Jak si uzit Deskohrani?

Jsem v tom amater, tak se mozna ptam hloupe.. Ale kdyz jsem tam jednou byl (jen se ucastnil turnaje), tak bylo vsude spousta stolu, vsechny ale obsazene, dobre hry rozebrane.
Kdyz tam nekdo prijde sam, tak mam pocit, ze se tezko k nekomu prida. Kdyz prijde parta lidi, tak si mozna neco zahraje, ale stejne tak by si to asi zahrali doma.
Oproti napr Zizconu, kde byly dopredu vypsany vyukove seance casto i tezko dostupnych her s terminy, kde se dalo registrovat zde nic podobneho neni. Nebo se pletu?

Takze - co mi unika? Jak to spravne uchopit? ;)
1.10.2019 12:39:45

souhlas
Byl jsem několikrát a mám podobné pocity. Po zaplacení vstupu si prohlédnu pár her (sám), zjistím, že hry od vydavatelů jsou zde za stejnou cenu jako na krámě a po dvou hodinách jdu rozčarovaný domů.

1.10.2019 13:30:41

v jednom jen turnajově
Vyrazit na deskohraní jako takové sám, podle mě skutečně nemá význam, protože většina lidí, co tam jsou, nemají zájem, aby se k nim přidal někdo "cizí". Chce to se s někým dopředu domluvit, aby tam spolu šli alespoň dva lidé a hry si spolu zahráli. I tak se může v přetlakové dny (typicky víkendové) stát, že budete delší dobu čekat na stůl. Loni byli v tomto ohledu organizátoři pružnější, než v dřívějších letech, a otevírali přístup do místností v patře, kde zrovna neprobíhaly žádné turnaje.

Pro někoho, kdo nemá šanci sehnat pro deskohraní spoluhráče, bych asi doporučila přihlásit se na turnaje a zbytkem akce se nezabývat.

1.10.2019 14:06:47

Deskohrani

Toto tema me taky dost zajima, nikdy jsem na zadnem nebyl a pristi rok se chystam na zatrocon ale bohuzel sam. Ma to teda vubec cenu?

1.10.2019 14:44:05

Dobre a kdyz bych tam chtel jit s nasi skupinkou a vyzkouset si hry ktere nemame, tak jak na to, je sance? (Chaos in the Old World, Brass Birmingham, Anachrony, Trickerion,....) Jsou tam takove hry? A pokud ano, daji se nejak nekde rezervovat?
Nechci kecat, ale mam pocit, ze kdyz jsem se tam rozhlizel posledne, tak tam byly hlavne tuctovky typu Velbloudi dostihy, atp..

1.10.2019 14:44:19

kanic
zatrocon je úplně o něčem jiném... Nemusíš mít obavu a klidně přijeď sám.

1.10.2019 14:49:19

Onas
Anachrony tam určitě bude, protože Albi, u těch ostatních bez šance. V regálu epických her se dá něco nalézt, ale jsou to většinou prehistorické kousky.

Pokud by sis chtěl něco z těchto her zahrát v Praze, je ideální asi Kubrtovo hraní v Geekárně a domluvit se.

1.10.2019 14:51:51

?
A co Brno, ma si kde hrat?





"I want to play a game." Jigsaw

1.10.2019 19:15:35

Brno
Dost věcí se dá vyzkoušet v Mystice, hned vedle Jadranu.

1.10.2019 19:25:48

solo deskohraní

Nesouhlasím s tím, že jít na deskohraní sám nemá cenu.
Šel jsem tam takhle dvakrát a v obou případech jsem bez problémů našel skupinu, která se mě ujala a se kterou jsem zahrál hry, které by mě jinak minuly.
Potřetí jsem šel s kamarádem a než stačil dorazit, sami od sebe se ke mně přidali dva hráči a dali jsme hru ve čtyřech...
Stačí se jen zeptat a nebát se odmítnutí. Hráči tam (aspoň v minulých letech) byli vždycky příjemní a rozhodně jsem neměl zkušenost, že by mě někdo odbil s tím, že chtějí hrát jen ve své skupině.

1.10.2019 20:49:46

Deskohraní
Pokud si chce člověk v klidu zahrát, tak má smysl určitě přijít v týdnu. Víkend je tam hodně rušno a stoly jsou opravdu plné. Co se slev týče, tak minule třeba vydavatelé měli vybraný jeden den, kdy prodávali se slevou, takže je dobré se na to podívat dopředu.

Pro jednotlivce to není úplně ideální, ale dá se, pokud se nebojíš zeptat cizích lidí, zda se nemůžeš přidat - ideální je se potloukat okolo stojanů s hrami.

Jsou tam i skvělé strategické hry, od starých titulů (dnes třeba nesehnatelných) po nové kousky. Řekl bych, že výběr je vážně velký a rozhodně tam jsou super hry.

Jako jednotlivec bych určitě ale raději vyrazil třeba právě na ten ZatroCon.
---
Autor hry Velryby ničí svět

1.10.2019 21:20:38

Zkusenost
Mam za sebou Zeliv, Warcon, Zatrocon, Malenovice (poradano Korunkou), Gamecon a Hradiste ci jak se to jmenovalo a Osadnici.

