Hra podobná Osadníkom z Katanu

Ahojte,
minulý rok som kúpil na Vianoce Osadníkov a musím povedať, že dosť sa táto hra doma chytila - na chladničke majú rodičia a sestra zapísaný počet výhier a naposledy keď som bol doma, tak majú odohraných viac ako 100 hier (čiže každý 2-3 deň hrajú)
Chcel by som opäť kúpiť nejakú hru - hľadám čosi podobné s prvkami stratégie, komunikácie medzi hráčmi a zároveň v podstate jednoduchými pravidlami, podmienkou je ale prevaha súťaživosti nad kooperáciou (škodoradosť u náš fičí :D - hra sa rapídne rozbehla keď sa prvýkrát požil zlodej, zablokoval príjem z políčka alebo hráč prišiel o polovicu surovín :D )
Druhou možnosťou je dokúpiť rozšírenia pre Katan- keďže doteraz sa hralo len so základnou hrou. Tu si ale nie som istý či rozšírenia natoľko obohatia už toľko krát hranú hru (sestra už má toho dosť niekedy :D )

Na jednej strane máme teda silno populárny Katan (obohatia rozšírenia hru?) alebo novú hru, ktorá by dokázala rovnako zaujať

Skúsil som hľadať a zaujalo ma pár z nižšie spomenutých, ale nie som si istý či spĺňajú to čo hľadám, tak snáď mi poradia skúšenejší hráči : Tapestry, Kyvadlo, Scythe, Carcassonne (rýchlo obohraná bez rozšírení?).

Vopred ďakujem za rady
20.11.2020 11:26:08

Rozšíření
Jednoznačně dokoupit rozšíření Města a rytíři. Vylepší to hru o 100 %.

20.11.2020 11:44:24

re
uvedené hry jsou z výjimkou Carcassone co se složitosti týče úplně někde jinde, než osadníci z katanu. Ono se stačí podívat na datum vydání - Osadnící 1995? Ostatní 2017+? Deskoherní trh se za ta léta výrazně posunul. Nejprve si tedy odpověz na otázku, co vlastně hledáš a pak je možné vybírat.

20.11.2020 11:45:04

....
Podle mě osadníci i Carcassonne je rychlo stereotypní už při 3.hře....u nás třeba Osadníci museli z domu, protože řada hráčů nedokáže překousnout tu extrémní náhodu, která vlastně rozhodne, kdo vyhraje ať hráč hraje sebelíp. I když povězme ci, co vůbec u těchto her může hráč ovlivnit.


Tapestry a Kvyadlo neumím hodnotit, nehrál jsem.

Jde o téma, jaké je u Vás doma přijatelné. Třeba sci-fi, fantasy nebývá u rodičů přiliš IN.

Takže pokud by vyhovovalo téma..koukni na MARS: Teraformace // za mě plně splňuje tvá očekávání, záskodnictví, strategie, rozvoj, správa surovin, téma celkem zajímavý snažící se o realitu.

Scythe s otazníkem...vnmám ho spíše jako sci-fi kompetetivní hru s výraznějším soubojem.

Za mě bych zkusil NA KŘÍDLECH (nádherné téma pro rodinu, rodiče, holky, kluky, všechny), jen tu není to záškodnictví, ale to téma je hodně chytlavé. + rovnou expanzi Evropa.

Pokud bys přeci jen chtěl zkusit Carcassonne (i když to nedoporučuju), tak se spíše koukni na Ostrov Skye...je to taková trochu vylepšený Carcassonne.

Z karetních her je hodně svinící CITADELA.

20.11.2020 12:02:33

skodoradost
u nas spomedzi skodiacich hier vedie Ostrov (Escape from Atlantis). Len neviem, ci sa este da v preklade zohnat (ale je to nezavisle, pravidla su prelozene na nete, takze nie je problem aj s cudzojazycnou verziou)
A dalsia krasne skodiaca hra su Strelene kachny. V malej krabicke vhodne aj na cesty.

20.11.2020 12:39:09

Valeria: Card Kingdom
Můžu doporučit z vlastní zkušenosti. Mechanika kdy se hází 2 kostky a všichni pak na základě toho hodu berou je podobná - tady je rozděleno co si bere ten kdo hodil a něco jiného pak ostatní, také se nebere jen součet ale i jednotlivé kostky - např padne mi 2 a 6 a beru si surovin za 2,6 a 8. Už jsem Dokoupil i nějaká rozšíření kvůli variabilitě, ale i se základem se vydrží hodně dlouho.

