslím si, že každý kdo má nějaký vkus, nějaké oblíbené hry, tak nějak už při první hře pozná zda ta hra splňuje jeho očekávání nebo ne. Je ovšem pravdou, že hry nehraju až tak moc do hloubky, hlavně proto že stejné hry nehraju častěji, až na pár výjimek. Takže se mi ještě nepovedlo vyloženě rozbít hru zjištěním mechanických návazností a naučením určitého systematického opakování tahů.
Když jsem ještě občas psával recenze, tak jsem si dával tři hry, tak abych měl jistotu.
---------------------------------
Deskoherní výzva Zatrolených her

29.8.2019 20:52:47

Je to rôzne.

Čím je hra “zložitejšia” tým viac ju musím zahrať, aby som do nej prenikol. Tiež je to niekedy aj 5 hier. Niektoré hry, pri ktorých sa zdalo, že sú ťažké ( pre niektorých v partii) sa po niekoľkých ( cca 5) zahratich stali našimi obľúbenými. Napr. GWT a Marco Polo

29.8.2019 16:45:22

zahrání

To je individuální, někde je to hned, někde to chce třeba 5 her, než se člověk sžije s tím jak hra funguje a třeba u Robinsona bylo po prvních zahráních nadšení a postupně s dalšíma hrama se to nějak vytrácelo až šel pryč.

Upraveno autorem (porovnej)

29.8.2019 14:15:06

Kew

Nene, koukali jsme na gameplaye, dokonce jsme je sledvoali i v herně s ostatníma u stolu, ale prostě nás nezaujaly :D.

29.8.2019 14:09:01

Kew

Já to pochopil tak, že i přes to že jsou hrané a známé tak je prostě nezaujaly a dávají přednost jiným věcem, což chápu, mě zrovna Root, Dominion ani Gloomhaven taky nebere.

29.8.2019 14:05:47

Kew admin
 - avatar

Trochu off-topic

směrem k DoubleM:

To vás ty hry nelákají jen proto, že jsou známé a hrané? To je trochu masochismus - vyhýbat se hrám, které se lidem líbí, ne? :D

29.8.2019 14:00:49

Jak kdy

Mně a mojí skupince stačí i jedna-dvě hry za sebou a buď nás to chytne, nebo ne.

Když nás hra chytne a fakt se o ní bavíme ještě pár desítek minut po dohrání, naše dojmy atp, víme, že to je správná hra na naši sešlost :D.

U nás to máme tak, že já sháním hry a ostatní pak hrajou to, co zrovna přinesu, nezabývají se moc deskovkami a nechávají to na mně :D.

Zatím se nestalo, že bychom hráli něco, co nás vůbec nebavilo. Je to asi taky tím, že než něco seženu, načtu si o tom hodně a zvážím, jestli je to hra, kterou chceme hrát.
Třeba Dominion, Root, Gloomhaven a další takové ty hry, které jsou známé a hrané, nás moc nelákají.



Zatím co nás nejvíce chytlo je Room 25 a její rozšíření, Time´s Up, Krycí jména a BANG"
Takže z různých "žánrů".

Upraveno autorem (porovnej)

29.8.2019 13:24:52