Zeliv, Warcon a Hradiste bylo organizovano jeste lidmi, kteri nyni pusobi na DZ.

Hradiste byla moc pekna akce v mensim poctu lidi (odhadem do 30?), vyhodou bylo, ze se lidi z 99% znali (jednalo se o cleny zatrolenych her a znali se i z predchozich akci) a tak si neco domluvit bylo vyrazne jednodussi, protoze se clovek neboji nebo nestydi oslovit ostatni.

Zeliv je v tomto horsi. Tusim, ze pocet lidi byl kolem 60 a posledni akce mozna i vyrazne vice. Do toho se prihlasi i hodne lidi, kteri nejsou vyslovene aktivni na foru, nebo je to kamarad kamarada a tim padem je potreba se vice ptat. Zaroven mi prislo, ze jakmile lide sedli ke stolu, tak hrali cely den spolecne. Je to hodne individualni a opet to zalezi, jestli se nestydis, ale tam jsem mel osobne vetsi problem sehnat hrace (je pravdou, ze jsem introvert). Krom toho spoustu lidi ma rozehranou partii a kdyz skoncis a reknes si, ze pockas a uvids, tak se taky muze stat, ze se dlouho nedostanes ke hre. Ale to plati i pro Gamecon, Malenovice nebo jine velke akce.

Warcon byl dost podobny jako Zeliv co se sehnani hrace na hru tyce. Krom toho by to mela byt akce zamerena primarne na valecnou tematiku, ale nebyla to podminka.

Malenovice a Gamecon uz jsou hodne velke akce.

Vsichni lide se casto ani neznaji a vznik skupinek je znat vyrazne vice. Dalsi vec je, ze lide na takovou akci casto jedou s kamarady s tim, ze si poradne zahraji, protoze pres rok nemaji bud cas nebo nemaji moznost. Toto je casoby okamzik, kdy se muzou plne bez vyrusovani detmi a jinymi soustredit na hry, ktere jim doma jinak lezi v polici.

Malenovice jsou pekna akce a meli jsme trochu stesti, ze jsme narazili na hrace, kteri nas pribrali do party. Problem ale byl, ze my jsme spis Trasheri a Malenovice jsou hodne Euro. Takze jsme uplne nehrali co chteli a jakmile jsme odmitli nejake Euro v nadeji, ze si zahrajeme neco co chceme, tak jsme ve vysledku cumakovali, protoze vsici hrali.

Zatrocon - za me asi zatim nejlepsi zkusenost. Akce je spise mensi (ackoli kapacita by asi byla), zato her jsme hrali pozehnane. Spousta ochotnych lidi zahrat si prakticky cokoli. Hrace u stolu jsme stridali a vzdy hrali s nekym jinym - coz se mi na akcich predtim bezne nestavalo. Vyhodou byl i fakt, ze dojel kamarad z Prahy, se kterym jsme se dlouho nevideli, takze i s nim jsme zahrali. Krom toho tam poprve relativne dobre fungoval system prihlasek na hry. Lide si napsali do tabulky, co kdy chteji hrat a opravdu se to hralo a nebo dotycni pockali na prihlasene atp. Na jinych akcich toto moc nefungovalo a vse bylo spise velmi operativne reseno. Dalsi vec je, ze se tam hralo jak Euro, tak Trash, takze je to takove vyvazene oproti ostatnim akcim a kazdy si najde co chce si myslim.

Dalsi vec je, jestli je akce nejak podporovana distributory ci se jedna spise o "komunitni" akci. Treba na Gameconu v Pardubicich bylo sice spoustu her, ale vse co vydavaji vydavatele ala Albi, Mnidok atp. a me z toho nic nelakalo a chtel jsem si zahrat jine kusy. Zaroven to byla akce otevrena verejnosti, cili vlastni hry tam temer nikdo nemel a tudiz pokud sis neco neprivezl, tak jsi mel relativne smulu. Ocekavat, ze tam nekdo bude mit napriklad Chaos in the Old World a ty si to urcite zahrajes byla miziva. Naivne jsem na Gamecon vezl hry, ze si je pripadne zahrajeme a nakonec jsme az na par vyjimek hrali jen nase hry, ktere jsme vzali.

Takova v pozitivni slova smyslu zvlastni akce jsou Osadnici. Primarne se totiz nejedna o deskoherni akci, ale o kombinaci vyletovani pres den a hrani her vecer. Urceno spise pro rodiny. Ucastnili jsme se dvou turnusu (jednou Slovensko a podruhe Polsko). Na Slovensku jsme si vubec neskrtli. Pravdou je, ze jsme meli s sebou maleho, ktery mel 2 rocky, takze to bylo narocne. Nez jsme maleho uspali, tak uz vsici hrali a protoze jsme brzy vstavali kvuli malemu, tak jsme nemohli moc ponocovat do brzkych rannich hodin. Naopak v Polsku byla situace vyrazne odlisna. Hrat se vecer zacinalo pozdeji, takze po uspani jsme se vzdy s nekym domluvili, pripadne jsme se domluvili uz pres den. Zaroven jsme pulku akce dite nemeli vubec a to byla uplne jina liga.

Cili kazda ta akce je zamerena trosku jinym smerem a dokonce dve stejne akce muzou probehnout vyrazne jinak. Hodne zalezi na poctu lidi, jestli se s nimi znas a jestli sis neco domluvil predem a nebo tam jedes na blind. A posledni kriterium je tvoje sebevedomi, jestli se nestydis zeptat se cizich lidi, se kterymi pak muzes teoreticky hrat cely den.

2.10.2019 08:14:08

Diky za zkusenosti od mazaku.

Za me se ukazuje jako nutnost / ohromne plus nejaky ten online excel pro prihlasovani ucastniku na hry+terminy. Coz teda zrovan na Deskohrani nevypada, ze by nejakym zpusobem bylo.

2.10.2019 12:08:51

solo deskohrani
prvni moje rocniky jsem jezdivala sama a protoze se nebojim zeptat, vzdycky jsem nasla nekoho s kym jsem si zahrala.
Ted jezdim vetsinou sama ct, pa a v sobotu mají známí většinou nějaky turnaj nebo přijedou pozde, takze vlastne taky sama.
Dalsim plusem kdyz chces shanet spoluhrace je treba, ze znas dost her a jsi schopen je vysvetlit. To se pak hned lip hleda kdyz jim nabidnes, ze je neco naucis.
jinak klidne napis soukromou zpravu a muzem neco domluvit, budu tam od stredy vecer.

3.10.2019 10:31:09

Deskohrani
Za mne je Deskohrani hlavne o turnajich - na to je prihlasovani na webu a da se s tim naplnit temer cely tydenni program. To je samozrejme dane tim, ze v prvni rade mam rad turnajove hrani (a defakto prave tam se potkavam stale se stejnymi lidmi, ktere znam z minulych rocniku - uz se tesim).
Nicmene i tak ve zbylem case zavitam obcas do heren. Bud na vyzkouseni novinek (Albi, Mindok, Rex hry...), ktere tam jsou volne k dispozici a nebo proste na zahrani si nejake hry z verejne herny, kde je k dispozici spousta her (nicmene samozrejme jde spise o mainstreamove hry z poslednich let - coz neznamena, ze to jsou spatne hry). Spoluhrace vetsinou najdu z rad kamaradu, kteri se tu objevuji. Vyjimecne jsem se i k nekomu pridal, ale prece jen s moji povahou tohle neni uplne jednoduche :-)

Kazdopadne jak jiz tu nekdo zminoval, zadne raritni kousky privezene individualnimi hraci tu nejspis nenajdes, to proste neni tento typ akce.

3.10.2019 10:52:59 | Upraveno autorem (porovnej)

hry na miste
ja bych mel taky jednu otazku, jak se zkontaktovat s organizatory, kdyz na emaily nereaguji?

chtel bych vedet, jestli bude na miste k zahrani robinson crusoe (cekal bych ze jo, ale neni mezi seznamem her) a taky nemesis..

10.10.2019 13:54:17

Deskohraní
Na Deskohraní chodím už roky, buď sám a nebo ve dvou a vždy hrajeme v pěti nebo šesti. Nikdy nebyl problém se k někomu přidat nebo někoho pozvat ke stolu.

Co se týká výběru her, tato akce určitě není určena pro hardcore hráče, ale pro širokou veřejnost spíše nehráčů. Albi, Mindok a spol tam obvykle prezentují novinky, ale zbytek her jsou starší kousky a v drtivé většině v češtině. KS specialitky tam fakt nečekej.

10.10.2019 16:23:31

Yarin

Jà psal kvůli přítomnosti konkrétní hry přímo Albi jim na facebook. Odpověď do 24 h

10.10.2019 21:37:38

houp
diky za info, fb nemam, tak zkusim albi email

11.10.2019 08:59:39

Vedlejsi budova
Netusite prosim nekdo, jestli kdyz jdu na turnaj do vedlejsi budovy, tak musim jit predtim do hlavni budovy na registraci?

11.10.2019 13:36:00

robinson i nemesis bude
kdyby to jeste nekoho zajimalo. timto dekuji lidem spravujicim emaily albi a mindok za rychle odpovedi

11.10.2019 14:15:18

Tapestry
Vcera vecer po turnaji v Marsu jsem se skoro hodinu marne snazil sehnat spoluhrace na Tapestry, a to jsem cekal, ze o to bude zajem a bude tam plno. A kdyz uz se konecne objevil jeden clovek, co si to chtel taky zahrat a hledal lidi, tak jsem musel odchazet.

14.10.2019 17:53:00

Deskohrani - hraci
Je to smutne, pritom by stacilo mit maly koutek s napisem: sraz volnych hracu.

26.10.2019 14:01:58

Vybíráme z Bazaru

Duna: imperium - Vzestup Iksu (ve folii, DE)
Duna: imperium - Vzestup Iksu (ve folii, DE)
Akt. cena: 950 Kč
Končí za: 16 hodin

Offcanvas