20.11.2020 13:07:42

Explorers of the North Sea
Já bych ti doporučoval podívat se na tohle. Také tam skládáš dílky ostrovů, jak objevuješ a je to příjemně kompetitivní :-)

20.11.2020 13:08:18

Century II: zázraky východu
Mrkni na recenze Century: Zázraky Východu. Obdobný herní plán, znovuhratelnost, pravidlově jednoduché, vhodné pro začátečníky. Výhra jen přes nasbírání bodů, žádné skryté body, nic

22.11.2020 12:02:31

:-)
spytal si sa na fore, kde Catan nema nikto rad, lebo vsetci su uz "iny level" a "trapne" hry uz nehraju. Zle miesto na tvoju otazku, ver mi.
Napr. nik z tych, co ti odpovedali menysli na to, o kom si pisal, ze tu hru bude hrat. Skus im kupit rozsirenie Catanu, taky tip si uz dostal a nieco ine. Nie je iste, ze ich bude bavit aj nieco ine, ako Catan, to, ze hra bola vydana pred milion rokmi je pre nich uiplne bezvyznamne info, kedze ine hry nehravaju a tu hru dostali v roku 2019, je to pre nich hra z roku 2019.

22.11.2020 13:58:04

Tikal
A co třeba Tikal? Ze svých zkušeností mohu říci, že lidem co se líbili osadníci se tahle hra rovněž líbí. Jedná se tedy rovněž o starší hru z roku 1999.

22.11.2020 14:21:00

Skodolibost
Neni nad to, kdyz nekomu vybouchne kotlik v Kvedlalech nebo nekomu zaberes posledni trasu v Ticket to Ride...

Z tech jednodusich kompeti lehce skodicich bych kouknul treba na Smallworld

Z tech slozitych klidne Kyklady nebo Root

Jinak, Catan fakt nemam rad, hraje se na kazde dovolene a kazdy ho chce hrat, presto, ze ta hra se hraje v podstate sama. Me tuhle hru nahradili Hvezdoplavci (z Catanu). Mrkni na to. System je podobny, akorat to je vyladenejsi...

22.11.2020 14:59:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad Astra..

Si myslím :-)

22.11.2020 17:28:34

Like osadníci
Tak osadníci jsou hlavně o obchodě a počátečním rozmístění, kdo tvrdi ze je to o náhodě tak to bohužel jen dostatečně nehrál. Ja jsem zatím hru kde by byl podobně dobry obchodní prvek nehrál ale takticky a napětím bych doporučíl

Concordii trochu strategictejsi
Terra mystica - rozšiřování a zarezavani je tam velmi podobně a náznak obchodu taky i když v jiné formě.
Clans of caledonia - není tam přímý obchod ale zase tam ostatní pěkné ovlivňují cenu na trhu.

22.11.2020 20:54:53

Concordia
Velmi dobrý tip, ale karty jsou anglicky nebo německy, takže pokud někdo nevládne jazykem, tak to bude chtít přelepky. Hra je to ale špičková a mnohem víc hráčská, než Osadníci. Přesto pravidlově stále velmi jednoduchá. V základu je prima a s rozšířením Salsa perfektní.

23.11.2020 04:29:25

rozšírenia

urcite by som kupil ako prve Mesta a rytieri. to rozsirko dava hre iny rozmer. potom by som isien do Namornikov. Tie rozsirka sa daju vzajomne kombinovat. Ostatne rozsirka su uz slabsie.

23.11.2020 07:34:28

Ad Astra
Souhlasím s diviskem3. Ad Astra je vynikající a oproti osadníkům více vyváženější s lepšími hernimi mechanismy. Pokud ti nevadí téma osídlování planet, tak Ad Astra je to pravé ořechové a mnohem lepší jak osadníci. Jediný problém, že už asi nebude k sehnání.

Tady máš stručný popis:
V této hře budete budovat vlastní vesmírné kolonie, objevovat nové planety pro rozvoj vaší ekonomiky a nalézat staré artefakty, pozůstatky starých mimozemských kultur. Úkolem hráčů je osídlit co největší počet planetárních systémů. princip hry je založen na plánování tahů a jejich následném vyhodnocování, vyžaduje předvídavost a obchodního ducha. Skvělá hra, která potěší jak náročnější hráče, tak milovníky her typu Osadníci z katanu.

23.11.2020 07:53:30 | Upraveno autorem (porovnej)

rozšíření
S rozšířeními bych byl opatrný - pokud máš možnost je někde vyzkoušet, tak bych to doporučil.

U nás doma byli a v podstatě pořád jsou Osadníci populární, ale rozšíření se neujalo žádné - Námořníci to v podstatě jen natahují a v reálu moc nového nepřidávají a Města a rytíři z toho dělají téměř jinou hru a nikdo je nechce hrát.

Které jiné hry u nás fungují:
Ticket to Ride (Jízdenky, prosím) - nejraději máme Evropou, ale pokud máte rádi škodící hraní, tak
původní s mapou USA bude ještě lepší, je to jednodušší než Osadníci, ale i po více než 200 hrách nás neomrzela

Century - kterákoliv z těch 3 je dobrá, u nás se nejvíc ujala ta první - Cesta koření, interakce a škození tam moc není, tak nanejvýš, že někomu vykoupíte kartu, kterou taky chce

Castles of Burgundy - trochu komplexnější než Osadníci, ale v některých ohledech může navodit pocit podobnosti - chytřejší použití kostek, buduje se tam území z hexových dílů

Machi Koro - nakupují se různé budovy, házení kostek generuje peníze, některé budovy jsou škodící (berou soupeřům peníze)

Pokud byste chtěli vyzkoušet něco trochu jiného, složitostí na úrovni Osadníků - 7 divů nebo Obludárium (draftování karet), Doba kamenná ( worker placement), Splendor (mini engine builder), Kvedlalové (bag building, push your luck) - všechny vypadají dobře, nejsou složité na pochopení a vždy mi fungovaly dobře s příležitostnými hráči

23.11.2020 08:47:58

Shaddy
Neřekl bych, že Města a rytíři z Osadníků dělaj úplně jinou hru. Naopak, přijde mi, že ze vstupní hry pro kohokoliv jakéhokoliv věku dělá plnohodnotnou deskovku. Tedy jako kdyby MaR už od začátku měli být v základní krabici, ale ořezalo se to na dřeň, aby ta hra byla přístupnější. Já bych třeba bez toho hrát nechtěl. Myslím, že Shaddy je první, o kom vím, co tohle rozšíření haní. :)

23.11.2020 11:42:51 | Upraveno autorem (porovnej)

MaR
jenom abych to upresnil - ja osobne mam MaR rad, ale nikdo z tech, co chteji Osadniky hrat (=obcasni hraci v rodine a mezi prateli), to s tim rozsirenim hrat nechteji

takze v realu se mi na MaR prasi, protoze ja si zase zahraju radeji jine hry, nez Osadniky

moje varovani bylo v tom, ze ve skupine lidi, kteri "zerou" osadniky a casto to povazuji za vrchol deskovek, se nemusi MaR setkat s tak pozitivnim ohlasem, jak to vnimaji pravidelni hraci deskovek ...

23.11.2020 12:14:40

Osadníci
Jak už tady někdo psal, dát na Zatrolené hry dotaz na hru podobnou Osadníkům je velká odvaha. Tady se to hemží těmi "hráči", co tuhle klasiku nikdy nehráli, ale vědí, že nestojí za nic...

Já bych doporučil, jak už tady několikrát zaznělo, pořídit Města a rytíře, ale musíte počítat s tím, že hra bude skutečně jiná. To rozšíření totiž přidává až neskutečně moc a hru opravdu výrazně vylepšuje. Stále se ale jedná o Osadníky, takže to může být nejjednodušší varianta, protože základ pravidel se nemění.

Nejlepší varianta Osadníků ale nejsou Města a rytíři. Tím je hra Anno 1701: Das Brettspiel, která je ale asi bohužel nesehnatelná, maximálně zkusit bazar. Navíc bude určitě německy.
Potom je tu skvělá Elasund: Die Erste Stadt. Ta bude sice také německy, ale text je pouze na přehledové kartičce, kterou není problém přelepit. Ale se sehnáním to bude také horší, v tomto případě bych ale zkusil napsat do Fantasy obchodu. Minulý rok k Vánocům mi dodali nesehnatelnou hru Candamir, tak je možné, že by sehnali i Elasund.

A pokud se nepodaří sehnat ani jedno z toho, už tu zazněly Die Burgen von Burgund, což je tedy hra úplně jiná, ale hlavně baví všechny. Baví hráče i nehráče, pravidla jsou v podstatě jednoduchá, body hráči dostanou vlastně za cokoli co udělají a každý má radost z toho, jak mu krásně panství roste. Tohle je určitě bez problémů sehnatelné, a tohoto bych se rozhodně nebál. Navíc teď vyšla graficky přepracovaná výroční edice, která obsahuje všechna rozšíření.

Ještě mě napadla hra Graenaland od Vlaadi Chvátila. To je už hodně letitá hra, i když vedle Osadníků... Ta hra je často přirovnávána k Osadníkům z Katanu, akorát je v ní daleko menší vliv náhody a nabízí daleko větší diplomatické možnosti. Hra je založena na různých dohodách mezi hráči.

23.11.2020 13:36:47

Osadníci - rozšířka
Ačkoli hrajem mnoho novějších her, tak se k Osadníkům stále občas vracíme. Pořídili jsme dost rozšíření, tak přidám své hodnocení.

Námořníci: Za nás TOP rošíření - hrajeme s ním vždy. Ono vlastně není nijak přelomové. Když to přeženu tak přidává jen jedno pravidlo a to je na něm možná to hezký. Dostaneš barevnější mapu a nové scénáře. Furt to jsou ti samí Osadníci, vlastně nám tak nějak splynulo se základní hrou (vejde se do krabice od základu). Za mě ideál pro ty, kteří htějí hrát pořád dokola skoro ty samé Osadníky.

Kupci a barbaři: několik samostatných scénářů, každý se speciálním pravidlem. Párkrát jsme zahráli každý ten scénář a nesednul nám jen jeden z nich, ostatní byli prima. Dokonce jsme některé mini-moduly (Rybáře a Přístavního mistra) přesunuli do krabice od základu. Kdybychom neměli hromadu jiných her, tak asi hrajem častěji. Když se ale k Osadníkům dostanem jen občas, už se nám nechce študovat ta pravidýlka navíc.

Města a rytíři: Jak už psali jiní, udělají z Osadníku složitější a delší hru (pro ostřílené hráče zajímavější). U nás se chytli nejméně, protože když už něco delšího, sáhneme po jiné hře. Osadníky berem jako odychovku a to s Rytíři úplně nejsou.

23.11.2020 14:31:59

Takenoko
Nemůžu si pomoci, ale hodně mi osadniky připomíná hra Takenoko.

29.12.2020 18:49:37

Fazole

Dle mého jedinou hrou srovnatelnou, co se týká komunikace s Catanem mezi hráči jsou Fazole ... splňuje vše, co zmiňuješ s výjimkou strategie, te je tam jenom krapánek.

29.12.2020 22:37:28

Lako
Úplně ti rozumím, doporučuji Takenoko, Kanagawa, Jízdenky prosím

30.12.2020 21:41:43

Města a rytíři, Kvedlalové
Jak tady již zaznělo - ptáš se na serveru, kde většina lidí Osadníky vůbec nemusí (včetně mě), protože je to jen takové Člověče nezlob se v jiném kabátu, kde všechno rozhodne náhoda, potažmo základní rozložení hry. Dnes jsou hry jinde.
Ale chápu to, že pro některé to může být vstup do světa deskovek (pro mě to byla taky jedna z prvních).

Takže pokud chceš rozšíření pro Osadníky, přidám se k ostatním - sežeň Osadníci z Katanu - Města a rytíři, to z toho udělá už alespoň trochu hru. Potom kdyžtak případně Osadníci z Katanu - Námořníci a/nebo Osadníci z Katanu: Zámořské objevy (ty tolik neznám).

Jinak parádní rodinná sranda s minimem pravidel jsou Kvedlalové z Kvedlinburku. Není tam moc vzájemné interakce, ale je to zábavné. Mají potom i rozšíření Kvedlalové z Kvedlinburku: Kořenářky a další se chystá.

31.12.2020 14:42:17

Ellenar

A kde jinde by se měl ptát než na největším deskohernim fóru ?
Bwt tvrdit ze jsou osadníci o náhodě je mimo

31.12.2020 16:59:46

Vybíráme z Bazaru

VÁLKA O PRSTEN 2.ed - PÁNI STŘEDOZEMĚ + STROMOVOUS
VÁLKA O PRSTEN 2.ed - PÁNI STŘEDOZEMĚ + STROMOVOUS
Akt. cena: 2999 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas