Jednoduchý originálny workerplacement

Chcel by som začínajúcim hráčom predstaviť mechaniky worker-placementu, odporučíte nejakú fajn vstupnú hru, čo by bavila aj mňa? Nech to má nejaký twist alebo originálne poňatie. Ja hrávam najradšej medium/heavy hry, ale nechcem na nich vytiahnuť Brass: Birmingham, GWT, Mars či Gloomhaven aby som ich neodradil..
6.3.2020 10:56:37

.
Určitě nic nezkazíš s Dobou kamennou, pokud mají rádi fantasy, doporučím Lords of Waterdeep. Obojí snadno a rychle vysvětlené a léty prověřené. Pak ještě namátkou třeba Údolí králů, případně pokud by mělo jít o něco lehčího, tak i Nájezdníci ze Severu.

EDIT: Není to teda ultraoriginální (byť se na každé z těch her dá něco najít), ale pokud chceš, aby to bylo přiměřeně přístupné, tak si v tomhle asi nejde moc vymýšlet ;)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

6.3.2020 10:59:45 | Upraveno autorem (porovnej)

vstupní workerplacementy
Doba kamenná
Nájezdníci ze severu
Euphoria
Lords of Waterdeep

6.3.2020 11:04:58

Jednoduchý worker placement
Co mě posledně zaujalo jsou Reavers of Midgard. Je to opravdu easy (6 lokací na herním pláně), worker placement prvek je jasný a nekomplikovaný velkým počtem workerů (každý má obvykle 1, max 2), ale přitom super je, že každá akce se dá následovat, takže hráči jsou zapojeni pořád. A k tomu to vypadá moc pěkně a je zasazené do příjemné severské tématiky. Pokud by se líbilo, tak bych pokračovala rozsáhlejším Champions of Midgard, napůl worker placement s prvky ATéčka.

6.3.2020 11:05:04 | Upraveno autorem (porovnej)

...

Jednoznacne divukraj

6.3.2020 11:17:06

Nájezdníci ze severu
Pred mesiacom som učil známeho hru Nájezdníci ze severu.
Nikdy predtým nehral spoločenské hry - ak nepočítam Aktivity.
Nájezdníkov dokázal úplne bez problémov pochopiť. A to jeho nadšenie - až ma to prekvapilo, ako ho to chytilo a bavilo (samozrejme veľa robila aj grafika samotnej hry). Takže za mňa jednoznačne odporúčam ako vstup.

6.3.2020 11:18:40

určitě jednoduchý
Century: Nový svět

6.3.2020 12:31:16

Něco jiného
Zkus kouknout na Tudor

6.3.2020 12:52:39

jasna volba
Doba kamenna je jasna volba a zaroven aj dobra WP hra :-)

6.3.2020 13:03:40

Doba kamenná
bavila každého koho som chcel zasvätiť...

6.3.2020 15:04:34

Dilema

Já přemýšlím o tomtéž a nevím jestli pořídit nájezdnici ze severu, nebo třeba architekti západního království. Hrajeme prevazne ve dvou.

6.3.2020 15:12:31

Agricola
Agricola Family edition, teraz dokonca v akcií s 30% zľavou na Svet deskových her .

6.3.2020 15:17:04

...
Architekti
Pilíře země
Lorenzo
Pustina
Viticulture
Champions of midgard

6.3.2020 15:24:52

Flipper
Najezdniky i atchitekty mam rad. Pro dva bych osobne vice doporucil najezdniky. Architekti jsou za me spise 3+
Jinak oboji super hry

6.3.2020 15:25:40

Prečo doba kamenná
Samozrejme,že vhodných hier je veľa a je to vec názoru. Prečo teda napr. doba kamenná?
Dobre vyzerá. Menzel je ilustrátor, ktorý sa páči mnohým.
Na euro je tam docela cítiť tému. Nemáme núdzu o vtipné hlášky.
Sú tam kocky čo ľudí baví, ale náhody primerane. Nástroje to riešia. A ten kožený pohár :-)
Dalo by sa ešte veľa o kartách, budovách, akciách... proste nie je tak veľa rodinných euro hier, ktoré radi vyťahujeme aj po rokoch a to sme vyskúšali viac ako sto hier.
Možno mi niekto ďalší vysvetlí v čom je čaro tejto hry.

6.3.2020 15:28:17

Kingsburg (2nd. edition)
Kingsburg (druhá edice) je o parník lepší hra než Doba Kamenná (srovnávám, protože ty hry jsou si dosti mechanicky podobné). Pro Kingsburg hovoří fakt že je tam 7 různých modulů které jdou do hry zapojit a tím mít možnost mít hru velmi variabilní.

6.3.2020 15:52:36

Úderník
je teda pravda, že jsem nehrál druhou edici, takže tam můžou být některé věci vychytanější. Ale minimálně u první bych byl v tom srovnání skeptičtější. Z fleku mě napadají 4 důvody:

1) Budovy - nováčci stráví prvních 20 minut jen čtením jejich efektů.
2) Herní čas a náročnost - Kingsburg je podle mě delší než DK a i na vysvětlení asi trochu náročnější (+ bod 1).
3) Zařezávání - jasně že ve skoro všech worker placementech ti někdo může vyfouknout pole, které fakt potřebuješ. Ale u KB jsi podle mě bitý ještě víc tím, že můžeš pokládat jen tam, kam tě pustí kostky. Tzn. častěji se stane, že (zejména ve hře více hráčů) někdo utře, což může být pro nováčky frustrující.
4) Bourání budov - lidé podle mě obecně v eurech nemají rádi, když se jim něco bourá. Tady se to stát může a bolí to - opět efekt, který zkušení hráči odpustí (nebo se na něj přípraví), nováčkům to může zkazit dojem a odradit je to do příště.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

6.3.2020 19:20:44

KG vs DK
1) Těch přesně 28 vět (ve verzi rozšířených budov) bude trvat 3 minuty a ne 20, to mystifikudlíkuješ

2) Mám DK i KG nahrány desítky partií, DK je náročnější na správný timing a pamatováka (kdo má kolik symbolů a kolik na konci pobere bonusu). U KG je potřeba dobře se rozhodnout jak nakombinovat kostky na rádce, tam je trochu časová prodleva.

3) Zařezávání - naopak v KG ti dovolí králův vyslanec pokládat kostky i na již obsazený pole, a je tam více polí kde lze získat stejné suroviny, navíc lze celkem snadno získat modifikátory hodnot kostek, i čísel rádců, Navíc alternativní funkce rádců (z rozšíření) velmi silně přidávají variabilitu v zisku surovin (např hráč získá 6 suroviny ale 2 z nich musí rozdat svým spoluhráčům atd). Bez tohoto modulu nemá smysl ani KG hrát

4) Bourání budov je stejný systém jako živení pracovníků v ostatních workerplacementech. V rozšíření jsou žetony vojenské síly, kde si hráč daleko lépe dokáže odhadnout kolik síly bude pro nadcházející zimu potřebovat. Je to velký posun od luckfestu hodu kostkou "královské" pomoci v základním KG. Bez tohoto modulu nemá smysl ani KG hrát.

Proto doporučuji KG druhou edici (nebo původní KG s rozšířením) což je defacto stejná hra. To rozšíření je pro tu hru zcela zásadní (Bgg hodnocení 7.9) a dělá z řekněme průměrného workerplacementu jeden z nejlepších co jsem hrál

7.3.2020 10:20:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Úderník
Jo, tak nějaké ty moduly jsem asi v rámci první edice hrál (žetony síly si pamatuju) - každopádně ale musíš přepalovat, nebo ztrácet akci kouknutím se na kartu nepřítele. To, že lze získat stejné suroviny na více polích je na pytel, když ty kostky nemáš kam položit. Ale vybavuju si, že jsou tam nějaké ty +-2 žetony nebo něco takového. Na možnost využití už obsazených polí (nebo nějaké rádce obecně) si nepamatuju, ale to neznamená, že tam nejsou :)

S těmi budovami si doteď pamatuju (KB byl jedna z prvních her, ke které jsem se jako deskovkář dostal), jak jsem na to smutně zíral, že je jich moc a že nevím, jak si naplánovat nějakou strategii...

A symboly u DK jsou tak jediná věc a nepokazí ti to hru jako takovou, pokud to nebudeš počítat ostatním (jen prostě pojedeš optimální strategii "na sebe").

Ale tím neříkám, že je KB špatná volba :) Klidně ať ji Vicration s kamarády zkusí.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

7.3.2020 13:07:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Úderník
Počet budov v KB je opravdu pro nováčky náročný - nejde o délku textu, ale o rozvrhnutí strategie. Když to člověk vidí poprvé, tak to sice bude 3 minuty číst, ale 20 minut bude dumat, co by bylo asi dobré postavit, v jakém pořadí, jaké řádky se k sobě dobře doplňují, a jak na to získat suroviny. Moc dobře si to ještě pamatuji.
No a pak zmiňuješ moduly, které ještě další rozhodnutí přinášejí. Ta hra je sice s nimi lepší po hráčské stránce, ale pro nováčka to už asi bude trochu moc.
Hráčskou komplexitou bude KB určitě trochu výš než DK (ne zásadně), ale právě kvůli boření budov se DK hraje mnohem lépe na pohodu. KB prostě ve více bodech hráče trestá za špatná rozhodnutí.

9.3.2020 11:17:14

Fronta
Mne baví Fronta (Kolejka). Ale chce to hráče, kterým nevadí vzájemné škodění a pokud možno budou chápat i dějinný rozměr té hry.

9.3.2020 11:44:04

Vybíráme z Bazaru

Včelín + jako nový (obaleno) - Praha 8
Včelín + jako nový (obaleno) - Praha 8
Akt. cena: 1150 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas